Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam

czy dla 30 cm ocieplenia wymagany jest montaż typu mowo czy tylko sugerowany ? Można zamontować okna z licem budynku a mimo to dać 30cm ocieplenia ? Jeśli nie to czy można zastosować 20 cm na około okien a dalej gdzie okien nie ma 30 cm ? wtedy okna będą nieco bardziej schowane w stosunku do fasady ale będzie schodek który będzie wpuszczał wiecej światła ( 20cm na około okien a dalej 30cm będzie mniej blokowało niż 30 na całej powierzchni)

NIC nie jest wymagane - wszystko zależy w jakim celu się to wykonuje i na co masz "ochotę", możesz np. wykonać ościeża jak w zamkach pod kątem itd. itp. Tak na moje przy 30 cm ocieplenia montowanie w murze jest "brzydkie" (to ocena subiektywna).

A z ciekawości - skoro już takie ocieplenie to dlaczego nie chcesz okien w ociepleniu montować ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

różnica w cenie montażu między ciepłym montażem na podkładzie xps+ taśmy rozprężne a montażem typu MOWO jest kolosalna w porównaniu z wartością okien. Dlatego nie wiem czy się na to decydować.

I to jest klasyczne podejście inwestora:-). Najpierw przyjmuje się nierealistyczne założenia, kupuje nędzny projekt, a potem szuka "oszczędności". Przecież "wystąpienie zjawiska" można było, ba! Trzeba było przewidzieć już na etapie projektowania i na tym etapie problem rozwiązać w sposób techniczny.

założenia jak najbardziej realistycznie ale walka z jak najlepszym i możliwie ekonomicznym wykonaniem trwa.

Czasami projekt wybiera żona inwestora a ten tylko to stawia :)

to że styropianu ma być jak najwięcej wiedzieliśmy już dawno. Nie spodziewaliśmy się jednak że za montaż mowo trzeba tyle zapłacić.

Witam

różnica w cenie montażu między ciepłym montażem na podkładzie xps+ taśmy rozprężne a montażem typu MOWO jest kolosalna w porównaniu z wartością okien. Dlatego nie wiem czy się na to decydować.

Są inne rozwiązania na montaż w ociepleniu, to po pierwsze a po drugie - patrz niżej.

I to jest klasyczne podejście inwestora:-). Najpierw przyjmuje się nierealistyczne założenia, kupuje nędzny projekt, a potem szuka "oszczędności". Przecież "wystąpienie zjawiska" można było, ba! Trzeba było przewidzieć już na etapie projektowania i na tym etapie problem rozwiązać w sposób techniczny.

Dokładnie tak jest, planując montaż w ociepleniu na fazie projektowania (ewentualnie budowy, bo projekty są ... jakie są) można to wykonać bez konieczności "oszczędzania".

Poza tym KOLOSALNA różnica w kosztach montażu w murze a w ociepleniu to mit.

Pozdrawiam

Poza tym KOLOSALNA różnica w kosztach montażu w murze a w ociepleniu to mit.

w moim przypadku montaż z licem na xps - 3,2k - montaż mowo 12k - czekam na kolejną wycenę mowo żeby porównać bo 12k wydaje mi się dużą kwotą. Wartość samych okien bez montażu 25k. Tak więc jest spora różnica

Edytowane przez MatixL

Witam

w moim przypadku montaż z licem na xps - 3,2k - montaż mowo 12k - czekam na kolejną wycenę mowo żeby porównać bo 12k wydaje mi się dużą kwotą. Wartość samych okien bez montażu 25k. Tak więc jest spora różnica

Obiecałem nie dyskutować o cenach - bo w tym sensu nie ma większego, nie wiem NIC kompletnie co zostało wycenione na 3k a co na 12k.

