Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Spotkałem się z projektem tej firmy. Wpisano okna "I" ale wycena w kosztorysie stanowiła 1/3 prawdziwej ich wartości. Klient był załamany :(

Witam Wojtku,

1/3 prawdziwej wartości? Jestem ciekaw na jakiej zasadzie wyceniłeś tą wartość? Jeśli Internorm sam produkuje profile, szkło, a Winkhaus wykonuje im okucie na specjalne zamówienie i żadna inna firma nie może go zamówić? Żeby była jasność, nie sprzedaję ich produktów, ani nie bronię, zastanawiam się tylko skąd ta wycena? Klient mógł być załamany jak większość z nas wchodząc do salonu np. bentleya, nie każdego stać na Internorm i nie każdy musi jeździć Bentleyem.

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1/3 prawdziwej wartości? Jestem ciekaw na jakiej zasadzie wyceniłeś tą wartość?

Chyba nie bardzo zrozumiałeś. Chodziło o to, że do projektu był dołączony kosztorys, w którym okna kosztowały "x". Wpisano też w projekt okna "I". Jednak po wysłaniu zapytania do "I" okazało się, że takie okna w rzeczywistości kosztują "x * 3" a w kosztorysie ujęto jakieś inne - tańsze rozwiązanie.

Ja ogólnie cenię sobie projekty Domów z wizją, bo dotychczas spotkane były racjonalne pod względem okien.

Ale irytują mnie kłamstwa, którymi marektingowcy karmią nas na każdym kroku w swoich reklamach. I to samo jest w projektach - podawane w nich kosztorysy są niewiarygodne, byleby tylko złapać więcej klientów. A jeśli firma I. celowo wrzuciła tam okna wyższe niż możliwe do wykonania przez innych, to też nie jest to fair play wobec Inwestorów, bo dbają wyłącznie o własny interes.

Macie zestawienie stolarki? To wyślijcie je do 2-3 wyróżniających się w okolicy firm. Któraś zawsze odpowie szerzej (a nie tylko rzuci najniższą możliwą cenę z określeniem "najlepsza oferta"), w międzyczasie może Wasi znajomi powiedzą z czyich usług korzystali więc będzie kolejna opcja.

Wrzucanie tu linka do swojego projektu jest pójściem na łatwiznę - dobrze że czasem zaloguje się tu ktoś świeży, komu się jeszcze chce opowiadać o tym, o czym pisaliśmy już tu setki razy... :) Także - nie gniewajcie się jeśli czasem nie ma odpowiedzi.. czytamy i czekamy na bardziej zaawansowane pytania:)

TO jest strasznie deprymujące. Np, watek o roletach ma raptem 40 stron, godzina czytania i już ma się odpowiedź na wszystkie pytanie - ale nie, lepiej czekać aż znów ktoś wyłoży kawę na ławę po raz nie wiadomo który. Odechciewa się leniom cokolwiek doradzać

Jest to brak szacunku dla naszej bezinteresownej pomocy i czasu jaki Wam, forumowiczom, poświęcamy

Dokładnie tak, w kosztorysie ujęta jest wycena okien Sokółka, na kwotę 21 tyś zł. Jeszcze nie otrzymałem wyceny Internorm, ale podejrzewam że mnożnik x3 potwierdzi się.

Aha czyli zabieg marketingowy, tutaj masz okna za 60 tys. zł, a u nas za jedyne 21 tys. zł. Klient zadowolony zapłaci 21 tys. zł biorąc w ciemno Sokółkę bo dużo taniej...

Dziękuję tym co mnie zrozumieli :)

Świadomie wybierałem projekt domu wiedząc, że okna będą stanowiły dużą część budżetu. Ja wcale nie szukam teraz ofert okien, aby było tanio i jakoś wyglądało. Interesuje mnie opinia osób, które poszukiwały rozwiązań na takim samym poziomie jaki proponuje Internorm.

Internorm nie jest porównywalny. To raczej wyższa półka, odmienna od tego co się proponuje na naszym rynku, także - musisz szukać firmowych indywidualności, a tych nie ma na forum (to nie ich klientela ;) )

Witam.

Poszukuje firmy uslugowej montujacej okna na terenie Lublina i okolic, u ktorej bede mogl kupic i wstawic 2 okna dachowe i okna fasadowe w polaczeniu z drzwiami balkonowymi.

