Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tu sie godze z nikt nie ma co podawać konkretnych wymiarów bo każdy system ma własne ustalenia i każdy producent na podstawie tego określa jakie robi maksymalne gabaryty

podam przykład firma a na profilu x zrobi wymiar 1000x2400 i da gwarancje a firma b na profilu x powie ze zrobi to 900x2400 żeby była gwarancyjna

...dlatego najlepiej na etapie projektu rozesłać zapytania do różnych producentów biorąc pod uwagę różne systemy i wybrać optymalne rozwiązanie dla naszego domu :)

a ja powiem inaczej.

Trzeba ukrócić wizje Architektów, które powodują, że za okna do domu inny może cała chałupę postawić ;)

Wymagać od tych leni podania kosztorysu realnie uwzględniającego koszty budowy by Inwestor nie był zaskakiwany faktem przekroczenia zakładanego budżetu kilkakrotnie.

Aneta101 - profi pośredni . . . weź centymetr i zobacz 12 cm i 14 cm.

Będzie to (w większości profili) odległość od zewnętrznej krawędzi ramy a szybą, 12 - profil okienny, 14 profil tzw. pośredni gdzie skrzydło po prostu jest szersze i ma mocniejsze (inne) wzmocnienie.

I dwie ogólnikowych podstawowe rady - chcesz nie wydawać bez sensu większej kasy to:

- unikaj wysokości okien ponad 230 cm - wchodzi profil pośredni tym samym droższy. Wklejanie szyby też związane jest z dodatkowymi kosztami

- unikaj powierzchni szyb większych niż 3 mkw - trzeba później zastosować szkło grubsze tym samym nie dość że droższe to też zimniejsze

tu sie godze z nikt nie ma co podawać konkretnych wymiarów bo każdy system ma własne ustalenia i każdy producent na podstawie tego określa jakie robi maksymalne gabaryty

podam przykład firma a na profilu x zrobi wymiar 1000x2400 i da gwarancje a firma b na profilu x powie ze zrobi to 900x2400 żeby była gwarancyjna

Proszę powiedzcie, czy to, że dadzą gwarancje jest tożsame z tym, że okno będzie funkcjonowało jak należy (nie będzie opadało, wypadało itp itd),

Jedno jest już jasne, że raczej okno 3 x 2,4 m będzie podzielone na 3 :)

I tu jest pewien kłopot. Są firmy produkujące okna bez gwarancji, o przekroczonych gabarytach i tak naprawdę nigdy nie jesteś na 100% pewna czy dane okno, sprzedane przez sprzedawcę, spełnia wymagania Producenta by było objęte jego gwarancją.

Bo to, co tu do większości nie dociera, producent i sprzedawca to nie to samo.

Rynek okienny to dżungla i wolna amerykanka - niestety

I tu jest pewien kłopot. Są firmy produkujące okna bez gwarancji, o przekroczonych gabarytach i tak naprawdę nigdy nie jesteś na 100% pewna czy dane okno, sprzedane przez sprzedawcę, spełnia wymagania Producenta by było objęte jego gwarancją.

Bo to, co tu do większości nie dociera, producent i sprzedawca to nie to samo.

Rynek okienny to dżungla i wolna amerykanka - niestety

Ale sam też wiesz, że w różnych krajach funkcjonują różne maksymalne i rózne standardowe wymiary drzwi balkonowych.

W Polsce "standardem" jest szerokość otworu około 90-100cm i wysokość otworu około 220-230cm. W Niemczech "standardem" jest np. szerokość otworu 100-120cm i wysokość 230-240cm. We Francji okna/drzwi są relatywnie wąskie, ale za to bardzo wysokie. Często zdarza sie że mają wysokość około 260cm.

Poza tym inną sprawą jest szerokość/wysokość otworu, a inną sprawą jest dobranie odpowiednich profili do danej konstrukcji. I dobry sprzedawca powinien to każdemu klientowi powiedzieć. I to w taki sposób aby ten klient to zrozumiał.

