Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Z nawiewnikami nie należy przesadzać, a hasła w stylu "dom musi oddychać" lepiej sobie odpuścić. Zasada jest prosta strumień powietrza nawiewanego musi być równy strumieniowi powietrza wywiewanego. Jeśli ktoś nie zna tych wartości można trzymać się zasady wymiana 20m3/h na jedną osobę. Żaden tam "nawiewnik na każdym oknie za wyjątkiem łazienki i kuchni". Nawiewnikowi doradcy powinni pamiętać, że dostarczane powietrze trzeba ogrzać, a wydajność nawiewników określa się dla różnicy ciśnień 10 Pa. Wystarczy więc nieco bardziej wietrzny dzień i robi się... zimno, ale pooddychać można. Fakt.

20 - na jeden pokoj dla osoby niepalacej

30 - dla palacza

50 - kuchnia

150 lazienka

ze przez nawiewniki pi-z---dzi jak cholera - jak jest cug w wentylacji grawitacyjnej to musi piz.....

srednio nawiewnik powinien puszczac ok 35 m, z tym ze nie moze byc calkowicie szczelny

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim zdaniem Oknoplast ma więcej opcji - pracując dla jednej firmy wysyłałem zapytania ofertowe- wybiórczo np. 9 profili w stylu skandynawskim i porównując obu producentów, to ten Oknoplast miał wszystko, co było potrzebne, ale w DAKO z kolei nie mieli jakichś tam certyfikatów, ale byli gotowi zdobyć. Sam wynajmuję mieszkanie i są okna Fakro, bardzo polecane och i ach, a nie idzie się z nimi skontaktować mailowo, totalna zlewka na pojedynczego klienta. A jak napisałem z firmowego konta to odpowiedź po 2,5 h. Potrzebowałem info, bo są to dachowe drewniane i zaczyna się zbierać pleśń, nie pomogło osuszenie i tarcie, nadal jest problem. Może napisz do obu firm, które Cię interesują, bo każdy będzie radził z własnego doświadczenia albo reklamował...

Witam forumowiczów jak świerzak... Do tej pory jako anonim na forum postanowiłem się jednak "upublicznić".

Podstron o oknach ilość zatrważająca ale co nieco przejrzałem. A ja właśnie okien szukam, niby banał przerabiany milion razy ale mój projekt nie jest "normalny" pod tym względem a zresztą i pod innymi również. Projekt to indywidualna rzeźba z pracowni Doomo: Centralny: http://www.doomo.pl/centralny.html Aktualnie jestem na etapie SSO i szukam m. in. okien, któych jest pona 40 metrów kwadratowych, w tym dwa HSy, jedno 3 metrowe a drugie 2,5 metrowe. Pakiety 3-szybowe P2, Okna "od podłogi" na profilu poszerzającym ciepłym. Mam kilka ofert od ok 32 kPln do ponad 70 kPln. (Internorm!) - Pytanie do doświadczonych - jaki profil wybrać pod takie okna i czy polecilibyście jakąś konkretną firmę.

Z góry dziękuję za poświęcony na pisanie czas!

Nie przyswoiłem jeszcze do końca (liczby ciężko mi wchodzą do głowy) ale już pierwsze akapity artykułu :

http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/okna-cieple-czy-szczelne

SĄ SZOKUJĄCE!.

Polecam wszystkim, którzy myślą, że dobre UW jest najważniejsze.

Nie przyswoiłem jeszcze do końca (liczby ciężko mi wchodzą do głowy) ale już pierwsze akapity artykułu :

SĄ SZOKUJĄCE!.

E już od ponad roku trąbię żeby Uw stawiać przy wyborze gdzieś w okolicy 3 miejsca a kolega TEST robi to chyba już od kilku lat.:)

Witam

SĄ SZOKUJĄCE!.

Bardzo ciekawy artykuł, w sumie jak wszystkie "popełnione" przez Testa :)

I potwierdza tylko to o czym mówię od pojawienia się nowych WT - tam wszak jest wszystko opisane odnośnie wymaganej szczelności budynków, nie wspomnę już o wymaganiach NFOŚiGW jeżeli chodzi o budynki w standardzie NF40 czy NF15.

Z drugiej strony to porażające, że WT zna garstka pasjonatów a powinien znać każdy sprzedawca :)

Pozdrawiam

to bylo pytanie nie odnosilo sie bezposrednio do tego artykulu ale oczywiscie go przeczytalem.

Bardziej chodzi mi o to jakie sa roznice w oknach np KBE 70mm a vetrex 90mm. Jaka jest roznica w normalnym uzykowaniu tych okien, oprocz termo/wiatro izolacyjnosci ? Roznica w cenie pomiedzy jednymi i drugimi oknami jest bardzo duza i szukam argumentow ktore moge przedstawic narzeczonej dlaczego chce vetrexy.

Witam

to bylo pytanie nie odnosilo sie bezposrednio do tego artykulu ale oczywiscie go przeczytalem.

