Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Może dla rozluźnienia atmosfery powiem tak.

Pan Jareko i Pan Pchełek grają w jednej drużynie (to widać) i sprawiają wrażenie jak nasza reprezentacja narodowa ................chyba chcecie trafić w jakieś okienko. Panowie..........

Przecież wszyscy wiedza ze nie ma Norm Polskich na montaż stolarki, po co ludzi wprowadzacie w błąd ?

Gdzie w internecie ? Które numery ?

Widzę ze Pan Jareko wie nawet jak ja realizuje oczekiwania klientów ha ha ha. Panie Jareko chylę czoła TY WIESZ WSZYSTKO !!! (to chyba jest ten rzeczywiście źle rozumiany marketing).

Panowie chciałem tylko żebyście stwierdzili prawdę, ale widzę ze na tym forum jest jak z tym montażem NIE MA ZADNYCH NORM POLSKICH.

Smutny wniosek :cry:

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sluchajcie! Juz wiem!

SzSz i BUSZUJACY maja jakis defekt komputerowy! Oni nie czytaja innych postow niz Jareko i Pchelka! Rety! Ratunku! Moze to zarazliwe! Czeka ich wieczny dialog z Jareko - to straszne!

SzSz i BUSZUJACY ja sie Was pytam po cholere Wam te normy zeby DOBRZE zamontowac okno!!!

Ale po co ja sie pytam, skoro oni czytaja tylko Jareko i Pchelka... Filtr jakis, czy co? Tylko po co czytaja, skoro ich tak nie lubia? :o

Pieczara.

PS:

A w obowiazujacych u nas europejskich normach juz szukaliscie? A ksiazke na temat montazu okien jakas czytaliscie (taka wydrukowana po 1950 roku)? A moze chociaz obrazkowa instrukcje obslugi? :o

Proponuje taka karteczke na drzwiach firmy:

Z powodu braku numerka PN na montaz stolarki okiennej uprzejmie zawiadamia sie p.t. klientow, ze taki montaz nie jest mozliwy do wykonania. Z powazaniem BUSzSzUJACY i Ska.

Mozna jeszcze dodac, ze ryzykujemy na wlasna odpowiedzialnosc, grozi powiklaniami i w dluzszej perspektywie sie nie oplaca. Lepiej okna postawic "od wewnatrz" i oprzec o mur. W otwory okienne co najwyzej folia albo pecherze rybne.

Pieczara

by cos dla rozladowania atmosfery - kilka obrazkow :)

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/ciekawe_zdjecia_z_montazy/wawer/Wawer_wykusz_%20zewnatrz_1.jpg

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/ciekawe_zdjecia_z_montazy/wawer/Wawer_wykusz_%20zewnatrz.jpg

i majac cos takiego nie zrobic sobie tarasu na gorze z piekna kuta balustrada? Echhh... nie popisal sie architekt a klient tez teraz zaluje

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/ciekawe_zdjecia_z_montazy/wawer/Wawer_wykusz.jpg

jesli tylko wykonczeniem wnetrza nie popsuje wlasciciel tego co tu widac to chyba bedzie najladniejszy salon jaki widzailem

Choc jeszcze jeden tu kiedys zamieszcze jak juz tynkarze sie wyniosa z budowy - tam dla odminy ogrod zimowy zrobiony ze smakiem a nie jakies tam aluminiowe pudelko ;)

Dzięki za odpowiedź, teraz dopiero "otworzyłam" computer. Rozumiem argumenty o stabilnym podparciu okien, jest to dla mnie logiczne.

Tylko co zrobić w sytuacji gdy kliny te wystają do wewnątrz pokoju, tak,że nie nie da się zamontować parapetu???

A odnośnie tych chrzanionych bloczków betonowych, czy nie będzie przemarzania w tych miejscach? Brak pod nimi szlicht i ocieplenia styropianem, całe szczęście, że ten tzw. montażysta postawił te bloczki na papie a nie na gołym betonie!

Właśnie, jak się montuje okno balkonowe, które waży 450 kg, gdy nie ma jeszcze zrobionych szlicht? na czym sie je wspiera? i jak to sie ma do wszystkich warstw izolacji podlogi na gruncie ktore potem trzeba wykonac??

