Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam, potrzebuję pomocy ze strony Technologa okien PCV, w sumie to takiej porady. Znacie może kogoś? Może ktoś taki tutaj jest? :wiggle:

Witam, jaki profil, jaka marka okuć ? Może zacznijmy od tego oraz jaki jest problem ? Bo, że ktoś jest technologiem to nie znaczy że zna się tak samo dobrze na każdym rodzaju profili.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

mam podobny problem.

Otóż w 2006 roku kupiłam bardzo dobre i nie tanie okna JEZIERSKI.

Po upływie okresu gwarancji zaczyna odchodzić folia z okien.

Now wygląda to najlepiej.

Cry to jest normal. U znajomych którzy mają okna dłużej nie zauważyłam nic podobnego.

Czy da się to naprawić?

Proszę o pomoc!

image1.jpgimage2.jpgimage3.jpgimage5.jpg

Jestem na etapie pozwolenia na budowę, więc zapewne jest to czas na wybór okien. Projekt ma dużo dużych okien, kilka narożnych, projekt zeznaje, że około 120m2 okien przed nami.

I stoję przed dylematem - jakie okna wybrać. PCV? drewniane?

obecnie w domu mam drewniane od Bartkowiaka, generalnie narzekać nie mogę, choć odświeżać je musieliśmy sami mimo wcześniejszych zapewnień, że można im to zlecić za jakiś czas. Parapety w łazienkach za to mam zupełnie do bani, rysują się, barwi je zwykła gazeta. Ostatnio rozszczelniły się dwa okna, po miesiącu przyjechali i wymienili oszklenie, ale silikon udało mi się doczyścić po dwóch tygodniach.

Dotychczas miałam okna dwuszybowe, teraz chciałabym chyba trzyszybowe i szyba P4. I może dla odmiany PCV? Ten dom będzie trzecim, ale pierwszym budowanym od podstaw, więc wolałabym nie budować dla wroga ;)

Komu można w wielkopolskim zaufać?

I jeszcze jedna rzecz, ważna pewnie. Okna tarasowe z jak najmniejszym progiem, muszę przez nie przejechać wózkiem inwalidzkim.

Edytowane przez kinusp

Dla.osob na wózku najlepszym rozwiazaniem jest balkon dwuskrzydlowy z ruchomym slupkiem i z niskim aluminiowym progiem.

Jeszcze lepszym bylby HS z automatycznym otwieraniem ale poki co mechanizm to kosmos cenowy na nasze warunki (ok. 11 tys za samm mechanizm)

A co do reszty po prostu daj w kilka miejsc do wyceny i zobacz czy ktoś nie zgłasza zastrzeżeń do jakiegos okna

Witam,

mam podobny problem.

Otóż w 2006 roku kupiłam bardzo dobre i nie tanie okna JEZIERSKI.

Po upływie okresu gwarancji zaczyna odchodzić folia z okien.

Now wygląda to najlepiej.

Cry to jest normal. U znajomych którzy mają okna dłużej nie zauważyłam nic podobnego.

Czy da się to naprawić?

Proszę o pomoc!

[ATTACH=CONFIG]345809[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]345810[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]345811[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]345812[/ATTACH]

Witam,

naprawić można, ale okleina po takim czasie będzie miała trochę inny odcień niż nowa przyklejona w tym miejscu, dodatkowo trzeba sprawdzić jak zamontowany jest słupek jeśli na kości przykręcone od zewnątrz to można go bez problemu wykręcić, jeśli od zewnątrz przykręcane to demontaż całego okna, a to podnosi koszty. Pytanie na jakiej estetyce nam zależy, bo można "rzeźbić" można też wymienić całą ramę skrzydła, okucie szyby wykorzystać ponownie...

Pozdrawiam,

Norbert Pieściuk

naprawić moża

Pewnie, że można tylko po co? Najpierw trzeba usunąć przyczynę zjawiska. Ze zdjęć stwierdzić jej nie sposób. Wada jest następstwem rozszerzalności liniowej słupka stałego a zatem słupek albo jest zablokowany albo nadmiernie długi albo jedno i drugie razem. Naprawa w tej sytuacji spowoduje, że zjawisko wystąpi ponownie jest tylko kwestią czasu, kiedy.

Edytowane przez T12345T

Jest to efekt problemow jakie swego czasu miala firma z klejem. Nie pierwszy to przykład odchodzacej okeiny w ich produktach.

Pytanie

Czy tak bardzo pomarszczona okleina przeszkadza sasiadom ? ;)

Jesli nie to zostawic i nic nie robic.

Jesli tak to sa dwa wyjscia.

Wymienic oscieznice

Naciąć folie. Przykleic cbocby kropelka. Nadmiar odciac. Czy bedzie ladniej-wątpię

Pewnie, że można tylko po co? Najpierw trzeba usunąć przyczynę zjawiska. Ze zdjęć stwierdzić jej nie sposób. Wada jest następstwem rozszerzalności liniowej słupka stałego, a zatem słupek albo jest zablokowany albo nadmiernie długi albo jedno i drugie razem. Naprawa w tej sytuacji spowoduje, że zjawisko wystąpi ponownie jest tylko kwestią czasu, kiedy.

Może być że słupek jest za długi, może być, że pod złym kątem frezowany, jak napisałeś ze zdjęcia stwierdzić nie sposób. Naprawialiśmy takie rzeczy i po kilku latach jak na razie nic się nie dzieje, a nowa rama itd. pewnie tylko jakie koszty...