Pozdrawiam

I kolejna klasyka myślenia inwestora. Ja bym podszedł do zagadnienia tak ( o ile miałbym wpływ na żonę) na etapie wybierania dla mnie domu i zajęcia na najbliższe 2 lata :-). Budowa całego domu może zamknąć się w kwocie 503.200,- albo 512.000,-. Może te 1,8% jeśli muszę oszczędzać uskubię na bateriach, płytkach, bidetach, pompach ciepła, rekuperatorach, grzejnikach, kominkach, skalniakach i czym tam jeszcze nie koniecznie szczędząc na przegrodach zewnętrznych, które decydują o komforcie na lata. Ale to też na etapie wyboru projektu i tylko w przypadku kiedy o wyborze decyduje jego zawartość, a nie ładnie zwizualizowana bryła.

pomijając ceny bo też nie che o nich dyskutować i biorąc pod uwagę alternatywy co myślicie o montażu na kotwy/konsole tak jak foto z załącznika? Czy jest to porównywalna skuteczność termiczna poprawnie wykonanego montażu ?

też uważam że buduje się na lata i nie oszczędzam na materiałach nawet jeśli na etapie inwestycji mam zapłacić więcej. W przypadku okien dla domu z WM liczy się dla mnie to żeby okna były szczelne o dobrym U oraz to żeby poprawnie wykonać montaż bo jak wiadomo dobre okna bez dobrego montażu stają się średnimi oknami. Projekt jest jaki jest i teraz chciałbym wyciągnąć z tego możliwie jak najwięcej dlatego te 30mc styro.

kotwy.jpgkonsole2.jpg

Edytowane przez MatixL

Witam

I kolejna klasyka myślenia inwestora. Ja bym podszedł do zagadnienia tak ( o ile miałbym wpływ na żonę) na etapie wybierania dla mnie domu i zajęcia na najbliższe 2 lata :-). Budowa całego domu może zamknąć się w kwocie 503.200,- albo 512.000,-. Może te 1,8% jeśli muszę oszczędzać uskubię na bateriach, płytkach, bidetach, pompach ciepła, rekuperatorach, grzejnikach, kominkach, skalniakach i czym tam jeszcze nie koniecznie szczędząc na przegrodach zewnętrznych, które decydują o komforcie na lata. Ale to też na etapie wyboru projektu i tylko w przypadku kiedy o wyborze decyduje jego zawartość, a nie ładnie zwizualizowana bryła.

TEST masz rację - te 9k to czasami jest niewiele, widywałem firanki w salonie za większe pieniądze ale dla niektórych to już coś i należy rozsądnie i rzeczowo takiemu Inwestorowi wytłumaczyć co i jak. Podawanie samych cyferek za jakąś tam usługę to trochę mało prawda ?

A do czyich zadań powinno należeć wytłumaczenie i uświadomienie pewnych zagadnień związanych z budową ?

Pozdrawiam

pomijając ceny bo też nie che o nich dyskutować i biorąc pod uwagę alternatywy co myślicie o montażu na kotwy/konsole tak jak foto z załącznika? Czy jest to porównywalna skuteczność termiczna poprawnie wykonanego montażu ?

W pełni uprawniony sposób wyniesienia i mechanicznego połączenia okien z murem konstrukcyjnym. Dla "skuteczności termicznej" nie ma żadnego znaczenia, chyba że w tym pojęciu mieszczą się też ewentualne utrudnienia.

Witam

TEST masz rację - te 9k to czasami jest niewiele, widywałem firanki w salonie za większe pieniądze ale dla niektórych to już coś i należy rozsądnie i rzeczowo takiemu Inwestorowi wytłumaczyć co i jak. Podawanie samych cyferek za jakąś tam usługę to trochę mało prawda ?

A do czyich zadań powinno należeć wytłumaczenie i uświadomienie pewnych zagadnień związanych z budową ?

