Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Ta prezentacja, to raczej zbiór pobożnych życzeń autora niż rzetelna informacja techniczna:-). Powiem więcej, taki sposób prezentacji danych ociera się deczko o nieuczciwą konkurencję.

Na dodatek obraża czytających traktując ich jak ociężałych umysłowo. Wytyka Domel konkurencji prezentowanie różnych wzmocnień w zależności od tego jakim parametrem chce się pochwalić a sama stosuje ten manewr prezentując Uf i Ix. Cała prezentacja to typowy przykład kampanii negatywnej i to goownianego poziomu.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A do tego dochodzą nieprawdziwe stwierdzenia.

Nie wiem jak jest w VECE, ale w BE92 można zaszklić 24mm (tylko po co), Są też profile poszerzone, drzwiowe, łączniki, poszerzenia itd. itp. A nawet pokazanie wzmocnienia z lx 1,34 dotyczy grubości 1,5mm, a np. 2mm ma lx 1,67. I kilka innych błędów jest w tej prezentacji.

Ale najbardziej ciekawi mnie, jak na takie porównanie by zareagowała VEKA, która (jak mi się wydaje) jest właścicielem GEALANa, i która plasuje profile Gealana półkę (klasę) niżej od Veki.

Witam,

Mam dylemat, ktore okna wybrac, prosze o pomoc :(

1. Oknoplast Winergetic Premium, profil 82mm, 7 komorowe

http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/winergetic

Przenikalnosc cieplna Uw=0,76 W/m2K

Rw - izolacyjnosc akustyczna 36(-1;-5)

Lt = 74,00

g =0,54

Oszklenie 4TF/18/3/16/3TF U=0,5

2. DRUTEX Iglo Energy, profil 82mm, 7 komorowe

http://www.drutex.pl/pl/oferta/okna/okna-pvc/iglo-energy-pl.html

Uw = 0,6 W/(m2K)

szyba dwukomorowa 4mm (4/18/4/18/4) o współczynniku przenikania ciepła Ug=0,5 W/(m2K)

Budowa szklenia:

Szyba nr 1 TMP 4 szyba 1

Ramka dystansowa nr 1 18(Ar)-Swisspacer Ultimate szara

Szyba nr 2 float 4 szyba 2 (3sz)

Ramka dystansowa nr 2 18(Ar)-Swisspacer Ultimate szara

Szyba nr 3 TMP 4 (2-gi) szyba 3 (3sz)

W obydwu oferach sa oferowane systemy antywywazeniowe.

Okna wydaja sie byc bardzo podobne parametrami, cenowo Oknoplast jest troch drozszy, ale nie chodzi mi tutaj o cene, tylko o wskazanie lepszych okien.

Licze na odzew z Waszej strony.

Pozdrawiam,

Pawel

Witam,

Mam dylemat, ktore okna wybrac, prosze o pomoc :(

1. Oknoplast Winergetic Premium, profil 82mm, 7 komorowe

http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/winergetic

Przenikalnosc cieplna Uw=0,76 W/m2K

Rw - izolacyjnosc akustyczna 36(-1;-5)

Lt = 74,00

g =0,54

Oszklenie 4TF/18/3/16/3TF U=0,5

2. DRUTEX Iglo Energy, profil 82mm, 7 komorowe

http://www.drutex.pl/pl/oferta/okna/okna-pvc/iglo-energy-pl.html

Uw = 0,6 W/(m2K)

szyba dwukomorowa 4mm (4/18/4/18/4) o współczynniku przenikania ciepła Ug=0,5 W/(m2K)

Budowa szklenia:

Szyba nr 1 TMP 4 szyba 1

Ramka dystansowa nr 1 18(Ar)-Swisspacer Ultimate szara

Szyba nr 2 float 4 szyba 2 (3sz)

Ramka dystansowa nr 2 18(Ar)-Swisspacer Ultimate szara

Szyba nr 3 TMP 4 (2-gi) szyba 3 (3sz)

W obydwu oferach sa oferowane systemy antywywazeniowe.