Magda Skowrońska

Madziu - chcialem pomilczec troszke - moze spece SS i BwO mieli by cos do poradzenia ci ale widze ze .... oni tylko w gebie sa mocni ;)

Tak wiec po kolei

Kliny pod oknami. Spoko - jak na chwile je wyjmiesz i podmienisz na inne (pcv) lub nawet te same zostawiajac ustawisz je w lini okna - nie beda wystawac a okno nawet z szyba P-6 sie nie opusci jak po kolei kliny wyjmiesz i nowymi zastapisz (pod jednym warunkiem - ze okna masz opianowane ;) ale juz widze ze ekipa dobra bo wie o co chodzi )

Pustaki pod balkonem

Jejku - toz to proste jak konstukcja cepa ;) Od zewnatrz pomiedzy pustakami dajesz styropian ale tak by albo podparapetowka albo 1/2 szerokosci futryny byla odslonieta, lekki szalunek - nawet ze zwyklago kartonu - i robisz miedzy postakami wylewke do poziomu okna. Pozniej po jej stwardnieniu wyciagasz pustaki i uzupelniasz wylewke.

Jest tez jeszcze jedna metoda ale do diaska - mam dosc dzielenia sie cala swoja wiedza na ogolnym by jakies oszolomy dzieki mnie uczyly sie fachu - to kosztuje - wiec to podam ci na priv

Ciekawe ile osób jest zdegustowanych postawą firmy Goran względem klientów, ktorzy już opłacili i zainstalowali okna a teraz czekaja na usunięcie usterek?

Ja czekam ponad 2,5 miesiąca i od samego początku słyszę, ze usterki będą usunięte za 2 tygodnie. Gdy zbliża się umówiony termin, nikt nie dzwoni, nie przyjezdza, nie pamięta, że ze mna rozmawiał i sie umówił. Jak do tej pory, Goran zasłużył sobie u mnie na miano najgorszego dostawcy materialów na budowę. :evil:

Tez szukam okien :smile: , a raczej dobrej firmy, która mi je zainstaluje i sprzeda).

Wybrałam system VEKA - jest u rodziców w mieszkaniu i sprawuje sie nienagannie. Może polecicie jakąś niedrogą firmę z dobrymi montażystami.

Dzięki

Bułka

PS. Ile średnio można dostać rabatu przy zakupie okien ? ( a gdybym tak jeszcze brała paraperty...)

Czy możecie mnie oświecić w tej kwestii????Nic mi nie mówi system Veka!!

ja jej nie lubie ;) ale nazwa mi znana - gorzej ze znajmoscia producenta - w poniedzialek bedzie Pchelek -on ich zna wszystkich a wiekszosc nawet z nazwiska :)

Jeszcze kilka lat temu dobra opinia cieszyl sie Technoprojekt na Polnej (na przeciw najslynniejszego kiedys warzywniaka) w Warszawie - ale kontakt sie urwal i nic teraz o nich powiedziec nie potrafie

Zdublowana odpowiedz

Dlaczego ja powtarzam? Jest to moj punkt widzenia na roznice i ekonomiczny sens stosowania profili 5 komorowych zamiast 3 komorowych a tutaj jednak szukajacych okien zaglada najwiecej - jest to material do przemyslenia i chwili zastanowienia sie

I tak drodzy Forumowicze decyzja nalezy do WAS :)

Na przykladzie mojego domu mala wyliczanka kosztow i oszczednosci

Koszta poniesione w sezonie grzewczym 1992 – zima była dosć ostra i w miarę długa – koszt całkowity ogrzania chałupy wyniósł 4900,- (uwzględnia także piec kąpielowy i termę gazowa w kuchni)

październik 450

listopad 900

grudzień 800

styczeń 900

luty 1100

marzec 500

kwiecień 250

A teraz wyliczenia:

Powierzchnia ścian – 424 mkw. ( uwzględniając powierzchnie dachu oraz powierzchnie piwnic do poziomu minus 1 metr)

