Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lubi - nie lubi. Nawet jej nie zna. Poza tym to twór jego fantazji. Wziął przykład ze mnie i zrobil literówkę - po raz kolejny zaczerpnął z mojego bloga (wcześniej w jednym z wcieleń przyjął nick Pan Tadeusz - czyli człowieka, który też się poczuł urażony moją oceną i wyrażał z tego tyutułu krytyczne opinie. Ich także nie usuwałem - mimo iż na blogu mogłem to robić bez żadnych skrupułów - tylko wg własnego widzi mi się.

No cóż - każdy ma prawo do własnego zdania - nawet gdy to wygląda tak jak widać;)

Proszę o opinię osób posiadających okna na profilach aluprof. Interesują mnie głównie profile MB-70 oraz MB-86, oraz HS MB-77.

Ceny okien na tych profilach są w granicach cen Schuco PVC, przynajmniej w moim przypadku. Stąd moje zainteresowanie.

Jakby ktoś znał dobrą firmę produkującą takie okna z południa Polski, to będę wdzięczny za info.

Coś się tu cicho zrobiło, czyżby wszyscy już o wakacjach myślą :)

Miałem okazję wczoraj obejrzeć okno HS Aluprofa MB-77HS.

Jedno co mnie zaniepokoiło to próg, który jest tak jakby w kształcie "rynny", Obawiam się że może być problem z utrzymaniem go w czystości.

Czy moje obawy są słuszne?

W przypadku okien HS PVC czy z drewna, jakie miałem okazję oglądać, próg był wykonany inaczej, nie ma tego problemu o którym piszę wyżej.

Coś się tu cicho zrobiło, czyżby wszyscy już o wakacjach myślą :)

Miałem okazję wczoraj obejrzeć okno HS Aluprofa MB-77HS.

Jedno co mnie zaniepokoiło to próg, który jest tak jakby w kształcie "rynny", Obawiam się że może być problem z utrzymaniem go w czystości.

Czy moje obawy są słuszne?

W przypadku okien HS PVC czy z drewna, jakie miałem okazję oglądać, próg był wykonany inaczej, nie ma tego problemu o którym piszę wyżej.

Mam HST z Oknoplastu, próg jak piszesz, z zewnątrz jest aluminiowy ze spadkiem natomiast od wewnątrz jest w kształcie stożka, po którym jeździ skrzydło. Pozdrawiam.

W tym systemie są dostępne 2 rodzaje progów. Ten w formie "rynny" wpuszcza się w podłogę ale jest jeszcze wersja niska - bez "rynny". Poniżej rysunki.

MB77HS.jpg

W tym niskim może się jednak zbierać woda w zagłębieniu na środku.

MB77HS.jpg

Moi drodzy, mam do was pytanie, może ktoś kto się zna odpowie mi na nie.

Ostatnio dostałam 2 wyceny okien do domu (ta sama firma - inny partner handlowy). Moje pytanie dotyczy podpunktu odnośnie szyb. Podam przykład jednego okna.

Wersja 1: szyba: 4x16x4x16x4 cena brutto 1169 zł Uw 0,79

Wersja 2: szyba: 4x18x4x18x4 cena brutto 788 zł. Uw 0,76

Którą wersję wybrać, co lepsze? Rozumiem że różnica jest pomiędzy odstępami pomiędzy szybami, ale nie wiem czy lepiej jest by było tego mniej czy więcej?? Poradźcie proszę

Widzę tu jakiś brak logiki. Wersja 2 jest tańsza pomimo (kosmetyczne) lepszych parametrów u tego samego producenta?

Nie wiem jak jest z logiką, ale taką wycenę dostałam. Okna wyceniane jedne pod Warszawą drugie okolice Ostrołęki.

Jeśli chodzi o Uw to w całej wycenie (a mam 18 okien) nie jest tak że zawsze tańsze okno ma mniejsze Uw.

Nie wiem czym się kierować... :(

Mam HST z Oknoplastu, próg jak piszesz, z zewnątrz jest aluminiowy ze spadkiem natomiast od wewnątrz jest w kształcie stożka, po którym jeździ skrzydło. Pozdrawiam.

