Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, czytałem, że będzie Pan miał rekuperator więc wybrałbym jak najwięcej stałych szkleń (będzie dużo taniej) oczywiście w miarę możliwości mając na uwadze dojście do nich i wymycie okien . Jakie okna? To trudny wybór nie ma uniwersalnej odpowiedzi, trzeba dopasować do klienta wymagań i możliwości finansowych. Łatwo dobry produkt znaleźć nie jest, bo niby skąd klient ma wiedzieć czym się różnią te same okna na Aluplaście czy Vece? Jeśli już ktoś mówi czym się różnią to skąd zdobył doświadczenie? Bo producent mu tak powiedział czy dostawca danych profili czy okuć?

jeśli chodzi o mnie to zmierzam ku złotemu środkowi , a więc okna tanie i dobre. problem w tym że nie siedzę w tym temacie a rozmowa z każdym handlowcem to zachwalanie swojego produktu. tu liczę że ktoś właśnie doradzi technologie , profile okucia rodzaj skrzydła, na co zwracać uwagę......

jestem ciekaw czy moje okno tarasowe lepiej zrobić z 4 części w tym 2 środkowe otwierane i 2 fixy czy 3 -częściowe 2 fixy i środek otwierany :bash:

tu liczę że ktoś właśnie doradzi technologie

, profile - Gealan, Aluplast, Veka, Salamander, Inoutic itd. każdy z tych producentów ma dobry produkt i słaby w swojej ofercie, analogicznie do np. Mercedesa który wypuścił klasę A

okucia - Roto, Winkhaus, Siegenia, Maco - tutaj też każde z okuć ma swoje lepsze i gorsze produkty np. Winkhaus ma Propilota wersja ekonomiczna i Activpilota wersja droższa. Co dalej? Ktoś powie zamów Siegenia bo tylko to się nadaje, ok, a od którego producenta bo wiem, że niektórzy producenci zamawiają tylko zasuwnice z tej firmy, a reszta to komponenty polskich producentów, którzy robią zamienniki, jak będą się zachowywać po latach?

rodzaj skrzydła - szerokie ? Może standard? A jakie wzmocnienie ktoś włożył? Jakich wkrętów użył i czy rozmieszczone są w odpowiedniej odległości? Jak producent szkli? Jakich podkładek używa? Najlepsze skrzydło źle zaszklone będzie funkcjonować nie prawidłowo.

, na co zwracać uwagę - można sprawdzić kto i jak zaproponował podziały, wysokość okien, czy użył statyków, lecz technologii produkcji nie zna większość sprzedawców bo i niby skąd? Szkolenia producentów? Oczywiście pokazują to czym mogą się pochwalić nie mówią o tym na czym oszczędzają...

Zapytałbym znajomych, sąsiadów szukał kogoś z polecenia kto sprawdził dany produkt i ma go u siebie kilka lat...

Prześlij mi projekt to zerknę.

Witam,

Właśnie osiągnąłem SSO, teraz pora na wstępną wycenę okien.

W projekcie mam okna firmy Internorm, jednak chciałbym otrzymać wyceny z innych firm.

Może ktoś z pomóc, poradzić w wyborze.

Wszystkie okna o wysokości 2,60m, szerokości od 1m do 3m, większość do fix.

Projekt Parterowy 2 z pracowni Domy z wizją.

Z góry dziękuję za pomoc.

To widzę że Domy z Wizją "weszły" we współpracę z I. Producent dobrze wie, że większość polskiej konkurencji robi otwierane okna na wysokość 230-250cm i celowo wrzucili wyższe. Tak samo jak w wizualizacji jest okienko narożne - łączone szyba do szyby (może koledzy podpowiedzą jak to się fachowo nazywa). Także - możesz z góry odrzucić większość masowych firm, bo takich "smaczków" jeszcze się nie podejmują. Ale widywałem już je w Polsce.

Witam,

W projekcie mam okna firmy Internorm, jednak chciałbym otrzymać wyceny z innych firm.

...Ja mam stolarkę podobnych gabarytów, po przeprowadzeniu ofertowania zdecydowałem się na AL, mam okna o wysokość w większości przypadków 2,5 m HS 2,5/5,9 m do tego okno narożne bez słupka. W moim przypadku profile AL są wyborem optymalnym pomiędzy walorami estetycznymi, użytkowymi i ceną, na Inter... po prostu mnie nie stać ;)

Witam,

Internorm przebija wszystkie produkty dostępne na rynku polskim pod względem estetyki i jakości wykonania, niestety ceną też. Polecam zapytać znajomych czy sąsiadów gdzie zamówili i czy są zadowoleni z firmy. Wysyłając zapytania do innych firm, stanie Pan przed następnym dylematem, a jaki profil, a jakie okucie, a.... ? Jeśli nie ma kogo zapytać, rozesłać, przeanalizować co zawierają okna w standardzie, czy firma ma własny serwis, na jak długo i na co udzielają gwarancji. Czy sprzedawca zna się na oknach czy powtarza stałą śpiewkę najlepsze Schuco bo nie żółknie...

Pozdrawiam!

Witam,