Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Szanowna Pani Magdo nie wiem czy mogę się jeszcze odzywać bo znowu mam inne zdanie i chyba znowu niepopularne. Chciałem zaznaczyć że jestem chory i dlatego tez proszę wszystkich o wyrozumiałość

Kliny musza być wyciągnięte po montażu. Moim zdaniem Inspektor Budowy ma racje.

Montuje się okna z odpowiednią przestrzenia dylatacyjną, tak aby stolarka mogła „pracować”. W monecie gdy po montażu okna są nadal ZAKLINOWANE, okno w żaden sposób nie może „pracować”. Właśnie przez kliny ościeżnica zaczyna się trwałe odkształcać. Efektem takiego nieprawidłowego montażu są często powykrzywiane ramy ościeżnicy.

Mam nadzieje ze nie posłuchała Pani tych nieznośnych porad Pana Jareko i odkształcenia ramy nie są jeszcze widoczne.

Trzeba pamiętać również ze każdy montażysta chwiali swój montaż, tak jak ja swoja prace. Osoba bezstronną która broni Pani interesów jest właśnie Inspektor Budowy. Proszę również zwrócić uwagę na wszystkie instrukcje od producentów które są podawane przy zakupie.

Mam nadzieje że moje informacje Pani pomogą :)

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pieczara - ok - dzieki - juz wiem ze popelnilem blad w obliczeniach :(

Spojrz teraz na obliczenia - czy wciaz jest blad?

przy 3 komorowych oknach (sciany te same :) )

sciana 0,31 (to dokladnie wyliczylem uwzgledniajac wszystkie powierzchnie - tak jak poprzednio)

okna 1,35 (usredniona wartosc dla 3komorowki)

z Twego wzoru wynika ze U calych scian wyniesieU=0,41

przy 5komorowych

sciana 0,31

okna 1,15 (usredniona wartosc dla 5komorowki)

z Twego wzoru wynika ze U calych scian wzrsnie do wartosci U=0,39

roznica wyniosla 4,9% a nie jak napisales 30% (moze wciaz sie myle?)

czyli hmmm... wlasnie jak to obliczyc by bledu nie zrobic :) - przyjmijmy procentowy wzrost izoalcyjnosci calego budynku o 4,9% (powiedz jesli sie myle) czyli wydatkujac na ogrzewania podane wczesniej wartosci zaoszczedze 4.9% z calosci kosztow na ogrzewanie czyli 240 zl i porownujac roznice w cenie miedzy 5 a 3 komorowka i wynoszaca 3220 PLN - naklad zwroci mi sie za okolo 13 lat

Czy teraz blad tez popelnilem?

Pchelek - mojo namiary masz - moze mi takze ta dokkomentacje przeslesz ? :)

...W monecie gdy po montażu okna są nadal ZAKLINOWANE, okno w żaden sposób nie może „pracować”. Właśnie przez kliny ościeżnica zaczyna się trwałe odkształcać. Efektem takiego nieprawidłowego montażu są często powykrzywiane ramy ościeżnicy.

Mam nadzieje ze nie posłuchała Pani tych nieznośnych porad Pana Jareko i odkształcenia ramy nie są jeszcze widoczne.....

Facet - najpierw przeczytaj dokladnie post a dopiero pozniej cos doradzaj.

Zaslepienie Jareko nie jest dobrym doradca ;)

A w poscie Pani Magdy bylo dokladnie tak (cytata):

".....Inspektor twierdzi, że spod okien wyjmuje się wszelkie drewniane kliny i inne podpórki i wypełnia się te miejsca pianką, a montażysta twierdzi, że tego nie wolno ruszać!

Po drugie, zamontowali olbrzymie przesuwane okno balkonowe z szybą P4 i osadzili je na bloczkach betonowych. I znów ta sama historia. Jeden krzyczy wyjąć te bloczki, zaizolować, ocieplić, podmurować, uzupełnić pianką. Drugi - BROŃ BOŻE NIE RUSZAĆ!!...."

