Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Staram się nie tworzyć mitów :) kolego

Możliwe, że Twoje obserwacje są inne. Przez w sumie prawie rok pracy w Niemczech nie zauważyłem ani jednego montażu na pianę czy I3.

Niemiec liczy grosz i koszt jak i czas montażu jest dla niego ważny bo bije go po kieszeni :) a montaż na śruby i taśmę jest szybszy i eliminuje część z ewentualnych późniejszych kłopotów gdyż ma kilka zalet względem montażu na kotwy i pianę (z foliami czy bez)

Ale niech będzie - nie generalizujmy ;)

tak tak w Niemczech cuda są. Właśnie wróciłem z montażu dużego i uwierz, że na pianie z taśmami i3. Mam na wiosnę 5 domków indywidualnych do zmontowania i jeden tylko na rozprężnej.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kochani ja też pierwszy raz tutaj, na razie nawet nie wiem czy się dobrze "poruszam" na tej stronie , dylemat mam co do wyboru dwóch profili okien, cenowo podobnie ale nie wiem, który technicznie lepszy

- Veka Softline 82 , szyba 0,5

czy

- Brugmann AD 73 , szyba 0,6

okucia te same Winkhaus

Wizualnie bardziej podobają mi się Brugmanny ale słyszałam, że taki profil przy 3 szybach będzie się źle użytkował, jakie macie doświadczenia czy faktycznie może być za słaby do 3 szyb? wiadomo sprzedawca twierdzi, że nie ale... natomiast Veka ma lepsze "U" - czekam na sugestie

Do tego jeszcze pytanie o drzwi tarasowe przesuwne - warto? szerokość wnęki to około 280 cm lub do wyboru 3 skrzydła + ruchomy słupek

Witam

Bede budowal dom dosc mocno przeszklony - okolo 70-80m2 okien. Celuje w baaardzo energo-oszczedny (wole nie uzywac pasywny bo moze mi nie wyjsc).

...

Troszke o nich poczytalem i ..... wiem ze cena bedzie wielka.

Wiece jakiego rzedu to moga byc kwoty ?...

...zebrałem kilkanaście ofert z rynku, po selekcji Internorm prezentuje się jak poniżej w stosunku do innych:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=293829&d=1418460570

w tabeli powyżej różnica na niekorzyść IN

Dr + AL w wycenie Internorm to w moim przypadku 112 tys. zł netto

średnia ofert w PCV + AL 51 tys. zł netto

Powyższe ceny przy spełnieniu warunku dla Uw = 0,8

Podsumowując ich produkt rzeczywiście jakościowo wysoka klasa, przygotowanie oferty również ale cena znacząco odbiega od konkurencji więc tak naprawdę decyduje zasobność portfela

edycja: poprawiłem prezentację zebranych danych ;)

Edytowane przez inż.maliniak

:eek: na czysto mam 35m2 przeszklenia ..

i teraz jak tu wieczorem nie odpalić frezarki ? heblarki :eek:

...to tak dla uzupełnienia:

Sokółka 94 tyś. netto

Słowińscy 75 tyś. netto

oczywiście to kwoty dla samej stolarki bez montażu :)

...to dokładnie dla 72m2

Edytowane przez inż.maliniak

..Dr + AL w wycenie Internorm to w moim przypadku 112 tys. zł netto

średnia ofert w PCV + AL 51 tys. zł netto

Powyższe ceny przy spełnieniu warunku dla Uw = 0,8

Podsumowując ich produkt rzeczywiście jakościowo wysoka klasa....

Cóż, od dawna wiadomo, że za dobry produkt, spełniający nasze oczekiwania płacić trzeba

Widziałem, dotykałem, montowałem i nie dziwię się że tyle kosztuje

Cóż, od dawna wiadomo, że za dobry produkt, spełniający nasze oczekiwania płacić trzeba

Widziałem, dotykałem, montowałem i nie dziwię się że tyle kosztuje

...w tym przypadku zdecydowanie za ceną idzie odpowiednia jakość co niestety nie zawsze jest normą wśród innych producentów

...mnie niestety na tego merola nie stać :) a że wymyśliliśmy sobie duże przeszklenia, dosyć dobre parametry ;) i do tego czarny kolor obustronnie to chyba pójdziemy w aluminium

[quote=inż.maliniak;6704012

Dr + AL w wycenie Internorm to w moim przypadku 112 tys. zł netto

[/i]

Ups.... no to mnie uswiadomiles. Az tyle to sie nie spodziewalem.Mi wyjdzie ze 150 tysi brutto.

Mozesz sie podzielic jakie wybierzesz w zamian (mozesz na priva jesli to tajne ;) - dzieki

(ps. to do inz.maliniak - nie wiem czemu sie nie wyswietlil cytat)

Edytowane przez dpo
brak cytatu

Ups.... no to mnie uswiadomiles. Az tyle to sie nie spodziewalem.Mi wyjdzie ze 150 tysi brutto.

Mozesz sie podzielic jakie wybierzesz w zamian (mozesz na priva jesli to tajne ;) - dzieki

(ps. to do inz.maliniak - nie wiem czemu sie nie wyswietlil cytat)

...Musisz wziąć pod uwagę kilka istotnych parametrów, większość producentów PCV zrobi okna do wysokości max 2,4m do tego dochodzą ograniczenia w szerokości skrzydeł czy to tradycyjnie otwieranych czy też HST i PSK. Ponadto w przypadku HST dochodzi problem szczelności. Ja biorąc pod uwagę powyższe zastanawiam się nad sensownością zastosowania HST i prawdopodobnie pójdę w jedno skrzydło PSK (dotyczy salonu gdzie mamy największe przeszklenie). Tak ja pisałem już wyżej kolejnym parametrem to możliwość doboru odpowiedniej kolorystyki na zewnątrz i wewnątrz. Sam kolor również ma znaczenie np. przy PCV i tutaj kolejne ograniczenie w wysokości z tego co pamiętam przy ciemnych kolorach większość deklarowała max. wysokość 2,34m W tym przypadku jeszcze jeden czynnik istotny dla mojej A. :) jak otworzy okno/drzwi chce mieć taki sam kolor wewnątrz :D ....

...To wszystko plus kilka mniej istotnych czynników promuje stolarkę aluminiową i na ta chwilę dogaduję szczegółową ofertę z dwoma producentami/dostawcami uwzględniającą pewne optymalizacje.

...Wybraliśmy profil Aliplasta

Star 90-99mm w części pasywnej

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=293942&d=1418554162

i Superial 75mm w części techniczno-rekreacyjnej

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=293943&d=1418554162

źródło: http://www.aliplast.pl/

wartość oferty netto przed optymalizacją z PSK 55tys.

to wycenę w Internormie masz na PSK czy HS ?

Bo Aliplast na PSK jak rozumiem

Internorm na HS Aliplast na PSK automat, na HS jest tańszy o około 2tys.

Co do szczelności HSów - nie zgadzam się z tezą jaką tu postawiłeś

...może użyłem złego słowa ;) każdy może sobie sam ocenić na podstawie przedstawianych przez producentów deklaracji...