Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Gość TwojPan

Pomijam jakość twoich wypowiedzi.Niech zajmie się tym moderator.Pytanie zadane było celowo.Pierwsza odpowiedź to:

Jak już jesteśmy przy "oknach Schueco" to mam pytanie:

- SI82, balkon 86x220 w kolorze, zamontowany w bloku (nisko, głębokie zadaszenie). Przy montażu było lekko krzywe skrzydło, ale działało. Zima pokazała większe ugięcie i przewiewy. Kilka prób regulacji i rozpychania na szybie nie dało rezultatu. Serwis wymienił skrzydło. Tej zimy problem powrócił. Z niedowierzaniem sprawdziłem poziomicą ościeżnicę - bo to może na niej coś się stało - stoi jak trzeba..

Co może być przyczyną?

Mnie wystarczyła,aby się zorientować,że finlandia okien takich nie poleca.Bo poleca inne,kilka postów dalej napisał jakie.

To tylko taka chęć sprawdzenia" jakości" tego wątku.Wszystko jest jasne.

Bez odbioru.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zauważyłeś chyba,więc napiszę wprost.

Zakończyłem dyskusję z Tobą.Jak sam przyznałeś-nie jesteś bezstronny.

Nie podałeś też,ani odpowiedzi na moje pytanie,ani nie posiadasz okna w podobnych wymiarach, aby podać jego parametry dla porównania.Za to wiem,jak chyba wszyscy czytający FM,że preferujesz okna Vetrex.

I to mi wystarczy.

Pozdrawiam.

FOCH. a oto niektóre obserwacje z Twoich "błyskotliwych" wypowiedzi:

1) Widać w Twoich wypowiedziach skończonego pustaka (chociaż w sumie to forum budowlane):D

2) Nie wiesz sam nawet o co Ci chodzi. :no:

3) Nie podałeś żadnych konkretnych danych, informacji, o które zostałeś kulturalnie poproszony.:yes:

Trudno mówić o bezstronności, gdy sprzedajesz produkt, który jest dla Ciebie w miarę niezawodny (gdybyś chociaż uważniej przeczytał ten wątek, może byś się zorientował, że Vetrex nie jest jedyną polecaną tu firmą).

Gość TwojPan

1) Widać w Twoich wypowiedziach skończonego pustaka (chociaż w sumie to forum budowlane):D

3) Nie podałeś żadnych konkretnych danych, informacji, o które zostałeś kulturalnie poproszony.:yes:

Trudno mówić o bezstronności, gdy sprzedajesz produkt, który jest dla Ciebie w miarę niezawodny (gdybyś chociaż uważniej przeczytał ten wątek, może byś się zorientował, że Vetrex nie jest jedyną polecaną tu firmą).

Z Twoich wypowiedzi widać jedynie, jak potężna jest siła marketingu.

Na tym forum,koleś napisał :

Oknostyl to jeden z największych odbiorców Schuco bardzo porządna firma. Vetrex to jeden z najlepszych marketingowców jeżeli chodzi o internet.

http://oknaopinia.pl/forum/firmy-produkuju0105ce-okna-pcv/oknostyl-konkurent-firmy-vetrex/

Wypada powiedzieć jedynie amen :lol2:

Prawdopodobnie ta sama osoba napisała podobnie tu kilka tygodni temu. Forscher pewnie będzie to pamiętał,bo wtedy ze swoim wyborem idealnie wpisał się w kampanię promocyjną Schueco. Przeczytaj wskazany przez niego wątek - doszukasz się tego zdania.

Moja uwaga o wygiętym balkonie była pytaniem a przy okazji pstryczkiem do autora postu na oknaopinie (w mojej ocenie tam jest sam spam i hejt).

Wiele razy byłem na spotkaniach w Jezierskim. Firma przez lata stawiana bardzo wysoko także na tym forum. Zawsze psioczyli na Oknostyl - że robi złą konkurencją z najniższą cenę kosztem jakości okien sziko. Przedstawiciel profili jakoś nigdy głośno nie protestował. W moim mieście ich salon się zamknął - nie dał rady wytrzymać, chociaż był jednym z tańszych na rynku. Także z tym chwaleniem to nie wszędzie.

Mój post ma na celu jedynie powiedzieć, że sama nazwa profili nie jest równoznaczne z sukcesem. I jedna reklamacja nie sprawia że nie polecam jakiś okien. Praktycznie z każdej firmy miałem styczność z serwisem.

