Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I okucia też już się rozjaśniają. :D

Pozostaje jeszcze kwestia dostarczyciela wyrobów Vetrex na mazowszu. Wszelkie polecenia, bądź ostrzeżenia będą świetnym prezentem pod choinkę :)

W Warszawie masz Instal Diament, Oknoteka (tu kupiłem), Nowal to autoryzowani masz jeszcze " partnerów handlowych" spis tu

http://www.vetrex.com.pl/kontakt/siec-sprzedazy-vetrex.html

Na forum masz finlandie

Edytowane przez kwasniak

Cześć, stoję przed wyborem stolarki okiennej do przebudowywanego/remontowanego domu. Dom jeszcze nie jest ocieplony, będzie na ostatnim etapie inwestycji. Dom został wybudowany w latach 60-tych ubiegłego wieku.

Na obecną chwilę potrzebuję 4 okien do przedsionka/łazienki/sypialni oraz kuchni (opcjonalnie na ścianie zachodniej dodatkowe). Wszelkie rady mile widziane odnośnie rozmiarów okien/ich ułożenia i wszystko o czym ja nie mam pojęcia.

IMAG0339.jpg

Powyżej poglądowy projekt domu, gdzie:

przy 1) to przedsionek o powierzchni 3.8 m2, który ma doświetlać długi korytarz. Okno na stronę północną.

przy 2) to łazienka o powierzchni 7.4m2, okno na stronę północną.

przy 3) sypialnia o powierzchni 10.1 m2, okno na stronę zachodnią.

przy 4) kuchnio-jadalnia o powierzchni około 20m2, z oknem na stronę południową (doświetlenie długiego korytarza 02), zastanawiam się nad kolejnym oknem w kuchni na stronę zachodnią.

przy 5) opcjonalnie myślimy nad dużym przeszkleniem zamiast ściany, co polecacie w przystępnej cenie ? Czy może nie warto przy takich dużych przeszkleniach oszczędzać ? Myślałem o czymś 320cm x 220 cm.

W salonie domyślnie chcę okna w systemie HST tj. okno zamiast ściany o wymiarach ~320cm x 230 cm , ale to melodia przyszłości.

Moja wątpliwości:

1) czy do całego domu okna kompleksowo drewno czy pcv, a może do konkretnych pomieszczeń z różnego budulca ?

2) wielkość owych okien w poszczególnych pomieszczeniach, znam normy tj. minimum 1/8 powierzchni pomieszczenia mierzona przy otwartym oknie, ale chętnie posłucham bardziej doświadczonych

3) jakie okna tzn czy z bardzo niskim współczynnikiem przenikania ciepła czy iść może w kierunku jakość i cena i nie wybierać tych z najniższym ?

4) jak może to kosztowo wyglądać tj. okna + montaż i czy montaż jest konieczny przez wykwalifikowaną ekipę ? Celować w przedział cenowy okien z najwyższych półek czy iść na kompromis pomiędzy ceną a jakością ?

5) czy przed przyjazdem ekipy montażowej sam muszę przygotować otwory pod okna ? W tym momencie są to domyślne otwory w 'starym' domu, a będą inne mniejsze lub większe.

6) czy do ciepłego montażu potrzebne jest ocieplenie budynku już tu i teraz ?

edit: doczytałem, że montaż konieczny przez wykwalifikowaną ekipę

Na czym mi zależy:

- prawidłowe doświetlenie pomieszczeń, w których są okna oraz korytarza (załączony plan 02)

- odpowiednia izolacja przed temperaturami z zewnątrz

- estetyka wykonania

- odpowiednia wymiana powietrza z otoczeniem

Wszelka pomoc mile widziana, jestem laikiem w tej kwestii dokształcającym się na własną rękę :)

Edytowane przez Przemek85

Hahaha,

Bardzo merytoryczna odpowiedź. Traktować to jako reklamę czy żarty?

Bynajmniej nie jako żart tylko kolejną nachalną reklamę na FM. Coś chyba nie wiedzie się Oknoplastowi bo tu kilku takich nowych "speców" od "marketingu" się pojawiło

Efekt jest odwrotny od zamierzonego - to info dla tych co za taką "reklamę" płacą

Witam wszystkich, piszę na forum, bo mam nadzieję uzyskać fachową i obiektywną opinię odnośnie okien, jakich potrzebuje mój dom.