Powierzchnia zamontowanych wszystkich okien – 46,55 mkw. (przeważają duże okna z szyba k = 1,1 )

Powierzchnia okien stanowi 10,98 % powierzchni ścian ktorymi moze uciekac cieplo

Poniesione koszty na straty ciepła przez ściany – 4362,04 PLN

Poniesione koszty na straty ciepła przez okna – 537,96 PLN

Porównując proporcje po zastosowaniu okien pięciokomorowych i zakładając ze ich izolacyjność termiczna będzie większa o 30% (rzadko kiedy tak bywa – wręcz specjalnie tak przerysowuje te wartości) uzyskamy zmniejszenie wydatków na zniwelowanie strat przez okna do kwoty 376,57 co daje nam oszczędność w wysokości 161,39 PLN w sezonie grzewczym

A teraz o moich oknach – KBE trzykomorowe kosztowały mnie w 1990 roku 24.700 000,-

Zrobiłem symulacje ile musiałbym za nie zapłacić dziś – dala kwotę 21 080,- PLN

Pieciokomorowka w porównywalnym profilu REHAU kosztowałaby mnie 24 300,- PLN czyli o 3 220,- PLN więcej

I podsumowanie – przy zaoszczędzaniu 161,39 PLN rocznie na różnicy komór i wydatkach (zakładając ze zimy byłyby za każdym razem tak samo ostre) wyszło mi ze kwota wydana na okna 5 komorowe zwróci mi się po ponad 18 latach

I teraz moja wizja podsumowania i postępowania

Biorąc pod uwagę ze szyba stanowi minimum 65% powierzchni okna moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest inwestycja w jeszcze cieplejsze szyby – by globalny współczynnik k radykalnie w oknie obniżyć. Teraz one są cholerycznie drogie ale za 18 lat może okazać się ze będą tanie jak barszcz.

I jeszcze jedna uwaga – większa cześć budowanych domów ma inna proporcje okien do ścian – często mniejsza (moja jest mocno przeszklona) tym samym symulacja ta będzie jeszcze bardziej dla 5 komorowi niekorzystna a w bloku wielorodzinnym to już schodzimy poniżej 4 - 5% powierzchni ścian (ipodlog oraz stropow) którymi ciepło ucieka

Podkreślę jeszcze raz – TAK JA TO POSTRZEGAM !!!

10% powierzchni okien nie oznacza że przez okna ucieka 10 % ciepła (chyba że izolacyjność ścian jest taka sama jak okien)

Poza tym w 1992 roku nie było okien z szyba 1,1

Poza tym lepsza izolacyjność profila powoduje inny rozkład temperatur w profilu. W trzykomorowym już pojawi się para na szybie, a w pięcio pewnie jeszcze nie.

Druga sprawa to ciekawszy i solidniejszy wygląd.

wg mnie w bloku ze wzgledów izolacyjności wystarczy w zupełności 3 komorowy, natomiast w domku warto choć nie koniecznie pomyśleć o profilach pięciokomorowych (sąsiad tu już nie dogrzeje)

10% powierzchni okien nie oznacza że przez okna ucieka 10 % ciepła (chyba że izolacyjność ścian jest taka sama jak okien)

jednak sadze ze moje zalozenie nie jest obarczone bledem. cholerka - dokladne wyliczenia wszystkich strat jakie robil mi znajomy projektujac instalacje CO i dobierajac grzejniki poszly juz dawno do kosza. Wtedy wyliczenia bylyby dokladne do grosza. Jesli ktos taki projekt z dokladnymi obliczeniami strat dla kazdego pomieszczenia i domu jako calosci ma - moze sobie to bardzo latwo obliczyc.