Każdy ma prawo akceptować te źródła informacji, które mu pasują. Wracając do tematu - podaj dokładne info na temat swojego okna. Wrzucę tu skan innej oferty z parametrami oraz wskażę wyliczenie oszczędności w ogrzewaniu (10zł rocznie?) jakie to przyniesie.

Uzupełnienie: I jeszcze jedna uwaga co do "wiary". Ja wyznaję zasadę, że dość otwarcie mówię o swoich sympatiach. Czytający ma wtedy możliwość nałożyć na moje słowa odpowiedni filtr. Jeśli ktoś uznaje, że bardziej wiarygodne są opinie osób które zatajają swój profil zawodowy to jego sprawa. Zdecydowana większość opinii na forach jest tworzona przez sprzedawców.

Uzupełnienie nr2: właśnie przypadkiem trafiłem na swój post sprzed paru tygodni a w nim cytat - ten o którym wspominałem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-OKNA-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie&p=6999383#post6999383

Edytowane przez finlandia
uzupełnienia

.

gdyby to był facebook za powyższe słowa dostałbys ode mnie LIKE'a :D :D

Pozdrav

Z Twoich wypowiedzi widać jedynie, jak potężna jest siła marketingu.

Na tym forum,koleś napisał :

Oknostyl to jeden z największych odbiorców Schuco bardzo porządna firma. Vetrex to jeden z najlepszych marketingowców jeżeli chodzi o internet.

http://oknaopinia.pl/forum/firmy-produkuju0105ce-okna-pcv/oknostyl-konkurent-firmy-vetrex/

Wypada powiedzieć jedynie amen :lol2:

Nie wiem, ja wychodzę z założenia, że w pewnym momencie pozwoliłeś sobie trochę na zbyt wiele, stąd moja wypowiedź w Twoją stronę. Jeśli w moich wypowiedziach jest marketing, to wypada mi rzucić centralę firmy kurierskiej i zostać dealerem okien (tak, wg. Ciebie najlepiej Vetrexu):yes: bo akurat ze sprzedażą okien nie miałem dotąd nic wspólnego...

Gość TwojPan

Uzupełnienie nr2: właśnie przypadkiem trafiłem na swój post sprzed paru tygodni a w nim cytat - ten o którym wspominałem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-OKNA-szukam-dobrych-okien-jakie-okna-polecacie&p=6999383#post6999383

Nie wietrz teraz podstępu amigos.Pasujesz jak ulał do: Vetrex to jeden z najlepszych marketingowców jeżeli chodzi o internet.

Ustrzeliłem komara,bez armaty.Ten twój wolny czas,o jakim pisałeś-jest pewnie opłacalny :)

Każdy kto pracuje,na fora ma czas chwilami.Nie tysiącami postów,w jednym,czy dwóch tematach.

Vetrex to do dobry wybór,ale nie najlepszy.Ale ty to wiesz :)

Gość TwojPan
(tak, wg. Ciebie najlepiej Vetrexu):yes: bo akurat ze sprzedażą okien nie miałem dotąd nic wspólnego...

Ale z odpowiedziami,na temat ich wyboru-już tak.

Forum,to pytanie i odpowiedź.Bez sugerowania wyboru.Cała reszta to sugestia,autosugestia lub marketingowa kasa.

Ja piszę wprost.Profile Veka,to ostateczność.Jak dla mojego,nowoczesnego domu-to krok w tył.

Pozdrawiam.

....Ja piszę wprost.Profile Veka,to ostateczność.Jak dla mojego,nowoczesnego domu-to krok w tył......

Hmmm.... mieszkasz w Niemczech ? Bo tam tak postrzegana jest już Veka od dłuższego czasu. Wiele razy słyszałem niezbyt pochlebne opinie wśród Niemców jakim się "cieszy" albo producenci szajz robią albo coś jest na rzeczy

I tak jest postęp, wycofali się jakiś czas temu z powierzchniowego barwienia w masie

Gość TwojPan
Hmmm.... mieszkasz w Niemczech ? Bo tam tak postrzegana jest już Veka od dłuższego czasu. Wiele razy słyszałem niezbyt pochlebne opinie wśród Niemców jakim się "cieszy" albo producenci szajz robią albo coś jest na rzeczy

I tak jest postęp, wycofali się jakiś czas temu z powierzchniowego barwienia w masie

Użytkuję ten profil od dłuższego czasu-niby bezproblemowy ,ale...Nie chcę nikomu robić antyreklamy,czy reklamy.Moje pytanie dotyczyło profili Schuco.

