Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

widzisz Maliniak ;) ze jak Karwoski odpowiem, o ile wiem nie ma takiego obowiazku przed :) co innego po.

I przez takie podejscie tracisz czesc producentow wykonujacych okna o bardzo dobrych parametrach, jak chocby wspomniany przez Karolka Awilux.

Poza tym czesc z producentow podaje zanizone wlasciwosci - choc tego nie rozumiem bo dobrym trzeba sie chwalic :)

widzisz Maliniak ;) ze jak Karwoski odpowiem, o ile wiem nie ma takiego obowiazku przed :) co innego po.

I przez takie podejscie tracisz czesc producentow wykonujacych okna o bardzo dobrych parametrach, jak chocby wspomniany przez Karolka Awilux.

Poza tym czesc z producentow podaje zanizone wlasciwosci - choc tego nie rozumiem bo dobrym trzeba sie chwalic :)

Popatrz popatrz, ja te dane dostalem przed. Chciec to mo(u)c. ( brak pl keyboard)

Vetrex to samo.

Podejscie mam inzynierskie :p

Panowie, z czego może wynikać tak duża różnica w wadze (ponad 26kg) poniższych okien (drzwi balkonowych):

- Vetrex v82

20141215_140455.jpg

- KNS Softline82

20141215_140608.jpg

Istnieje niewielka różnica w wymiarach ale nie sądzę żeby to było przyczyną tak dużej rozbieżności. Generalnie u innych producentów ta waga waha się w granicach 160-170kg. KNS jest najlżejszy.

Może to być spowodowane zastosowaniem cieńszych profili?

Edytowane przez hektor80

Powiedziałbym złośliwie - okna kosztuą wg wagi. Mniej okuć, dodatków, słabsze wzmocnienia.

Ale w KNS masz dopisek "stal 3mm" - szczerze mówiąc z taką się nie spotkałem.

A realnie - to chyba niedoskonałość programu do wycen: może słabo liczyć, a może tylko ma podstawione złe dane.

Powiedziałbym złośliwie - okna kosztuą wg wagi. Mniej okuć, dodatków, słabsze wzmocnienia.

Ale w KNS masz dopisek "stal 3mm" - szczerze mówiąc z taką się nie spotkałem.

A realnie - to chyba niedoskonałość programu do wycen: może słabo liczyć, a może tylko ma podstawione złe dane.

Jaką zwykle stal się stosuje ?

...Przecież to nie są jakieś wielkie wymagania, jeśli mam porównywać oferty ze sobą to muszę wiedzieć co zawarto w ofertach, a nie ogólnie stwierdzenie Uw od 0,76 do 1,26 itp.

Kierując zapytanie do dostawców określiłem kryteria i parametry które chciałbym poznać... raptem 5 parametrów, które w moim przypadku są istotne z takich czy innych względów...

Najciekawszy w tym wszystkim jest fakt, że wielu nawet nie zadało sobie trudu żeby odpowiedzieć i napisać krótko i na temat: niestety nie sporządzimy oferty bo nie mamy czasu... :)

A inni, bez względu na wymiary i funkcje okna trzepnęli DWU, które w konkretnym przypadku mogą i w większości są tyle warte co papier do d....

Niestety, tak to już jest, że brak znajomości tematu powoduje powierzchowną interpretację lub wręcz nadinterpretację i fałszywą ocenę

Ale masz oczywiście do tego prawo :)

A inni, bez względu na wymiary i funkcje okna trzepnęli DWU, które w konkretnym przypadku mogą i w większości są tyle warte co papier do d....

Niestety, tak to już jest, że brak znajomości tematu powoduje powierzchowną interpretację lub wręcz nadinterpretację i fałszywą ocenę

...jakoś radze sobie w tym zawodzie, wiem co i jak interpretować, a że prawa swoje znam to z nich korzystam ;)

...Przecież to nie są jakieś wielkie wymagania, jeśli mam porównywać oferty ze sobą to muszę wiedzieć co zawarto w ofertach, a nie ogólnie stwierdzenie Uw od 0,76 do 1,26 itp. Kierując zapytanie do dostawców określiłem kryteria i parametry które chciałbym poznać... raptem 5 parametrów, które w moim przypadku są istotne z takich czy innych względów...

