Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

.... ale intryguje mnie jednak teoretycznie lekko cieplejsze okna w wyliczeniu .....

I zaczyna się.

Dlaczego tak napisałem, że się zaczyna?

Bo wiele razy już spotkałem się wycenami o podrasowanych parametrach - bo powoli tylko ten parametr brany jest pod uwagę przez porównujących oferty.

Nasza działalność przyniosła efekt ale jest to pyrrusowe zwycięstwo bo co z tego że klient wie jak nie wie jak interpretować i coraz częściej czuję w rozmowie że zadaje pytania a tak naprawdę nie wie o co pyta.

Teraz niektórzy każą im zwracać uwagę na klasy takie siakie i owakie i robią jeszcze większy mętlik w głowie

Jaki tego będzie efekt ?

Taki sam jak podniesienie akcyzy ;) Zamiast zwiększenia świadomości klientów ich pójście na łatwiznę, tam gdzie ktoś posłucha, przytaknie, nawet nie będzie starał się parametrami rzucać tylko powie to co klient chce usłyszeć i kupi cenę

No bo co można odpisać klientowi na słabsze okno referencyjne aż o 40% na Uw i jego argumentację że winny jest kiepski profil i szyba skoro nawet nie zauważył, że u konkurencji ma szybę z ksenonem a nie argonem ?

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprzedawca Domela ma niezły bajer: cztery uszczelki! No prawda...taka sama jak auta z piątym kołem. Zapasowym.

Wielkie dzięki za szybką odpowiedz tak jak mi się wydawało bajer dla samego bajeru z tą uszczelką.

wiele razy już spotkałem się wycenami o podrasowanych parametrach - bo powoli tylko ten parametr brany jest pod uwagę przez porównujących oferty.

Nasza działalność przyniosła efekt ale jest to pyrrusowe zwycięstwo bo co z tego że klient wie jak nie wie jak interpretować i coraz częściej czuję w rozmowie że zadaje pytania a tak naprawdę nie wie o co pyta.

Teraz niektórzy każą im zwracać uwagę na klasy takie siakie i owakie i robią jeszcze większy mętlik w głowie

W sumie to masz częściowo rację, chodziło mi o opinie czy oba ww. okna (nie patrząc na systemy a całość) to zbliżona klasa okien, czy jednak między nimi jest przepaść technologiczna. Wiadomo, że każdy swoje chwali, ale sprzedawcy/monterzy tacy jak wy macie praktyczne doświadczenie chociażby w tym czy dane profile różni duży okres czasowy wejścia na rynek i co za tym idzie jakiś postęp w technologii ( szerokości komór lepsze/gorsze, użyte materiały, sposób wytworzenia)

No bo co można odpisać klientowi na słabsze okno referencyjne aż o 40% na Uw i jego argumentację że winny jest kiepski profil i szyba skoro nawet nie zauważył, że u konkurencji ma szybę z ksenonem a nie argonem ?

Nom można odpisać np. wiesz co miałem okazję sprzedawać 10x okna domelu nie miałem reklamacji bez względu na typ okna, albo zdarzyło się że jakiś tam klient miał problem z ... uszczelką, obrobką okna itp.

Chodzi mi stricte o producenta okien a nie sam typ okien bo jak wspomniałeś Uw czy też gazy kartka przyjmnie w dowolnych ilościach.

Pozdro

Ale ta uszczelka wrebu okuciowego to dobra rzecz i zawsze warto za nią zapłacić bo kosztuje bardzo niewiele a doceni ja ten kto bedzie myl okna, szczegolnie po kilku latach. Tylko zastanawiam sie czy to wynika ze zlego zrozumienia przekazu, czy sprzedawca nie wiedzial do czego służy, albo celowo podrasowal jej znaczenie by zlapac klienta.

Witam, zebrałem pare ofert i mam pytanie czy moj wybór jest trafiony. Ciepła ramka, stopniowny uchył i 3 szyby w standardzie.Mam dylemat miedzy oknami:

1.Vetrex V82 ciepły parapet, z profilu Veka z Uw =0,8 - srednia dla wszytskich okien - 13,790 zł.