I tylko taki profil mnie interesuje.Jak chcesz go porównać z Veką, czy jakimkolwiek innym-wystarczy pooglądać realizacje-ocenisz sobie sam :)

Jeśli kogoś uraziłem,przepraszam.Brzydzę się jedynie formą reklamy niektórych produktów na FM.Z wielu tematów wieje fachowym....smrodem marketingowym.I tyle.

Dziękuje.

Gość TwojPan
TwojPan - profil to niewiele z całości okna.

To tylko taka przenośnia,skrót myślowy.

Dla mnie wygląd okien,jako całości architektury domu,to podstawa.Potem dopiero,zaczynam się zastanawiać nad tym,czy stolarka spełnia moje oczekiwania w zakresie termiki,statyki itd...

Wielu potencjalnych nabywców myśli w ten sposób.Niestety,na wyglądzie stolarki "zamykają" swe wymagania...

Marketing,autosugestia naprawdę potrafi zdziałać cuda-dobrze to wiesz-jesteś długo na forum :)

Kto jak kto, ale kolega NW jest długo i dobrze wie, jak skuteczna może być taka forma obecności. Sukces marki Schueco to w mojej ocenie jego duża zasługa ( i mówię to na poważnie, bez złośliwości). Każdy ocenia po swojemu. Daleki jestem od mówienia, że Veka jest super. Znam małego producenta który tylko na tym haśle opiera swój przekaz.To żaden argument, w dodatku praktycznie nic nie znaczy. Podobny poziom prezentuje stwierdzenie "Niemcy to już dawno wychodzą.. " - ja dla odmiany zawsze słyszę że wychodzą plastiku. Ale to znowu tylko słaba reklama.

TP,

doczekam się opisu Twojego okna? To jest bardzo istotne by pokazać konkretny argument o który prosiłeś (przypomnę, że Ty chciałeś usłyszeć nazwę chociaż mówiłem "bierz Awilux":

Pisz zatem śmiało.Chętnie poczytam,choć mimo swej wiedzy,do bezstronnych nie należysz.No ale to jest w Twojej branży normalne.Bez urazy.

.

Nie czuję urazy. Ale już kolejne pogłębianie tego nie jest w tej sytuacji fair.

Zmierzam do tego, że wymiar 3700x2300 daje duże możliwości interpretacji. Podałeś że to stałe szklenie. Ok. Przyjmijmy że wybieramy korzystniejsze z punktu widzenia Uw - czyli szklenie w ramie. Teraz - czy ta konstrukcja jest podzielona? Dla uproszenia przyjmijmy, że jest odpowiednio wzmocniona, w jednej ramie, z podziałem słupkiem na pół (dlaczego upraszczam? bo wg moich dostawców powinna być podzielona na dwie części i złączona słupkiem statycznym, który de facto jest wielkim kawałem stali wpływającym na ogólny wynik Uw - ale tego prostsze programy raczej nie liczą)

Teraz - zakładając że ją dzielimy na pół - wg często stosowanych zasad powinno być w pakietach zastosowana grubsze szkło - 6mm, a wtedy wsp. U g spada z 0,5 do 0,6. Automatycznie okno z Uw 0,65 traci na 0,73. Jeśli okno podzielimy na trzy to możemy znowu myśleć o Uw 0,65.

Ile na tym zyskamy? Różnica na 8,5m2 (tyle ma taka konstrukcja) - w zależności od nośnika energii - najdroższy olej - 36zł/rocznie. Węgiel - 7,80 zł /rocznie. W takich wyliczeniach korzystam zawsze z programu udostępnionego przez firmę MS - http://www.uvalue.ms.pl/. Znacie inne programy - wrzućcie linka, chętnie sprawdzę poprawność tych założeń.

Na tym forum

Z przykrością informuję, że na forum znajdującym się na stronie http://www.oknaopinia.pl w wątku pod tytułem "Vetex - lider w produkcji okien" rozpowszechniane są nieprawdziwe informacje na temat vortalu i strony http://www.oknotest.pl. Żądanie w sprawie usunięcia wpisów naruszających dobra osobiste zostało już przesłane na ręce administratora strony http://www.oknaopinia.pl. W przypadku niespełnienia żądań sprawa zostanie skierowana na drogę postępowania sądowego.

Gość TwojPan
Kto jak kto, ale kolega NW jest długo i dobrze wie, jak skuteczna może być taka forma obecności. Sukces marki Schueco to w mojej ocenie jego duża zasługa ( i mówię to na poważnie, bez złośliwości). Każdy ocenia po swojemu. Daleki jestem od mówienia, że Veka jest super.

Finlandia.....podkreśliłem tylko,że jestem zwolennikiem forum wolnego od "naganiaczy".I basta.

