Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Widzisz... Celowość dyskusji jest. Bo dla kolorowego okna z podziałem symetrycznym

I tu jest właśnie pies pogrzebany. Trzeba się zdecydować... wiatr czy wiatr i rozszerzalność termiczna. Moim zdaniem oba zagadnienia trudno połączyć stąd właśnie dyskusja, rozbieżne poglądy i brak wspólnego stanowiska. W czasach gdy profile były mocarne, o małej głębokości, rozszerzalność była bez znaczenia. Teraz ma, ale nikt nie chce, a chyba nawet nie może jeszcze zasadnie pogodzić obu zjawisk w oparciu o doświadczenia i praktykę.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Widzisz... Celowość dyskusji jest. Bo dla kolorowego okna z podziałem symetrycznym przeznaczonego do otworu 1500x1500 zastosowanie 8 kotew (w tym poziome tylko w osi słupków) będzie prawidłowe. 10 nie zaszkodzi. 12 też nie. W przypadku wkrętów lepsze będzie wrogiem dobrego bo nadmiar punktów mocowania może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Jeszcze słówko tylko - obiecuję :)

Dasz takie informacje i montażysta zastosuje łączniki na słupku z dołu i z góry, zastosuje je bardzo mocne, twarde, grube i sztywne - życzę powodzenia.

T12345T - proszę Cię, w tym kraju niewielu ludzi wie, że mamy strefy wiatrowe a Ty o takich cudach ? aby obliczenia robić dla każdego okna, w różnych strefach i na różnych wysokościach :)

Pozdrawiam

No, cóż albo o sprawach techniki okiennej będziemy rozmawiali w sposób techniczny albo nic się nie zmieni, bo niby dlaczego ma się zmieniać jak każdy sprzedawca może mówić co mu ślina na jęzor przyniesie. Stawiam tezę, że niezmiennie wysoki poziom kompetencji sprzedawców sprawia, że mamy tyle praw fizyki budowli ilu sprzedawców okien. O tyle to wygodne, że każdy nabywca może wtedy wybrać wariant dla siebie odpowiedni, adekwatny do ceny i oczekiwań, a nawet własnej wiedzy w tym zakresie :-). Czy to nie jest piękne i demokratyczne?

Dlatego nie zabieram, głosu w tym wątku.

Bo jeśli ludzie mający się za speców w dziedzinie montażu zaczynają pisać takie głupoty to lepiej zmilczeć i czekać jeszcze jakie kwiatki tu opublikują

bwojtku, T12345T dopiero Wasze pojawienie wpłynęło na merytoryczną wartość wypowiedzi

Bo chrzanić że tak w instrukcji napisano i sztywno się tego trzymać to albo dasz za mało punktów mocowań ale napirniczysz ich tyle że szlag okno trafi o wiele szybciej niżby zamontować je na samą pianę i bez mocowania (co by było jasne, brak jakiegokolwiek mocowania - KARYGODNE i jest to BŁAD MONTAŻOWY !!!)

No, cóż albo o sprawach techniki okiennej będziemy rozmawiali w sposób techniczny albo nic się nie zmieni, bo niby dlaczego ma się zmieniać jak każdy sprzedawca może mówić co mu ślina na jęzor przyniesie. Stawiam tezę, że niezmiennie wysoki poziom kompetencji sprzedawców sprawia, że mamy tyle praw fizyki budowli ilu sprzedawców okien. O tyle to wygodne, że każdy nabywca może wtedy wybrać wariant dla siebie odpowiedni, adekwatny do ceny i oczekiwań, a nawet własnej wiedzy w tym zakresie :-). Czy to nie jest piękne i demokratyczne?

Ale to właśnie o to chodzi, by klientowi tak namieszać w głowie, by nie wiedział o co dokładnie chodzi.

A dobry "bajer" to pól sukcesu ;)

A tak na poważnie

Każdy element okna i montażu ma duży wpływ na parametry, żywotność i bezproblemowe używanie tego okna w dłuższym okresie czasu.

Dlatego nie zabieram, głosu w tym wątku.

Bo jeśli ludzie mający się za speców w dziedzinie montażu zaczynają pisać takie głupoty to lepiej zmilczeć i czekać jeszcze jakie kwiatki tu opublikują

Nie uważam się za speca od montażu. Staram sie wypowiadać o "technicznych" aspektach okien i drzwi.