2. vetrex v70 OB z profilu Veka z Uw =0,96 - -srednia dla wszytskich okien - 12,546 zł.

3. Domel profil 84 Gealan, grzybki i zaczepy antywłamaniowe, blokada obrotu klamki, z jakąs blaszką antyprzewierceniową, z Uw=0,84, szyba sunlight (wiecej światła 17%, ponoć) - 13,900 zł.

Otrzymałem jeszcze kilka ofert m.in:

Oknoplast - 18,500

MS MSline - 17,055

Widok - 14 350,

Dako ok 14 860 , ale ich pod uwage nie biore.

Dostałem jeszcze od przedstawiciela firmy Domel taka tabelke porównawcza profili GEALAN, VEKA I BRUGMANN.

Załaczam niżej plik ( prezentacji PowerPoint)

http://przeklej.org/file/52dc0o/Energetic.vs.Alphaline.vs.BluEvolution.ppt

Ja jako laik wybrałbym vetrec v82, moim zdaniem najlepszy stosunek ceny do jakości i po prostu sprzedawca dobrze sie "sprzedał"

I ostatnie pytanie czy mozna cos urwac z ceny czy ceny są nie negocjowalne i mam zrobić :bash:

EDIT:

Domel daje jeszcze hartowane szyby do 2 balkonowwych okien, i 2 tarasowych.

Edytowane przez bizslawek

po cenach wnioskuję że m&s i oknoplast proponują coś innego choć w oknoplaście nie ma już thermica więc dziwnie drogo wychodzi winergetic.

ale tak jest jak porównujemy ceny :) przyjmując te kryterium vetrex wychodzi najlepiej ale trochę to dziwne (przypadek./:))

Podobnie jak w innym temacie zgadzam się z Witkiem. Na oko stawiałbym wycenę V82 pomiędzy MS a Oknoplastem.

Może tu jest podana jakaś niepełna wartość?

I tak w nawiązaniu: mając taką ofertę, praktycznie najtańszą z najlepszych pytanie o dalsze urywanie czegoś z ceny uważam za.. nieporozumienie. Zawsze powtarzam - także swoim klientom - wyceńcie takie same okna u innego dilera - będziecie wiedzieli jak oceniać otrzymaną ofertę w kategoriach tanio/drogo.

Przy okazji można wychwycić ewentualne błędy.

Podobnie jak w innym temacie zgadzam się z Witkiem. Na oko stawiałbym wycenę V82 pomiędzy MS a Oknoplastem.

Może tu jest podana jakaś niepełna wartość?

Byc może jest ale nie zostałem poinformawany o takowej. W MS to juz w ogole dowiedziec sie czegos o oknach, kiepska obsługa.

W oknoplascie wybrałem profil, kóry produkowany jest tylko dla nich, ale czy by tak podwyższyło cene.

Byc może jest ale nie zostałem poinformawany o takowej. W MS to juz w ogole dowiedziec sie czegos o oknach, kiepska obsługa.

W oknoplascie wybrałem profil, kóry produkowany jest tylko dla nich, ale czy by tak podwyższyło cene.

Nie jesteś zadowolony z obsługi to odpuść !

w oknoplaście podobnym produktem do tego co liczysz w vetrexie to winergetic ale mimo wszystko albo ktoś liczy dziwnie mało albo ktoś dziwnie dużo

u mnie takich różnica nie ma

Masz racje, strzeliłem babola, sorry, poprawiam i wklejam poprawny link

http://przeklej.org/file/52dc0o/Energetic.vs.Alphaline.vs.BluEvolution.ppt

ale prezentacja punktującą ich tylko wyrób jak sie nie mylę produkują to na profiluu gelan, powinni to porównywać do systemów 82 mm i vece i brigmana

a wzięli specjalnie pod uwagę faktycznie nierozwijane profile.

ale jak to w życiu bywa to sa tylko systemy okienne, ważne kto je produkuje i kto je montuje