Michale, czy jak zaplanujesz budżet szkolenia w zajeździe Ptyś w Koziołkowie Matołkowie, to spróbujesz przenosić go na podobne przedsięwzięcie w Hiltonie? Ktoś Ci coś musi tłumaczyć? Chcesz uczyć w Hiltonie, to musi na to stać Ciebie, a jeszcze lepiej uczniów:-). Z budowaniem jest, a przynajmniej powinno być podobnie. Budżet planujemy przed rozpoczęciem budowy, a potem już konsekwentnie jaki budżet takie materiały i wykonanie. Zaklęcia tu nie pomogą, podobnie jak rady poniewczasie.

Witam

Michale, czy jak zaplanujesz budżet szkolenia w zajeździe Ptyś w Koziołkowie Matołkowie, to spróbujesz przenosić go na podobne przedsięwzięcie w Hiltonie? Ktoś Ci coś musi tłumaczyć? Chcesz uczyć w Hiltonie, to musi na to stać Ciebie, a jeszcze lepiej uczniów:-). Z budowaniem jest, a przynajmniej powinno być podobnie. Budżet planujemy przed rozpoczęciem budowy, a potem już konsekwentnie jaki budżet takie materiały i wykonanie. Zaklęcia tu nie pomogą, podobnie jak rady poniewczasie.

Andrzeju ja wiem, że dążenie do ideałów jest bardzo wskazane i tak jak mówisz być powinno ale ... nie jest. Rozmawiamy z dziesiątkami czy setkami Inwestorów i ja nie spotkałem jeszcze takiego, który by odpowiednio doszacował całość budowy. Tutaj chodzi raczej o to aby "konieczne" z punktu widzenie Inwestora oszczędności robić "z głową". Sposobu ani jakości wykonania montażu stolarki nie będzie można łatwo ani tanio zmienić ale zmiana dywanu czy nawet mebli, płytek itp. jest łatwiejsze prawda ?

Oczywiście to półśrodki i nie wpisują się w idealne rozwiązanie :) ale pozwalają na dokończenie pewnych inwestycji.

Wiemy, że Inwestorów planujących pewne rozwiązania już na etapach projektowo/wykonawczych przybywa, zmiany idę wooolnoooo ale idą :)

Pozdrawiam

50% okien na rynku spełni wymagania i jak tu Ci możemy pomóc ?

Witam i pozdrawiam w nowym roku:)

Z pomocy Waszej chętnie skorzystam, odnośnie wymiarów okien. Czytając forum wychodzi na to, że PCV ma spore ograniczenia odnośnie wymiarów, a z ofert, które otrzymałam wynika, że 90 % nie widziała większego problemu z wykonaniem okien, o poniższych wymiarach, przy czym jeszcze zapomniałam napisać w zapytaniach, że wymiary dotyczą otworów, a nie samych okien:

1) jedno okno otwór o szerokości 3 m H otworu = 2,4 m, okno jest dzielone drzwi balkonowe na taras ok. 1m szerokie RU + reszta fix, ale dopuszczamy podział na 3 równe części (dwie RU z ruchomym słupkiem + fix w ramie)

2) jedno otwór o szer. 2 m H=2,4 m z podziałem na pół z ruchomym słupkiem lub jedna kwatera RU + fix w ramie

3) jedne drzwi szer. otworu 0,95 m H=2,4 m R lub RU

4) 2 drzwi balkonowych (balkon tzw. francuskiElewacje 1.jpgElewacje 2.jpg) otwór o wymiarach szer.1 m H= 2,4 m RU, bez podziałów

5) 2 drzwi balkonowych RU szer. otworu 1 m H=2,3 m

Jeśli chodzi o wysokość okien to jest ona związana z ogólnym wyglądem elewacji. Pozostałe okna, są raczej bezproblemowe.

Jako, że budowa rusza na wiosnę, dopuszczamy drobną korektę tych wymiarów, gdyby się okazało, że okna jw. przysporzą nam tylko problemów o np. 5 cm. I tutaj proszę o wsparcie fachowców, co byście doradzili? Które profile, producentów brać pod uwagę, oczywiście pamiętając o fachowym montażu. Czy jednak należałoby skorygować, któreś otwory?

