Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

No ja liczę na Was, zwłaszcza tych, co się teraz wypowiedzieli pod moim postem na jakieś podpowiedzi. 6 lat temu budowaliśmy dom, szukaliśmy okien, padło na oknoplast i porażka, wieje ;przez nie (bo źle zamontowane to pewnie też) szyba podwójna, prawie zero akustyki, szyby porysowane.

Teraz budujemy sobie kolejny dom i staramy się nie popełniać błędów co wtedy. Okna chcemy z potrójną szybą i montaż ma być profesjonalny, mój mąż przy montażu przypilnuje, sam jest budowlańcem, ale na oknach się nie zna (ale pracujac w Niemczech, wie, jak okna tam montują, jaki stosuej się system docieplenia tych okien, prawidłowego montażu). Zawsze nam się wydawało, że veka to najlepsze, ale poczytałam co tu piszecie i teraz nie wiemy . Znajomy ma firmę z oknami, ale ma te okna dobroplast, mówił, że mają negatywne opinie, ale mówi, że dobre są (no ale co powie skoro je sprzedaje)

Na targach widzieliśmy okna schuco, spodobały nam się, ale no nie ukrywajmy wizualnie, bo na parametrach się nie znamy.

Podpowiedzcie Panowie coś jak mamy znaleźć okna aby były dobre, na co zwracać uwagę, mamy trzy wyceny różne, ale za dużo z nich nie rozumiemy. Jedynie wiemy to co chcemy, że mają mieć trzy szyby.

jak znajomy mówi że dobroplastu dobre to lepiej bym go ze znajomych wykluczył:)

schuco to profil tak jak i veka i sam profil to jedno

tak jak mieliście oknoplastu okna ktoś źle zamontował i teraz to oknoplast jest blee:)

szyby porysowane to trzeba reklamować , wieje trzeba reklamować

ja i tak jestem stronniczy bo stoję po stronie schuco ale nie wszystkie firmy które robią na schuco będą robić dobre okna

macie 3 wyceny to dobrze było by je skonfrontować ze sobą

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ja liczę na Was, zwłaszcza tych, co się teraz wypowiedzieli pod moim postem na jakieś podpowiedzi. 6 lat temu budowaliśmy dom, szukaliśmy okien, padło na oknoplast i porażka, wieje ;przez nie (bo źle zamontowane to pewnie też) szyba podwójna, prawie zero akustyki, szyby porysowane.

Teraz budujemy sobie kolejny dom i staramy się nie popełniać błędów co wtedy. Okna chcemy z potrójną szybą i montaż ma być profesjonalny, mój mąż przy montażu przypilnuje, sam jest budowlańcem, ale na oknach się nie zna (ale pracujac w Niemczech, wie, jak okna tam montują, jaki stosuej się system docieplenia tych okien, prawidłowego montażu). Zawsze nam się wydawało, że veka to najlepsze, ale poczytałam co tu piszecie i teraz nie wiemy . Znajomy ma firmę z oknami, ale ma te okna dobroplast, mówił, że mają negatywne opinie, ale mówi, że dobre są (no ale co powie skoro je sprzedaje)

Na targach widzieliśmy okna schuco, spodobały nam się, ale no nie ukrywajmy wizualnie, bo na parametrach się nie znamy.

Podpowiedzcie Panowie coś jak mamy znaleźć okna aby były dobre, na co zwracać uwagę, mamy trzy wyceny różne, ale za dużo z nich nie rozumiemy. Jedynie wiemy to co chcemy, że mają mieć trzy szyby.

1. Skoro kupiliście 6 lat temu okna z Oknoplastu i zostały źle zamontowane (tak podejrzewam), to dlaczego nie składaliście reklamacji ?

2. Stwierdzenie że chcecie okna 3-szybowe i montaż profesjonalny, to takie samo stwierdzenie jak byście chcieli auto z klimatronikiem i profesjonalnym serwisem. Nic nie mówi ani o oknach ani o montażu.

3. Skoro mąż wie jak powinno być zamontowane okno, to może niech sam zamontuje. A tak szczerze. To że jest budowlańcem to nie znaczy nic - dosłownie Nic - dla producenta i montażysty.