Chociaż czasami i na temat montażu sie wypowiadam, bo jest to - dziwnym trafem ;) - powiązane z oknami :)

No i znowu pokazaliśmy, że z prostego pytania można zrobić doktorat:) Ale tak jest - montaż może się wydawać bardzo prostą sprawą, ale jak zaczniemy wdawać się w szczegóły to okazje się że wyższe wykształcenie wcale nie jest tu zbędne;)

A ile ja zaoszczędzę jak nie dam tych 2 czy 4 kotew (blaszek). Lepiej przewymiarować nośność połączenia okno-mur, i być krytym "zgodnością z instrukcją". Mój czas też kosztuje i podejrzewam, że więcej go wydam na obliczanie sił parcia i ssania wiatru, niż na zamontowanie okna z dodatkowymi kotwami. Oczywiście odnoszę to do swojego poletka, a że montuje w centralnej Polsce, maksymalnie do 10 m wysokości, tak więc nie widzę problemu.

Witam

T12345T - proszę Cię, w tym kraju niewielu ludzi wie, że mamy strefy wiatrowe a Ty o takich cudach ? aby obliczenia robić dla każdego okna, w różnych strefach i na różnych wysokościach :)

Pozdrawiam

No błagam... jestem kobietą (blondynka do tego :p ) nie mam pojęcia o wielu technicznych rzeczach :)

Ale temat okien zaczęłam od czytania tego co ich dotyczy. Na co zwracać uwagę, jakie są współczynniki ważne itp. I doczytałam o strefach wiatrowych. Mało tego zaczęłam od tego forum. Więc błagam nie piszcie takich głupot, bo jak ktoś chce się zainteresować to poczyta, a jak nie ma to potem swoje frustracje wylewa na rożnych forach ubolewając, że zapłacił jak za zboże a dostał kasze ;)

Pozdrawiam

Dzięki Panowie, nie spodziewałem się wywołać aż takiej dyskusji :) Idą za ciosem, pytanie lamerskie stricte o produkt. Prodbijam post co lepsze :

Vetrex V82 profil VEKA

3 Szyby:

4-18-4-18-4 U=0.5 EN673

Okucia ROTO NT

vs

Winergetic Premium Oknoplastu

Tez VEKA profil 82 7 komór

Okucia MACO Multi Matic

3 Szyby:4TF/18/4/18/4TF

Będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie.

Kuba

Dzięki Panowie, nie spodziewałem się wywołać aż takiej dyskusji :) Idą za ciosem, pytanie lamerskie stricte o produkt. Prodbijam post co lepsze :

Vetrex V82 profil VEKA

3 Szyby:

4-18-4-18-4 U=0.5 EN673

Okucia ROTO NT

vs

Okucia MACO Multi Matic

Kuba

Z tych dwóch wybrałbym Vetrex.

Moim zdaniem lepsze jakościowo.

Z tych dwóch wybrałbym Vetrex.

Moim zdaniem lepsze jakościowo.

tym bardziej wartościowe wskazanie, bo mówi to nie sprzedawca a Producent będący ich regionalnym konkurentem/a poziom wypowiedzi z forum sugeruje ze dobry producent- i jeśli sie da to tez bym go męczył o wycenę;)

Witam.

Aktualnie posiadam następujące wyceny:

1.Oknoplast profil sześciokomorowy PROLUX, 3 szyby współczynnik 0,6; współczynnik przenikalności cieplnej całego okna 1,0; okucia Maco design+, 13 700 zł brutto

2.Oknoplast profil pięciokomorowy KONCEPT, 3 szyby współczynnik 0,7; współczynnik przenikalności cieplnej całego okna 1,1; okucia Maco design+, 13 000 zł brutto

3.Robstan profil sześciokomorowy KBE 88, 3 szyby wspólczynnik 0,7; okucia winkhaus, 12 600zł brutto

4.Drutex profil Iglo 5 Classic, 3 szyby, okucia Maco, 8 900zł brutto, ograniczona gwarancja

5.Drutex profil Iglo Energy Classic, 3 szyby, okucia Maco, 12 300zł brutto

Która wycena jest do zaakceptowania?