Poza tym w roku 1992 nie bylo jeszcze okien z szyba 1,1

tak - to prawda - 1,1 pojawilo sie dopiero w 97 czy 98 (przynajmniej u nas) ale dla wyliczen to nie ma znaczenia - zalozmy ze jest 1,1 (specjalnie tak napisalem by juz nie mieszac za bardzo) zwlaszcza ze pamietam dokladnie ile wtedy placilem za gaz, przy kiepskim piecu i realnie slabo jeszcze ocieplonym poddaszu. Faktem jest ze wszystkie szyby o k=2.8 powymienialem na 1,1 (przynajmniej w swojej czesci domu) gdyz tak radykalnie zwiekszenie izolacyjnosci jest juz odczuwalne a koszta teraz sa naprawde niewielkie i nie byly to pieniadze wywalone w bloto

Poza tym lepsza izolacyjność profila powoduje inny rozkład temperatur w profilu. W trzykomorowym już pojawi się para na szybie, a w pięcio pewnie jeszcze nie.

z obserwacji widze ze nie ma to wbrew pozorom znaczenia - para sie pojawia i tu i tu - wszystko zalezy od wietrzenia i stopnia wilgotnosci wewnatrz

Druga sprawa to ciekawszy i solidniejszy wygląd.

wg mnie w bloku ze wzgledów izolacyjności wystarczy w zupełności 3 komorowy, natomiast w domku warto choć nie koniecznie pomyśleć o profilach pięciokomorowych (sąsiad tu już nie dogrzeje)

tez mam podobne podejscie. Te wyliczenia sa tylko orientacyjne. I jakby wbrew wlasnemu interesowi gdyz drozsze okna to dla mnie wiekszy zysk :) Chcialem na ich przykladzie tylko pokazac ,ze nie zawsze taka inwestycja jest oplacalna ekonomicznie i chyba sie nie pomylilem w tym za bardzo. Jak widze tez masz podobne watpliwosci co do domkow i chyba przyznasz, ze w przypadku sciany 2W to jakby jest to sztuka dla sztuki

Jeszcze raz podkresle - to moj poglad - klient podejmuje decyzje - ale z jednym sie z Toba zgodze bezapelacyjnie - pieciokomorowka wyglada ladniej (najladniejsze dla mnie jest SCHUCO CT-78 - ale w kolorze)

jednak sadze ze moje zalozenie nie jest obarczone bledem.

Jareko, niestety Gosc ma racje. Przez szybe latwo moze uciec wiekszosc ciepla! Np. dla okien zajmujacych 10% pow. scian przy U sciany=0.3 i U szyby=1.1 przez szyby ucieka prawie 30% ciepla!

Ogolnie wzor jest taki:

S_mur - powierzchnia calkowita scian (bez okien)

U_mur - wspolczynnik U scian

S_okn - powierzchnia calkowita okien

U_okn - wspolczynnik U okien

U_calk=(S_okn*U_okn+S_mur*U_mur)/(S_okn+S_mur)

np. dla sciany 6x2.5 m2 (U=0.3) z jednym oknem 1.5x1.5 (U=1.1) U_calk=0.38, z czego 30% ubytkow ciepla przypada na okno (mimo, ze jego powierzchnia to 10% sciany!). A jak masz odwrocone proporcje (10% muru i 90 % sciany), to przez szyby ucieka 97% ciepla!

A ja mam luksfery z U okolo 3 :cry:

Dlatego niektorzy docieplaja sciany styropianem, welna, tynkiem termoizolacyjnym, zamiast 8 cm daja 10 albo 15 a jak policza ile na tym zaoszczedza, to za wiele nie wyjdzie, niestety...

Pozdrawiam

Pieczara.

PS:

zamiast U moze byc K, W i inne wielkosci, ktore chcesz policzyc i ktore sa liczone w dowolnych jednostkach na metr kwadratowy.

Pieczara - widać żeś fachowiec w naszej branży. jak masz takie pragnienie to mi podaj adres na priva to Ci wyślę dokumentację montażu okien ze spisem wszelkich norm dotyczących tego tematu.

Opracowane jest to przez firme VEKA. To taki elementaż montażu.

Warto to mieć - ciekawa sprawa.

A co do firmy TECHMAPROJEKT to ma się bardzo dobrze. jak chcecie to wam użyczam adres e-mail do nich [ [email protected] ]

Robią stale na systemie VEKA, już od 14 lat.

Kierownik akwizycji Pan Zbigniew Grzegórski