Bardziej chodzi mi o to jakie sa roznice w oknach np KBE 70mm a vetrex 90mm. Jaka jest roznica w normalnym uzykowaniu tych okien, oprocz termo/wiatro izolacyjnosci ? Roznica w cenie pomiedzy jednymi i drugimi oknami jest bardzo duza i szukam argumentow ktore moge przedstawic narzeczonej dlaczego chce vetrexy.

Narzeczona niech wybierze kolor okien i dopasuje do nich firanki i inne ozdobniki a kwestie techniczne zostawi Tobie, no chyba, że układ u Was jest odwrotny.

Pozdrawiam

Witam

Narzeczona niech wybierze kolor okien i dopasuje do nich firanki i inne ozdobniki a kwestie techniczne zostawi Tobie, no chyba, że układ u Was jest odwrotny.

Pozdrawiam

Taki jest układ, chodzi mi o argumenty czemu wybieram okna za 15k zamiast za 8k i czemu chce dopłacać 2k do cieplego montażu. Większość znajomych bierze najtańsze okna, często je sobie nawet sami montuja. Samym argumentem termoizolacyjnosci nie jestem w stanie jej przekonać ze warto wydać 7k więcej za okna. Przy pompie ciepła pw będzie się to zwracać kilkadziesiąt lat, prędzej się okna wymieni.

Zapytaj się narzeczonej czy chce kupić sobie raz w roku jedną parę butów czy może cztery, czy chce iść do fryzjera dwa razy w roku czy może co miesiąc. Jak odpowie że to pierwsze to kup okna za 8K a jak to drugie to za 15. Bo w przeciwnym wypadku nie będzie was na to stać.

Witam

Taki jest układ, chodzi mi o argumenty czemu wybieram okna za 15k zamiast za 8k i czemu chce dopłacać 2k do cieplego montażu. Większość znajomych bierze najtańsze okna, często je sobie nawet sami montuja. Samym argumentem termoizolacyjnosci nie jestem w stanie jej przekonać ze warto wydać 7k więcej za okna. Przy pompie ciepła pw będzie się to zwracać kilkadziesiąt lat, prędzej się okna wymieni.

A jak Ją przekonałeś do pompy ciepła ? Przecież są dużo tańsze rozwiązanie prawda ?

i kolejny raz to samo - od kiedy to OKNA mają się zwracać ?!?!?

Budowa domu jako całość to KOSZT i to koszt generujący w trakcie użytkowania kolejne KOSZTY - a Wszyscy chcecie aby nagle jeden z wielu elementów jakim są okna się zwrócił !!!

Ja nie wiem czy Tobie potrzebne są okna z najwyższej półki - pojęcia nie mam jaki budujesz dom i jakie masz w stosunku do niego oczekiwania - w stosunku do CAŁEGO budynku.

Pisze o tym aby kolejny raz uzmysłowić Wam, że OKNA to nie wszystko - to tylko element składowy, który powinien zostać odpowiednio dobrany do całości.

Pozdrawiam

Po co komu okna na 100lat :)

Bo to oferta tylko dla długowiecznych rodzin.;) A tak na poważnie można również zapytać po co nam domy na kilka pokoleń. Dla niektórych liczy się trwałość budynku i decydują się na domy murowane, które posłużą dzieciom, wnukom i prawnukom. Podobnie jest z oknami. Wiele osób stawia na jakość, która będzie widoczna przez całe życie, a nie na rozwiązania tymczasowe.

Witam.

To ja zapytam może inaczej.

Czy szanowni forumowicze (głownie chodzi o forumowiczów z doświadczeniem/wiedzą), mogą napisać jakie okna zamontowaliby na dzień dzisiejszy, budując dom energooszczędny (proszę o konkrety -nawet producentów) biorąc pod uwagę głownie szczelność, a w drugim rzędzie UW.

Wskazane byłoby rownież info, jakiego dostawce wybrać z montażem i produkcją z lokalnych rynków.

Jestem pewien ze to dużo ułatwi nam wybór, a w szczególności nie bedziemy kantowani przez "on i ahów" pseudo sprzedawców.

Summa Summarum - gdzie zamówić dobre okna i jakie z wyższej półki z montażem (jeżeli chodzi o mnie to Śląsk)

Wielkie dzięki.

Edytowane przez kuba2101

....budując dom energooszczędny (proszę o konkrety -nawet producentów) biorąc pod uwagę głownie szczelność, a w drugim rzędzie UW....

Wytknę Ci pewien bład w założeniu - oba parametry musza być spełnione + trzeci, montaż

Czyli okna do domu energooszczędnego powinny być szczelne, o niskim Uw i szczelnie zamontowane

Preferuje to profile powyżej 80 mm, z trzema szybami o Ug=<0,5, dobrze by było by miały trzy a nie dwie uszczelki i montaż warstwowy tzw. ciepły

Hmmm.... np. Pasiv Line Plus, Pasiv Line Ultra, Schuco Si82, Rehau Geneo i jeszcze kilka by się znalazło