Znajomy, który kilkanaście lat pracował przy montażu okien twierdzi, że okucia Maco są do bani, że liczy się tylko Winkhaus, a okna to tylko aluplast??!!!

Znajomy, który kilkanaście lat pracował przy montażu okien twierdzi, że okucia Maco są do bani, że liczy się tylko Winkhaus, a okna to tylko aluplast??!!!

A mój znajomy ktory od kilkunastu lat jest mechanikiem twierdzi , że skrzynie manualne są do bani, a auta to tylko Ferrari .

Ale life is brutal i niestety muszę jeździć czymś innym.

Przepraszam , że w takiej formie. Ale juz dawno nie słyszałem tak głupiego stwierdzenia

A tak na poważnie

1. Nie zalecałbym stosowania wąskich profili w połączeniu z zestawem 3-szybowym. Przy większych oknach następuje problem ze statyką.

2. Troche przestarzały system - co nie oznacza że zły.

3. Nie znam producenta. Zastanawia mnie jednak, dlaczego do "88-ki" wkłada tylko szybę 0,7.

4. Jeśli masz małe okna i zalezy ci na tym, by "grać razem z nimi" , to możesz kupować. Jeśli jednak masz tez troche większe okna to w dłuższej perspektywie czasu mogą wystąpić problemy

5. Patrz punkt 4-ty

Pozdrawiam

Vetrex V82 profil VEKA

3 Szyby:

4-18-4-18-4 U=0.5 EN673

Okucia ROTO NT

vs

Okucia MACO Multi Matic

Kuba

Witam

Podbijam post. Stanąłem przed podobnym wyborem. Uzupełnię pytanie o sposób montażu (bo chyba to zadecyduje).

Opcja 1: V82 montaż na taśmie rozprężnej i ciepłym parapecie z XPS. Przedstawiciel twierdzi, że to jest jedyny ciepły montaż, a taśmy to tylko montaż szczelny.

Opcja 2: WInergetic montują na piance i obustronnie taśmy made by Soudal. Przedstawiciel twierdzi, że taśm rozprężnych niema, a parapety z XPS są naciąganiem klienta oraz odradza montaż ich bo nie ma jak przytwierdzić okna w jego dolnej części. 7cm parapetu xps powoduje że okno jest niestabilne w dolnej części.

Generalnie opcja 2 jest jakieś 4 tyś tańsza.

Zdanie małżowinki jest takie, że opcja 2 ładniejsza.

Proszę o Wasze zdanie na temat montażu. Warto dopłacać do "nieistniejącego" montażu na taśmie rozprężnej + 3,5 tyś) i parapetów z XPS (+1,6 tyś)? Czy spokojnie sobie odpuścić i zapiankować oraz okleić taśmami?

Dzięki

Edytowane przez Szklara

Witam

Podbijam post. Stanąłem przed podobnym wyborem. Uzupełnię pytanie o sposób montażu (bo chyba to zadecyduje).

Opcja 1: V82 montaż na taśmie rozprężnej i ciepłym parapecie z XPS. Przedstawiciel twierdzi, że to jest jedyny ciepły montaż, a taśmy to tylko montaż szczelny.

Opcja 2: WInergetic montują na piance i obustronnie taśmy made by Soudal. Przedstawiciel twierdzi, że taśm rozprężnych niema, a parapety z XPS są naciąganiem klienta oraz odradza montaż ich bo nie ma jak przytwierdzić okna w jego dolnej części. 7cm parapetu xps powoduje że okno jest niestabilne w dolnej części.

Generalnie opcja 2 jest jakieś 4 tyś tańsza.

Zdanie małżowinki jest takie, że opcja 2 ładniejsza.

Proszę o Wasze zdanie na temat montażu. Warto dopłacać do "nieistniejącego" montażu na taśmie rozprężnej + 3,5 tyś) i parapetów z XPS (+1,6 tyś)? Czy spokojnie sobie odpuścić i zapiankować oraz okleić taśmami?

Dzięki

moim zdaniem warto dopłacić a jak przedstawiciel twierdzi ze nie ma jak zamocować dolna cześć ramy to masz przykład jak to zrobić

http://oknotest.pl/montaz-okien/mocowanie-dolu-okna-w-osciezy-z-pustaka-ceramicznego