Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

.....Proszę o przekonanie mnie dlaczego byłoby warto dołożyć do Bruegman bądź Veka

około 3 -4 tyś. ...

Nie ma szansy przekonać kogokolwiek do wydania choć złotówki więcej jeśli jego jedynym kryterium wyboru jest cena i reklama TV.

Było na FM nie raz o firmie Drutex w świetle użytkowania, obsługi, gwarancji etc etc widać to za mało - wiec.... kupuj Waś Druty i się ciesz z zaoszczędzenia 3 tyś

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie.

Trafiłem tu tak jak większość z nurtującymi pytaniami.

Mianowicie nowo budowany dom Codzienny c117a z kolekcji muratora.

Zamierzam nabyć okna, mam oferty 3 producentów i chciałbym się doradzić .

Wszyscy mają te same wymiary okien, standardowe pakiety szybowe, ewentualna dopłata w Iglo 5.

1. Drutex Iglo 5 U=1,0 -> 7190zł + 3 szyba do U=0,7-> 8455zł

2. Drutex Iglo Energy U=0,5 - 11,700

3. Veka VS70 U=1,0 -> 11,427

4. Veka V82 U=05 ->13,800

5. Bruegman Salamander ->9.800

6. Bruegman BluEvolution 92 ->11.600

Proszę o przekonanie mnie dlaczego byłoby warto dołożyć do Bruegman bądź Veka

około 3 -4 tyś. Nie mieszkam przy ruchliwej ulicy wiec nie o wygłuszenie mi się rozchodzi.

Po jakim czasie ta nadpłata może się zwrócić . O ile mniej opału mogę spalić.?

Ogrzewanie przewidywany piec na ekogroszek bądź pelet.

Jeszcze jedno jeden z oferentów wspominał o roku 2017 w którym wymagane będzie U=0,5,

Nakłania do zakupu z U=0,5 Czy mogę mieć problemy z odbiorem w 2017 roku ?

to nie tak o pozwolenie wydane po 2014 roku to obowiązuje cie uw dla okien poniżej 1,3 lub równe

w późniejszych latach będzie to zaostrzane ale dla budynków nowo budowanych i będzie decydowała data wydania pozwolenia na budowę.

a co do wyboru okien tu powtarzamy zawsze to samo jak chcesz szybko robić wymianę okien o wybierz okna na d , po wstawieniu będą funkcjonować jak wszystkie okna i na tym się różnica kończy, same okna to nie wszytko liczy się tez obsługa posprzedażowa

To są ceny ko ńcowe brutto. Drutex i Bruegman okucia Maco , Veka -roto Mieszkam niedaleko Bytowa więc myślę że obciachu firma D pod nosem by sobie nie chciała robić. Mianowicie zakładam sobie że okna mają posłużyć mojemu życiu ok 25 lat co najmniej, Nie jedynym kryterium jest cena, mogę dołożyć te 3-4 tyś więcej od najtańszej wersji iglo 5 lecz chciałbym wydać wiedząc w czym mi się to opłaci. Zaoszczędzę na ogrzewaniu po jakim czasie 5 czy 20 lat? Kwestia wyrabiania się okuć? Pracuję w branży handlowej i wiem że każda firma ma jakiś defekt i będą tacy co chwalą i odstraszają. Proszę o poradę dalej. Edytowane przez maticzluchow1

Mieszkam niedaleko Bytowa więc myślę że obciachu firma D pod nosem by sobie nie chciała robić. Mianowicie zakładam sobie że okna mają posłużyć mojemu życiu ok 25 lat co najmniej, Nie jedynym kryterium jest cena, mogę dołożyć te 3-4 tyś więcej do Iglo 5 lecz chciałbym wydać wiedząc w czym mi się to opłaci. Zaoszczędzę na ogrzewaniu po jakim czasie 5 czy 20 lat? Kwestia wyrabiania się okuć? Pracuję w branży handlowej i wiem że każda firma ma jakiś defekt i będą tacy co chwalą i odstraszają. Proszę o poradę dalej.

mati z niku wynika, ze mieszkasz badz pochodzisz z Czluchowa, ladne mieasteczko, fajny zamek, mam tam rodzine.

Posluchaj poprzednikow i nie idz ta droga, daj sobie spokuj z drutami. Sami produkuja profile, profile watpliwej jakosci, wiele w tym watku bylo o ich kiepskiej jakosci produkcie.

Jak juz dasz sie namowic na drytexa to uwaznie przeczytaj w umowie co jest napisane drobnym druczkiem. Okna oknami I tak najwazniejszy jest montaz jak Ci go schrzania to nienastarczysz wungla.