Jak długo użytkujesz już tego HS'a? Jest problem z utrzymaniem czystości prowadnicy? Jeśli jeszcze raz wybierałbyś okna, to jeszcze raz wybrałbyś profil aluminiowy?

W tym systemie są dostępne 2 rodzaje progów. Ten w formie "rynny" wpuszcza się w podłogę ale jest jeszcze wersja niska - bez "rynny". Poniżej rysunki.

Dzięki za rysunki.

Szukałem trochę po sieci, i widzę że generalnie w profilach HS aluminiowych próg wygląda podobnie, więc może tak ma być....

Jeszcze szybkie pytanie. Czy prawdą jest, że okna PVC są szczelniejsze powietrznie od aluminiowych, i jeśli tak czy duża różnica w tej szczelności?

Np. porównując okna vetrex na profilu Veka V90+ i Aluprof MB-86HI?

Jak długo użytkujesz już tego HS'a? Jest problem z utrzymaniem czystości prowadnicy? Jeśli jeszcze raz wybierałbyś okna, to jeszcze raz wybrałbyś profil aluminiowy?

Dzięki za rysunki.

Szukałem trochę po sieci, i widzę że generalnie w profilach HS aluminiowych próg wygląda podobnie, więc może tak ma być....

Jeszcze szybkie pytanie. Czy prawdą jest, że okna PVC są szczelniejsze powietrznie od aluminiowych, i jeśli tak czy duża różnica w tej szczelności?

Np. porównując okna vetrex na profilu Veka V90+ i Aluprof MB-86HI?

HS montowany na początku lutego, może i niedawno ale jestem na etapie wykończeniówki i co dzień chodzę w butach w te i z powrotem. Problemu nie ma. Jak zacznę mieszkać będzie tylko lepiej. Jak na razie próg aluminiowy spełnia swoje zadanie. Gdybym wybierał jeszcze raz, też był by to Oknoplast i ten typ progu. Pozdrawiam.

Moi drodzy, mam do was pytanie, może ktoś kto się zna odpowie mi na nie.

Ostatnio dostałam 2 wyceny okien do domu (ta sama firma - inny partner handlowy). Moje pytanie dotyczy podpunktu odnośnie szyb. Podam przykład jednego okna.

Wersja 1: szyba: 4x16x4x16x4 cena brutto 1169 zł Uw 0,79

Wersja 2: szyba: 4x18x4x18x4 cena brutto 788 zł. Uw 0,76

Którą wersję wybrać, co lepsze? Rozumiem że różnica jest pomiędzy odstępami pomiędzy szybami, ale nie wiem czy lepiej jest by było tego mniej czy więcej?? Poradźcie proszę

Witam, wersja druga jest tańsza około 32% musi to być inny system bo różnica jest za duża, albo ktoś zapomniał dać rabat i wysłał Panu bez. Różnica w szybach wynika z zastosowanego pakietu i tu mógł sprzedający nie wiedzieć, że może zastosować szybę na ramkach 18 o przenikalności 0,5 lub profil nie pozwala na jej zastosowanie. Co lepsze na podstawie samych szyb trudno wywnioskować, każdy ma inne potrzeby, jeden boi się słońca inny włamywaczy, a jeszcze inny wysokiej ceny ;)...

Witam, wersja druga jest tańsza około 32% musi to być inny system bo różnica jest za duża, albo ktoś zapomniał dać rabat i wysłał Panu bez. Różnica w szybach wynika z zastosowanego pakietu i tu mógł sprzedający nie wiedzieć, że może zastosować szybę na ramkach 18 o przenikalności 0,5 lub profil nie pozwala na jej zastosowanie. Co lepsze na podstawie samych szyb trudno wywnioskować, każdy ma inne potrzeby, jeden boi się słońca inny włamywaczy, a jeszcze inny wysokiej ceny ;)...

Zapomniałam dodać że są to ceny po rabatach (ale ceny przed rabatem również się różniły).

Ale nie o cenę mi chodzi bo różnica na całości jest niewielka (u jednego jedno okno jest droższe, drugie tańsze; podobnie jest z "Uw" )

Dodam że wyceniane te same okna - DAKO DPQ-82

Ale wytłumaczcie mi proszę jaka różnica jest w tych "16" a "18". Na co to wpływa?