Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Mniejszy zakres regulacji nie jest wadą tych okuć. W razie potrzeby przeszklenie okna zwiększa ten zakres wielokrotnie.

Jest bo wprowadza dodatkowe, zbędne czynności

A swoją drogą, jak kończy się regulacja i trzeba przeszklić to coś nie tak z samym wyrobem lub wykonanie szklenia na produkcji

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

już chyba wspomniałem - zalezy od okuć, skoro sprzedawca mówi że u niego sie wyklucza to się wyklucza

Czy stopniowanie czy blokada? Użytkowo stopniowanie jest ważniejsze ale gdy masz wentylacje mechaniczną to wogóle okien nie będziesz otwierać i wtedy wybrałbym blokadę

DO tych wymiarów wystarczy 4mm chyba że wybierzesz inaczej - np, laminowane z uwagi na bezpieczeństwo dzieci

Okucia nie mają wpływu na stabilność okna byle tylko nie przekroczyć ciężarem skrzydła nośności zawiasów

Stabilność samego balkonu dwuskrzydłowego z ruchomym słupkiem zależy od profila i producenta i jego wytycznych

Okucia nie mają wpływu na stabilność okna byle tylko nie przekroczyć ciężarem skrzydła nośności zawiasów

Stabilność samego balkonu dwuskrzydłowego z ruchomym słupkiem zależy od profila i producenta i jego wytycznych

To ja czegoś nie rozumiem. Myślałam, że elementy takie jak okucie, zawiasy są dobierane przy produkcji okna zależnie od rozmiarów. Zamówiłam VR90+, ciężar okna 177 kg. Wentylacja grawitacyjna, będę często otwierać.

Bo tak się nie robi. Ukryte zawiasy to nośność 150 kilo, normalne, w zależności od producenta 80-100 kg. 177 wazy zapewne całe okno a nie jedno skrzydło bo dla takiego ciężaru, o ile wiem(ale mogę się mylić), nie ma wogóle okuć

Okucia dobierane są do ich funkcji i wielkości skrzydła

Tak jest , 177 kg obydwa skrzydła. Przy tej wielkości z praktycznego punktu użytkownika lepiej wziąć blokadę błędnego położenia klamki,

czy stopniowany uchył?

W pierwszej kolejności przy tej wadze zażycz sobie zawiasy o nośności do 130kg lub zawiasy ukryte (nośność od 120 do 150 kg zależne od producenta).

Ja osobiście bym wziął blokadę błędnego położenia klamki.

Pozdrawiam

realnie bez znaczenia

W przypadku 2,5 - kliny pvc tworzące klocki dystansowe i więcej piany

w 1 - podkładki do szklenia mniej piany

Luzy montażowe dotyczą boków i góry - dół rządzi się innymi prawami - ma być STABILNIE podparty i może być nawet i 10 cm wolnego

Dzięki za odpowiedź!

ależ oczywiście, wypełnione materiałem izolującym cieplnie i dokładnie uszczelnione

Masz Pchełku takie wynalazki jak kotwy Heiko - moim zdaniem rozwiązanie kiepskie ale z racji swej ceny stosowane dość często. Wtedy jest tylko punktowe podparcie w odpowiednich odstępach i wolna przestrzeń która wypełnia się nap. styropianem i uszczelnia.

Subiektywnie oceniam że najlepsze jednak są poszerzenia, luz od dołu 10-40 mm, uszczelnienie pianą

Przecież nie napisałem że w powietrzu :) jak to dalej się zdarza - niestety - na cegłach czy kamyczkach z pola ;)

W pierwszej kolejności przy tej wadze zażycz sobie zawiasy o nośności do 130kg lub zawiasy ukryte (nośność od 120 do 150 kg zależne od producenta).

Ja osobiście bym wziął blokadę błędnego położenia klamki.

Pozdrawiam

Tak pomyślałam, że blokada będzie bardziej praktyczna w użytkowaniu.

Vetrex daje kryte w standardzie w tym profilu, ja chcę z nich zrezygnować.Sądziłam, że nie muszę sobie życzyć zawiasów na takie obciążenie, że to producent je dobiera. Niezależnie , po tym co tu wyczytałam , chcę sobie zażyczyć obydwa skrzydła R-U. Ktoś tu mówił, że okno jest solidniej okute. Czy źle zrozumiałam?

bez przesady Jarku, odejmując ościeżnicę wychodzi coś około 75 kilo na skrzydło, spokojnie zawiasy (100 kg) wytrzymają

Wnioskuję, że śmiało mogę z tych krytych zrezygnować.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie klamek. Można tak okuć okno, że obydwa skrzydła są czynne, ma to sens, czy głupi pomysł?

Tak pomyślałam, że blokada będzie bardzie..?

Uważam że przy balkonie bardziej praktyczna jest blokada błędnego położenia klamki. To okno będzie pewnie używane częściej niż wszystkie inne razem wzięte. Skrzydło jest duże, ciężkie - łatwo o "przekręcenie" klamki zbyt daleko - okno może się wypiąć i ciężko będzie je wpiąć (ciężko - tzn trzeba trochę wyczucia).

Z powodu wagi też odrzuciłbym stopniowany uchył - to delikatne ząbki i wyobrażam sobie ich oberwanie pod wpływem większej siły.

... takie wynalazki jak kotwy Heiko - moim zdaniem rozwiązanie kiepskie ale z racji swej ceny stosowane dość często. Wtedy jest tylko punktowe podparcie w odpowiednich odstępach i wolna przestrzeń która wypełnia się nap. styropianem i uszczelnia.

...

Pojawiło się ostatnio dużo podróbek .Coraz tańsze:) Stosuję je tam, gdzie nie ma innych, lepszych rozwiązań (np. drzwi, stolarka drewniana - nie każda ma "systemowe" poszerzenia.