Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Gość grend
Nie mnie się wypowiadać co jest, a co nie jest naciągane. W sprawie niektórych wyników prezentowanych przez Drutex od chyba 4 lat toczy się proces w I instancji. Z tego co wiem wypowiadali się w nim już "wszyscy święci", ale czy w końcu zapadł jakiś wyrok, nie wiem. Wnioski z tego dwa: Pierwszy taki, że polskie sądy nie są przygotowane na prowadzenie spraw z zakresu nieuczciwej konkurencji. Drugi taki: Że branżowe media nie są zainteresowane przekazywaniem informacji o kanwie takich procesów.

A co do tych kroci lub nie kroci, to radzę ostrożnie, a najlepiej po samoodpowiedzi ile bym był skłonny sam wyłożyć na przeprowadzenie takich badań, ot tak... żeby zdobyć wiedzę o produkcie? Prowadzimy takie badania zawsze może się Pan dorzucić. Krocie to nie będą:-).

Jeżeli jest jakaś sprawa w I instancji to chyba podstawą jest jakieś badanie tego okna ??? Czy to może jednak działanie zachodniego kapitału ??? Naprawdę nie wem o co w tym chodzi ale jest niezła nagonka na Drutex - i nie mówie tutaj tylko o tym forum bo odwiedziłem parę salonów które nie sprzedaja drutów i na słowo Drutex słyszałem od razu jakiś wyuczony zacytowany wierszyk. Notabene o tym bym wogóle nie pisał ale jednak Drutex to Polska firma z Polska technologią i to Polacy powinni taką firme promować abysmy się też w tej dziedzinie nie stali kolonia dla kapitału zagranicznego. - dobrym przykładem sa np wkłady kominkowe gdzie tak naprawde Polskie produkty totalnie wypychaja z rynku zagraniczne - i tak tez powinno byc z oknami

PS nie mam zamiaru się dokładać do badań bo nie podważam gdziekolwiek badań okien drutexu

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

widzisz jeśli te okna były by "najlepsze" to nie było by problemu .

wszyscy by mieli salony z ich oknami .

nie stawiano by na marketingową papkę ,którą karmi się inwestora ( kto ładniej zarecytuje pana od PR to sprzeda )tylko na fachowy montaż.

bardzo często porównuje się okna do samochodów więc na takim o to przykładzie

masz możliwość kupienia nowego auta za 500 tys i za 50 tys

i jedno i drugie będzie jeździć

Chyba Witku znalazłeś ten klucz do "nagonki" na druty. "Najlepsze okna". Hasło, które nie ma poparcia w twardych dowodach, a tylko w marketingu. To już nawet piwo reklamuje się zaczynając od "prawdopodobnie.. "

Kto sieje wiatr - zbiera burze.

Jakiś rok temu znajoma budowała dom na sprzedaż. Moja wycena była za droga ("deweloperka" kieruje się ceną). Poleciłem jej druty, bo marka popularna, wyreklamowana, kupujący gotowy dom nie ma czasu zagłębiać szczegółów, więc może doceni te znane okna... i domu nadal nie sprzedała. Ciekawe czy dlatego, że ma dużo balkonów, każdy jest z poprzeczką która średnio zdobi a u nich być musi jakby nie mieli w zamian lepszej stali .. ?

Jeżeli jest jakaś sprawa w I instancji to chyba podstawą jest jakieś badanie tego okna ???

Sprawdziłem, sprawa jest już w apelacji:-). A podstawą pozwu faktycznie są wyniki badań.

nie mam zamiaru się dokładać do badań bo nie podważam gdziekolwiek badań okien drutexu

Nie Pan jeden nie ma takiego zamiaru. Wszyscy wolą nawoływać do czynu niż czynić. W przeciwieństwie do samych badań mówienie o konieczności ich prowadzenia nic nie kosztuje, a w razie czego zawsze łatwo się wykręcić się byle czym. Szanowny Panie badań wyrobów budowlanych nie przeprowadza się po to by coś podważać, a po to by zdobyć wiedzę o wartości użytkowej takiego, czy innego produktu w tym przypadku okna.

Gość grend
Chyba Witku znalazłeś ten klucz do "nagonki" na druty. "Najlepsze okna". Hasło, które nie ma poparcia w twardych dowodach, a tylko w marketingu. To już nawet piwo reklamuje się zaczynając od "prawdopodobnie.. "

Kto sieje wiatr - zbiera burze.