Zacytowałem wypowiedź gościa z innego forum,bo idealnie pasowało mi to do tego co usłyszałem tutaj.Nie znam się na oknach,profilach itd.Ale zadając grzecznie pytanie,pytałem o cukierki,a nie o kiełbasę.A miałem wrażenie,że chciano mi doradzić zakup kiełbasy ;)

Ok,to moje odczucia.

Ja wybrałem profil Schuco ,parametry dla okna opisałem powyżej.Mnie zadowalają,jak i cena.Nie podaję jej celowo,bo wiem jaka jazda będzie.Porównam sobie ją sam.

Mam dosyć nietypowe wymagania,chciałbym otrzymać efekt poniżej.Chodzi o wysunięte drzwi w termoramie -jak na fotce poniżej.

Widziałeś coś takiego w Polsce?

P.S.

I powtarzam raz jeszcze,nie chce robić nikomu reklamy,ani antyreklamy.I nie oczekuję tego od nikogo tutaj.Mój nick jest właśnie kpiną z internetowego marketingu.Twój internet-TwójPan ;)

zał 2.jpg

house-d-by-bevk-perovic-architects-housed_06.jpg

house-d-by-bevk-perovic-architects-housed_07.jpg

house-d-by-bevk-perovic-architects-housed_03.jpg

Edytowane przez TwojPan
fotki

Kto jak kto, ale kolega NW jest długo i dobrze wie, jak skuteczna może być taka forma obecności. Sukces marki Schueco to w mojej ocenie jego duża zasługa ( i mówię to na poważnie, bez złośliwości). .....
Skuteczność obecności działa w obie strony, promuje i pogrąża. . . ale do meritum

TwoPan - zamieściłeś super fotki. Zakładam że u Ciebie także będą duże przeszklenia tafli 7-8 mkw łączonych ze sobą bez dodatkowego łącznika.Tak faktycznie chcesz by wyglądała Twoja elewacja ? Tak mniej więcej jedna szybka będzie ważyć tylko ok. 480 kilo więc jeszcze nie jest tragedia ale . . . duża część producentów szkła odmówi jej wykonania

Gość TwojPan
Skuteczność obecności działa w obie strony, promuje i pogrąża. . . ale do meritum

TwoPan - zamieściłeś super fotki. Zakładam że u Ciebie także będą duże przeszklenia tafli 7-8 mkw łączonych ze sobą bez dodatkowego łącznika.Tak faktycznie chcesz by wyglądała Twoja elewacja ? Tak mniej więcej jedna szybka będzie ważyć tylko ok. 480 kilo więc jeszcze nie jest tragedia ale . . . duża część producentów szkła odmówi jej wykonania

Najbardziej przeszklona elewacja ma ok 7,5m.Chciałbym ja podzielić na witryna-dzrzwi-witryna-witryna-czyli 4 części,lub na 3 części.Na fotkach,jest na bank profil alu w oknach,cienka ramka-na taki mnie nie stać-kosztowałby z 50k pln..Mnie zależy najbardziej na tym "efekcie wysuniętych i podkreślonych drzwi".Napisałem do projektanta domu (Słowenia) zapytanie,kto wykonał drzwi i w jakiej technologii.Mnie wydaje się ,że drzwi to to PCV razem z jakąś termoramą wysuniętą na równo z elewacją, w kolorze PCV okna-może to okleina?A może drzwi są drewniane?

Te "drzwi okienne",są świetnie podkreślone-nie wyglądają jak balkonowe w zwykłych oknach,a takich mam sześć.Chciałbym,aby to własnie tak było rozwiązane.Taka termorama,jest też zarazem elementem mocującym-nie trzeba żadnych konsol itd.

Na tym filmiku widać o co chodzi:

To co pokazałeś na zdjęciach jest bliższe zagranicznym katalogom niż polskiej stolarce. Najbliżesze im ekspozycje pokazuje Internorm.

To o czym pisałeś - nie zawierało żadnych parametrów ani opisów poza gabarytem i Uw. To mało dla rzeczowej dsyskusji.

Jak napisał Test - na wskazanym "portalu oknaopinie"(trudno je nazwać forum) jest miejscem gdzie toleruje się oczywiste kłamstwa. Gdybymn tamten post widział wcześniej, to nie pozostałbym obojętny. Także - wybacz - możesz im wierzyć, ale zalecam daleko idącą ostrożność w braniu na poważnie tamtego miejsca. Chyba że ktoś lubi wszelkie pleciuchy, które zostały wyrzycone nawet z oknonetu (bo na ich forum dla odmiany wpisy są zatwierdzane przed napisaniem)