Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy do domu pasywnego to okna muszą być z dopisem pasywne/passive??

Nie muszą.

Czy te pasywne faktycznie dużo różnią się od tych nie pasywnych, czy tylko dopisek i cena w górę?? :D

Jeżeli są zgodne z wymaganiami PHI Darmstad to różnią się, ponieważ w naszej Polsce pięknej całej taki dopisek oznacza zazwyczaj jedynie to, że ten co pisze uważa, że jego produkt charakteryzuje się współczynnikiem przenikania ciepła Uw ≤ 0,8 W/(K*m2).

Witam

Projektu czego, domu?? Głupotą by było nie mając projektu pytać o okna...:bash:

Mam SSO z dachem - bez okien na razie

No to może zerknij w projekt tam masz wszystko napisane, o przepraszam tam powinno to wszystko być.

Ale z tego co piszesz to ... nie absolutnie nie są potrzebne Ci okna "pasywne"

Pozdrawiam

hmmmm..... mam odmienne zdanie.

Straty domu przypadaja na jego elementy skladowe.

Iles tam % na sciany, iles na wentylacje, kolejne % na dach, fundamenty i . . . okna

czy ma sens stosowanie bardzo cieplych okien gdy dom nie aspiruje do domu pasywnego?

Moim zdaniem ma

globalne zuzycie energi sie zmniejszy

Oddzielna kwestia jest czy poniesione naklady na okna super cieple beda mialy radykalny wplyw na ogolne straty domu.

I tu klania sie to o czym mowie od dawna-bilans ciepplny domu

koszt niewielki w porowaniu z czymkolwiek na budowie a poznasz odpowiedz jak ta inwestycja przeklada sie na oszczednosc energii w TWOIM konkretnym domu.

Czy tak popularny tu zwrot-czy to sie zwroci ? znajdzie konkretna odpowiedz

Cześć,

Jestem świeżakiem na forum i to mój pierwszy post, więc zanim zaczniecie mnie "besztać" za błędy (jakiekolwiek) proszę o wyrozumiałość.

Potrzebuję konkretnej i rzetelnej pomocy w wyborze okien. Link do projektu domu gotowego: http://www.mgprojekt.com.pl/willa-anna-maria. Nastąpiło kilka zmian dla okien na etapie adaptacji projektu - poszerzenie okien do max 2400x2400 (bez pionowych profili) na FIX-ie i 2400x2400 HST lub HS (drzwi przesuwne). Firmy od których uzyskałam wyceny to:

1. Internorm PVC+alu - KF410 - w obecnej chwili do końca listopada promocja (nakładka aluminiona w cenie), 110k (w tym 2xHST) - cena po rabatach

2. Pozbud drewno+alu - IV92 conturex modern quadrat - 110k + rabaty do tego. (w tym 2xHST)

3. Vetrex - Modern Design - 58k (RU zamiast HST) - cena po rabatach

4. Dako - DDA92 sosna łączona + alu - 211 k bez rabatów. Jeśli się zdecyduję dodatkowo 30%

5. Dako - DPQ82 termo +alu - 105k bez rabatów. Jeśli się zdecyduję dodatkowo od ceny 40%. (tyle, ze okno 2400x2400 dzielą mi na 3skrzydła).

Teraz napiszę Wam na czym nam zależy. Zależy nam na niskim współczynniku przenikania ciepła w oknach (Uw) oraz prostej formie (kanciaste, nowoczesne). Od wewnątrz kolor biały / od zewnątrz biały lub inny (z palety RAL). Zależy nam aby nie stosować pionowych profili (po środku) w oknach typu FIX. Na piętrze okna są od podłogi do sufitu, na zewnątrz nie mamy balustrad (a mamy małe dziecko). Czy uważacie, żeby zastosować od wewn. szybę klejoną? A może hartowaną? Ostatnio kier-bud podsunął nam kontakt do okien aluminiowych. Co sądzicie? My od początku odrzuciliśmy Alu, ze względu na słabą izolacyjność, a rozważamy głębinową PC. Poradźcie! Błagam! Tylko bez kryptoreklamy:) Z góry wielkie dzięki. Uściski dla aktywnych forumowiczów!

2.

hmmmm..... mam odmienne zdanie.

Straty domu przypadaja na jego elementy skladowe.

Iles tam % na sciany, iles na wentylacje, kolejne % na dach, fundamenty i . . . okna

czy ma sens stosowanie bardzo cieplych okien gdy dom nie aspiruje do domu pasywnego?