4. Jeśli masz 3 wyceny, to podaj od jakich producentów i jakich montażystów / sprzedawców masz te wyceny. Wtedy uzyskasz możliwie dokładna informacje kogo byśmy ci polecili.

1. Skoro kupiliście 6 lat temu okna z Oknoplastu i zostały źle zamontowane (tak podejrzewam), to dlaczego nie składaliście reklamacji ?

2. Stwierdzenie że chcecie okna 3-szybowe i montaż profesjonalny, to takie samo stwierdzenie jak byście chcieli auto z klimatronikiem i profesjonalnym serwisem. Nic nie mówi ani o oknach ani o montażu.

3. Skoro mąż wie jak powinno być zamontowane okno, to może niech sam zamontuje. A tak szczerze. To że jest budowlańcem to nie znaczy nic - dosłownie Nic - dla producenta i montażysty.

4. Jeśli masz 3 wyceny, to podaj od jakich producentów i jakich montażystów / sprzedawców masz te wyceny. Wtedy uzyskasz możliwie dokładna informacje kogo byśmy ci polecili.

1. Ależ składaliśmy i nic nie wywalczyliśmy, nie chciało nam się iść do sądu, bo tak nam powiedzieli, że mają gdzieś nasze okna i żebyśmy sobie ich skarżyli.

3. Samemu nie da się ;) ale może przypilnować jak zamontują te okna ;)

4. Czy mogę tu na forum podać?

edit: podam, najwyżej ktoś mi to usunie.

1. VETREX

"Wyceniłam dwa modele V82 Black Designo oraz V90+ w kolorze antracyt

(ciemnoszary)."

"Zaproponowałam montaż warstwowy tzw. ciepły z użyciem foli

paroizolacyjnych

i paro-przepuszczalnych firmy Hanno zabezpieczających pianę montażową

przed

wilgocią i poprawiające/utrzymujące jej właściwości energooszczędne"

Profile:

V82

Rama V82 101 290 7016.05 8077 7016.05 100

Skrzydło V82 103 341 7016.05 8077 7016.05 100

Słupek Ruchomy V82 102 316 7016.05 8077 7016.05 100

Słupek Stały V82 102 310 7016.05 8077 7016.05 100

Listwa Prosta S107 262 S 7016.05 100

Szyby:

4-18-4-18-4 U=0.5 EN673

Pakiet: 4-18-4-18-4

Współczynnik przenikania energii (gn) 51-53%

Współczynnik przenikania światła (Lt) 72-74%

Ramka międzyszybowa: Master Therm Czarna

Klamki:

Roto Swing Secustik Srebro

Osłonki:

R/UR Srebrne F1

Uszczelki:

PVC-P Czarna

Dodatki do okna:

WYPEŁNIENIE ROWKA RAMY - 1 szt.

Wzmocnienie ramy drzwiowej 30x38 - 4 szt.

Posz 100/70 PL - 2 szt.

Kątownik do zatrz. magnet. 13mm NT - 1 szt.

Zatrzask magnetyczny VEKA Topline - 1 szt.

UCHWYT MUSZLOWY BRĄZ RAL 8019 - 1 szt.

Montaż: ciepły montaż (trójwarstwowe uszczelnienie) Z PRZYKLEJENIEM.

V90+

Profile:

Rama V90+ 101 236 7016.05 8077 7016.05

Skrzydło V90 103 312 7016.05 8077 7016.05

Słupek Ruchomy V90 102 245 7016.05 8077 7016.05

Słupek Stały V90 102 242 7016.05 8077 7016.05

Listwa Prosta V107 208 7016.05 100

Szyby:

4-18-4-18-4 U=0.5 EN673

Pakiet: 4-18-4-18-4

Współczynnik przenikania energii (gn) 51-53%

Współczynnik przenikania światła (Lt) 72-74%

Ramka międzyszybowa: Master Therm Czarna

Klamki:

Roto Swing Secustik Srebro

Uszczelki:

EPDM Czarna

Dodatki do okna:

WYPEŁNIENIE ROWKA RAMY - 1 szt.