Czy ktos jest w stanie polecic kogos. Co do samych okien potrzebuje porownania roznorodnych produktow ze wzgledu na sposob montazu, profil okien, okucia, przenikalnosc cieplna i dodatkowe udogodnienia.

Pytanie tylko czy faktycznie firma Inter.... jest lepsza od innych i w czym? bo przecież okna to nie jakaś mega trudna dziedzina. Fakt, nie ma co brać najtańszych ale od razu płacić x3 razy wiecej niż inne. Wątpię w to, żeby były tam rozwiązania, które nie są stosowane w innych firmach.

Montowałem ich okna aluminiowo-drewniane i możesz wierzyć bądź nie - różnią się, bardzo się różnią przede wszystkim jakością wykonania

Poza tym musi być na rynku także produkt drogi lub wręcz bardzo drogi :)

...Wątpię w to, żeby były tam rozwiązania, które nie są stosowane w innych firmach.
mają Activ Pilota produkowanego tylko dla siebie ;) którego nikt inny nie ma. A że funkcjonalnie działa jak normalne, kto na takie bzdety zwraca uwagę :) Edytowane przez nikt ważny

Witam,

Właśnie osiągnąłem SSO, teraz pora na wstępną wycenę okien.

W projekcie mam okna firmy Internorm, jednak chciałbym otrzymać wyceny z innych firm.

Może ktoś z pomóc, poradzić w wyborze.

Wszystkie okna o wysokości 2,60m, szerokości od 1m do 3m, większość do fix.

Projekt Parterowy 2 z pracowni Domy z wizją.

Z góry dziękuję za pomoc.

Tez mam wybudowany dom z pracowni Domy z wizja " projekt Stylowy 2 ... u mnie nie bylo najmiejszego problemu z wykonaniem okien PCV w Firmie OknoPlus KRAKOW http://www.oknoplus.com.pl/ , robilam kilka wycen u innych producentow ..... cenowo OknoPlus wypadl najlepiej i jako jedyna firma zrealizowala moje specjalne zamowienie na okno trapezowe bez podzialu ... wszyscy pozostali twierdzili , ze jest ono zbyt duze i konieczny jest podzial . Istotny ( o ile nie najwazniejszy ) byl dla mnie montaz !!!!! , doradzam zamawiajac okna skupic sie rowniez na tym czy ekipa montazowa ma odpowiednie doswiadczenie i przeszkolenie w " cieplym montazu " . https://www.youtube.com/watch?v=qyX85XV8LSs

Pozdrawiam :bye:

jak okna czy drzwi to w takim sklepie XXXXXXXXXXXXXX Mają co prawda na zamówienie ale podajesz symbol i rodzaj a oni ściągają z fabryki. Plus taki że robią takie rabaty na okna i drzwi i podłogi że WOW !!!

ruter564 ewidentnie reklamujesz :sick: znajoma firme .

..., doradzam zamawiajac okna skupic sie rowniez na tym czy ekipa montazowa ma odpowiednie doswiadczenie i przeszkolenie w " cieplym montazu " . https://www.youtube.com/watch?v=qyX85XV8LSs

Pozdrawiam :bye:

Tak sobie patrze na ten film i hmm... Czy aby ta cała rama nie powinna być w całości w warstwie ocieplenia w przypadku "ciepłego montażu" ?

Tak sobie patrze na ten film i hmm... Czy aby ta cała rama nie powinna być w całości w warstwie ocieplenia w przypadku "ciepłego montażu" ?

Janek795

" cieply montaz okien " a montaz " w warstwie docieplenia " sa to 2 rozne montaze :)

Tutaj mozesz o tym poczytac http://www.oknoserwis.pl/art,1616,,okna,.html

Mylisz pojęcia, niestety ale nie Ty jeden popełniasz ten błąd

Ciepły montaż to tak naprawdę każdy montaż wykonany prawidłowo :)

To co widzisz na filmie to montaż warstwowy inaczej nazywany szczelnym bądź ciepłym (tu ukłon w stronę firmy Illbruck która go tak popularnie nazwała i narobiła tym samym bałaganu)

To o czym piszesz to montaż w warstwie ocieplenia - także ciepły :)