Moim zdaniem ma

Certyfikowane do domów pasywnych okna muszą spełniać odgórnie założone parametry. Przez to są "drogie" bo wraz ze zmniejszeniem rozmiaru i/oraz wprowadzaniem podziałów na kwatery "zwykłe" okna nie spełniają warunków granicznych. Tylko czy pasywne Uw<=0,8 będą tak zauważalnie lepsze od "niepasywnych" o np. uw=0,86?

W przepływie szczerości zapytalbym kirrbuda ile ma z tego podsuniecia. Może jestem przewrazliwiony ale to podobno powszechna praktyka. Odrzuc marketing i patrz na ceny po rabatach( nie mysl ze to jakas specjalna zasluga negocjacji a jak nie wierzysz sprawdz innego dilera tych firm. Jesli rozwazasz drewno to pomysl o lepszym standardzie niz sosna minizlacza.

Witam

Cześć,

Jestem świeżakiem na forum i to mój pierwszy post, więc zanim zaczniecie mnie "besztać" za błędy (jakiekolwiek) proszę o wyrozumiałość.

Potrzebuję konkretnej i rzetelnej pomocy w wyborze okien. Link do projektu domu gotowego: http://www.mgprojekt.com.pl/willa-anna-maria. Nastąpiło kilka zmian dla okien na etapie adaptacji projektu - poszerzenie okien do max 2400x2400 (bez pionowych profili) na FIX-ie i 2400x2400 HST lub HS (drzwi przesuwne). Firmy od których uzyskałam wyceny to:

1. Internorm PVC+alu - KF410 - w obecnej chwili do końca listopada promocja (nakładka aluminiona w cenie), 110k (w tym 2xHST) - cena po rabatach

2. Pozbud drewno+alu - IV92 conturex modern quadrat - 110k + rabaty do tego. (w tym 2xHST)

3. Vetrex - Modern Design - 58k (RU zamiast HST) - cena po rabatach

4. Dako - DDA92 sosna łączona + alu - 211 k bez rabatów. Jeśli się zdecyduję dodatkowo 30%

5. Dako - DPQ82 termo +alu - 105k bez rabatów. Jeśli się zdecyduję dodatkowo od ceny 40%. (tyle, ze okno 2400x2400 dzielą mi na 3skrzydła).

Teraz napiszę Wam na czym nam zależy. Zależy nam na niskim współczynniku przenikania ciepła w oknach (Uw) oraz prostej formie (kanciaste, nowoczesne). Od wewnątrz kolor biały / od zewnątrz biały lub inny (z palety RAL). Zależy nam aby nie stosować pionowych profili (po środku) w oknach typu FIX. Na piętrze okna są od podłogi do sufitu, na zewnątrz nie mamy balustrad (a mamy małe dziecko). Czy uważacie, żeby zastosować od wewn. szybę klejoną? A może hartowaną? Ostatnio kier-bud podsunął nam kontakt do okien aluminiowych. Co sądzicie? My od początku odrzuciliśmy Alu, ze względu na słabą izolacyjność, a rozważamy głębinową PC. Poradźcie! Błagam! Tylko bez kryptoreklamy:) Z góry wielkie dzięki. Uściski dla aktywnych forumowiczów!

2.

Jeżeli faktycznie zależy Ci na prostocie i dużych przeszkleniach to jednak zastanów się na aluminium.

Co do szyb to bezwzględnie szkło bezpieczne od środka dla bezpieczeństwa dzieciaków.

W chwili obecnej systemy alu parametrami nie odbiegają od pvc, statyka na dużych konstrukcjach będzie na 100% lepsza a z tego co widzę budżet masz całkiem spory więc ... wyceń i sam zobaczysz :)

Pozdrawiam

Witam

Certyfikowane do domów pasywnych okna muszą spełniać odgórnie założone parametry. Przez to są "drogie" bo wraz ze zmniejszeniem rozmiaru i/oraz wprowadzaniem podziałów na kwatery "zwykłe" okna nie spełniają warunków granicznych. Tylko czy pasywne Uw<=0,8 będą tak zauważalnie lepsze od "niepasywnych" o np. uw=0,86?

jasne, że nie :D

Moim zdaniem to ja wolę produkty 0,8x wykonywane na profilach o mniejszej szerokości ze wzmocnieniami stalowymi.

0,0x różnicy jest praktycznie niezauważalne.