Rozmawiałam dziś z przedstawicielem MS Okna z Mikołowa i na systemie MS Line System S2000AD lub Termoms na wysokość 2,4 m dają gwarancję :), patrzyłam też na właściwości użytkowe serii MS Line (okien testowych) i wygląda to nieźle. A swoją drogą, czy przy ofercie można już otrzymać deklarację wartości użytkowych na zaoferowane okna ?

Natomiast Termo Profil dla BlueEvolution 82 Classic stawia graniczną wysokość 2,35 m.

Może ktoś podpowie u których producentów warto jeszcze spytać o jakości porównywalnej do MS?

Rozmawiałam dziś z przedstawicielem MS Okna z Mikołowa i na systemie MS Line System S2000AD lub Termoms na wysokość 2,4 m dają gwarancję :), patrzyłam też na właściwości użytkowe serii MS Line (okien testowych) i wygląda to nieźle. A swoją drogą, czy przy ofercie można już otrzymać deklarację wartości użytkowych na zaoferowane okna ?

Natomiast Termo Profil dla BlueEvolution 82 Classic stawia graniczną wysokość 2,35 m.

Może ktoś podpowie u których producentów warto jeszcze spytać o jakości porównywalnej do MS?

jest wielu producentów na przykład vetrex lub adams każdy ma tam jakiś swoich faworytów na tym forum

Ponieważ Jarek wspomniał dziś:

... We Francji okna/drzwi są relatywnie wąskie, ale za to bardzo wysokie. Często zdarza sie że mają wysokość około 260cm. .

a chwilę wcześniej pytała o coś podobnego Aneta:

....

4) 2 drzwi balkonowych (balkon tzw. francuski[ATTACH=CONFIG]297215[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297216[/ATTACH]) otwór o wymiarach szer.1 m H= 2,4 m RU, bez podziałów...

to by nie kojarzyło się nie właściwie ;) pokazuję Wam typowe francuskie drzwi:

DSC00491 Veka.jpg

A jeśli chcecie zobaczyć jaki jest widok za takim zabudowanym oknem to proszę link na pewny podróżniczy blog na face book`u::

https://www.facebook.com/132971806901123/photos/a.145512542313716.1073741826.132971806901123/312120805652888/?type=1

Ale Anecie chyba chodziło o coś innego - czyli okno balkonowe, za którym nie będzie żadnego tarasu. Dla okna nie ma to żadnego znaczenia.

I jeszcze jedno by nie odbiegać za bardzo od tematu:

A ja znam taką co zrobi 1100 x 2400 tylko na skrzydle pośrednim, z wklejonym pakietem szybowym i okuciem Designo 130 kg

Cinku - bez cienia złośliwości - zamontowałeś już takie okno i możesz powiedzieć jak się sprawuje? Bo właśnie sobie przypomniałem że mam wycenione 116x238... a klient nie chce słuchać o podziale, bo "inni robią" ...

W drewnie robiłem takie skrzydła nawet jako 4szybowe i jakoś działa... ale sam, u siebie bym nie chciał.

Ps. Sorry za oznakowane zdjęcie - tylko takie dziś znalazłem w komputerze

Edytowane przez finlandia

.....Może ktoś podpowie u których producentów warto jeszcze spytać o jakości porównywalnej do MS?

Adams - ma bardzo bogatą ofertę w róznych profilach i zapewne bez problemu coś dobierzesz zgodnie ze swoimi oczekiwaniami, od taniego AS4000, przez ID8000, Schuco po Passic line, zresztą poczytaj - http://adams.com.pl/aktualnosci/18-passiv-line-plus-i-passiv-line-ultra-liderem-rynku bo jak widzę chyba tego producenta masz na myśli sądząc po zestawie profili

Awilux - Schuco w kązdej konfiguracji

Internorm - ale to kosmos cenowy

Oknoplast - przereklamowany w mej ocenie pod każdym względem

Vetrex - solidnie i w wypasie, oferta także rozbudowana gdzie coś dobierzesz zgodnie z wymaganiami

I zapewne na rynku lokalnym znajdzie się jakiś dobry producent

A może drogą do podjęcia decyzji może być podpytanie sąsiadów ? Jakie oni mają doświadczenia

Bo widzisz, na pewnym poziomie wykonania okien (pomijamy tu firme D.... bo to nieporozumienie mimo iż w TV widać coś innego) róznice są niewielkie, także cenowo, ale rozrzut jakości montażu przez firmy współpracujące jest ogromny - i może tędy poszperać i poszukać ?

