Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolejne zamieszanie z tymi danymi. Znam firmy które mają je zaniżone (zupełnie niepotrzebnie)

Ostatnio wręcz wysyp jest takich zapytań gdzie klient i tak niewiele z tego zrozumie a część danych nie jest konieczna do uwidaczniania w DWU i nie jest. Ale ludzie pytają bo gdzieś o tym wyczytali :)

Odpowiedz mi co rozumiesz pod pojęciem C2? C2 będzie lepsze od A3 czy gorsze ?

Nie są to wartości powalające ale przy normalnej aurze moim zdaniem wystarczające

Przy takich wichurach jak obecne większość okien nie podoła

Chodzi o okno Koncept lub Prolux Oknoplastu. Według przyjętych norm klasa A jest gorsza od C. C2 oznacza odkształcenie profilu pod naporem wiatru o ciśnieniu 800 Pa, co oznacza wiatr o sile 130 km/h. Znalazłem zapis: "Stolarka do 5 kondygnacji w strefie I, II (Poznań to strefa I), zalecane C3, maks. prędkość wiatru 158 km/h, dopuszczalne ugięcie 7 mm". Wiem, że teoria sobie, a życie sobie, jednak faktycznie dane nie powalają. Iść w ten Oknoplast?

Widzisz - Prolux reklamowany jako " jasne" okno ma pocienione profile - w sensie - mniej ram - więcej szyb. Jak widać przekłada się to na słabsze wyniki ogólnie pojętej sztywności. Klasę C2 spotykam, ale w oknach tańszych niż ogólnie pojęta klasa premium. Dobrym standardem jest wg mnie C3 (taki dobry wynik - oznacza okno sztywne, być może nawet z naddatkiem.

Według przyjętych norm klasa A jest gorsza od C. C2 oznacza odkształcenie profilu pod naporem wiatru o ciśnieniu 800 Pa, co oznacza wiatr o sile 130 km/h. Znalazłem zapis: "Stolarka do 5 kondygnacji w strefie I, II (Poznań to strefa I), zalecane C3, maks. prędkość wiatru 158 km/h, dopuszczalne ugięcie 7 mm". Wiem, że teoria sobie, a życie sobie, jednak faktycznie dane nie powalają. Iść w ten Oknoplast?

No i widzisz, wartość dopuszczalnego ugięcia uzależniona jest od wielkości okna i przy podanej wartości 7mm mamy doczynienia z oknem wysokości 210 cm (wysokość okna / 300 - w przypadku grupy C) Dla okna o wysokości 240 cm już będzie to dla C2 ugięcie 8 mm czyli już nie spełniające założeń i takiego okna nie powinieneś montować

I zastanówmy się, porównajmy C2 do A3, okno wysokości 150 cm, najczęściej spotykane

dla C2

ciśnienie - 800Pa, prędkość wiatru - 130 km/h, siła działająca na profil ok 81 kg

ugięcie dopuszczalne - 1500/300 - 5 mm

dla A3

ciśnienie - 1200 Pa, prędkość wiatru - 160 km/h, siła działająca na profil - 123 kg

ugięcie dopuszczalne 1500/150 - 10 mm

I teraz zastanowić się trzeba czy zmniejszenie o ok 35% siły działającej na profil (w kg i tym samym prędkości wiatru, czy tez różnicy ciśnień) w przypadku A3 nie spowoduje podobnego ugięcia ramy jak w przypadku C2 ?

A co będzie jak spotkasz się z wynikami badań A4 ? Idąc twym tokiem rozumowania będzie z założenia gorsza od C2 - ale czy aby na pewno ?

No chyba, że o tej porze już nie myślę ;)

A czy brać? Brać, jak często z taką siłą wieje u Ciebie wiatr ?

Edytowane przez nikt ważny
literówka

MODEROWANO pytanie o firmę jakiej jakości robi okna? Żona się uparła na wymianę okien na piętrze bo nie wiem czemu parują (u góry były z innej firmy niż na dole) sporo pozytywnych opinii o :spam: przeczytałem przejrzałem stronę i jestem bliski zakupu, ale chętnie bym poczytał opinie kogoś kto ma okna od nich. Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum

:Spam:pytanie o firmę jakiej jakości robi okna? Żona się uparła na wymianę okien na piętrze bo nie wiem czemu parują (u góry były z innej firmy niż na dole) sporo pozytywnych opinii o :spam: przeczytałem przejrzałem stronę i jestem bliski zakupu, ale chętnie bym poczytał opinie kogoś kto ma okna od nich.

Może z wentylacją jest coś nie tak - dlatego mogą parować... radziłbym zweryfikować sprawność wentylacji... chyba nie chciałbyś żeby żona miała do Ciebie pretensje, że kupiłeś nową stolarkę, a okna dalej parują...

Edytowane przez finlandia

Budvar - największy spamer w ostatnim czasie. Nie polecam. Nie lubię firm które kreują sobie rynek mało etycznymi działaniami, takimi jak "certyfikat okna bezoołowiowego" "najlepszy na świecie, przestarzały zgrzewany słupek" itp

Budvar Centrum pytanie o firmę jakiej jakości robi okna? Żona się uparła na wymianę okien na piętrze bo nie wiem czemu parują (u góry były z innej firmy niż na dole) sporo pozytywnych opinii o budvarze przeczytałem przejrzałem stronę i jestem bliski zakupu, ale chętnie bym poczytał opinie kogoś kto ma okna od nich.