....

1) jedno okno otwór o szerokości 3 m H otworu = 2,4 m, okno jest dzielone drzwi balkonowe na taras ok. 1m szerokie RU + reszta fix, ale dopuszczamy podział na 3 równe części (dwie RU z ruchomym słupkiem + fix w ramie)

2) jedno otwór o szer. 2 m H=2,4 m z podziałem na pół z ruchomym słupkiem lub jedna kwatera RU + fix w ramie

3) jedne drzwi szer. otworu 0,95 m H=2,4 m R lub RU

4) 2 drzwi balkonowych (balkon tzw. francuski otwór o wymiarach szer.1 m H= 2,4 m RU, bez podziałów

5) 2 drzwi balkonowych RU szer. otworu 1 m H=2,3 m....

1 - realnie . . . nierealna szerokość przy tej wysokości

2 - realnie . . . . nierealne jako dwuskrzydłowe

3 - wykonalne w profilach o dobrej statyce (np. Brungman, Schuco, Veka) ale w profilu tzw. posrednim

4 - nie wiem jak wygląda "po francusku" ;) jakoś inaczej mi się kojarzy ;) - dla tej wysokości balkon jednoskrzydłowy o tej szerokości nierealny

5 - uwaga identyczna jak dla poz.3

1 - realnie . . . nierealna szerokość przy tej wysokości

2 - realnie . . . . nierealne jako dwuskrzydłowe

3 - wykonalne w profilach o dobrej statyce (np. Brungman, Schuco, Veka) ale w profilu tzw. posrednim

4 - nie wiem jak wygląda "po francusku" ;) jakoś inaczej mi się kojarzy ;) - dla tej wysokości balkon jednoskrzydłowy o tej szerokości nierealny

5 - uwaga identyczna jak dla poz.3

Dziękuję za szybki odzew :), niestety moje przypuszczenia się potwierdziły :bash:.

Możesz napisać przy jakiej max. wysokości te szerokości byłyby realne?

Proszę o więcej info co to takiego ten profil pośredni i czy to coś na tyle nietypowego, że trzeba do tego sporo dopłacić i wyjdzie na poziomie aluminium?

Idąc za tropem, że poz. 3 (otwór 0,95 m szer. i 2,4 m wysokości) jest realna do wykonania to, może wystarczyłoby trochę zwęzić pozostałe otwory:

poz. 1 na szer 2,85 i podzielić na trzy komory, dwa skrzydła RU z ruchomym słupkiem plus jeden fix w ramie)

poz. 2 na szerokość 1,90 (dwuskrzydłowe, jedno RU plus fix w ramie)

Pozycje 1, 2 i 3 znajdują się w salonie z otwartą kuchnią więc byłoby spójność szerokości

I do tego poz. 4 też zmniejszyć z metra na 0,95. to okna na piętrze w elewacji południowej.

Czy tak będzie realnie do zrobienia bez naciągania możliwości systemów, i klient będzie zadowolony? :)

Proszę jeszcze o wyjaśnienie, albo podanie przykładu profilu pośredniego. Aha i jeszcze jedna sprawa jak się do tego mają 3-szyby, bo na pewno okna trzyszybowe chcemy.

nie wyjdzie jak aluminium - bez przesady

a na resztę pytań nie odpowiem - bo każdy system ma swoje zalecenia co do wymiarów granicznych

tu sie godze z nikt nie ma co podawać konkretnych wymiarów bo każdy system ma własne ustalenia i każdy producent na podstawie tego określa jakie robi maksymalne gabaryty

podam przykład firma a na profilu x zrobi wymiar 1000x2400 i da gwarancje a firma b na profilu x powie ze zrobi to 900x2400 żeby była gwarancyjna