Edytowane przez nikt ważny

Koledzy podpowiedzcie prosze co robić.

Okna tarasowe mam mieć duże i ciężkie oczywiście - niskoprogowe. Dom w stanie surowym wybudowany z pustaka porotherm 25cm, jedna warstwa pustaka na fundamencie (poziom zero) i na to mają przyjść okna. Wykonawca utrzymuje, że jest OK ale w salonie okiennym powiedziano mi, że nie da się zamontować okna tarasowego na pustaku wypełnionym powietrzem i musi być lity materiał. Co mam teraz zrobić. Skuć i wywalić te pustaki zamieniając czymś np. isomurem czy zrobić szalunek i wylać beton czy może by starczyło zalać te porothermy jakąś zaprawą? Proszę o radę bo wykonawca mi ucieknie z budowy i zostanę z problemem :o

jeśli górna część pustaka jest zarazem poziomem docelowym wykończonej posadzki to już tu jest błąd.

Nie jest prawdą, że materiał ceramiczny podpierający jakąkolwiek konstrukcje musi być pełny. Dziurawka stwarza ewentualne problemy z mocowaniem kotew kołkami rozporowymi - i o to chyba chodziło sprzedawcy

Cinku - bez cienia złośliwości - zamontowałeś już takie okno i możesz powiedzieć jak się sprawuje? Bo właśnie sobie przypomniałem że mam wycenione 116x238... a klient nie chce słuchać o podziale, bo "inni robią" ...

W drewnie robiłem takie skrzydła nawet jako 4szybowe i jakoś działa... ale sam, u siebie bym nie chciał.

Osobiście nie widzę w tym wymiarze jakiś dużych problemów na zestawie 3-szybowym.

Powierzchnia skrzydła około 2,5 m2. Zastosowanie wzmocnienia o grubości 3mm w skrzydle, Do tego wkręty maksymalnie co 200mm i na zygzak.

Przy dobrym montażu udzielamy na takie okno normalnej gwarancji. Nawiasem mówiąc nie robimy okien bez gwarancji.

Ale jak sam dobrze wiesz. Okno to 30 % sukcesu. 60 % to dobry montaż, a 10 % to właściwe użytkowanie.

z czystej ciekawości - jak długa jest to gwarancja ?

Gwarancja udzielana jest na okres 5 lat na całą konstrukcję z wyłączeniem elementów elektrycznych, na które gwarancja jest udzielana na 2 lata. Dotyczy to wszystkich okien i drzwi. Opcjonalnie jest wydłużenie gwarancji do 10 lat - uwarunkowane przeglądami serwisowymi. Szczegółów nie chce mi się tutaj pisać, bo to by był za długi wykład. Ale między innymi w skład umowy serwisowej wchodzi wymiana uszczelek co 2-4 lat, ze względu utraty właściwości.

Od razu też powiem, że w Polsce z umowy serwisowej korzysta 1 % klientów.

jeśli górna część pustaka jest zarazem poziomem docelowym wykończonej posadzki to już tu jest błąd.

Nie jest prawdą, że materiał ceramiczny podpierający jakąkolwiek konstrukcje musi być pełny. Dziurawka stwarza ewentualne problemy z mocowaniem kotew kołkami rozporowymi - i o to chyba chodziło sprzedawcy

Tak właśnie jest - czyli górna część pustaka jest poziomem docelowym wykończonej posadzki. Mam przewidziany styropian 15 cm i podłogówkę. Czyli co - jak można naprawić ten błąd? W całym domu mam okna do podłogi także to nie tylko kwestia tych dwóch dużych tarasowych a chyba w takim przypadku wszystkich :( co więc można tu począć, żeby uratować sytuację?