Okna wydaja sie byc bardzo podobne parametrami, cenowo Oknoplast jest troch drozszy, ale nie chodzi mi tutaj o cene, tylko o wskazanie lepszych okien.

Licze na odzew z Waszej strony.

Pozdrawiam,

Pawel

to masz odpowiedz jeśli chcesz mieć dobre okna to odpuść firmę na d

Slaku, czeka mnie generalny remont mieszkania i wymiana okien - ciągle szukam informacji, a moja dotychczasowa opinia o wybranych oknach opiera się tak naprawdę tylko na postach z tego forum. Jeśli masz jakieś konstruktywne uwagi (poza "mam inne zdanie i twoje posty śmierdzą reklamą"), to proszę, podziel się. Ja nie jestem fachowcem, dlatego tu weszłam i ciągle szukam podpowiedzi. Spuść z tonu i bądź merytoryczny, bo jakbym chciała zostać wyśmiana, pisałabym na facebooku. Tutaj liczę na specjalistów. Pozdrawiam.

Gość grend
Witam

No więc tak:

- jak kupisz okno na Vece to te 4 tys różnicy zwrócą Ci się w 3-4 lata na ogrzewaniu

- jak na Salamandrze to jakieś 3 latka i różnica w kieszeni.

/QUOTE]

to juz podchodzi pod demagogie. Ramy drutów są z kartonu a szyby z błony ??? Rozumiem ze toczy sie tutaj walka konkurencyjna na sprzedawane produkty ale trzeba zachować troche rzetelności... Czytam to forum i poza ironicznymi okresleniami i problemami z drutami z winy montazu jakoś innych nie przeczytałem - natomiast o preferowanym na forum oknie Adams to o wyginajacych się ramach przeczytałem u dwóch uzytkowników.

Pomijam slogany reklamowe Drutów które sa moooocno naciągane - równie moooocno jak slogany np castoramy gdzie wiekszość jest drozsza o 30-50% od innych sklepów - ale to tylko reklama

Od nas wymagasz rzetelności, ale Drutex rozgrzeszasz "prawami reklamy". Ot, sprawiedliwość.

Ja widziałem tu też konkretne wpisy na tą firmę, ale nie wiedzieć czemu - zniknęły.. Na takie traktowanie zbiera się całokształtem - nie jednym czy dwoma przypadkami, bo te byłyby tu często przytaczane.

grend - tu nie chodzi o walkę konkurencyjną. Podpowiadamy Ci byś tego producenta unikał z doświadczenia. Może zastanawiające jest, dlaczego szajs nie ma krytycznych uwag w sieci - ale to już nie moje zmartwienie. Nie wierzysz nam - wybierz, zapłać, prawidłowo zamontuj i może będziesz miał fart, że akurat u Ciebie nie będzie z nimi kłopotów.

A ramy akurat podchodzą swą gęstością pod karton. Oj, nie, przepraszam, karton ma większą gęstość :)

Gość grend

Ja nie chcę bronić Drutexu ale mam okna z tej firmy już 7 lat i żadnych zastrzeżeń natomiast mam okna na profilu decenic i poprostu masakra - dobrze że się wyprowadzam.... . Byłem do wyceny gdzie przedstawiciel handlowy sprzedawał okna drutex i VEKA i na moją sugestie że z Drutami sa problemy zrobił wielkie oczy i powiedział ze zachowują się tak samo jak VEKA. Firma od zawsze w jednym miejscu w Luboniu...

Obecnie są promocje zimowe i po wycenach Drutex ( z szyba U 0,7) nie jest wcale tańszy od innych okien tylko ze drutex promocji zimowej nie ma.... Więc powtarzające się sugestie ze Druty sa z papieru bo za te pieniadze nie mozna zrobic dobrego okna sa smieszne, tym bardziej że szyba i profil robiony jest w Polsce gdzie koszty sa zdecydownia nizsze niż np w Niemczech. To samo dotyczy okuć - te same okucia MACO uzywa kilka innych firm które jakoby są juz dobre....

Może ktoś na forum napisze czy mu Druty sie rozsypały chociaż były dobrze zamontowane ?

