Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uważam że przy balkonie bardziej praktyczna jest blokada błędnego położenia klamki. To okno będzie pewnie używane częściej niż wszystkie inne razem wzięte. Skrzydło jest duże, ciężkie - łatwo o "przekręcenie" klamki zbyt daleko - okno może się wypiąć i ciężko będzie je wpiąć (ciężko - tzn trzeba trochę wyczucia).

Słuszna uwaga z tą blokadą :)

Pojawiło się ostatnio dużo podróbek .Coraz tańsze:) Stosuję je tam, gdzie nie ma innych, lepszych rozwiązań (np. drzwi, stolarka drewniana - nie każda ma "systemowe" poszerzenia.

A kto broni "żenić" materiały? Kilka razy w swym życiu montowałem drewno i w takiej sytuacji dawałem poszerzenia od PVC

A co Heiko i podróbek. Cóż, mówią, że rynek się dostosowuje. I masz przykład, klient wymaga ceny to i otrzymuje cenę ale czy towar ? Wątpię

Uważam że przy balkonie bardziej praktyczna jest blokada błędnego położenia klamki. To okno będzie pewnie używane częściej niż wszystkie inne razem wzięte. Skrzydło jest duże, ciężkie - łatwo o"przekręcenie" klamki zbyt daleko - okno może się wypiąć

.

Tak, to okno -wyjście na taras. Kiedyś wypięło mi się małe,łazienkowe okno ( sprzed 15 lat) i poziom adrenaliny wzrósł. Nie wyobrażam sobie tego doświadczenia z dużym, ciężkim oknem. Może do wszystkich okien będzie zasadne wziąć tę blokadę?

Dopytuję tak, bo tyle czasu poświęciłam na parametry techniczne, że chcę mieć też okna "wygodne".

Mogę też prosić o odpowiedź na wcześniejsze pytania?

Witam.

jestem nowa na tym forum. potrzebuję porady co do okien.

szukam okien do domu jednorodzinnego w ilości 15 sztuk, w tym 2 duże przeszklenia fixy ok. 3,50m x 2,50m oraz 2 duże przesówki ok 2,50 x 2,50 m reszta okien w wys ok 1,4 i szer ok od 1m do 2,2 . Montaż ciepły w warstwie ocieplenia na kotwy. mam kilka wycen ale tak bardzo się różnią od siebie, że zastanawiam się czy "niektóre firmy" mnie kantują np oferując gorsze zawiasy itd czy nie.

Będę wdzięczna za Wasze sugestie :

I..... Oknoplast Kraków na profilu Veka ,

system okienny PLATINIUM EVOLUTION 2

klasa A

zastosowany najnowszy pakiet zespolony Ug=0,5 4xGLASS

zwiększona przejrzystość szyb i dźwiękochłonność

najwyższej klasy okucia MACO MultiMATIC IS, rolkowe dociski – lekka praca okuć

blokada błędnego położenia klamki, podnośnik skrzydła

po dwa zaczepy antywyważeniowe na skrzydło

uszczelka kryjąca dolny rowek okuciowy w ramie

uszczelki obwiedniowe i przyszybowe dopasowane do koloru profila

wysokiej jakości klamka aluminiowa

Mechanizm PSK-Z do drzwi przesuwnych

II.......ząbkowice śląskie MOntex

system okienny WINERGETIC (Standard i Premium)

najważniejsze cechy:

budowa 7 komorowa, 83mm, potrójne uszczelnienie !

profil VEKA produkowany na wyłączność OKNOPLASTU

niemiecka klasa jakościowa A

standardowo stosowane pakiety trzyszybowe Ug=0,5 4xGLASS

parametr przenikalności dla całego okna Uw=0,8

zawiera się na granicy stolarki pasywnej !

w opcji możliwość zastosowania pakietów czteroszybowych Ug=0,4 oraz

specjalnych wkładów termicznych z aerożelu

najwyższej klasy okucia MACO MultiMATIC IS

rolkowe dociski – lekka praca okuć

blokada błędnego położenia klamki, podnośnik skrzydła

po dwa zaczepy antywyważeniowe na skrzydło

uszczelka kryjąca dolny rowek okuciowy w ramie

uszczelki obwiedniowe i przyszybowe dopasowane do koloru profila

wysokiej jakości klamka aluminiowa

III......... Mitbau wrocław

schuco si 82

sześciokomorowy profil ramy o szerokości 82 mm zbrojony stalą o grubości min. 1,5 mm do 2,5 mm

- technologia trzech uszczelek zapewnia poprawę parametrów termicznych oraz akustycznych

- skrzydło o szerokości 90 mm zapewnia możliwość zastosowania ciepłych potrójnych pakietów szybowych

Okucia ukryte : Winkhaus Activ Pilot SELECT z mikrowentylacją, w którym dawne rolki zastąpiono grzybkami

antywyważeniowymi.

