Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Panowie, z czego może wynikać tak duża różnica w wadze (ponad 26kg) poniższych okien (drzwi balkonowych):

- Vetrex v82

[ATTACH=CONFIG]294169[/ATTACH]

- KNS Softline82

[ATTACH=CONFIG]294170[/ATTACH]

Istnieje niewielka różnica w wymiarach ale nie sądzę żeby to było przyczyną tak dużej rozbieżności. Generalnie u innych producentów ta waga waha się w granicach 160-170kg. KNS jest najlżejszy.

Może to być spowodowane zastosowaniem cieńszych profili?

Sprawa się wyjaśniła....błąd programu.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość grend
Proponuję abyś n.p. obliczył sobie zapotrzebowanie domu na ciepło bez okien i takiego z oknami. Może być w stosunku 1/6. Wynikami możesz być bardzo zaskoczony.

Tak nie mozna porównywać bo okna masz U 0,8-0,9 a sciany U 0,15-0,2... Jaka jest oszczędność na ogrzewaniu kiedy masz okna 0,74 i 0,89 zakładając ściany U 0,2 i stosunek okien do scian 1-6 - już kilka razy dawałem takie zapytanie i jakoś bez odpowiedzi. Oczywiscie nie chodzi o dokładne obliczenia - bo sa jeszcze inne czynniki ale jakiego rzedu są to straty energi 200kw czy 700kw - ile te U 0,15 jest warte czy wydatek 4000 pln wiecej ma sens

Gość grend
60,4 mb ram, 24,32 m2 powierzchni - 13,800 - wstepna wycena.

Ja za swoje zapłaciłem 5800 z 4,5m poszerzeniem kolor białe, powierzchnia 22m2 - doszedłem do takich wniosków ze pogoń za coraz lepszymi oknami z U lepszym o 0,1 -0,15 nie ma finansowego uzasadnienia - według mnie

Tak nie mozna porównywać bo okna masz U 0,8-0,9 a sciany U 0,15-0,2... Jaka jest oszczędność na ogrzewaniu kiedy masz okna 0,74 i 0,89 zakładając ściany U 0,2 i stosunek okien do scian 1-6 - już kilka razy dawałem takie zapytanie i jakoś bez odpowiedzi. Oczywiscie nie chodzi o dokładne obliczenia - bo sa jeszcze inne czynniki ale jakiego rzedu są to straty energi 200kw czy 700kw - ile te U 0,15 jest warte czy wydatek 4000 pln wiecej ma sens

Właśnie w poprzednim poście zasugerowałem Ci iż porównanie okien do ścian jest bezcelowe bo pomimo iż sciana ma U powiedzmy w okolicach 0,2 to mając dom bez okien więcej w nim zużyjesz kWh na ogrzanie niż w domu z dobrze usytuowanymi i w sensownej ilości oknami. Natomiast jeśli chodzi o róznice pomiędzy Uw 0,74/0,89 to na podstawie mojego budynku mogę powiedzieć że wynosiła by ona około 400 kWh/rok gdybym grzał czystym prądem.

Ja za swoje zapłaciłem 5800 z 4,5m poszerzeniem kolor białe, powierzchnia 22m2 - doszedłem do takich wniosków ze pogoń za coraz lepszymi oknami z U lepszym o 0,1 -0,15 nie ma finansowego uzasadnienia - według mnie

qrde masakra, co to za okna? Ja za 3 m suwanke musiałem wybulic prawie 5 tys i to srednia pułka. Mowisz o przepłacaniu za te współczynniki ale drugi przez mnie wyceniany profil V70 kosztował 400 zł taniej.

Gość grend
Właśnie w poprzednim poście zasugerowałem Ci iż porównanie okien do ścian jest bezcelowe bo pomimo iż sciana ma U powiedzmy w okolicach 0,2 to mając dom bez okien więcej w nim zużyjesz kWh na ogrzanie niż w domu z dobrze usytuowanymi i w sensownej ilości oknami. Natomiast jeśli chodzi o róznice pomiędzy Uw 0,74/0,89 to na podstawie mojego budynku mogę powiedzieć że wynosiła by ona około 400 kWh/rok gdybym grzał czystym prądem.

Czyli jakies 100pln...

Gość grend
qrde masakra, co to za okna? Ja za 3 m suwanke musiałem wybulic prawie 5 tys i to srednia pułka. Mowisz o przepłacaniu za te współczynniki ale drugi przez mnie wyceniany profil V70 kosztował 400 zł taniej.