Oczywiście pod warunkiem, że nie trzeba spełniać jakiś specyficznych wymogów.

Pozdrawiam

Wow. Nie wiedziałam, że tak szybko ktoś odpowie. Budżet to max. 100k najlepiej z montażem ciepłym. Choć z małżonem jesteśmy zdania, że lepiej dopłacić te 5k czy 10k i postawić na lepsze okna. Obecnie jesteśmy na etapie - stan 0. Jeśli zima pozowoli w marcu będzie SSO. W Internormie na okna czeka się 3 m-ce w Vetrexie 1,5 m-ca. Zależy nam aby wszystko czasowo spiąć. W zasadzie to dzisiaj dopiero padł pomysł okien aluminiowych. Ale nie wiem czy budżet jaki założyliśmy - wystarczy, bo z tego co wyszperałam w necie to droższe niż drewno. Jakie zatem firmy polecacie (okna aluminowe) na terenie województwa dolnośląskiego. Na dole jest trochę przeszkleń, ale góra uboga (maksymalnie 2000x2150 RU), tyle, że dochodzą duże fixy nad pustką nad jadalnia (2400x2400). Czy łączylibyście np. dół aluminium +fixy nad pustką, a reszta okien PVC+alu lub drewo+alu???? Nie wiem czy tak w ogóle można. No i co z estetyką? Czy jest producent, który wykonałby identyczne okno w alu i na piętrze w pvc? Jeśli możecie polecić jakąś firmę, to śmiało. Jestem otwarta. Odpada tylko drutex! Dzięki!

W przepływie szczerości zapytalbym kirrbuda ile ma z tego podsuniecia. Może jestem przewrazliwiony ale to podobno powszechna praktyka. Odrzuc marketing i patrz na ceny po rabatach( nie mysl ze to jakas specjalna zasluga negocjacji a jak nie wierzysz sprawdz innego dilera tych firm. Jesli rozwazasz drewno to pomysl o lepszym standardzie niz sosna minizlacza.

Źle się wyraziłam, kierbud nie dał kontaktu do konkretnej firmy, ale podsunął pomysł by zastosować okna aluminiowe skoro firmy z pvc czy drewna dzielą mi okno. Przynam szczerze, że do drewna podchodzę z dystansem. Oczywiście cena - to po pierwsze, a po drugie ze mnie jest straszny leniwiec i na samą myśl o konieczności renowacji, malowania czy jeszcze innych cudach - patrzę na nie sceptycznym okiem, aczkolwiek nie wykluczam.

Witam

Wow. Nie wiedziałam, że tak szybko ktoś odpowie. Budżet to max. 100k najlepiej z montażem ciepłym. Choć z małżonem jesteśmy zdania, że lepiej dopłacić te 5k czy 10k i postawić na lepsze okna. Obecnie jesteśmy na etapie - stan 0. Jeśli zima pozowoli w marcu będzie SSO. W Internormie na okna czeka się 3 m-ce w Vetrexie 1,5 m-ca. Zależy nam aby wszystko czasowo spiąć. W zasadzie to dzisiaj dopiero padł pomysł okien aluminiowych. Ale nie wiem czy budżet jaki założyliśmy - wystarczy, bo z tego co wyszperałam w necie to droższe niż drewno. Jakie zatem firmy polecacie (okna aluminowe) na terenie województwa dolnośląskiego. Na dole jest trochę przeszkleń, ale góra uboga (maksymalnie 2000x2150 RU), tyle, że dochodzą duże fixy nad pustką nad jadalnia (2400x2400). Czy łączylibyście np. dół aluminium +fixy nad pustką, a reszta okien PVC+alu lub drewo+alu???? Nie wiem czy tak w ogóle można. No i co z estetyką? Czy jest producent, który wykonałby identyczne okno w alu i na piętrze w pvc? Jeśli możecie polecić jakąś firmę, to śmiało. Jestem otwarta. Odpada tylko drutex! Dzięki!