Sprawa wyboru okazała się być mocno skomplikowana, a założenia są takie:

1) dom nowobudowany, murowany ściana pustak ceramiczny 30cm + styropian 15, lokalizacja Sosnowiec

2) wentylacja grawitacyjna

3) otwory okienne wysokie na 240 cm, z większych okien to jeden fix wymiary otwóru 240x200 cm, kilka drzwi wymiar otworu 240 x 100 cm

4) okna PCV kolor obustronny antracyt, rdzeń najlepiej też antracyt lub ciemny brąz ewentualnie

I tu pojawiają się schody, jakie okna wybrać pakiet dwu- czy trzyszybowy cieplejszy?

Czy cieplejsze okna, energooszczedniejsze w domu o powyższych założeniach, mają sens, czy nie spowodują konieczność montowania nawiewników lub ciągłego wietrzenia, żeby nie było w domu grzyba?

Czy nawiewniki to konieczność w domu z wentylacją grawitacyjną, a może istnieją inne rozwiązania?

Okna, nad którymi się zastanawiam to:

MS SYS. S2000AD, DAKO DPQ-82, VEKA PERFECTLINE, PAGEN BLU82 MD, KONCEPT OKNOPLASTU i ArtPlus OKNOPlusa

Szukam rozwiązania optymalnego, które sprawdzi się w użytkowaniu, bardzo proszę o podpowiedź.

Edytowane przez Aneta101

Witam wszystkich, piszę na forum, bo mam nadzieję uzyskać fachową i obiektywną opinię odnośnie okien, jakich potrzebuje mój dom.

Sprawa wyboru okazała się być mocno skomplikowana, a założenia są takie:

1) dom nowobudowany, murowany ściana pustak ceramiczny 30cm + styropian 15, lokalizacja Sosnowiec

2) wentylacja grawitacyjna

3) otwory okienne wysokie na 240 cm, z większych okien to jeden fix wymiary otwóru 240x200 cm, kilka drzwi wymiar otworu 240 x 100 cm

4) okna PCV kolor obustronny antracyt, rdzeń najlepiej też antracyt lub ciemny brąz ewentualnie

I tu pojawiają się schody, jakie okna wybrać pakiet dwu- czy trzyszybowy cieplejszy?

Czy cieplejsze okna, energooszczedniejsze w domu o powyższych założeniach, mają sens, czy nie spowodują konieczność montowania nawiewników lub ciągłego wietrzenia, żeby nie było w domu grzyba?

Czy nawiewniki to konieczność w domu z wentylacją grawitacyjną, a może istnieją inne rozwiązania?

Okna, nad którymi się zastanawiam to:

MS SYS. S2000AD, DAKO DPQ-82, VEKA PERFECTLINE, PAGEN BLU82 MD, KONCEPT OKNOPLASTU i ArtPlus OKNOPlusa

Szukam rozwiązania optymalnego, które sprawdzi się w użytkowaniu, bardzo proszę o podpowiedź.

A co na ten temat mówi projekt?:rolleyes:

a projekt nic nie mówi, głos mu odjęło a Pan Architekt zaspał i nie napisał ;)

Ale żarty na bok.

Nowy Rok nadchodzi, pal sześć okna, montaże czy inne głupoty - czas 2015 przywitać godnie, w szampańskim nastroju, lekko podchmielony (a co - raz sie żyje i C2H5(OH) jest wskazane) i bawić się do białego rana a nie o oknach pitolić

Szampańskiej zabawy wszem i wobec życzę :) :) :)

A projekt mówi:

4.3.11. Stolarka okienna i drzwiowa

Stolarka okienna i drzwiowa o współczynniku Uc[W/m2K]:

- drzwi zewnętrzne Uc=1,40;

- drzwi zewnętrzne balkonowe Uc=1,07;

- okno zewnętrzne Uc=0,70;

- okno połaciowe Uc=1,20;

Zastosować drzwi oraz okna drewniane lub z PVC. W oknach balkonowych jako wzmocnienie dolne

stosować systemowe poszerzenia profili okiennych. Nie dopuszcza się podparcia punktowego okien

balkonowych i tarasowych.

Zastosować okna dachowe drewniane, np. Fakro o wymiarach podanych na rzutach.

Na strychu zastosować wyłaz dachowy.

Brama garażowa np. firmy Hörmann.

Przed zakupem stolarki niezbędnie dokonać odpowiedniego pomiaru otworów.

W oknach zastosować rolety w formie rolokasety RKS wyposażone w napęd elektryczny.

Ponadto projekt przewiduje nawiewniki, ale większość sprzedawców w przedstawionych propozycjach pisała, że producent nie zaleca lub nie dopuszcza ich stosowania.

