Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Skoro masz skrzynki to skup się na prawidłowym zwymiarowaniu i pozycjonowaniu okien w otworze

- okno powinno być swoją osią w osi skrzynki i realnie wymaga to wymiany parapetów zewnętrznych i wewnętrznych

- jeśli to skrzynka przedwojenna (szerokość ponad 15 cm to bez poszerzeń po bokach i górze się nie obejdzie i jeszcze dawniej skrzynka miała wąsy na dole i górze- szersze od całego okna bale drewniane, wyzwanie przy demontażu by ściany całej nie rozwalić. Jeśli tak będzie to koniecznie dopilnuj by te lochy wypełnić materiałem ocieplającym

- okno powinno być zwymiarowane tak by ościeżnica nie została zasłonięta węgarkiem w całości choć to kwestia estetyki

najczęściej popełniane błędy montażu przy skrzynkach:

- węgarek wchodzi w światło okna - okno za szerokie i za wysokie

- okno zpozycjonowane do zewnętrznej płaszczyzny starego okna - często następuje przemarzanie ściany już wewnątrz pomieszczenia, grzyb i tym podone radości

-za duży luz między oknem a murem - stąd konieczność poszerzeń

Biorąc to pod uwagę sądzę, że sam wybór okna nie ma już znaczenia, oba profile są z średniej półki jakościowej (w mej ocenie)

Trafne uwagi :) Co do okien istniejących to nie są aż tak stare - wyprodukowane i zamontowane gdzieś w pierwszej połowie lat '90 :)

Co do samego przygotowania otworów to trzeba wyciąć istniejące węgarki z pustaków gazobetonowych (kwestia późniejszego docieplenia budynku i zrobienia węgarków ze styropianu), okno na wysokości zostanie pomniejszone o jakieś 5cm (węgarek na nadprożu), żeby istniała możliwość zrobienia węgarka ze styropianu. Parapety wewnętrzne mam ładne drewniane, więc pozostaje tylko kwestia sprawnego demontażu i obróbki :)

W kwestii wyboru nowych okien, wiem że propozycje nie powalają jakością, ale na które z tych 3 warto zwrócić większą uwagę? :)

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam takie pytanie. Są mi proponowane do domku jednorodzinnego okna Vetrex, 3-szybowe. Podobno są super i hiper i zdobywają nagrody i są jednymi z najlepszych na rynku (jednocześnie z tego co wiem również nietanich, o czym jednak dokładnie dowiem się dopiero po wycenie w przyszłym tygodniu). Ja generalnie nie wierzę w 'super i hiper' bo nic takie nie jest. Zawsze są albo wady, o których unika się mowić albo stek marketingowego bełkotu.

Chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście marka Vetrex to jest coś uznawanego za najlepszą lub jedną z najlepszych technologii i czy jeśli rzeczywiście kosztują więcej od konkurencji, czy są tego warte

Chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście marka Vetrex to jest coś uznawanego za najlepszą lub jedną z najlepszych technologii i czy jeśli rzeczywiście kosztują więcej od konkurencji, czy są tego warte

Pewnie nie najlepsze. Raczej nie najtańsze. Technologicznie raczej wielkich innowacji nie wnoszą. Ale gwarantują przyzwoitą jakość.

Markowe okna (przywołany Vetrex, Oknoplast, MS, Adams, itp.) są wg mnie najlepszym wyborem dla laika okiennego.

Zapewne istnieją lokalni, mali producenci nieustępujący jakością czołówce (no chyba, że u lokalnego producenta akurat "Mieciu dzisiaj jest wczorajszy") ale to tak jak z zakupami codziennymi. Kupujesz "mleko łaciate" i masz tam mleko gwarantowanej jakości. Kupisz taniej o 50gr/litr i możesz dostać zabarwioną na biało wodę a nie mleko.

Tylko, że mleko jutro kupisz inne. A okna za 50tys?

Witam. mam pytanko

stoję przed zakupem okien na profilu schuco si 82

mam 3 duże okna

Fix 245 x 245

Fix 245x350 szer.

HS 245 x 245

kolor obustronny antracyt , trzyszybowe - szklenie 4/18/4/18/4

jakie powinny mieć parametry aby były stabilne, bezpieczne, ciepłe itd. czy to 245x350 może być dzielone tylko jednym słupkiem a jeśli tak to jaka powinna być szyba gruba 4 czy 6 ?

Tylko, że mleko jutro kupisz inne. A okna za 50tys?

Te 50 tys to tak z kosmosu rzucone czy tyle powinno sie wydawac na porzadne okna ? ;) Jakbym mial wydac 50 tys na okna (dom z poddaszem uzytkowym, projek Na Florydzie) to bym w zyciu nie dozbieral kasy na wykonczenie domu :D

Ok, wycene vetrexu bede mial w przyszlym tygodniu.