Jakiś rok temu znajoma budowała dom na sprzedaż. Moja wycena była za droga ("deweloperka" kieruje się ceną). Poleciłem jej druty, bo marka popularna, wyreklamowana, kupujący gotowy dom nie ma czasu zagłębiać szczegółów, więc może doceni te znane okna... i domu nadal nie sprzedała. Ciekawe czy dlatego, że ma dużo balkonów, każdy jest z poprzeczką która średnio zdobi a u nich być musi jakby nie mieli w zamian lepszej stali .. ?

ja na oknach sie nie znam ale np czytajac teraz twoja wypowiedź na temat tych poprzeczek że Drutex robi taka technologie - nie wiem ładną brzydką która się niepodoba konkurencji - aby jednak te okna były trwałe i się nie zrobiły z nich banany jak np okna Adams o których przeczytałem na tym forum. Tak wogóle sa tez inne forum i jakoś tam tez nie znalazłem niezadowolonych klientów którzy mieli poprawnie wstawione okna - natomiast jednym z zadowolonych klientów jestem ja sam....

Takie pytanie ktoś z WAS montuje montował Drutex czy tylko jesteście dla tej firmy konkurencja ????

j....Takie pytanie ktoś z WAS montuje montował Drutex czy tylko jesteście dla tej firmy konkurencja ????

Miałem wątpliwą przyjemność właśnie to czynić.

Szanowny Panie Grend. Jak sam Pan powiedziałeś - nie znam się na oknach.

Więc darujmy sobie dalszą z Panem polemikę.

Też jestem patriotą ale nikomu nie polecę wyrobów firmy Drutex. Właśnie dlatego, że miałem wątpliwą przyjemność kilka razy mieć "to" w ręku i montować. I na nic mi tu się zdadzą komentarze o Polskim kapitale itp.

Firma zbudowała swoją 'potęgę" na ilości a nie jakości.

Kłamiąc w żywe oczy o tym, że coś tam wprowadzili jako pierwsi i jedyni, że mają najlepsze wyniki badań, że to czy tamto.

Mają kasę by się reklamować w TV - super i nie jeden pójdzie do salonu i powie - chcę takie okna jak z telewizora i nikt mu tego nie zabroni

Natomiast z pełną odpowiedzialnością za napisane tu słowo - wszystkim, którzy chcą mieć okna co najmniej do końca na nie gwarancji i o jeden dzień dłużej odradzam wyroby firmy Drutez z Bałtowa.

A Pan i inni samodzielnie podejmą decyzję

Gość grend

"Mieć w reku" to dla mnie nie jest żaden argument. Jezeli Pan montował te okna parę lat temu to mozna sprawdzić u inwestorów jak obecnie sytuacja wygląda - czy moze 2 dni po gwarancji okna sie rozsypały czy moze sa zadowoleni.- wtedy to jest argument

W najblizszym czasie sprawdzę opinie u handlowca który ma razem okna Drutex i na profilu Schulco - jestem ciekawy czy usłyszę wyrecytowany wierszyk tak jak u handlowców na innych profilach czy może wielkie zdziwienie tak jak u handlowca VEKI i Drutex

"Mieć w reku" to dla mnie nie jest żaden argument. Jezeli Pan montował te okna parę lat temu to mozna sprawdzić u inwestorów jak obecnie sytuacja wygląda - czy moze 2 dni po gwarancji okna sie rozsypały czy moze sa zadowoleni.- wtedy to jest argument

W najblizszym czasie sprawdzę opinie u handlowca który ma razem okna Drutex i na profilu Schulco - jestem ciekawy czy usłyszę wyrecytowany wierszyk tak jak u handlowców na innych profilach czy może wielkie zdziwienie tak jak u handlowca VEKI i Drutex

Grend,

nie ja bezpośrednio, bo nie jestem montażystą, ale nasza firma -czyli nasi pracownicy/montażysci - miała na przestrzeni ostatnich 10 lat kilkukrotnie tą "przyjemność" wymieniać okna Drutexu. I mogę ci powiedzieć, że im większe okna tym większe prawdopodobieństwo że nie będzie dobrze funkcjonowało.

A co do twojego twierdzenia o POLSKIM kapitale, to ci w skrócie powiem tak: DRUTEX kupuje granulat do profili, szkło i okucia od "ZACHODNIEGO" kapitału. Poza tym maszyny do produkcji profili i okien tez ma od "zachodniego" kapitału. A ten "zachodni" kapitał też ma produkcję profili, szyb i niektórych elementów okuć w Polsce. Więc pierd...nie o polskim kapitale zostaw u siebie w podwórku.