Tak jestem z tego miasteczka z tym zamkiem za 10 mln. Pisałem że mogę dołożyć tylko potrzebuję argumentów od was koledzy za co lepszego zyskam? Mocniejsze futryny cieplejsze? Mniejsze zużycie opału?(-Jeśli tak to w przybliżonym czasie po ilu latach się zwróci te 3-4 tyś) Mechanizmy zawiasy klamki trwalsze ? Serwis gwarancyjny to już słyszałem od was że niby d to na opak. Montaż wiadomo rzecz bardzo istotna. Edytowane przez maticzluchow1

Witam

Tak jestem z tego miasteczka z tym zamkiem za 10 mln. Pisałem że mogę dołożyć tylko potrzebuję argumentów od was koledzy za co lepszego zyskam? Mocniejsze futryny cieplejsze? Mniejsze zużycie opału?(-Jeśli tak to w przybliżonym czasie po ilu latach się zwróci te 3-4 tyś) Mechanizmy zawiasy klamki trwalsze ? Serwis gwarancyjny to już słyszałem od was że niby d to na opak. Montaż wiadomo rzecz bardzo istotna.

No więc tak:

- jak kupisz okno na Vece to te 4 tys różnicy zwrócą Ci się w 3-4 lata na ogrzewaniu

- jak na Salamandrze to jakieś 3 latka i różnica w kieszeni.

Takiej odpowiedzi oczekiwałeś ?

Opamiętajcie się ludzie !!! Jak niby ktokolwiek ma Ci podać "czas zwrotu inwestycji" ?

A ściany i dach obliczyłeś kiedy Ci się zwrócą ?

Pozdrawiam

Witam,

Czy orientujecie się jaki może mieć parametr U poszerzenie systemowe pod okna. Producent mówi że nie ma badań i nie podaje żadnej wartości.

Macie pomysł jakie to są wielkość orientacyjnie? Pewnie będą różnice zależnie od producenta. Chodzi mi konkretnie o Vetrex, ale pewnie parametr innego producenta powinien określić rząd wielkości.

Pozdrawiam,

pozwole sobie podniesc pytanie.

pytanie jest też takie czy potrzebujesz to wszystko?

No wlasnie o to chodzi czy potrzebuje. Kontaktony na pewno będę potrzebowal ale one sa wycenione na 1000. przypuszcam ze za taka kwote dokupię zewnętrzne choć pewnie brzydsze niż te w ramie okna.

Szyba p4 i wzmocnienie - to koszt 9k - chyba ciut dużo dokladac taka kase. Lepiej ja zainwestować w jakiś monitoring czy cos takiego.

Czy ktoś ma jakies dane co do czasu przedostania się przez okno p4 przy uzyciu zalozmy młotka czy cegłówki ? Zona marudzi ze chce żeby było bezpiecznie ale to chyba można osiagnac innymi sposobami.

A i jeszcze jedno. Sciany mam 24 cm silka i 20 cm styro. Zastanawiam się nad montażem w warstwie ocieplenia nie tyle ze względu na cieplo ile ze względu na grubość muru i chyba dziwne osadzenie okna 20 cm od krawędzi sciany.. Zamiast dokladac do Synergy to montaż w ociepleniu.i ku temu ja bym się sklanial.

No wlasnie o to chodzi czy potrzebuje. Kontaktony na pewno będę potrzebowal ale one sa wycenione na 1000. przypuszcam ze za taka kwote dokupię zewnętrzne choć pewnie brzydsze niż te w ramie okna.

Szyba p4 i wzmocnienie - to koszt 9k - chyba ciut dużo dokladac taka kase. Lepiej ja zainwestować w jakiś monitoring czy cos takiego.

Czy ktoś ma jakies dane co do czasu przedostania się przez okno p4 przy uzyciu zalozmy młotka czy cegłówki ? Zona marudzi ze chce żeby było bezpiecznie ale to chyba można osiagnac innymi sposobami.

A i jeszcze jedno. Sciany mam 24 cm silka i 20 cm styro. Zastanawiam się nad montażem w warstwie ocieplenia nie tyle ze względu na cieplo ile ze względu na grubość muru i chyba dziwne osadzenie okna 20 cm od krawędzi sciany.. Zamiast dokladac do Synergy to montaż w ociepleniu.i ku temu ja bym się sklanial.

nie można za kogoś zdecydować czy potrzebujesz takiego aż wyposażenia okien

osobiście jestem za dobrymi oknami z dobrymi okuciami klamki z kluczem i dobre ubezpieczenie :)

zawsze mówię że złodziej jak będzie chciał wejść to i tak wejdzie

1tys za kontaktrony mówi tyle co nic bo nie wiem ile będziesz ich miał i jakie

są takie za 20zł i takie za 200 zł

montaż w warstwie ocieplenia ze względu na dziwne osadzenie okna (zapewne chodzi ci że będzie "głęboko osadzone" ) jest zbędny:)

przejedź się po budowach i sprawdź jak to wygląda na żywo i czy ci przeszkadza

No to może inaczej jakie lepsze zalety mają Brugman i Veka w porównaniu do tych z firmy D.Porównując iglo5 do Veka S70 oraz salamander i energy do v82 i bluevo 92.