Gość grend
a tak na marginesie też jest stawiana teza ze testy i badania okien Drutex sa delikatnie mówiąc naciagane - to dlaczego przedstawiciele profili zagranicznych za którymi stoi duuuuży kapitał nie przeprowadzą jawnych badań tegoż okna ??? Przeciez to nie kosztuje krocie - od razu by była pokazana prawda o tym oknie, a wyeliminowanie największego gracza na rynku to bym powiedział BEZCENNE i jeszcze spoza "rodziny" kapitału zachodniego. Po drugie szukałem testów okien przez jakies niezalezne instytucje i na oknotescie Druty były wysoko wiec o co chodzi ???? Ot taka "zdrowa" rywalizacja.

Witam

No a jednak w rankingu Pro Quality - Drutex jest na 3 miejscy razem z Eko-Oknami - mówię o firmach - z 43 punktami - przed nimi Adams i Vetrex.

Pozdrawiam

no kolego zgadzam się z tobą ze jest, ale to nie jest test okien i tylko ranking robiony na podstawie innych informacji i tu jest zasadnicza róznica

Byłem do wyceny gdzie przedstawiciel handlowy sprzedawał okna drutex i VEKA i na moją sugestie że z Drutami sa problemy zrobił wielkie oczy i powiedział ze zachowują się tak samo jak VEKA. Firma od zawsze w jednym miejscu w Luboniu...

Grend,

na każdym profilu - powtarzam KAŻDYM - można zrobić dobre okna. Ale też na każdym profilu można zrobić okna nie nadające się do użytku.

To co tutaj niektórzy - w tym i ja - próbują tobie powiedzieć, to to że "jakościowo" okna drutexu nie należą do tak zwanej "górnej półki". Większość osób tutaj w miarę stale piszących ma dużą wiedzę techniczną i praktyczną. I nie piszemy tu o pojedyńczych przypadkach, tylko o całokształcie (jak to już finlandia napisał).

I żadne rankingi tego nie zmienią. Bo rankingi są robione na podstawie wyników badań. A tu podchodzimy pod statystykę. A statystyka to największa broń w rękach "marketingowców".

I tak na zakończenie trochę śmieszne albo smutne stwierdzenie ze statystyk: "Statystycznie 50 % ludzi zdradza. Jeśli nie ty, to twoja żona." Ot tak to jest ze statystyką

a tak na marginesie też jest stawiana teza ze testy i badania okien Drutex sa delikatnie mówiąc naciagane - to dlaczego przedstawiciele profili zagranicznych za którymi stoi duuuuży kapitał nie przeprowadzą jawnych badań tegoż okna ??? Przeciez to nie kosztuje krocie - od razu by była pokazana prawda o tym oknie, a wyeliminowanie największego gracza na rynku to bym powiedział BEZCENNE i jeszcze spoza "rodziny" kapitału zachodniego.

Nie mnie się wypowiadać co jest, a co nie jest naciągane. W sprawie niektórych wyników prezentowanych przez Drutex od chyba 4 lat toczy się proces w I instancji. Z tego co wiem wypowiadali się w nim już "wszyscy święci", ale czy w końcu zapadł jakiś wyrok, nie wiem. Wnioski z tego dwa: Pierwszy taki, że polskie sądy nie są przygotowane na prowadzenie spraw z zakresu nieuczciwej konkurencji. Drugi taki: Że branżowe media nie są zainteresowane przekazywaniem informacji o kanwie takich procesów.

A co do tych kroci lub nie kroci, to radzę ostrożnie, a najlepiej po samoodpowiedzi ile bym był skłonny sam wyłożyć na przeprowadzenie takich badań, ot tak... żeby zdobyć wiedzę o produkcie? Prowadzimy takie badania zawsze może się Pan dorzucić. Krocie to nie będą:-).

Nasza firma od lat przy budowie domu montuje okna Salamandra. Wiemy z doświadczenia, że są to dobre okna nasi klienci nie mają z nimi żadnych problemów. Natomiast bardzo ważny jest również profesjonalny montaż okien ponieważ nawet najlepsze okna źle zamontowane nie będą miały dobrych parametrów energooszczędnych.