2. Klamki : SCHUCO secustik w czterech kolorach; biały (do okien białych ), srebrnym F1, stare złoto F4, tytan F9

3. Estetyczne wypełnienie wrębu okuciowego uszczelką białą lub brązową

4. Listwa podparapetowa / transportowa z uszczelką

5. Nowoczesne jasno-szare uszczelki EPDM w białych profilach, czarne uszczelki EPDM w profilach okleinowanych

6. Ciepła ramka dobrana do koloru uszczelki : szara ( do okien białych ), czarna ( do okien w okleinie )

7.Typ okuć: UR 2 + T PREMIUM PAKIET, kolor okuć: F4 Stare złoto

Szklenie: 4/18/4/18/4 U-0,5

8. przesuwka - Typ okuć: SK 160 Z AUTOMAT, kolor okuć: F4 Stare złoto

Szklenie: 4/18/4/18/4 U-0,5

IV ..... Extherm-2 Psary

na profilu Veka

ALPHALINE

ORZECH 2 STR

SZYBA 4T/16/4/16/4T

Typ: AL/MD R101.236+S103.312 U.C, kolor: ORZECH 2-str 278

1.Typ okuć: UR STANDARD, kolor okuć: Brąz malowany

Szklenie: 4T/16/4/16/4T U=0,6 Rw=34 Lt=70 g=49

przesuwka - 1.Typ: AL/MD R101.236+S103.312 U.C, kolor: ORZECH 2-str 278

Słupki pionowe: 1 x 102.242

1.Szklenie: 4T/16/4/16/4T U=0,6 Rw=34 Lt=70 g=49

2.Typ okuć: SK 200 Z SK.AG (SBSK+SBAK)+ASG, kolor okuć: Brąz

malowany

Szklenie: 4T/16/4/16/4T U=0,6 Rw=34 Lt=70 g=49

I dodatkowo czy Hs się sprawdzają czy nie lepiej PSK?

Będę wdzięczna za każdą poradę.

Wcześniej zastanawiałam się także nad drutexami ale po przeczytaniu paru komentarzy już chyba skreśliłam je z listy.

pozdrawiam

Edytowane przez joana1

w tym wymiarze PSK wytrzyma choć wysoka jest i nie wiem czy przypadkiem nie przekracza już gabarytów Veki

HS będzie droższy ale wygodniejszy w obsłudze no i próg poniżej 1cm a nie ok 8cm jak w PSK

Przy takiej powierzchni PSK powinna być ciut ciut cieplejsza ale nie ma to realnie znaczenia dla kosztów ogrzewania

Co do sprzedawców, cóż, może powiem tak, zetknąłem się z montaże kilku ekip Oknoplastu w mazowieckim i dla nich "ciepłu" montaż tylko taśma rozprężna od zewnątrz i nic więcej poza pianą - więc dopytaj o szczegóły

W okolicy Wrocławia ciepły montaż to ok 45-55 zł netto za 1 mb obwodu okna - takie stawki chodzą już od dwu lat

Upierdliwa robota, zajmuje ok 50% czasu więcej na montażu niż montaż tzw. tradycyjny - bez folii czy taśmy wielofunkcyjnej

a jak profile veka vs schuco ?

no i zawiasy winhaus są dobre? stawiać na kryte czy nie ma to znaczenia ?

za ciepły montaż liczą ok 5 -7 tysi oprócz kosztów podstawowego montażu zawartego w wycenie. wydaje mi się to dosyć dużo?

przykładowo w kalkulacji liczą cenę okna + 27 zł/za metr za montaż podstawowy okna i do tego do całości 6000 tys dopłaty za ciepły montaż - czy to jest cena ok ?

i czy te schuco 4/18/4/18/4 U-0,5 nie będą cieplejsze od Veki 4T/16/4/16/4T czy to już kosmetyczne szczegóły ?