I jeszcze jedno. Jeśli jakikolwiek handlowiec ma Drutex w ofercie, to nie oczekuj od niego, że ci powie, że to nie jest dobre. Bo to by automatycznie oznaczało, że się przyznaje, że gówno sprzedaje. I jak by to wyglądało wobec klienta ??

Pozdrawiam

Miałem rację że forum się radykalizuje :p i bardzo skrajne te opinie. A Drut? Takie sobie okna, jak już pisałem nie jest to najgorszy wybór ale w swojej klasie cenowej, za podobną kasę można gorzej trafić. Mało kiepskich opinii w internecie? Grend, taki już w większości "target" Druta jest mało internetowy, po prostu nie korzysta z narzędzi typu grupy czy fora. Skąd to wiem? Bo zajmuję się między innymi serwisem rozmaitego okiennego dobra i z posiadaczami Drutowego dobra miałem często do czynienia.

Trochę krzywdzące dla nich jest zestawianie ich z drugą znaną firmą na D bo tamci to dopiero wirtuozi strucla okiennego.

Kupisz symetryczne O34 i pewnie będziesz zadowolony. Kupisz duże jednoskrzydłówki, balkony RU, a jeszcze lepiej PSK i wtedy za 2-3 lata popiszemy :cool:

Miałem rację że forum się radykalizuje :p i bardzo skrajne te opinie.

Ivo,

nie uważam się za radykała, ale często zdarza mi się powiedzieć coś "dobitnie", tak by to do odbiorcy dotarło. Jeśli moje wypowiedzi kogoś urażają, to z góry i od razu na przyszłość przepraszam, bo wiem, że pod tym kątem się nie zmienię i pewnie jeszcze niejednokrotnie wypowiem coś "radykalnego".

Ojciec nauczył mnie tego, że jak zrozumiesz dwa skrajne przypadki, to wszystko w środku też będzie jasne. A życie nauczyło mnie, że tak jest.

Pozdrawiam

Edytowane przez JarekKos

Witam,

Mam dylemat, ktore okna wybrac, prosze o pomoc :(

1. Oknoplast Winergetic Premium, profil 82mm, 7 komorowe

http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/winergetic

Przenikalnosc cieplna Uw=0,76 W/m2K

Rw - izolacyjnosc akustyczna 36(-1;-5)

Lt = 74,00

g =0,54

Oszklenie 4TF/18/3/16/3TF U=0,5

2. DRUTEX Iglo Energy, profil 82mm, 7 komorowe

http://www.drutex.pl/pl/oferta/okna/okna-pvc/iglo-energy-pl.html

Uw = 0,6 W/(m2K)

szyba dwukomorowa 4mm (4/18/4/18/4) o współczynniku przenikania ciepła Ug=0,5 W/(m2K)

Budowa szklenia:

Szyba nr 1 TMP 4 szyba 1

Ramka dystansowa nr 1 18(Ar)-Swisspacer Ultimate szara

Szyba nr 2 float 4 szyba 2 (3sz)

Ramka dystansowa nr 2 18(Ar)-Swisspacer Ultimate szara

Szyba nr 3 TMP 4 (2-gi) szyba 3 (3sz)

W obydwu oferach sa oferowane systemy antywywazeniowe.

Okna wydaja sie byc bardzo podobne parametrami, cenowo Oknoplast jest troch drozszy, ale nie chodzi mi tutaj o cene, tylko o wskazanie lepszych okien.

Licze na odzew z Waszej strony.

Pozdrawiam,

Pawel

Ja bardzo długo zastanawiałem się nad wyborem Oknoplast, Petecki, Vetrex. Byłem bardziej przekonany do profilu Alphaline niż Softline82 (artykuł na Oknotest, znajomi mają). Oknoplast najwyższy model Winergetic ma właśnie na Softline82.

nie wiem skąd masz w ofercie Oknoplastu pakiety o Ug=0,5, bo mi lokalny dystrybutor wmawiał że max pakiety Ug=0,6. Babka pitoliła o hartowaniu w Oknoplaście szyb itp.

Finalnie wybrałem Vetrex V90+ . Specyfikacja bardzo bogata odrazu wiadomo co zawiera. Po zapodaniu identycznej w Oknoplast i Petecki przegrali cenowo o od 10-15% za ten sam produkt.