W związku z pomówieniami i próbami szkalowania firmy Jezierski Markowe Okna postanowiliśmy się odnieść do postawionych zarzutów. Zamówienie na okna łukowe będące przedmiotem dyskusji zostało złożone w firmie Jezierski Markowe Okna przez lokalnego dealera. Wszelkie ustalenia odnoszące się do rozwiązań technicznych zostały poczynione również przez zleceniodawcę, który przyjął do wykonania konstrukcje łukowe o podziałach skrzydeł, co do których ostateczny klient wyrażał wątpliwości dotyczące ich późniejszego funkcjonowania. Firma Jezierski zaakceptowała zaproponowane rozwiązania jako w pełni zgodne z wytycznymi i tabelami statycznymi dostawców komponentów do produkcji okien, firm Schuco i Winkhaus, a klient zaakceptował propozycję jako zgodną z jego oczekiwaniami. Po wykonaniu i zamontowaniu okien klient zgłosił szereg zastrzeżeń odnoszących się do estetyki i funkcjonowania okien. Firma Jezierski Markowe Okna, mając na względzie zadowolenie klienta, kilkukrotnie wysyłała ekipę serwisową na podstawie nieuzasadnionych zgłoszeń "reklamacyjnych" opartych jedynie na niezaspokojeniu wymagań estetycznych odbiorcy, m.in. odnoszących się do błyszczącej okleiny (co jest naturalnym wynikiem procesu gięcia profili w gorącym oleju) oraz do nieodpowiadającej wymaganiom estetycznym klienta jakości zgrzewów. Mimo wszystko reklamacje zostały uwzględnione a estetyka okien została doprowadzona do poziomu jaki życzył sobie klient. Dodatkowo aby klient był w pełni zadowolony, producent, na życzenie klienta i na własny koszt, dokonał przeróbki skrzydeł stałych na uchylne oraz doposażył okna w zwiększające komfort użytkowania okucia odstawne co zostało potwierdzone podpisem klienta na protokole wykonania usługi. Firma Jezierski Markowe Okna podjęła wszelkie możliwe działania znacznie przekraczające obowiązki wynikające z zapisów gwarancji reagując na zastrzeżenia klienta, a prace serwisowe były wykonane prawidłowo – co klient potwierdził podpisem na protokole reklamacyjnym. Mimo poniesionych kosztów i podjętych działań, klient wyraził żądanie wymiany okien na nowe, na co firma nie wyraziła zgody z powodu braku podstaw do wykonania takiej usługi, co zaowocowało nieuzasadnionymi pomówieniami i szkalowaniem producenta na forum internetowym. W związku z podjęciem wszelkich działań w celu zaspokojenia wymagań klienta, udzielenia dodatkowego (kilkutysięcznego) rabatu, dodatkowych materiałów i usług świadczonych na każde życzenie klienta, firma Jezierski sprawę uznaje za zakończoną i uznaje dalszą dyskusję w powyższym temacie za bezprzedmiotową.

Muszę podmurować okna tarasowe. Dokładnie na wysokość 1 bloczka betonu komórkowego. Mam pytanie: Dzielić ten bloczek na pół żeby zatopić w spoinie pomiędzy połówkami dwa pręty 6-8 mm? Reszta okien tak była zbrojona. Ściany z bloczka komórkowego i zalecają zbrojenie strefy podokiennej. Pod balkonowymi musiałbym specjalnie ciąć bloczek na pół. Warto? trzeba?

Proszę o poradę.

Mam w projekcie (ściana 12 m) od strony tarasu dwa duże przeszklenia dwa razy po około 4,5 m. Jedno byłoby w salonie, drugie w kuchni.

Co było najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o ceną, wygląd i jakość. Jeszcze mogę zmienić wielkość otworu.

1 Opcja: PSK 3 m + 1,5 m FIX (opcja dobra cenowo ale minus to próg PSK + ciężko w otwieraniu)

2 Opcja: zrobić jedno HS na 4 metry (tutajj kwestia cena)

3 Opcja - jakieś propozycje?

Proszę o poradę.

Mam w projekcie (ściana 12 m) od strony tarasu dwa duże przeszklenia dwa razy po około 4,5 m. Jedno byłoby w salonie, drugie w kuchni.

Co było najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o ceną, wygląd i jakość. Jeszcze mogę zmienić wielkość otworu.

1 Opcja: PSK 3 m + 1,5 m FIX (opcja dobra cenowo ale minus to próg PSK + ciężko w otwieraniu)

Tej opcji bym nie wybrał, chyba, że masz zaufaną firmę montażową i połączy te elementy dobrym statykiem, następnie ten statyk połączy z podłogą i sufitem, szynę podeprze na całej linii w PSK

2 Opcja: zrobić jedno HS na 4 metry (tutajj kwestia cena)

Zrobić HS , cenowo drożej na początku, ale za to na lata bezawaryjna obsługa, mniej siwych włosów później jak źle zamontowane PSK się uszkodzi i nikt nie będzie chciał przyjechać, a jak znajdzie Pan zmęczony walką inną firmę to naprawią i wtedy wyjdzie drożej niż HS...

3 Opcja - jakieś propozycje?

Dwa stałe szklenia najtaniej i najpewniej ;)

:)

Edytowane przez NorbertPieściuk
poprawki estetyczne