Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przereklamowane, bo koledzy okien z tych profili nie oferują a widzą potencjał wśród klientów, którzy szukają "okien Veka". Nawet wczoraj w trakcie montażu podszedł do mnie człowiek i pytał o "te okna", czyli o Vekę. Sam kupił "inne" (nie wymienię nazwy, bo też dobra a została postawiona w słabym świetle). Tylko to ciągle obrazuje, że Klienci (pewnie i cześć sprzedawców) nadal nie odróżnia okien od profili.

Kiedyś sprzedawałem "Vekę" bo marka producenta nie była dość rozpoznawalna. Od pary lat jednak sprzedaję okna konkretnej firmy(a mógłbym niby "tą samą Vekę" kupować gdzie indziej i niby taniej).

Marka profili w tym przypadku nie przeszkadza.

Podam Wam jeszcze jeden przykład jak działają stereotypy. Także wczoraj demontowałem blisko 20letnie Plastmo i Panoramę. Okna technicznie były w dobrym stanie. A stojące obok siebie - nie było widać różnicy (a każdy pamięta jak wieszano psy na żółknącej Panoramie).

Także - ważny jest producent, montaż (chociaż te były montowane tylko na piankę, ale chociaż stały stały prosto) i użytkownik (były zadbane).

Czy jest przereklamowany? nie sadze, reklamują się dobrze firmy, które produkują w tym systemie. Veka nie jest złym systemem okiennym, a czy najlepszym? nie ma najlepszego, każdy ma jakieś sympatie co do systemów okiennych, ja np. lubię aluplasta a sporo osób uważa go, że jest kiepski, tylko właśnie dlaczego kiepski? Bo jakiś garażowiec nie dał odpowiedniego wzmocnienia, ilości wkrętów, źle zaszklił i tani montażysta spieprzył montaż? Trochę ciężko o taką kumulację złych przypadków na jedno okno. Może nie mam takich przypadków, bo biorę "te" okna z dużej fabryki, która jednak dba o jakość(poprawność w produkcji), a montażyści jednak maja pojęcie o prawidłowym montażu i mają własne patenty, aby zminimalizować jazdy na reklamacje, regulacje itd. Z Veką jest podobnie, choć chyba tego systemu nie dostanie byle garażowiec, który będzie robił co tylko zechce. Dobre zdanie mam o Brugmanni, choć swego czasu polityka dawania tego systemu każdemu, kto się do nich zgłosił trochę mnie zdziwiła, ale ekonomia zawsze jest ważna przy prowadzeniu przedsiębiorstwa.

Witam!

Dostałem oferty okien do nowego domu i proszę o porade na jakie mam się zdecydowac?

1. M&S tytanowe TERMO na profilu BRUGMANN-TYTANtermo z wzmocnieniem termicznym SteelPUR® oraz ciepłe ramki międzyszybowe CHROMATECH ultra, zaokrąglone skrzydło o szer. 88 mm. Klasa A, U dla całego okna 0,74 W/m2K, okucia MACO wzmacniane 3-zaczepy antywłamaniowe, pakiet 3 szyby 3-16-3-16-3 SUPERtermo 0,5 W/m2K, klamki HOPPE-secustic z grzechotką w kolorze tytanowym - 16 448 zl.

2. DOMEL na profilu Gealan ENERGETIC 6 komorowe, u dla calego okna 0,74 W/m2K, szer.ościeżnicy 83mm. Klasa A, okucia Winkhouse select, chowane wzmacniane zawiasy, pakiet 3 szyby 4-18-4-18-4 SUNLIGHT+ z wycieplającą powłoką niskoemisyjną o wspólczynniku U=0,5 W/m2K, ramka międzyszybowa SWISSPACER- 16 725 zl.

To znaczy, że ty jako klient nie kupujesz VEKI, tylko kupujesz OKNA wyprodukowane z profili Veki. Profil to jeden z kilku/kilkudziesięciu elementów okna.

To tak jak byś poszedł kupować nowe auto i byś się pytał czy lakier robiła firma Dupont, Glasurit, Sikkens lub jakaś jeszcze inna. Albo byś pytał czy felgi zrobiła firma BBS, RIAL itd.

Ty kupujesz okno, a nie elementy tego okna.

I tutaj dochodzimy do podstawowej różnicy pomiędzy oknem a samochodem.

Dobre auto to 100% sukcesu. A dobre okno to tylko 50% sukcesu. Bo drugie 50% to dobry montaż. Czasami dobry montaż to nawet więcej niż 50% sukcesu.

Pozdrawiam

Dokładnie o to chodzi – ludzie nie rozróżniają podstawowych pojęć. Dla nich nie ma w większości znaczenia i nie wiedzą, czym się różni producent okien oraz producenta profili okiennych. Równie dobrze na okna mogliby mówić nazwą producenta klamek i szyb. Co do montażu – faktycznie masz rację – ja mam okna nowe vidok energo. Kupowałem w salonie w lublinie na rusałki 12. Nawet najlepsze okna, ale kiepsko zamontowane nie będą spełniały swojej roli. U mnie akurat facet z luxdomu wszystko dobrze zrobił, ale w Internecie jest pełno prześmiewczych filmów, jak psełdomonterzy radzą sobie z instalacją. Potem ludzie się wkurzają, że kupę kasy zapłacili za kiepskie okna. A to nie wina okien, a montażu.