100k za ?? jak dotyczy nastu okien to spory budżet jak 50 to już nie :p

a tak poważnie wyślij konkretne zapytania do producentów, którzy pracują na Aluprofie, Ponzio, Schuco ... zaznacz w zapytaniu CO dla Ciebie jest istotne i ... działaj dalej :)

Pozdrawiam

Witam

100k za ?? jak dotyczy nastu okien to spory budżet jak 50 to już nie :p

a tak poważnie wyślij konkretne zapytania do producentów, którzy pracują na Aluprofie, Ponzio, Schuco ... zaznacz w zapytaniu CO dla Ciebie jest istotne i ... działaj dalej :)

Pozdrawiam

W sumie okien trochę jest PARTER : 9 (w tym 2x2400x2400 fix, 2x2400x2400 hst, 3x1200x2400RU, 2600x1500 kuchnia i garaż 700x1400 fix) PIĘTRO 10 (w tym 2x2400x2400 fix nad pustką, 1x2000x2150 fix, 3x1200x2150 RU, 2x1600x2150 RU, 1x700x1400 RU, oraz 1000x1900 fix na klatce schodowej). Przeglądam właśnie Aluprof i powiem, że całkiem interesujące profile. A czy konkretna jakaś firma na dolnym śląsku? Przedstawiciel regionalny skupiający kilka firm z oknami? Ktoś coś?

Miało byc bez krypto, więc reklama przejdzie?;) : wsrod znanych branzowo firm: Fix Wroclaw, Langer okna. Napisz to samo co nam a oni cos zaproponują. 2000x2150 Ru w jednym skrzydle??? Chyba nie?

Wg mni przy opcji drewno+ nakladka Alu nie musisz sie martwic o renowację. Po 20latach kazde zaniedbane okna wyglądają jak do wymiany.

Ps. Kolejna reklama: dolicz do kosztorysu ok 2- 3k za wynajęcie minizurawia/lub ok 1k za auto za auto z hds/ , bo dźwignie tych okien siłami ludzkiki przechodzi ludzkie pojecie.

Edytowane przez finlandia

Miało byc bez krypto, więc reklama przejdzie?;) : wsrod znanych branzowo firm: Fix Wroclaw, Langer okna. Napisz to samo co nam a oni cos zaproponują. 2000x2150 Ru w jednym skrzydle??? Chyba nie?

Wg mni przy opcji drewno+ nakladka Alu nie musisz sie martwic o renowację. Po 20latach kazde zaniedbane okna wyglądają jak do wymiany.

Dzięki. Z FIX Wro mam wycenę nr 3 (Modern Design). Okno 2000x2150 - balkonowe dwuskrzydłowe, natomiast okna 1200x2400 i 1200x2150 chciałam w jednym skrzydle, a dwie z przedstawionych przez firmy wycen podzieliło mi okno na dwa skrzydła - twierdząc, że okucia nie uniosą ciężaru skrzydła. Czy uważacie, że PVC+alu nie nadają się na tak duże przeszklenia?

duze przeszklenia = ciezka szyba i tu faktycznie alu bedzie bardziej wskazane badz dobre drewno

co do dzieci-nawet sie nie zastanawiaj. Szklo dziala jak gilotyna a im wieksze przeszklenie bez podzialow tym latwiej w nie, w ferworze zabawy wpasc, tak jak ja kiedys wpadlem w szybe w drzwiach calkowicie przeszklonych, slady mam po dzis dzien a i tak dobrze sie skonczylo ze reki mi nie odcielo.

Tu nie ma co ryzykowac.

Moim zdaniem hartowana bedzie lepsza od klejonej gdyz jej stluczenie wymaga wiekszej sily.

Koszt tez nie powinien b yc powalajacy

co do reszty rozwazan. Podstawa jest montaz i jeszcze raz montaz by nie bylo takich kwiatkow jak tu czy na fb pokazywanych

i temat czy cieple czy najcieplejsze. Wypowiedzialem swoje zdanie ktore realnie kazdy moze zwweryfikowac znajac dane swego domu, czyli OZC sie klania. Roznica w cenach miedzy dedykowanymi oknami do domow pasywnych a dobrymy cieplymi oknami nie jest tak powalajaca jak sie wydaje.

duze przeszklenia = ciezka szyba i tu faktycznie alu bedzie bardziej wskazane badz dobre drewno

co do dzieci-nawet sie nie zastanawiaj. Szklo dziala jak gilotyna a im wieksze przeszklenie bez podzialow tym latwiej w nie, w ferworze zabawy wpasc, tak jak ja kiedys wpadlem w szybe w drzwiach calkowicie przeszklonych, slady mam po dzis dzien a i tak dobrze sie skonczylo ze reki mi nie odcielo.

Tu nie ma co ryzykowac.

Moim zdaniem hartowana bedzie lepsza od klejonej gdyz jej stluczenie wymaga wiekszej sily.

