Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

nooo pudło :) To ja jestem końcową stroną w umowie i ja sprzedaje towar wiedząc komu i gdzie

Bardzo uważam by spełniać wymagania naszego prawa i biorąc pod uwagę oferowane klientom okna wybiegam może za bardzo w przyszłość ale już te spełniają norny na 2017 i jakże często 2021. Dzięki temu wiem, że przegrywam często w "konkurencją"

A jako że sprzedaję okna z montażem to tym bardziej dbam o własne 4 litery by nie mieć później, przy rozliczeniu, kłopotów z zapłatą

Uwierz mi, coraz więcej klientów łapie sprzedawców na ten haczyk i albo wogóle nie płaci albo, mając argument w ręku, negocjuje czyniąc cała robotę nieopłacalną

Po co się podkładać za friko ?

A dostawców mam takich że nie martwię się o Uw czy inne parametry zawarte w DWU

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

A jaki współczynnik "g" mają te okna które sprzedajesz ? A jaki jest wymagany prawem ?

Oj Panowie spieracie się o pierdoły, jakieś tam współczynniki, 0,1 więcej czy też mniej - oczywiście wymagania w Warunkach Technicznych są i muszą (powinny) być spełniane przez wszystkich producentów.

Tak na marginesie tylko chciałem dodać, że są również zapisy mówiące o innych kwestiach jakie budynek powinien/musi spełniać, które są podnoszone bardzo niechętnie i sporadycznie a mówiące np. o jego szczelności - ładnie opisane przez kolegę Testa ostatnio i co ? ktokolwiek to sprawdza ? a mają zdecydowanie większy wpływ na końcową inwestycję jak "jakieś tam " Uw czy g.

Pozdrawiam

Mam jeszcze jedno pytanie, uprzejmie proszę o pomoc.

Mam ścianę trójwarstwową z elewacją z klinkieru.Jestem na etapie zamawiania okien.Chcę jednoczasowo zamontować parapety aluminiowe, jak wykonać to poprawnie- chodzi mi o wykończenie styku parapetu z klinkierem na bokach.Czy w tej sytuacji parapet również powinien być wpuszczony w klinkier?Jak, czym i na jakim etapie to ładnie naciąć? Czym uszczelnić? A może jakieś alternatywny sposób-montażysta proponuje dosunąć boczki do klinkieru i styk uszczczelnić silikonem.Nie bardzo wierzę w trwałość takiego wykonania.Lwykonania.Liczę na waszą pomoc.

Pozdrawiam

Ponawiam pytanie.Przepraszam za natarczywość , ale czas nagli

parapet metalowy sie rozszerza i kurczy, dosc znacznie dlatego nie moze byc przyciety na sztywno we wnece okiennej. Pomijamfakt ze bedzie to moim zdaniem brzydko wygladac ale to moje poczucie estetyki. Uszczelniacz powinien byc trwale plastyczny i w tym miejscu silikon sie nie sprawdzi. Przed zamontowaniem parapetu powinna byc wykonana prawidlowo izolacja przeciwwodna np. Folia EPDM

parapet metalowy sie rozszerza i kurczy, dosc znacznie dlatego nie moze byc przyciety na sztywno we wnece okiennej. Pomijamfakt ze bedzie to moim zdaniem brzydko wygladac ale to moje poczucie estetyki. Uszczelniacz powinien byc trwale plastyczny i w tym miejscu silikon sie nie sprawdzi. Przed zamontowaniem parapetu powinna byc wykonana prawidlowo izolacja przeciwwodna np. Folia EPDM

Dzięki za odzew.

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem parapet bez wcinania (wpuszczenia boczków) w klinkier?, boczek parapetu dostawiony do klinkieru z pozostawieniem odpowiedniego luzu (szczeliny), i ta szczelina wypełniona uszczelniaczem trwale plastycznym??

Edytowane przez pawlik_pawlik

Witam

Oj Panowie spieracie się o pierdoły, jakieś tam współczynniki, 0,1 więcej czy też mniej - oczywiście wymagania w Warunkach Technicznych są i muszą (powinny) być spełniane przez wszystkich producentów.

Tak na marginesie tylko chciałem dodać, że są również zapisy mówiące o innych kwestiach jakie budynek powinien/musi spełniać, które są podnoszone bardzo niechętnie i sporadycznie a mówiące np. o jego szczelności - ładnie opisane przez kolegę Testa ostatnio i co ? ktokolwiek to sprawdza ? a mają zdecydowanie większy wpływ na końcową inwestycję jak "jakieś tam " Uw czy g.

Pozdrawiam

Michał,

zgadza się jak najbardziej.