Wzmocnienie ramy drzwiowej 30x38 - 4 szt.

Posz 100/70 PL - 2 szt.

Kątownik do zatrz. magnet. 13mm NT - 1 szt.

Zatrzask magnetyczny VEKA Topline - 1 szt.

UCHWYT MUSZLOWY BRĄZ RAL 8019 - 1 szt.

Montaż: ciepły montaż (trójwarstwowe uszczelnienie) Z PRZYKLEJENIEM.

....................................................

2.Awilux

w odpowiedzi na Pani zapytanie przygotowaliśmy wycenę na okna schuco ct70 cava

pakiet 3szybowy 0,5

kolor 2x antracyt

CT70 CAVA Okno 2 x antracyt 701605-167

1. U | [2grz]

Schuco klamka Akustic F9

1. Pakiet szklenia: SunEnergy+ Ug=0,5; Lt=74%; g=53%

Kolor ramek międzyszybowych:

1/1/1 - SSP szara

2. Okno 0,00 0 % 0,00 2 0,00 23 % 0,00

(2)

Szer. 1800mm x Wys.1175mm

1. CT70 CAVA Okno 2 x antracyt 701605-167

Słupek 8869 pionowy x1

1. UR [4grz.] | DFE + MSL.OS

Schuco klamka Akustic F9

2. UR [4grz.] | DFE + MSL.OS

Schuco klamka Akustic F9

.................................................................

3. ABM Jędraszek

System Profili 08. Alphaline

Kolor Profili w 7016,05 / z 7016,05

Szyba :4/18A/4/18A/4 U=0,5+

:

Kolor osłonek :Okna M Ral 7016 antracyt

Klamka Klamka standardowa antracyt Ral 7016

Listwa : Topline

OB CZARNA

Uszczelka :OB CZARNA

Edytowane przez mycha.:)

Ja bym brał pod uwagę opcję 1 i 2. Teraz ważniejsze będzie dla Ciebie zdobycie opinii o danych biurach sprzedaży tych producentów i ich montażystach.

Najbardziej podoba nam się oferta nr 2 :) Ze sprzedawcami rozmawialiśmy na targach, bardzo ładnie wszystko tłumaczyli, spodobali nam się dlatego, że konkretnie mówili o produkcie, nie wciskali nam zakupu u nich, tylko tłumaczyli na co mamy zwracać uwagę.

Co do zebrania opinii, to chyba jedynie możemy poszukać na necie, co o nich piszą.

Z ciekawości zapytam: dlaczego zapamiętaliście ofertę nr 2 a nie 1? Co ją wg tej prezentacji wyróżnia?

Co do oferty nr 3 - porównywalna oferta (do nr 1) z Awiluxu byłaby na profilu SI82.

Z ciekawości zapytam: dlaczego zapamiętaliście ofertę nr 2 a nie 1? Co ją wg tej prezentacji wyróżnia?

Tak jak napisałam powyżej, lepsze przedstawienie produktu plus schuco to niemieckie okna tak? Schuco ma sąsiad obok, jest bardzo zadowolony. Te parametry podane nic mi nie mówią, jedynie tylko znamy się na tym, że mają mieć 3 szyby i dobrą akustykę, ale na co zwracać uwagę, żeby to wiedzieć?

Nie wiedziałam, że będzie taki trudny wybór . Okien w sumie dużo nie mamy, ale są na przykład dwa okna duże, 180x150, które będą tylko otwierane uchylnie.

Tak jak napisałam powyżej, lepsze przedstawienie produktu plus schuco to niemieckie okna tak? Schuco ma sąsiad obok, jest bardzo zadowolony. Te parametry podane nic mi nie mówią, jedynie tylko znamy się na tym, że mają mieć 3 szyby i dobrą akustykę, ale na co zwracać uwagę, żeby to wiedzieć?

Nie wiedziałam, że będzie taki trudny wybór . Okien w sumie dużo nie mamy, ale są na przykład dwa okna duże, 180x150, które będą tylko otwierane uchylnie.

