Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam poważny dylemat z wyborem okien do domu, po obejrzeniu kilku firm i sprzedawców stanęło puki co na:

- Vetrexie - v90+ lub v82 (chociaż żonę ze względu na ukryte zawiasy bardziej przekonuje ten pierwszy) - sprzedawca Świat Okien

- OknoPlast - Winergetic Premium - sprzedawca Aperto

Witam, z nowym rokiem dostałem w łapy swe prezent w postaci projektu domu, gdzie w wyniku braku znajomości tematu (i braku mocy na rozpoznanie) prosiłem o propozycję stolarki. Dostałem Drutexa. Czy ktoś w związku z tym może się wypowiedzieć na temat okien Drutex Iglo 5 Classic UW 0,89. Ktoś posiada? Alternatywy? Nadmienię, że większość okien to mają być FIXy, tylko tarasowe otwierane) wszystkie z roletami zew. (nie wiem czy zostało to uwzględnione). Edytowane przez Myjk

Hej jestem tu nowy przed chwilą się zarejestrowałem ale czytam to forum od miesiąca codziennie i mam taki problem co wszyscy skończyłem stan surowy i po zimie będę wprawial okna mam wyceny z Vetrexu Oknoplastu i Drutexu ceny cenami ale najbardziej mnie trapią moje rozmiary okien mam maly Domek 100m a okna mam np takie jak:180x180salon; 90x240 balkon na piętrze czy taras na dole 210x240 RU z ruchomym slupkiem dzis przeczytałem tutaj w tyn temacie ze to samobójstwo ale czemu?mnie tez wydaje siebze są za duże jesli tak jak je zmniejszyć żeby byly ok? Z góry dzieki za odp

wysokość 240 już wyklucza Drutex, nie dają gwarancji na takie wysokości, pomijam już jak ta gwarancja z ramienia producenta wygląda

O ile 90/240 przełknie prawie każdy system to 210/240 w dwu skrzydłach nie przełknie żaden

Jak zwęzić otwór ?

Podmurować albo zastosować poszerzenia po bokach

Witam.

Jako że nie znam się na oknach to proszę szanownych forumowiczów o jakiekolowek rady.

Mam wyceny okien z dwóch firm wszystkie w wersji 3 szybowej

1. Oknoplast Winergetic Premium okucie chyba Veka koszt ok. 16000pln (w tym 2290pln ciepły montaż w murze)

2. Krispol Fen92 okucia Salamander koszt ok.15000pln (w tym 1840pln ciepły montaż w murze)

3 Krispol Fen85 okucia Salamander koszt ok.13500pln (w tym 1840pln ciepły montaż w murze)

Witam wszystkich forumowiczów. Jak wielu z was stoję teraz przed wyborem okien do domu. Czy moglibyście polecić dobre firmy z Łodzi lub okolic gdzie można kupić okna. Chodzi mi o okna pvc. Piszac dobre mam na myśli ze sprzedają w miare dobre okna za rozsadna cene a najważniejsze to nie partacza montażu i nie ma problemu z ewentualnym serwisem. ewentualnie jakich firm okna polecacie? Kazda informacja będzie cenna. Pozdrawiam

Witam.

Jako że nie znam się na oknach to proszę szanownych forumowiczów o jakiekolowek rady.

Mam wyceny okien z dwóch firm wszystkie w wersji 3 szybowej

1. Oknoplast Winergetic Premium okucie chyba Veka koszt ok. 16000pln (w tym 2290pln ciepły montaż w murze)

2. Krispol Fen92 okucia Salamander koszt ok.15000pln (w tym 1840pln ciepły montaż w murze)

3 Krispol Fen85 okucia Salamander koszt ok.13500pln (w tym 1840pln ciepły montaż w murze)

Dowiedziałem się że Krispol FEN92 ma profil Salamander ale Fen 85 już jakiś inny nazwy nie pamiętam ponoć coś gorszego

Oknoplast profil Veka.

Czy profil Salmander to dobry wybór?

Nie bardzo wiem co złego wynika z faktu posiadania fabryki w Ukrainie. Muszę złożyć Panu wyrazy współczucia jako klientowi, Trafił Pan na wyjątkowo głupich sprzedawców.

A co w tym złego, ze ktoś powiedział o fabryce na Ukrainie. To od razu głupi jest. A handlarzem to jest każdy z nas kto sprzedaje nie wiem co w tym dziwnego. Normalnie chyba pis wam się udziela. Jak kiedyś Decco produkowało w Chinach to jakoś wam przeszkadzało to strasznie, a to że ludzie niewyszkoleni pracują za miskę ryżu itp. Finlandia, Jareko rozgrzewali mocno fora. .A jak teraz Veka produkuje na Ukrainie (raczej produkuje bo nie wiem) to jest ok. Na pewno jakbym miał wybrać system Veka wyprodukowany w Niemczech czy na Ukrainie to wybieram Niemcy takie to dziwne. To kogoś kto to powiedział od głupków można nazywać, zresztą jakim prawem. Veka idzie teraz na ilość drogą Aluplasta w tej chwili ma około 300 producentów czynnych. Chcesz Vekę żaden problem. Nie ma już wyłączności w określonym regionię tak jak kiedyś było. Były też wymogi że hala musi mieć minimum 650 m2 teraz nie ma żadnych wymogów dostaje kto chce. Taka jest prawda. Czy Veka na tym wygra czas pokaże.

Pan, który sprzedawał okna na profilach Salamander stwierdził, że veka w ogóle straciła jakość, a ponadto ma fabryki na Ukrainie i nie wiadomo czy czasem profile, z których są wykonane okna nie były właśnie z tamtąd.

A co w tym złego, ze ktoś powiedział o fabryce na Ukrainie. To od razu głupi jest. .A jak teraz Veka produkuje na Ukrainie (raczej produkuje bo nie wiem) to jest ok. [...] To kogoś kto to powiedział od głupków można nazywać, zresztą jakim prawem. .

Profesjonalny sprzedawca jest osobą kompetentną, z tym się chyba Pan ze mną zgodzi. Kompetencja to wiedza+umiejętności+postawy. Sprzedawca, który podnosi argumenty o Ukrainie jako dyskredytujące jakość produktu, ale nie przedstawia nawet cienia dowodu wchodzi właśnie w ową poetykę, którą wiąże Pan z pewną partią polityczną. Że niby coś jest, ale tylko niby, rzekomo, tak mówią, prawdopodobnie itp. itd. Co prawda nie ma dowodów, ale pewnie ktoś te dowody tak ukrył, że są nie osiągalne. A niby po co je ukrywać jak wszystko jest ok? Ukrywają dowody, to coś jest na rzeczy, kółko się zamyka mamy dowód bez dowodu, czyli głupotę. Szczęściem inwestor był mądrzejszy od sprzedawcy i w ciemnoty nie uwierzył.

Dzieki wielkie za podpowiedz. Googlalem wcześniej ale nie udało mi się znalesc zmianki o tej firmie. Udam się do nich o wycene okien. Dam ci znac jakie będą moje odczucia dotyczące tej firmy, obsługi ceny do jakości itp.:) Nasunelo mi się jeszcze jedno pytanie. jeśli wstawie okna to po jakim czasie powinienem zrobić ocieplenie elewacji? czy istnieje możliwość aby wstawić okna w tym roku powiedzmy w kwietniu i dopiero w przyszłym rok zrobić ocieplenie? jak to się ma do okien?