pozdrawiam i dzięki za wcześniejszą odpowiedź.

a jak mam zweryfikować firmę, która będzie montować poprzez komentarze internetowe ? czy jest może jakieś inne źródło. Generalnie każdy chwali swoje. żadna z firm nie jest z polecenia. a z doświadczenia wiem, że nawet Ci z polecenia często potrafią coś spieprzyć, więc nie ma reguły. Jakieś sugestie ? z góry dziękuję :)

Veka przereklamowana moim zdaniem

Pakiet 0,5 będzie cieplejszy ale w Vece podobny zastosować można

Ciepły montaż tak mniej więcej kosztuje - montaż standardowy razy dwa. Dodatkowe dość drogie materiały plus dodatkowa robocizna

Okucia Winkhaus do dobrych się zaliczają ale co oznacza dobre? Zarówno dobre jak i "złe" bez konserwacji okażą się szajsem

Zawiasy to już kwestia Twego poczucia estetyki bo poza zwiększoną nośnością i tym, że ich przy zamkniętym skrzydle nie widać nie widzę żadnych zalet

Powiedzcie mi co sadzicie o oknach narożnych, ustawionych pod katem prostym dzielonym tylko słupkiem PCV?

Zaczyna to być modne, zauważalne w kuchniach nowobudowanych domów.

resize$1000-1000-1,text$marina249[1].jpg

Jak jest, będzie ze szczelnością na styku szyb przedzielonym tylko słupkiem. Na ten słupek musza działać spore przeciążenia i po paru latach może być kicha?

Chyba, ze się mylę?

Edytowane przez Tomaszs131

Przereklamowane Waszym zdaniem czyli nie dobre? czy dobre bo każdy je kupuje i to znaczy że są przereklamowane?

Przereklamowane, bo koledzy okien z tych profili nie oferują a widzą potencjał wśród klientów, którzy szukają "okien Veka". Nawet wczoraj w trakcie montażu podszedł do mnie człowiek i pytał o "te okna", czyli o Vekę. Sam kupił "inne" (nie wymienię nazwy, bo też dobra a została postawiona w słabym świetle). Tylko to ciągle obrazuje, że Klienci (pewnie i cześć sprzedawców) nadal nie odróżnia okien od profili.

Kiedyś sprzedawałem "Vekę" bo marka producenta nie była dość rozpoznawalna. Od pary lat jednak sprzedaję okna konkretnej firmy(a mógłbym niby "tą samą Vekę" kupować gdzie indziej i niby taniej).

Marka profili w tym przypadku nie przeszkadza.

Podam Wam jeszcze jeden przykład jak działają stereotypy. Także wczoraj demontowałem blisko 20letnie Plastmo i Panoramę. Okna technicznie były w dobrym stanie. A stojące obok siebie - nie było widać różnicy (a każdy pamięta jak wieszano psy na żółknącej Panoramie).

Także - ważny jest producent, montaż (chociaż te były montowane tylko na piankę, ale chociaż stały stały prosto) i użytkownik (były zadbane).

Przereklamowane Waszym zdaniem czyli nie dobre? czy dobre bo każdy je kupuje i to znaczy że są przereklamowane?

To znaczy, że ty jako klient nie kupujesz VEKI, tylko kupujesz OKNA wyprodukowane z profili Veki. Profil to jeden z kilku/kilkudziesięciu elementów okna.

To tak jak byś poszedł kupować nowe auto i byś się pytał czy lakier robiła firma Dupont, Glasurit, Sikkens lub jakaś jeszcze inna. Albo byś pytał czy felgi zrobiła firma BBS, RIAL itd.

Ty kupujesz okno, a nie elementy tego okna.

I tutaj dochodzimy do podstawowej różnicy pomiędzy oknem a samochodem.

Dobre auto to 100% sukcesu. A dobre okno to tylko 50% sukcesu. Bo drugie 50% to dobry montaż. Czasami dobry montaż to nawet więcej niż 50% sukcesu.

Pozdrawiam

Proszę się rozejrzeć za oknami MS dla drzwi PSK 2500 wysokości to max przy dobrym profilu jednak przy takich gabarytach powinien być profil podokienny, który spełnia dwa zadania po pierwsze zapewnia dobre podparcie dla dolnej części ramy i przykręconego okucia, po którym jeżdżą wózki jak i stanowi jakąś barierę termiczną między tarasem a pokojem.