Koszt tez nie powinien b yc powalajacy

co do reszty rozwazan. Podstawa jest montaz i jeszcze raz montaz by nie bylo takich kwiatkow jak tu czy na fb pokazywanych

i temat czy cieple czy najcieplejsze. Wypowiedzialem swoje zdanie ktore realnie kazdy moze zwweryfikowac znajac dane swego domu, czyli OZC sie klania. Roznica w cenach miedzy dedykowanymi oknami do domow pasywnych a dobrymy cieplymi oknami nie jest tak powalajaca jak sie wydaje.

Dzięki za odpowiedź. Szyby bezpieczne wcale nie są takie tanie. Np Internorm przy oknie 1200x2400 podraża mi koszt przy szybie klejonej o 200euro, a przy fixie 2400x2400 o 400 euro. W poniedziałek podzwonię po firmach oferujących okna aluminiowe. Mam nadzieję, że porządne okna znajdę w dobrej cenie. Powiedzcie mi jeszcze tylko - dużo piszecie o montażu. Zgadzam się z tym, że kiepski montaż sprawi, że najlepsze okna będą najgorszymi. Ale większość firm od których uzyskałam wyceny ma swoich montażystów. Czy sugerujecie aby znaleźć fachową ekipę monterską, wynając transport, dźwig czy inne cuda czy raczej postawić na montaż przez firmę narzuconą przez dostawcę okien? Na co zwracać uwagę, o co pytać?

niestety dla Ciebie ale montaz to temat rzeka.

Jaka droge wyboru obierzesz trudno narzucac

jedno jest pewne - w umowie musisz miec dokladnie opisany zakres i sposob montazu i pozniej tego wymagac. Zadne ogolniki tylko konkret. Za montaz placi sie po jego wykonaniu i odbiorze.

Jak liczy Internorm nie ma znaczenia. Albo Ciebie stac na ich uslugi albo nie. Natomiazt zycie i zdrowie dzieci i Qasze jest bezcenne.

Powiem brutalnie, i nie bierz tego do siebie.

Wielu inwestorow mysli niestety o jednym, by jak najmniej wydac na okna. O bezpieczenstwie wogole nie mysla. Dla mnie kretynizmem jest w duzych przeszkleniach czy oknach od samej podlogi dawac niczym nie zabezpieczone szyby od wewnatrz. Wlasnie wewnatrz pomieszczenia przebywamy w ich bliskosci. Glupia sprawa, sylwester, czy imienimy, muzyka w tle, piwo na stole, pion juz trudno utrzymac, tance, hulanki, swawole i w trakcie ktos traci rownowage, wpada w szybe . . .pogotowie badz grabarz.

A dzieci? Horror.

Ale to ty wycenisz czy warte to 200 czy 400 euro (podpowiem ze stawki w Polsce za hartowanke sa nizsze i w zlotowkach)

Witam

Proszę o opinie na temat okien:

1. Oknoplast Winergetic premium (16,2 tyś)

2. Vetrex V82 (16 tyś) lub nieco droższe V90+ (18 tyś)

3. Eurocolor Synego. (16,1 tyś)

Oferty bardzo porównywalne i mam zagwozdkę.

Okna do domu parterowego raczej dobrze ocieplonego (20 cm grafitowego) z wentylacja mech. Zapotrzebowanie na ciepło 46kWh/m2/rok

Proszę o wskazanie wad i zalet podanych wyżej okien i .. producentów.

Dziękuję serdecznie.

Edytowane przez Szklara
uzupełnienie cen

Witam

Witam

Proszę o opinie na temat okien:

1. Oknoplast Winergetic premium (16,2 tyś)

2. Vetrex V82 (16 tyś) lub nieco droższe V90+ (18 tyś)

3. Eurocolor Synego. (16,1 tyś)

Oferty bardzo porównywalne i mam zagwozdkę.

Okna do domu parterowego raczej dobrze ocieplonego (20 cm grafitowego) z wentylacja mech. Zapotrzebowanie na ciepło 46kWh/m2/rok

Proszę o wskazanie wad i zalet podanych wyżej okien i .. producentów.

Dziękuję serdecznie.

Co tu można powiedzieć ... 2 pierwsze oparte na Vece, 3 na Rehale, wszystkie firmy spore, z tradycjami, z górnej półki itd.

Ja bym się skupił w takim wypadku na usłudze, która ma być powiązana z oknem, no chyba, że zamierzasz sam montować ?

pozdrawiam