Pytanie o dachy polaciowe. Tutaj mam juz wycene okien FAKRO zrobiona przez lokalnego sprzedawce. Nie powiem, cena wyglada nader atrakcyjnie, wrecz dziwnie. W porownaniu do katalogu FAKRO, jakies 30-35% taniej. Sa w tej wycenie wpisane konierze thermo B2/1, te do zespolen okien. Ale oprocz tych termo, sa tez na wycenie kolnierze 'zwykle' (w sensie nie stoi przy nich dopisek thermo) policzone po sztuke na okno.

Co to sa te thermo i dlaczego wystepuja razem ze zwyklymi? Domyslam sie, ze chodzi o wieksza szczelnosc itp zapewne ale pytanie czy to jest cos niezbednego, a jesli nie, czy jest wart dodatkowej inwestycji?

...

jakie powinny mieć parametry aby były stabilne, bezpieczne, ciepłe itd. czy to 245x350 może być dzielone tylko jednym słupkiem a jeśli tak to jaka powinna być szyba gruba 4 czy 6 ?

Jeśli okna już wybrałaś, to specjalnego wpływu na parametry już nie masz. Z resztą - wybierając inny profil, ze zbliżonego segmentu cenowego nie będzie dużych różnic.

CO do szyby - wg mnie to (chyba poza HS) powinny być to szyby 6mm. Jeśli ktoś proponuje cieńsze, to albo zachodzi "zwykły błąd" albo jest w branży przez pomyłkę..

Kolega NW na pewno proponowałby szkło hartowane - nie zaszkodzi, ale swoje będzie kosztowało. Sprostujcie mnie - HS na 245cm wysokości w kolorze obustronnym robi się bez problemu? Bo nie mam cennika po ręką.

6 mm i dla Twojego bezpieczeństwa i Twych pociech hartowana

1- a czy może być taka z folią - co by się nie rozsypała? bo i taką propozycję słyszałam.

2 - a czy te HS w systemie schuco przejda na 245 wys i z jaką szybą - 4 ?

3- polećcie jakieś dobre okna dachowe - bo takich jeszcze nie szukałam, a temat okien lekko mnie już zamęczył :)

4 - jakie lepsze rolety , aluprofa czy portos - w systemie nadstawnym (niestety - bo już się dowiedzialam, że to słaby punkt programu) - czy np. termoprestige portosa daje radę czy termolux wystarczy czy własnie aluprof

5 - czy passive line plus adamsa będą dużo cieplejsze od schuco ?

P.S. czy lepiej zaufać dużej fabryce typu Adams czy te małe fabryczki produkując na profilu np schuco też muszą trzymać jakieś standardy ? wiem wiem pytanie pewnie padło milony razy - ale jest taki ogrom tych firm i tego co proponują, że laik ma dość.

Pytam dlatego, że mam małą firemkę we Wrocku produkującą na schuco - zaproponowali 3 szyby w standarcie , winkhaus activ pilot, maksymalną ilość grzybków antywyważeniowych itp itd - poprowadzili nawet na zaplecze - 3 średniej wielkości hale - i zastanwiam się czy nie wtopie własnie 50 tysi i za 2 - 3 lata nie bedę ich przeklinać. Znalazłam jedynie 3-4 komentarze o kiepskim serwisie i to tyle w ich temacie.

Będę wdzięczna za każdą poradę - nawet na temat o który nie pytałam , gdyż niezmiernie chciałabym zamknąć już temat okien i zrobić zamówienie.

dziękuję za uwagę :jawdrop:

1- a czy może być taka z folią - co by się nie rozsypała? bo i taką propozycję słyszałam.

moze byc

przejdą na 4 nie są to jakieś duże szyby

3- polećcie jakieś dobre okna dachowe - bo takich jeszcze nie szukałam, a temat okien lekko mnie już zamęczył :)

w tym temacie nie pomoge generalnie z tego co wiem sa 3 duże firmy fakro,velux,roto

4 - jakie lepsze rolety , aluprofa czy portos - w systemie nadstawnym (niestety - bo już się dowiedzialam, że to słaby punkt programu) - czy np. termoprestige portosa daje radę czy termolux wystarczy czy własnie aluprof

portosa sobie odpuść, przypilnuje żeby rolety były z wieszakoblokadami, wypełnienie nie steropnian tylko neopor,

choć sytuacja jest do uratowania dajesz poszerzenia górą i rolety podtynkowe wtedy

5 czy passive line plus adamsa będą dużo cieplejsze od schuco ?

cieplejszy bedzie passivline plus

1. Mogą być, tylko musisz wtedy wziąć grubsze szkło z foliami. Dla porównania dwie szyby o grubości 4 mm z foliami w środku będą tak wytrzymałe jak jedna szyba hartowana o grubości 6mm.

2. Maksymalna powierzchnia szyb zespolonych o grubości 4mm, to w okolicach 3 m2. Patrząc na twoje wymiary okien to albo podzielisz okna słupkami/poprzeczkami, albo będziesz na pograniczu lub nawet przekroczysz te 3 m2. I wtedy musisz już zastosować grubsze szkło.