W Vetrex masz ukryte zawiasy w standardzie, możesz wybrać kolor ciepłej ramki, pakiet 4-18-4-18-4 Ug=0,5. Dopłata za kontrakton niewielka. Poszerzenia w rozsądnej cenie.

Proszę o wyjaśnienie pewnej kwestii

stoję przed dylematem wyboru okien, już wiem, że z pewnością będą to okna na profilu Schuco Corona Si 82 Classic lub na profilu Veka Softline 82 MD, natomiast drzwi podnoszone-przesuwne HS Schuco Thermo Slide lub Veka Slide 82.

Otrzymałam oferty kilku firm i ....

- firmy oferujące okna na profilu Schuco wyceny zbliżone ok. 32 000 z HS i ciepłym montażem

- firmy oferujące okna na profilu Veka wycena ok. 24 000 z HS i ciepłym montażem

we wszystkich wycenach antracyt obustronny, pakiet szybowy Ug=0,5W/m2K

oba profile właściwie o takie same, choć to może tylko moje zdanie, ale

- stalowe wzmocnienia w obu

- niższa wysokość konstrukcji analogicznie

- trz płaszczyzny uszczelniania również

- Uw zbliżone

skąd zatem ta różnica cenowa? 8 tys. zł

Proszę o pomoc

dlaczego

Czy jest różnica w tych profilach tak znacząca, aby to w ten sposób rzutowało na cenę?

Zależy od producenta. Mi firma Mielczarek ze Zduńskiej wycenila HS na Schuco za 13tys gdzie inne firmy mieściły się w zakresie 7,5-8tyś na Veka Slide.

Rozbawił mnie sam właściciel Pan Grzegorz Mielczarek jak zadzwonił do mnie po tym jak pisemnie skrytykowałem ich ofertę.

..

Rozbawił mnie sam właściciel Pan Grzegorz Mielczarek jak zadzwonił do mnie po tym jak pisemnie skrytykowałem ich ofertę.

Opowiadał dowcipy? Czy starał się wyjaśnić co jest przyczyną Twojej krytyki?

Zależy od producenta. Mi firma Mielczarek ze Zduńskiej wycenila HS na Schuco za 13tys gdzie inne firmy mieściły się w zakresie 7,5-8tyś na Veka Slide.

A jakieś konkrety - n.p. co było u Mielczarka w cenie a co u reszty?

Bo bez tego to post fina wszystko wyjaśnia. W samochodach też terenówkę możesz mieć za 50 K i za 200K

Opowiadał dowcipy? Czy starał się wyjaśnić co jest przyczyną Twojej krytyki?

Rozbawiło mnie to, że dzwoni sam właściciel a nie pracownik, z którym korespondowałem i który być może robił wycenę.

Ja wnioskuję, że pracownik nie miał wystarczających kompetencji żeby negocjować ze mną wartość oferty i sam Boss musiał się wtrącić

Co do ceny okno HST wym 300x230

1. Vetrex - VEKA SLIDE, szyba Ug=0,5 (4-18-4-18-4), Uw=0,94 za 7500 netto/szt

2. Mielczarek - Schuco THERMOSLIDE szyba jednokomorowa Ug=1,1 (Ug=0,5 za dopłatą 2000netto nie wiem czy dotyczy całego zamówienia czy HST) za 12400 netto/szt

Z czego różnica 4900zł/szt?

Czy oba systemy różnią się na tyle żeby różnica w cenie była o tyle zawyżona w stosunku do innych wycen z Vetrex, Oknoplast, Petecki?

U Mielczarka NIC nie było w wycenie. Nawet nie wiem jak cenowo wychodzą poszczególne okna i jakie maja parametry. Oferta zaczyna się od opisu, ceny okien z pakietem jednokomorowym 1,1 o który w ogóle nie pytałem, później wycena okien, rabat na okna, wycena HST (rabatu na HST niet), dopłata za pakiet dwukomorowy 0,5, montaż i podsumowanie.

A jakieś konkrety - n.p. co było u Mielczarka w cenie a co u reszty?

Bo bez tego to post fina wszystko wyjaśnia. W samochodach też terenówkę możesz mieć za 50 K i za 200K

A jesteś w stanie wyjaśnić różnice miedzy Veka SLIDE, a Schuco THERMOSLIDE?

Pomijając koszt złożenia profili do kupy oraz wsadzenia pakietu szybowego - załóżmy, że to koszt stały.

Odejmując koszty stałe od cen ofertowych pierwotna różnica +50% na pewno wzrośnie w stronę różnicy 100% na koszcie gołych profili