Nie wiem czy piszę w dobrym temacie

Mam na oku kilka profili które mi sie podobają

Vetrex V82 Modern Design ,VR90 Synergy

Rehau Geneo

Aluplast Ideal 8000

Schuco Classic i SI82

Veka Alphaline 90+

Czy we wszystkich tych profilach moge zazyczyć sobie pakiet 3-szybowy?

Doradzicie mi co mam wybrać czy potrzebuje aż takich a może zupełnie coś innego?

Okna są od strony ulicy więc chętnie jak by troche wyciszały,sztuk 4 wym. ok. 105szerx143 wys.

Dom stary przedwojenny ,ściany cegła-pustka-cegła.Czysto orientacyjnie ile moze kosztować montaż w takim domku,obecnie okna drewniane,ościeżnica montowana do pierwszej tej przedwojennej wpuszczanej w mur.Napewno montaż przyjemny nie jest a ja chciałabym przygotować sie materialnie i psychicznie ;)

Witam,

Mały dom drewniany całoroczny północne Mazowsze. Bal świerkowy 10x16, od wewnątrz łaty drewniane 15cm. Kilka okien 120x140, jedno dwuskrzydłowe 160x220 cm. Skoro dom drewniany - okna też powinny być drewniane - przynajmniej tak myślę . Wdzieczny byłbym za podanie solidnych i niedrogich producentów a takze za polecenie okreslonych profili. Dom stoi na wsi więc izolacja od hałasu niekoniecznie wzorowa. Fajnie byłoby jakby producent oferował parapety, okiennice i listwy zewnętrzne maskujące. Mam też pytanie jak takie okna winny być osadzone. Na równi ze ścianą zewnętrzną, czy troche głębiej?

Rozpatrywałem Sokółkę ale to kosmos cenowy jak dla mnie.

Z góry dziekuje za ewentualne odpowiedzi

..Mam też pytanie jak takie okna winny być osadzone. Na równi ze ścianą zewnętrzną, czy troche głębiej?

...

A co mówi na temat montażu okien wykonawca Twojego domu? On zna swoją technologię budowy i ma największe doświadczenie. Ja nawet dobrze nie rozumiem Twojego opisu..

Sokółka po zmianie właściciela ma ceny zachodnie. Z ogólnopolskich firm zostało jeszcze parę typowo drewnianych: Pozbud, Włoszczowa, Urzedowski plus wiele mniej znanych. Często są też lokalne/regionalne firmy godne uwagi.

Na początek określ, czy chcesz okna z górnej półki (w sensie - grube, trzyszybowe z najdroższego drewna) czy może wystarczy starsza konstrukcja typu dj68 z pakietem dwuszybowym ? (chociaż prawdopodobnie wg przepisów nie spełni dzisiejszych wymagań dot. izolacyjności cieplnej - ale czy Twoja ściana je spełni?)

Witajcie,

po dłuższej lekturze forum, rozmowach, przeglądaniu i zmianie ofert mam 3 opcje do wyboru ;)

Uprzejmie Was proszę o poradę, opinię, pomoc w wybraniu.

1) okna, Salamander bluEVOLUTION 82 MD, pakiet 3 szyby 0,5, okucia siegenia titan, klamki hope secustic, cena ok. 21 tys. zł + ok 2 tys. za "ciepły montaż"

2) okna MS Line+, Salamander bluEVOLUTION 82 AD, pakiet 3 szyby 0,5, ramki chromatec ultra, - cena ok. 21 tys. zł + ok 2 tys. za "ciepły montaż"

3) okna, veka softline 82, pakiet 3 szyb 0,6. okucia wiki haus - cena 19,5 tys. zł (uwaga w cenie już "ciepły montaż")

Patrząc na wyliczone Uw jest tak, że najlepsze jest dla opcji 1), potem jakies +0,2 dla opcji 2 (profil AD a nie MD robi różnicę?) i +0,7 dla opcji 3).

Czy opcja 3) będzie zdecydowanie gorsza od pozostałych (średnio 0,5-0,7 gorsze Uw na oknach) i uzasadnia to 3,5 tys. zł różnicy w cenie?

Czy pakiet 3 szyb 0,6 (zamiast 0,5) ma taki wpływ?

Dzięki za każde słowo,

pozdrawiam,

Dzięki za odpowiedź.

A co mówi na temat montażu okien wykonawca Twojego domu? On zna swoją technologię budowy i ma największe doświadczenie.

Mówił by montować na równo ze ścianą zewnętrzną a ja chciałem po prostu sprawdzić opinie o różnych opcjach montażu ( argumenty za i przeciw różnym wersjom)

Ja nawet dobrze nie rozumiem Twojego opisu.. ............ ale czy Twoja ściana je spełni?) ..