I tak trzymać!

Najciekawszy w tym wszystkim jest fakt, że wielu nawet nie zadało sobie trudu żeby odpowiedzieć i napisać krótko i na temat: niestety nie sporządzimy oferty bo nie mamy czasu... :)

Wielu nie odpowiedziało, bo większość nie wie o co byli pytani, do czego to służy i jak do tego podejść. Wolą milczeć. Może słusznie:-). Więcej takich Inwestorów i sprzedawcy pierduty-bałamuty przejdą do sektora sprzedaży upraw roślinnych z ogródków działkowych. Oby szybko!

To jest żałosne ze strony sprzedawców, brak wiedzy w temacie. Dlatego Ci którzy już odpowiedzą nie boją się kolejnego pytania oraz wysłania oferty większej od konkurencji bo umieją ją obronić.

Cóż może jak zaczniemy zatrudniać inspektorów na budowie domów jednorodzinnych będzie lepiej. To może się stać tylko wtedy jak ludzie zaczną cenić swój czas i spokojną głowę.

Wielu nie odpowiedziało, bo większość nie wie o co byli pytani, do czego to służy i jak do tego podejść. Wolą milczeć. Może słusznie:-). Więcej takich Inwestorów i sprzedawcy pierduty-bałamuty przejdą do sektora sprzedaży upraw roślinnych z ogródków działkowych. Oby szybko!

I to jest meritum. Sam pamiętam jak szukałem swoich. Na kilkanaście zapytań tylko trzy firmy pochyliły się nad ofertą a reszta to taki standarcik - co komp na biegu wypluł to przysłali.

Witam,

Czy mozecie podpowiedziec na jakiej zasadzie podchodzic do wspolczynnikow Rw i G? Czy jest poziom, nazwijmy to ogolnie akceptowalny, mimo że warunki dla kazdego okna sa zawsze inne? Czy moze zawsze rozmawiamy o specyficznej sytuacji jak, jakie okno, gdzie, stona swiata, itd.?

Pozdawiam

Ogólnie dostępne DWU nie są realnym odzwierciedleniem danego okna.

Realnym odzwierciedleniem danego okna jest tylko i wyłącznie dane okno:-). DWU w zależności od sposobu w jaki producent określa typ wyrobu jest jedynie informacją o deklarowanym poziomie właściwości użytkowych w odniesieniu do poszczególnych zasadniczych charakterystyk (cech) okna określonych w PN-EN 14351 albo informacją o przewidywanym poziomie właściwości. Podstawą oceny jest i tak, to co uzgodnimy ,a potem zapiszemy w umowie... o ile w ogóle coś zapiszemy:-). Jeśli nie opiszemy właściwości w umowie kłania się art. 357 K.c. i w nowym reżimie prawnym niebywałe schody dla sprzedawcy jakby co.

Jakie pozamiatane? Uczciwi i profesjonalni nie maja sie czego obawiac. Dociekliwi klienci i tak mogli ostro zamieszac a nieswiadomi dalej bede kupowac patrzac tylko na cene. Tak bylo i bedzue. Bac sie moga tylko drobni kombinatorzy.

Hmmm.....

Art. 357. Jeżeli dłużnik jest zobowiązany do świadczenia rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku, a jakość rzeczy nie jest oznaczona przez właściwe przepisy lub przez czynność prawną ani nie wynika z okoliczności, dłużnik powinien świadczyć rzeczy średniej jakości.

Art. 357[1]. Jeżeli z powodu nadzwyczajnej zmiany stosunków spełnienie świadczenia byłoby połączone z nadmiernymi trudnościami albo groziłoby jednej ze stron rażącą stratą, czego strony nie przewidywały przy zawarciu umowy, sąd może po rozważeniu interesów stron, zgodnie z zasadami współżycia społecznego, oznaczyć sposób wykonania zobowiązania, wysokość świadczenia lub nawet orzec o rozwiązaniu umowy. Rozwiązując umowę sąd może w miarę potrzeby orzec o rozliczeniach stron, kierując się zasadami określonymi w zdaniu poprzedzającym.

znaczy co ? Będzie królować średnia jakość ? ;)