Dajcie spokój – ostatnio do mojej znajomej przyjechał facet na wymianę okien. Pogoda sprzyja więc, można powoli zaczynać sezon. Jej mąż opowiadał, że facet nie miał nawet porządnej poziomicy. Druga sprawa to elektronarzędzia – marki takiej, które można kupić markecie na literę T. Ciekawe, jak wiertarką 500W wiercił kotwy montażowe. Nie dali mu montować okien – dopiero, jak załatwił porządny sprzęt to dokończył. To tak a propo porządnego montażu okien. Trzeba mieć się na baczności.

Dajcie spokój – ostatnio do mojej znajomej przyjechał facet na wymianę okien. Pogoda sprzyja więc, można powoli zaczynać sezon. Jej mąż opowiadał, że facet nie miał nawet porządnej poziomicy. Druga sprawa to elektronarzędzia – marki takiej, które można kupić markecie na literę T. Ciekawe, jak wiertarką 500W wiercił kotwy montażowe. Nie dali mu montować okien – dopiero, jak załatwił porządny sprzęt to dokończył. To tak a propo porządnego montażu okien. Trzeba mieć się na baczności.

No ale to klient powinien w takim wypadku - jeśli montaż był opóźniony - mieć jakąś rekompensatę. Szkoda, że producenci okien często nie dbają o to, jakąś jakość pracy reprezentują ich firmy montażowe.

Nie wiem co ma piernik do wiatraka. Czy uważasz że bez porządnej poziomicy albo beż wiertarki za 2K nie da się nic zrobić? To tak jak kiedyś przyszedł do mnie klient i się pyta czym robię zdjęcia. A SMIENĄ kuźwa. Nie ważne czy dobre ale czym. Sprzęt jest dodatkiem dla człowieka a nie odwrotnie.

OGROMNA PROŚBA

Forumowe Księżniczki Julka i Karolina chcą chodzić, chcą biegać - POMÓŻMY IM W TYM.

Dziewczynki mają przejść terapię medyczną i długotrwałą rehabilitację. Datę zabiegów w NFZ wyznaczono na... 2020 r !!!!!!! Szczegóły w liście rodziców dziewczynek:

LIST TUTAJ

Można wziąć udział w aukcji, lub po prostu wpłacić jakąś kwotę bezpośrednio na konto (każdy grosz się liczy), potrzeby są ogromne i wspólnie możemy wiele zdziałać.

GALERIA FANTÓW

TU LICYTUJEMY

NUMER KONTA

Pomóż jak możesz

Witam jestem nowym użytkownikiem właśnie się zarejestrowałem czy moglibyście podesłać namiary na firmę sprzedająca okna ale taka godna polecenia ? Jestem z Sosnowca, kupuję dom z rynku wtórnego, potrzebuję wymienić okna na strychu, w piwnicy i w łazience (reszta to nowe plastiki).

Z góry dziękuję.

Witam,

proszę o poradę które okna wybrać.

1 wersja firma Bogdański:

Specyfikacja techniczna stolarki okiennej PCV:

Profil firmy Aluplast:

• 6 cio komorowy Prestiż – o głębokości zabudowy 70mm

Rodzaje szkleń:

• Szklenie- szyby zespolone 4/14/4/14/4 U= 0,6 W/m Przezierna, firmy Matpol

• Szklenie- szyby zespolone 4/16/4 U= 1,0 W/m Przezierna, firmy Matpol

Specyfikacja Okucia

• Okucia obwiedniowe firmy WinkHaus ActivPilotw kolorze srebrnym, posiadające w standardzie obrotowe czopy z rolkami, które automatycznie dopasowują się do położenia zaczepu zamontowanego na ramie

• Zaczepy antywyważeniowe w każdym skrzydle

• Mikrowentylacja

• Docisk „dowrębowy” dla skrzydeł „R” • Uszczelka wypełniająca wrąb okuciowy po obwodzie ( mniej szczelin do czyszczenia)

• Osłonki na zawiasy w kolorze …… (kolor)

• Podwójny system uszczelek, uszczelki z tworzywa EPDM w kolorze czarnym

2 wersja firma Honer:

MARKOWY NIEMIECKI PROFIL PCV BRUGMANN, 5CIO KOM, GRUBOŚĆ 73MM, SZYBA

PAKIET 2 SZYBOWY K=1,0 GR 26 MM KLASA A,

KOLOR BARWIONY W MASIE,

OKUCIA SIEGENIA AUBI TYTAN AF (OBROTOWE

GRZYBKI KOPIBO Z PŁYNNA

REGULACJĄ I SAMODZIELNYM WYRÓWNANIEM LUZU OKUCIOWEGO I MIKROWENTYLACJĄ),

PALCOWY PODNOŚNIK SKRZYDŁA

3-STOPNIOWEANY UCHYŁ LUB BLOKADA

BŁĘDNEGO OBROTU KLAMKI PRZY UCHYLE,

USZCZELKA 3 KOMOROWA Z TWORZYWA EPDM,CIENKI ZGRZEW

A może polecacie inne okna z okolicy Nowego Sącza lub w Małopolsce?