... a wyceniałes o U 0,9 ??? To zobaczysz jak to wygląda cenowo "walcząc" o te U 0,1... Już tutaj napisałem jakie według mnie są najlepsze okna - Alsecco - zrób sobie na nich wycenę. Oczywiscie szyby U - 0,5. Ja niestety kupiłem z MS bo pewne wiadomosci dotarły do mnie z opóźnieniem i bierz pod uwagę że duza część to fix

stałe szklenie w ramie jest cieplejsze a czy stabilniejsze od RU zależy od wymiarów

Ukryte zawiasy - to prawda, zakres regulacji mniejszy i syfi się o wiele bardziej jak przy widocznych

Zależy od producenta okuć, w większości blokada wyklucza stopniowanie

Nikt ważny, dziękuję :).

Wymiar okien to 1,80 x 2,40. Przy tym wzmocnieniu , które podałam , to okno wytrzyma? A profil? Pisałeś, że wolisz unikać szerokiego .

Sprzedawca mówi, że to kwestia osadzenia, czyli właściwego montażu. A grubość szyby jest ok?

Dobrze myślę, że praktyczniejsza jest blokada błędnego położenia niż stopniowany uchył?

Gość grend
Myślę, że raczej jedne z tańszych, ale nie najlepsze;) uważam je za dolną półkę wykonania. To, że wybrałeś MS to dobra decyzja.

Alseco profil Salamander MS Salamander

Alseco profil grubszy o 3 mm

Alseco przestrzeń miedzy szybami większa o 2 mm - niby te same współczynniki szyby U 0,5 ale chyba MS ma 0,53 a Alseco 4,9

Alseco wzmocnienie metalowe profilu kwadrat MS - U

Jakość wykonania na pokazowych profilach taka sama - okiem laika

Alsecco trochę tańsza od MS

Ja pisałem w stosunku cena do jakości - nie twierdze że Alsecco jest najlepsze bo znajda się okna lepsze ale drozsze o 80%

Alseco przestrzeń miedzy szybami większa o 2 mm - niby te same współczynniki szyby U 0,5 ale chyba MS ma 0,53 a Alseco 4,9

Ja pisałem w stosunku cena do jakości - nie twierdze że Alsecco jest najlepsze bo znajda się okna lepsze ale drozsze o 80%

Pozostanę przy swoim osądzie. Tak z doświadczenia :yes:

Dobrze zrobiłeś, że wybrałeś MS a nie Alsecco.

i moim zdaniem dobrze wybrałeś ms bo nie masz czego żałować ze nie wziołesc alsecco

I tu nie rozumiem. To po kiego grzyba wybrałeś MS zamiast Alsecco?

To kpina w żywe oczy, zachwalisz innym produkt o którym mówisz że jest najlepszy a sam wybierasz inny.

Kwestie błędów merytorycznych w obliczaniu Uw i strat ciepła pomijam bo pleciesz głupoty i po raz kolejny wypowiadasz się jakbyś wszystko wiedział a wiedzę masz w temacie okien wyjątkowo skromną i przekłamaną

Witam

Zagadnienie montażowe: Biorąc pod uwagę poziom podłogi i dostępne poszerzenia pozostaje możliwość uzyskania luzu montażowego dołem 2,5cm albo 1cm?

Założenie: Producent okna dopuszcza luz montażowy do 3cm.

Pytanie: Co bedzie lepszym rozwiązaniem?

Pozdrawiam!

Gość grend
I tu nie rozumiem. To po kiego grzyba wybrałeś MS zamiast Alsecco?

To kpina w żywe oczy, zachwalisz innym produkt o którym mówisz że jest najlepszy a sam wybierasz inny.

Kwestie błędów merytorycznych w obliczaniu Uw i strat ciepła pomijam bo pleciesz głupoty i po raz kolejny wypowiadasz się jakbyś wszystko wiedział a wiedzę masz w temacie okien wyjątkowo skromną i przekłamaną

hmmm próbowałem się coś dowiedzieć - tez od ciebie - ... no i próbowałem. Ta ocena jest moja i jak byś doczytał .... to podkreslam że to ocena laika.

PS .. a teraz znowu zwroty pleciesz głupoty , masz wiedze przekłamaną itd bez puenty świadczy tylko o TOBIE - niestety po raz kolejny....

Witam

Zagadnienie montażowe: Biorąc pod uwagę poziom podłogi i dostępne poszerzenia pozostaje możliwość uzyskania luzu montażowego dołem 2,5cm albo 1cm?

Założenie: Producent okna dopuszcza luz montażowy do 3cm.

Pytanie: Co bedzie lepszym rozwiązaniem?

Pozdrawiam!

Nie ma to żadnego znaczenia, czy będzie to 1cm czy 2,5 cm. Niech sprzedawca podejmie decyzje wiedzac jakich klinów, podkładek itp uzywają