1. Schueco to nie niemieckie okna, tylko profil niemiecki.

2. A sąsiad ma okna z tej samej firmy co wy chcecie kupić ? Na tym samym profilu i z tym samym wyposażeniem ? I zamontowane przez tą samą ekipę ? Bo to że on jest zadowolony, nie oznacza automatycznie, że wy też będziecie zadowoleni.

3. Akustycznie przy standardowych szybach to wszystkie okna będą wyglądały podobnie.

4. Okna 180x150 nie są wcale duże. Ten wymiar powoli staje się najbardziej typowym wymiarem.

gdzie na targach rozmawialiście z przedstawicielem Awiluxa?

4. Okna 180x150 nie są wcale duże. Ten wymiar powoli staje się najbardziej typowym wymiarem.

Ale to jest okno całe, żadnych podziałów nie ma i się dowiedzieliśmy, że nikt nam nie da gwarancji na to okno, jeśli by miało się otwierać normalnie, więc takie dwa okna , w kuchni i łazience miałyby się tylko uchylać a w pokojach już bez problemu dzielę na pół.

Witam, ponieważ toczy się dyskusja o profilach Veki i Schuco to i ja wystąpię z pytaniem.

Po rozpatrzeniu kilkunastu ofert różnych producentów na różnych profilach w finale biorą udział dwa profile/dwie firmy. Do wyceny nastepujące:

- 9 witryn (fixy) + 1 okno otwierane z ruchomym słupiem. Jedna z witryn ma wymiar 2350x2390 [mm] bez podziałów - pakiet 6/16/6/16/6, reszta to 4/18/4/18/4

- na wszystkie okna rolety aluminiowe ze skrzynkami podtynkowymi mocowanymi do prowadnic + silniki Somfy ILMO

- ciepłe parapety z XPS 300

- montaż przy użyciu taśm rozprężnych illbruck'a

Oferty, ceny netto:

1.

- profile firmy DAKO DPQ-82 Termo (czyli veka softline 82 z wkładkami izolacyjnymi) kolor Oregon 4 - cena 12595 zł w tym ciepłe parapety

- rolety składane przez DAKO na aluprofie aluprofa - 8747 zł z montażem

- montaż z użyciem kotew wysunięty 2-3 po za lico muru + tasmy rozprężne. Tutaj mam wątpliwości, ale podobno będzie dobrze. - cena 2663 zł

- lokalna firma z kumatym sprzedawcą/montażystą, był w stanie odpowiedzieć na wszystkie moje pytania. Do ustalenia szczegóły montażu

Suma: 24005 zł - po rabacie 23000 zł netto

2.

- profile Schuco si82 kolor Oregon 4 - cena 10416 zł w tym ciepłe parapety

- rolety PORTOS - 9814 zł z montażem

- montaż na tasmy rozprężne + dyble, okna zlicowane z murem - jak chciałbym wysunąc to wtedy piana + taśmy paroprzep. i paroszczel. a tego nie chce - cena 3880 zł

- też lokalna firma z handlowcem który mnie obsługuje, niby coś wie ale nie do końca, nigdy chyba nie był przy montażu. Montażysta który robił u mnie pomiary coś tam wie ale nie wydawał się wiarygodny i to nie on bedzie u mnie montował okna tylko jakas ich ekipa?

Suma: 24110 zł tu może bym jeszcze urwał 500-1000 zł

Więc ceny są prawie identyczne, produkty też prawie identyczne. Co zatem wybrać? Wiem że schuco mają lepszą klasę szczelności niż dako, w sumie tylko to przemawia na ich korzyść, bo sumaryczne parametry Uw dla okien wychodzą prawie identyczne.

Jest ktoś z was w stanie mi podpowiedzieć, lub wskazać jeszcze jakieś kryteria do porównania?

Ale to jest okno całe, żadnych podziałów nie ma i się dowiedzieliśmy, że nikt nam nie da gwarancji na to okno, jeśli by miało się otwierać normalnie, więc takie dwa okna , w kuchni i łazience miałyby się tylko uchylać a w pokojach już bez problemu dzielę na pół.