Witam serdecznie. Czy mógłby mi ktoś doradzić, które okna wybrać? Rozważam dwie opcje:

..

Nie ma lawiny odpowiedzi. Bo chyba nie mamy już sil tłumaczyć. Z wklejonych tekstów kompletnie nic nie wynika (ani jakie to okno i do czego ma być np. garaż?- może jakieś przekraczające zdrowy rozsądek?). Jedyne sygnały są negatywne w obu przypadkach:

- Veka Effectline - najtańsza linia z dostępnej Veki (ja okna na tej konkretnej wersji profili proponuję co najwyżej do piwnicy).

- Gelan - niby wersja profili z wyższego segmentu, ale całość tańsza.. to nie dziwne? Nie, bo nawet w ofercie proponują klamkę "plastikową białą" - czyli coś za 2-3 zł w hurcie. Doliczyliby jeszcze ze 2zł i dali klamkę metalową - przynajmniej by się nie połamała w ręku.

Więc jeśli producenci oszczędzają na takich elementach, to jaką pokusę mają np. na bardzo ważnej dla okna stali gdzie mogą zyskać dużo więcej.. ?

Nie ma lawiny odpowiedzi. Bo chyba nie mamy już sil tłumaczyć. Z wklejonych tekstów kompletnie nic nie wynika (ani jakie to okno i do czego ma być np. garaż?- może jakieś przekraczające zdrowy rozsądek?). Jedyne sygnały są negatywne w obu przypadkach:

- Veka Effectline - najtańsza linia z dostępnej Veki (ja okna na tej konkretnej wersji profili proponuję co najwyżej do piwnicy).

- Gelan - niby wersja profili z wyższego segmentu, ale całość tańsza.. to nie dziwne? Nie, bo nawet w ofercie proponują klamkę "plastikową białą" - czyli coś za 2-3 zł w hurcie. Doliczyliby jeszcze ze 2zł i dali klamkę metalową - przynajmniej by się nie połamała w ręku.

Więc jeśli producenci oszczędzają na takich elementach, to jaką pokusę mają np. na bardzo ważnej dla okna stali gdzie mogą zyskać dużo więcej.. ?

Witam, dziękuję za odpowiedź. Okna montowane będą na piętrze w domku jednorodzinnym. Jeżeli chodzi o wymiary:

O1 - 1200x1400 (R+RU) - szt. 1

O2 - 2100x850 (RU+R+RU) - szt. 2

O3 - 950x800 (RU) - szt. 1

Do rozważenia doszła jeszcze jedna oferta:

- okna Gealan Climatic Classic Plus 6 komorowe

- okucia Winkhaus Autopilot

- 2 szyby, 4-16Alu-4TM, U=1,0

- szerokość ościeżnicy ok. 7,5 cm

Cena bez montażu: 1943,62 zł

Cena z montażem: 2366, 71 zł

Poprzednie wyceny bez montażu:

1. Veka Effectline - cena 1960, 20 zł

2. Gealan 8000 - cena 1791,55 zł

Na okna mam ograniczony budżet (pozostałe oferty droższe o średnio 800 zł - profile: Brugmann, Oknoplast), także zostają te 3 pozycje. Co do okien, to podejrzewam, że nie powalają jakością, ale i ja nie mam też dużych wymagań - ważne, żeby były lepsze od tych co teraz mam - stare drewniane skrzynkowe okna. Co do klamek to zawsze mogę poprosić o zamontowanie lepszych, ale ważne, żeby w ogóle mieć świadomość na co zwrócić uwagę :)

Pozdrawiam.

Skoro masz skrzynki to skup się na prawidłowym zwymiarowaniu i pozycjonowaniu okien w otworze

- okno powinno być swoją osią w osi skrzynki i realnie wymaga to wymiany parapetów zewnętrznych i wewnętrznych

- jeśli to skrzynka przedwojenna (szerokość ponad 15 cm to bez poszerzeń po bokach i górze się nie obejdzie i jeszcze dawniej skrzynka miała wąsy na dole i górze- szersze od całego okna bale drewniane, wyzwanie przy demontażu by ściany całej nie rozwalić. Jeśli tak będzie to koniecznie dopilnuj by te lochy wypełnić materiałem ocieplającym

- okno powinno być zwymiarowane tak by ościeżnica nie została zasłonięta węgarkiem w całości choć to kwestia estetyki

najczęściej popełniane błędy montażu przy skrzynkach:

- węgarek wchodzi w światło okna - okno za szerokie i za wysokie

- okno zpozycjonowane do zewnętrznej płaszczyzny starego okna - często następuje przemarzanie ściany już wewnątrz pomieszczenia, grzyb i tym podone radości

-za duży luz między oknem a murem - stąd konieczność poszerzeń

Biorąc to pod uwagę sądzę, że sam wybór okna nie ma już znaczenia, oba profile są z średniej półki jakościowej (w mej ocenie)