Być może mało precyzyjnie sie wyraziłem. Konstrukcja ściany w kolejności od zewnątrz - bal 16x10cm, wełna mineralna 15cm, folia, licówka > 2cm. Więc spełni.

Znasz może firmę Sęk ze Skarżyska Kamiennej?

Dzięki za odpowiedź.

Mówił by montować na równo ze ścianą zewnętrzną a ja chciałem po prostu sprawdzić opinie o różnych opcjach montażu ( argumenty za i przeciw różnym wersjom)

...Znasz może firmę Sęk ze Skarżyska Kamiennej?

O wielu dobrych firmach nawet forum nie słyszało. Ciężko jest o prawdziwe, szczere i zasłużone polecenia.

Tu nie ma co sprawdzać co myślą inni - to poważna sprawa która powinna być określona w projekcia (a wcześniej przeliczona przez kompetentne osoby). Ja sobie mogę gdybać, mówić jak widziałem, ale okniarze mają się znać na oknach, a nie projektowaniu. Przesunięcie okna dla mojej wygody może zachwiać równowagą w ścianie.

Domy drewniane mają na forum cały dział:

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?76-Domy-drewniane

i to tam jest najwięcej wymiany doświadczeń.

Witam,gdzie mozna kupić za rozsądną cene okna veki z montażem ?

Trzeba Przemku doczytać. Veka nie robi okien(już nawet się tak nie reklamuje). To tylko profile do produkcji, a za to jakie dostaniesz okno odpowiada jego Wytwórca i liczba skrótów jakie zastosuje w swojej "ulepszonej" technologii - by tylko dać tą rozsądną cenę..

Edytowane przez finlandia

Witajcie,

po dłuższej lekturze forum, rozmowach, przeglądaniu i zmianie ofert mam 3 opcje do wyboru ;)

Uprzejmie Was proszę o poradę, opinię, pomoc w wybraniu.

1) okna, Salamander bluEVOLUTION 82 MD, pakiet 3 szyby 0,5, okucia siegenia titan, klamki hope secustic, cena ok. 21 tys. zł + ok 2 tys. za "ciepły montaż"

2) okna MS Line+, Salamander bluEVOLUTION 82 AD, pakiet 3 szyby 0,5, ramki chromatec ultra, - cena ok. 21 tys. zł + ok 2 tys. za "ciepły montaż"

3) okna, veka softline 82, pakiet 3 szyb 0,6. okucia wiki haus - cena 19,5 tys. zł (uwaga w cenie już "ciepły montaż")

Patrząc na wyliczone Uw jest tak, że najlepsze jest dla opcji 1), potem jakies +0,2 dla opcji 2 (profil AD a nie MD robi różnicę?) i +0,7 dla opcji 3).

Czy opcja 3) będzie zdecydowanie gorsza od pozostałych (średnio 0,5-0,7 gorsze Uw na oknach) i uzasadnia to 3,5 tys. zł różnicy w cenie?

Czy pakiet 3 szyb 0,6 (zamiast 0,5) ma taki wpływ?

Dzięki za każde słowo,

pozdrawiam,

Witam,

dodam od siebie, że nie skupiałbym się tak bardzo na współczynnikach przenikalności, tylko dowiedział się jak wygląda z żywotnością tych okien długofalowo. Zaraz się okaże, że okna wykonane na uszczelce zgrzewanej bez podfrezowania w narożach w żaden sposób nie spełniają parametrów podawanych przez Producenta. Miałem okazję badać osobiście okna tak w Rosenheim jak i w LTB i widziałem co w praktyce się tam dzieje z oknami, albo jak badane są okna innych firm na zasadzie afery teraz z firmą VW. Podrasowuje się okno, aby uzyskać lepsze parametry, a w praktyce okno produkuje się zupełnie inaczej.

Pozdrawiam!

Miałem okazję badać osobiście okna tak w Rosenheim jak i w LTB i widziałem co w praktyce się tam dzieje z oknami, albo jak badane są okna innych firm na zasadzie afery teraz z firmą VW. Podrasowuje się okno, aby uzyskać lepsze parametry, a w praktyce okno produkuje się zupełnie inaczej.

Jak czytam podobne bzdury to aż wyć się chce. Nie znam laboratorium notyfikowanego, które zezwoli osobie trzeciej wziąć udział w badaniu zleconym przez innego zleceniodawcę bez zgody tego zleceniodawcy.

Witam

Jak czytam podobne bzdury to aż wyć się chce. Nie znam laboratorium notyfikowanego, które zezwoli osobie trzeciej wziąć udział w badaniu zleconym przez innego zleceniodawcę bez zgody tego zleceniodawcy.

Święte słowa, laboratoria kręcą nosem jak sam zleceniodawca chce się "pokręcić" po terenie a co dopiero ktoś obcy ?!?

Pozdrawiam