To nie dwuskrzydłowe ? Jako dwuskrzydłowe bez problemu ale jako jedno skrzydło to nic dziwnego że gwarancji nie chcą udzielić

W jednym skrzydle maks szerokość 150 a i tak sporo profili nawet tego nie osiąga

To nie dwuskrzydłowe ? Jako dwuskrzydłowe bez problemu ale jako jedno skrzydło to nic dziwnego że gwarancji nie chcą udzielić

W jednym skrzydle maks szerokość 150 a i tak sporo profili nawet tego nie osiąga

Czyli żadna firma nie da mi gwarancji na okno, które nie będzie się otwierało a tylko uchylało? Nie wyobrażam sobie zmniejszania okien, domek jest malutki, niech okna będą duże. A dzielenie z przodu odpada, bo to popsuje cały domek. Na zdjęciu widać jak okna są łączone, nie wyobrażam sobie dzielić przód na pół.

Tylko bym chciała waśnie wiedzieć o tej gwarancji, bo z awilux nam mówili, że jak ktoś nam powie, że da nam gwarancję na takie okno to kłamią, aby tylko sprzedać produkt, ale jak usłyszeli że ma być tylko uchylne, to coś już wspomnieli, że da się na gwarancję to dać.

Jestem wstanie przeboleć to i zmniejszyć szerokość do 150, ale gdy będę miała samego okna wysokość 120cm, to czy to okno nie będzie zbyt kwadratowe? ten wymiar 150x120?

view_vih4hf30abcfqv_Zoom_Mirror.jpg

11063618_1569016360038398_2095188562378277332_n.jpg

Czyli żadna firma nie da mi gwarancji na okno, które nie będzie się otwierało a tylko uchylało? Nie wyobrażam sobie zmniejszania okien, domek jest malutki, niech okna będą duże. A dzielenie z przodu odpada, bo to popsuje cały domek. Na zdjęciu widać jak okna są łączone, nie wyobrażam sobie dzielić przód na pół.

Tylko bym chciała waśnie wiedzieć o tej gwarancji, bo z awilux nam mówili, że jak ktoś nam powie, że da nam gwarancję na takie okno to kłamią, aby tylko sprzedać produkt, ale jak usłyszeli że ma być tylko uchylne, to coś już wspomnieli, że da się na gwarancję to dać.

Jestem wstanie przeboleć to i zmniejszyć szerokość do 150, ale gdy będę miała samego okna wysokość 120cm, to czy to okno nie będzie zbyt kwadratowe? ten wymiar 150x120?

to dobrze ci mówili że 180cm w jednym skrzydle jako RU to nie ma szans jeśli mówimy o pcv

Witam, ponieważ toczy się dyskusja o profilach Veki i Schuco to i ja wystąpię z pytaniem.

Po rozpatrzeniu kilkunastu ofert różnych producentów na różnych profilach w finale biorą udział dwa profile/dwie firmy. Do wyceny nastepujące:

- 9 witryn (fixy) + 1 okno otwierane z ruchomym słupiem. Jedna z witryn ma wymiar 2350x2390 [mm] bez podziałów - pakiet 6/16/6/16/6, reszta to 4/18/4/18/4

- na wszystkie okna rolety aluminiowe ze skrzynkami podtynkowymi mocowanymi do prowadnic + silniki Somfy ILMO

- ciepłe parapety z XPS 300

- montaż przy użyciu taśm rozprężnych illbruck'a

Oferty, ceny netto:

1.

- profile firmy DAKO DPQ-82 Termo (czyli veka softline 82 z wkładkami izolacyjnymi) kolor Oregon 4 - cena 12595 zł w tym ciepłe parapety

- rolety składane przez DAKO na aluprofie aluprofa - 8747 zł z montażem

- montaż z użyciem kotew wysunięty 2-3 po za lico muru + tasmy rozprężne. Tutaj mam wątpliwości, ale podobno będzie dobrze. - cena 2663 zł

- lokalna firma z kumatym sprzedawcą/montażystą, był w stanie odpowiedzieć na wszystkie moje pytania. Do ustalenia szczegóły montażu

Suma: 24005 zł - po rabacie 23000 zł netto

2.