Parowanie może być związane z rozszczelnieniem się podwójnego lub potrójnego szklenia. Wtedy szyby parują wewnątrz pakietu.

W takim przypadku wystarczy wymienić pakiet na nowy.

Screenshot_2015-07-25-23-50-11.jpg

Witam , zerknijcie proszè czy te ceny są normalne, bo jak dla mnie to wydają się być co najmniej wysokie, zwłaszcza ten montaż. Obwòd okien 115m, powierzchnia 43m2, kolor obustronny.montaż parter w warstwie ocieplenia ( parter ściana trójwarstwowa), góra w murze, 2 cm wyscmięcie , warstwowy na taśmach.

Bardzo mi odpowiadają te okna na profilu Alphaline , tylko ta cena...nie wiem czy nie szukać taniej

Pozdrawiam

Dziękuję za odzew.

Po prostu V90 jakoś bardziej do mnie przemawiają : sprawiają wrażenie solidnych, dobre uszczelki , itd.Być może trochę ulegam marketingowi.Wiem , że V82 są dobrymi oknami, sporo osób uważa , że nie warto dopłacać do Alphaline.

Odnośnie montażu- cała kwota robi wrażenie, zwłaszcza , źe wcześniej wstępna wycena montażu była niemal identyczna , a całość okien miała być w ociepleniu.Mimo wszystko zdaję sobie sprawę, iż przed pomiarami trudno było wszystko uwzględnić.Cuwzględnić.Chciałem się jedynie Was poradzić czy te ceny są realne.Prealne.Pozdrawiam.

Cena montażu jest podana uczciwie. Bez ukrywania wartości pracy w narzutach na towar. Plus dla nich. Znajdziesz wyceny tańsze, ale wg mnie to byłoby obarczone dużym ryzykiem niekompetencji wykonawczych, czyli proszenie się o kłopoty z jakimi wpadają tu później Inwestorzy.

Witam

Dziękuję za odzew...Pozdrawiam.

Witam

Ja bym się delikatnie przyczepił do konkretnych rozwiązań jeżeli chodzi o konsole - konsola o długości 150 mm do profilu 90 mm to za mało nawet jeżeli mówimy o minimalny wysunięciu, ja bym dał 200 mm i spał spokojnie.

Ceny robocizny bardzo uczciwe, rzekł bym nawet, że okazyjne.

Pozdrawiam

...konsola o długości 150 mm do profilu 90 mm to za mało nawet jeżeli mówimy o minimalny wysunięciu, ja bym dał 200 mm i spał spokojnie.

Ceny robocizny bardzo uczciwe, rzekł bym nawet, że okazyjne.

Wszystko zależy na ile ma być wysunięte okno i w co mocowane konsole. Jeśli tylko na 9 cm to spokojnie 15 wystarczy bo realne wysunięcie podparcia będzie ok 4 cm - takie jest moje zdanie :)

A co do ceny, też uważam że jest naprawdę bardzo atrakcyjna, o czym już wspomniałem. To upierdliwa robota, pracochłonna, wymaga szerszych taśm wewnętrznych, by została wykonana prawidłowo w ścianie 2W dochodzi albo rozbicie jej na dwa etapy (najpierw montaż, później po ociepleniu klejenie folii zewnętrznych) bądź wykonania opasek wokół okna. Pomijam już dość znaczny koszt samych materiałów do montażu

Witam

Wszystko zależy na ile ma być wysunięte okno i w co mocowane konsole. Jeśli tylko na 9 cm to spokojnie 15 wystarczy bo realne wysunięcie podparcia będzie ok 4 cm - takie jest moje zdanie :)

Twoje może i tak ale sam producent systemu ma jednak pewne zalecenia + zalecenia producentów materiałów budowlanych.

Prosta matematyka - w konsoli o dł. 150mm trzpień jest oddalony o końca ok 10mm - zostaje 140mm - przy profilu 90mm punkt podparcia (tak jak piszesz) będzie ok 40mm - zostaje 100mm - bezpieczna odległość od krawędzi muru zalecana przez SFS 60mm - od końca konsoli do miejsca gdzie można zamocować śrubę ok 10mm - zostaje 30mm w których mamy zamocować dwa elementy łączne do muru - za mało przynajmniej o te 50mm.

Pozdrawiam

???? zawsze powtarzasz by stosować się do zaleceń systemodawcy :) A więć.....

odległość Ar (od zewnętrznej krawędzi muru do pierwszego mocowania - minimum 30 mm

odległość a - minimalna wymagana przez SFS - 25 mm, nawet przy porotermie, gdy zastosujemy sposób łączenia konsoli stosowany w Kneselu (z dodatkową listwą i na śruby) odległość wystarczająca do mocnego zamocowania

czyli 150 w zupełności wystarczy

oś podparcia od krawędzi 10mm + wysunięcie 45 mm (przy listwie podparapetowej jeszcze mniej) +30 mm od brzegu ściany + 25 minimalna odległość między śrubami + 15 mm otwór od krawędzi konsoli = 125 mm - minimalna długość konsoli a tu masz 150 czyli możesz to swoje a mieć 50 mm

JB_D_Instrukcja montazu PL_a.jpg