Porównujesz profile okienne (Veka, Brugmann, Salamander - tylko składowe okna) do gotowego produktu (Iglo5 i Energy)?

Porównuj gotowe produkty i producentów okien.

czy możecie mi doradzić, zaproponowano mi okna kommerling 76md (3 szyby 3 uszczelki http://www.oknonet.pl/okna/typy_okien/energooszczedne/news,21714.html),

oraz Brungmann BLUEvolution 82 (3 szyby 3 uszczelki http://www.bruegmann.pl/pl/system-bluevolution/bluevolution-82).

Które waszym zdaniem wybrać ceny są takie same

czy możecie mi doradzić, zaproponowano mi okna kommerling 76md (3 szyby 3 uszczelki http://www.oknonet.pl/okna/typy_okien/energooszczedne/news,21714.html),

oraz Brungmann BLUEvolution 82 (3 szyby 3 uszczelki http://www.bruegmann.pl/pl/system-bluevolution/bluevolution-82).

Które waszym zdaniem wybrać ceny są takie same

Nikt ci w tak zadanym pytaniu nie doradzi.

Bo tak zadane pytanie brzmi tak samo jak byś napisał:

"Mam do wyboru auto z silnikiem 2,0 i z silnikiem 1,9 - które wybrać"

Klienci, zrozumcie wreszcie, że podanie "systemu" nie mówi NIC o tym jakie to są okna. A do tego dochodzi, że nie mówi KOMPLETNIE NIC o montażu.

I jak tu mamy cokolwiek "doradzić". Chyba że chcesz usłyszeć odpowiedź, któremu z tu obecnych, który profil się bardziej podoba.

Tak wyglądają okna Amberline na profilu Veka w murze ze Silki 24 cm + styro 20 cm, osadzone na poszerzonych profilach. Wg mnie grubo to tam nigdzie nie jest.

http://speedy.sh/nH2gy/142-03.rar

Nie mogę kurcze znaleźć aktualniejszych fotek, z klejem i siatką.

Edytowane przez kater-acme

No chyba nie na forum zamawiałeś okna, więc na to pytanie lepiej odpowie Ci sprzedawca. Może okna się jeszcze nie robią...

A jak dźwigniesz tą posadzkę o 5cm, to na jakiej wysokości wyjdzie Ci parapet? pierwszy schodek? jakie zostaną otwory pod drzwi ?

Witam

Chciałbym się dowiedzieć które okna wg. was doświadczeni użytkownicy są lepsze " jakościowo" parametrami w praktyce. Mam wycenę na okna na

profilu Veka softline 82 (pakiet 3 szybowy, 6komorowy, ciepła ramka, 3 uszczelki, okucia winhausa, alu klamka, okna napylane w celu odbijania promieni słonecznych), sprawdzeni montażyści na podstawie montażu w rodzinie.

Druga opcja to profil gealan 8000 IQ plus o głębokości 83 mm (producent Domel, ENERGETIC CLASSIC PLUS, pakiet 3 szybowy SUNLIGHT + U=0,5, 6 komorowy, pakiet szybowy 4TM/18SWcza/4/18SWcza/4TM, oraz w dwóch oknach łukowych 6/14THcza/6/12THcza/6, podobno ma 4 uszczelki (uszczelka wrębu okuciowego), Okucia winhausa ukryte, klamki alu. Nie mam doświadczeń z ich montażem, ale są z polecenia przez znajomych montażysci podobno bardzo doświadczeni.

Oba zestawienia sa w zbliżonej cenie. Zdaję sobie sprawę z tego co na forum piszą, że 60% sukcesu do prawidłowy montaż dlatego osobiście pod kątem montażu wybrałbym Vekę, ale intryguje mnie jednak teoretycznie lekko cieplejsze okna w wyliczeniu na gealanie i tak jak wspomniałem też nie firma nie jest wzięta z neta ale polecona jako dobra przez znajomych.

Prosiłbym o opinie za i przeciw w stosunku do obu profili czy to jest ten sam poziom jak wynika z parametrów czy może któryś system jest pod jakimś kątem lepszy albo może ktoś ma opinie na temat okien z firmy domel, conieco na necie znalazlem ale wiem, że tutaj dużo osób ma praktyczne doświadczenia w sprzedaży i montażu więc prosiłbym o ich opinie.

Pozdrawiam

Ps. niestety z Veki nie mam opisu pakietu szybowego ... ale również przy łukowych sa szyby 6tki reszta na 4kach, nie wiem jakie wzmocnienia ani jakie parametry oprócz info producenckich ze stron.

Edytowane przez Kazanostra