- profile Schuco si82 kolor Oregon 4 - cena 10416 zł w tym ciepłe parapety

- rolety PORTOS - 9814 zł z montażem

- montaż na tasmy rozprężne + dyble, okna zlicowane z murem - jak chciałbym wysunąc to wtedy piana + taśmy paroprzep. i paroszczel. a tego nie chce - cena 3880 zł

- też lokalna firma z handlowcem który mnie obsługuje, niby coś wie ale nie do końca, nigdy chyba nie był przy montażu. Montażysta który robił u mnie pomiary coś tam wie ale nie wydawał się wiarygodny i to nie on bedzie u mnie montował okna tylko jakas ich ekipa?

Suma: 24110 zł tu może bym jeszcze urwał 500-1000 zł

Więc ceny są prawie identyczne, produkty też prawie identyczne. Co zatem wybrać? Wiem że schuco mają lepszą klasę szczelności niż dako, w sumie tylko to przemawia na ich korzyść, bo sumaryczne parametry Uw dla okien wychodzą prawie identyczne.

Jest ktoś z was w stanie mi podpowiedzieć, lub wskazać jeszcze jakieś kryteria do porównania?

coś dziwnie tanie to schuco a jaki jest producent?

z tymi montażami to albo coś pomieszałeś albo oni namieszali

2- cm wysunąć poza lico to można bez stosowania konsoli

nie powiem że schuco lepsze od dako bo samo schuco to jeszcze nie okno

Witam.Dostałem wycene na okna i chciałbym zapytać o radę:

Wycena 1 Bruegmann bluEvolution 82 MD cena 13*455,86

- 4 okna 140/140 jedno skrzydło. U [W/m2*K] : 0,8

-okno 230/140 fix U [W/m2*K] : 0,7

-2 okna 90/90 U [W/m2*K] : 0,9

-okno 80/140 U [W/m2*K] : 0,9

-okno trzy skrzydłowe 270-230 balkonowe U [W/m2*K] : 0,9

Wycena 2 Veka Perfectline Prosty 3 szyby cena: 11*643,19

- 4 okna 140/140 jedno skrzydło. U [W/m2*K] : 1,3

-okno 230/140 fix U [W/m2*K] : 0,9

-2 okna 90/90 U [W/m2*K] : 0,9

-okno 80/140 U [W/m2*K] : 1,3

-okno trzy skrzydłowe 270-230 balkonowe U [W/m2*K] : 1,4

Jeszcze byłaby 3 opcja tańsza na profilu Veka Perfectline z 2 szybami.

Będę miał WM ocieplenie z zewnątrz 20cm styropian,na podłogę min 10cm (jak da radę zrobię więcej) Na strop minimum 20cm syropian plus pewnie około 25cm wełny na dach.Wszędzie ogrzewanie podłogowe.Prosze o rade .Producent okien to Petecki .U mnie w miescie znalazłem jeszcze oknoplast ,ale jeszcze wycen nie brałem i nie wiem czy iśc tam w ogóle ... To sa ceny podstawowe ,także pewnie coś z tego jeszcze odejdzie.

Wcale nie super tanie to shuco, miałem jeszcze inne oferty na ten profil i cena za same okna była podobna (90% to witryny moze dlatego wydaje się tanio). Jak podpiszę umowę to producent znajdzie się w moim dzienniku - teraz nie bede go reklamował przed faktem.

Dostałem na Schuco dzisiaj aktualną ofertę po ponownym przeliczeniu i jest taniej i bardziej profesjonalnie. Więc ich wybiorę. Będę jeszcze rozmawiał żeby uzyć taśmy 58mm i wysunąc okna. Tylko wtedy montować profile na dyble? Boje się troche kruchości betonu komórkowego... przy kołku bardziej w strone krawędzi.

Ostatnia kwestia to same pakiety, w 9 oknach mam Plth XN 4 mm/18SScz/Plc 4/18SScz/Plth XN 4 mm U=0.5 Rw=31dB Lt= 71% g=50% dadzą radę? czy może zwiększyć g? chciałbym jak najwięcej z nich ciepła.