Ja jestem totalnym laikiem, a raczej laiczką :), ale może ktoś bardziej obeznany w temacie z tego co powyżej wyciągnie wnioski i zaproponuje jakieś sensowne okna.

Edytowane przez Aneta101

Cześć, stoję przed wyborem stolarki okiennej do przebudowywanego/remontowanego domu. Dom jeszcze nie jest ocieplony, będzie na ostatnim etapie inwestycji. Dom został wybudowany w latach 60-tych ubiegłego wieku.

Na obecną chwilę potrzebuję 4 okien do przedsionka/łazienki/sypialni oraz kuchni (opcjonalnie na ścianie zachodniej dodatkowe). Wszelkie rady mile widziane odnośnie rozmiarów okien/ich ułożenia i wszystko o czym ja nie mam pojęcia.

[ATTACH=CONFIG]295781[/ATTACH]

Powyżej poglądowy projekt domu, gdzie:

przy 1) to przedsionek o powierzchni 3.8 m2, który ma doświetlać długi korytarz. Okno na stronę północną.

przy 2) to łazienka o powierzchni 7.4m2, okno na stronę północną.

przy 3) sypialnia o powierzchni 10.1 m2, okno na stronę zachodnią.

przy 4) kuchnio-jadalnia o powierzchni około 20m2, z oknem na stronę południową (doświetlenie długiego korytarza 02), zastanawiam się nad kolejnym oknem w kuchni na stronę zachodnią.

przy 5) opcjonalnie myślimy nad dużym przeszkleniem zamiast ściany, co polecacie w przystępnej cenie ? Czy może nie warto przy takich dużych przeszkleniach oszczędzać ? Myślałem o czymś 320cm x 220 cm.

W salonie domyślnie chcę okna w systemie HST tj. okno zamiast ściany o wymiarach ~320cm x 230 cm , ale to melodia przyszłości.

Moja wątpliwości:

1) czy do całego domu okna kompleksowo drewno czy pcv, a może do konkretnych pomieszczeń z różnego budulca ?

2) wielkość owych okien w poszczególnych pomieszczeniach, znam normy tj. minimum 1/8 powierzchni pomieszczenia mierzona przy otwartym oknie, ale chętnie posłucham bardziej doświadczonych

3) jakie okna tzn czy z bardzo niskim współczynnikiem przenikania ciepła czy iść może w kierunku jakość i cena i nie wybierać tych z najniższym ?

4) jak może to kosztowo wyglądać tj. okna + montaż i czy montaż jest konieczny przez wykwalifikowaną ekipę ? Celować w przedział cenowy okien z najwyższych półek czy iść na kompromis pomiędzy ceną a jakością ?

5) czy przed przyjazdem ekipy montażowej sam muszę przygotować otwory pod okna ? W tym momencie są to domyślne otwory w 'starym' domu, a będą inne mniejsze lub większe.

6) czy do ciepłego montażu potrzebne jest ocieplenie budynku już tu i teraz ?

edit: doczytałem, że montaż konieczny przez wykwalifikowaną ekipę

Na czym mi zależy:

- prawidłowe doświetlenie pomieszczeń, w których są okna oraz korytarza (załączony plan 02)

- odpowiednia izolacja przed temperaturami z zewnątrz

- estetyka wykonania

- odpowiednia wymiana powietrza z otoczeniem

Wszelka pomoc mile widziana, jestem laikiem w tej kwestii dokształcającym się na własną rękę :)

podbije + może ktoś podeśle kontakty do producentów/ph w okolicach krakowa/niepołomic :)

Przepraszam, ludzie, czyżbyście oszaleli na koniec roku ?

Dajcie nam odetchnąć, odpocząć, nacieszyć się normalnym życiem a nie pracą

Nagle w przeddzień Sylwestra pożar w burdelu ;)

A najprościej:

- wybierz sobie producenta

- wejdź na jego stronę

- poszukaj przedstawicieli

- napisz mail

- i nie poganiaj, większość firm nie pracuje do 7 stycznia

Najlepszego w Nowym

czy dla 30 cm ocieplenia wymagany jest montaż typu mowo czy tylko sugerowany ? Można zamontować okna z licem budynku a mimo to dać 30cm ocieplenia ? Jeśli nie to czy można zastosować 20 cm na około okien a dalej gdzie okien nie ma 30 cm ? wtedy okna będą nieco bardziej schowane w stosunku do fasady ale będzie schodek który będzie wpuszczał wiecej światła ( 20cm na około okien a dalej 30cm będzie mniej blokowało niż 30 na całej powierzchni)