Ja osobiście wziąłbym szkło hartowane a nie klejone.

Pozdrawiam

Nie wiem co ma piernik do wiatraka. Czy uważasz że bez porządnej poziomicy albo beż wiertarki za 2K nie da się nic zrobić? To tak jak kiedyś przyszedł do mnie klient i się pyta czym robię zdjęcia. A SMIENĄ kuźwa. Nie ważne czy dobre ale czym. Sprzęt jest dodatkiem dla człowieka a nie odwrotnie.

Właśnie tu Panie piernik do wiatraka ma bardzo dużo. Wiadomo, że sprzęt jest dodatkiem, nie każdy musi mieć sprzęt Hilti. Popada Pan skrajność, albo jest amatorem, który lubi pracować na byle czym. Dziury w betonie do montażu sufitu obniżanego z g-k też Pan będzie wiercił byle czym i się tym chwalił? Wystarczy wiertarka za 300 złotych, dobra poziomica i można okna montować - nie trzeba mieć wyposażania za tysiące.

Chodzi mi o to, że jak się przychodzi na montaż, to liczy się i wiedza, i sprzęt i wygląd fachowca też:) Więc nie ma co się unosić.

a co ma marka sprzętu i wygląd fachowca do jego umiejętności, czy gość, który przyjdzie z wiertarką topex i brodaty gość z większym brzuszkiem wg ciebie nie będzie dobrym fachowcem, od gościa który przyjdzie z boschem (tak w sumie teraz to nie ma dużej różnicy w sprzęcie - tylko znaczki bardziej rozpoznawalne) i jakiś szczupły gość? Możesz sobie dorabiać swoje ideologie, ale marka sprzętu nigdy nie będzie świadczyć o doświadczeniu montażysty.

A jeszcze co do wyglądu to on nie ma ci się podobać, taki montażysta ma poprawnie zamontować okno czy tam drzwi i nie musi cię urzekać gadką handlowca. On ma spełnić swoją robotę i zarobić przez to pieniądze, a ty masz mieć poprawnie zamontowaną stolarkę.

Może ktoś mi coś powiedzieć o oknach schuco, czy dobre ogólnie są? mam też wycenę na veka 7 komorowe z firmy vetrex. A veca alfaline?

Ogólnie potrzebujesz podstawowej wiedzy. Okna będą dobre (mniej ważne jak się będzie nazywał profil) o ile PRODUCENT je dobrze wykona, a MONTAŻYSTA dobrze wstawi. No jest jeszcze sprzedawca i parę innych ogniw - ale to już jest kolejna lekcja.

Ogólnie potrzebujesz podstawowej wiedzy. Okna będą dobre (mniej ważne jak się będzie nazywał profil) o ile PRODUCENT je dobrze wykona, a MONTAŻYSTA dobrze wstawi. No jest jeszcze sprzedawca i parę innych ogniw - ale to już jest kolejna lekcja.

Lekcja 1:

Jak kupić taniej okna - przecież okno to okno.

Lekcja 2:

Jak najlepiej samemu zamontować - przecież to nie takie trudne.

Lekcja 3:

Jak nie funkcjonujące okno zareklamować.

Lekcja 4:

Jak "pojechać" po producencie na forum, by dla świętego spokoju dał mi to (czytaj obniżkę), czego oczekuje.

I tak dalej ...

No ja liczę na Was, zwłaszcza tych, co się teraz wypowiedzieli pod moim postem na jakieś podpowiedzi. 6 lat temu budowaliśmy dom, szukaliśmy okien, padło na oknoplast i porażka, wieje ;przez nie (bo źle zamontowane to pewnie też) szyba podwójna, prawie zero akustyki, szyby porysowane.

Teraz budujemy sobie kolejny dom i staramy się nie popełniać błędów co wtedy. Okna chcemy z potrójną szybą i montaż ma być profesjonalny, mój mąż przy montażu przypilnuje, sam jest budowlańcem, ale na oknach się nie zna (ale pracujac w Niemczech, wie, jak okna tam montują, jaki stosuej się system docieplenia tych okien, prawidłowego montażu). Zawsze nam się wydawało, że veka to najlepsze, ale poczytałam co tu piszecie i teraz nie wiemy . Znajomy ma firmę z oknami, ale ma te okna dobroplast, mówił, że mają negatywne opinie, ale mówi, że dobre są (no ale co powie skoro je sprzedaje)

Na targach widzieliśmy okna schuco, spodobały nam się, ale no nie ukrywajmy wizualnie, bo na parametrach się nie znamy.

Podpowiedzcie Panowie coś jak mamy znaleźć okna aby były dobre, na co zwracać uwagę, mamy trzy wyceny różne, ale za dużo z nich nie rozumiemy. Jedynie wiemy to co chcemy, że mają mieć trzy szyby.