Okulary moge pozyczyc - tylko gdzie je ci dostarczyc? Na Marsa czy choinke ?

czyli hmmm... wlasnie jak to obliczyc by bledu nie zrobic :) - przyjmijmy procentowy wzrost izoalcyjnosci calego budynku o 4,9% (powiedz jesli sie myle) czyli wydatkujac na ogrzewania podane wczesniej wartosci zaoszczedze 4.9% z calosci kosztow na ogrzewanie czyli 240 zl i porownujac roznice w cenie miedzy 5 a 3 komorowka i wynoszaca 3220 PLN - naklad zwroci mi sie za okolo 13 lat

Czy teraz blad tez popelnilem?

Hej!

chyba teraz jest lepiej. Tak czy inaczej inwestycja sie "zwraca" po kilkunastu latach zakladajac, ze nie mamy zadnych innych otworow wentylacyjnych i przez ten czas nie otwieramy zima okien i drzwi (np. wchodzimy przez komin).

Ale zazwyczaj pieciokomorowki sa "ladniejsze".

Pieczara

.... naklad zwroci mi sie za okolo 13 lat. Czy teraz blad tez popelnilem?

Hej!

chyba teraz jest lepiej. Tak czy inaczej inwestycja sie "zwraca" po kilkunastu latach zakladajac, ze nie mamy zadnych innych otworow wentylacyjnych i przez ten czas nie otwieramy zima okien i drzwi (np. wchodzimy przez komin).

Ale zazwyczaj pieciokomorowki sa "ladniejsze".

Pieczara

i tu sie z Toba zgadzam - sa ladniejsze choc znow jacys SS i BwO nas zakrzycza ze nie - wiec ustalmy jedno - o gustach sie nie dyskutuje ;) :) Gust sie ma :) :lol:

I zalozenie twoje tez prawdziwym jest - bo gdy otworzysz.....rozszczelnisz..... to wiecej lat zwracac ci sie bedzie ;) :lol:

Pieczara roznica wyniosla 4,9% a nie jak napisales 30% (moze wciaz sie myle?)

Nie, nie mylisz sie i wszystko jest w porzadku! Te 30% to stosunek ciepla, ktore ucieka przez okna do calej ucieczki ciepla w domu (czyli jak masz U=41, to 30% ciepla Ci ucieka przez okna i 70% przez mury mimo, ze okna zajmuja tylko 10% scian - po prostu ten wzorek mozna rozbic na czesc okienna i murowana i porownac z U_calk).

A Ty porownales U 3 komorowe i 4 komorowe i wlasnie wyszlo Ci to, co mi - pewne inwestycje w ocieplenie nie maja duzego uzasadnienia. Przynajmniej czasami.

Wszystko jest OK!

Pieczara.

Pieczara - i o to mi w tym wszystkim chodzilo

Dzis znow nawiedzil mnie klient, ktory do wiezowca z wielkiej plyty, chce 5 komorowke bo wyczytal, ze sporo kasy mu w kieszenie pozostanie za ogrzewanie ....... Jego sprawa - zamowil 5 komorowego Salamandra - ekstra wyda ponad 2 tys i mimo moich opowiesci o ekonomice takiego rozwiazania nie dal sie przekonac - zdziwi sie juz tej zimy

Magda Skow [udało mi się nareszcie zalogować].

Okno musi stać na klinach [ewentualnie na podkladkach ] KAŻDE okno i KAŻDE drzwi balkonowe. Pod ramy MUSI buć dane uszczelnie z materiału izolacyjnego. A okno [drzwi] nie może stać na samej pianie bo to poważny błąd!!!!!!!!!!!! montażu. Okna [drzwi nie mogą wisieć na kotwach. Okno [drzwi] musi być podparte mechanicznie na dole - inaczej zaklinowane. I nie przeszkadza to oknu na kompensację naprężeń od nagrzewania [rozszerzania liniowego] słonecznego. Bowiem pozostają luzy na górze [tam nie ma klinów]. tak samo pozostają luzy na bokach.

Pozostawianie klocków, klinów pod oknami to podstawowa zasada prawidłowego montażu. mówią o tym normy, dokumentacje systemowe, instrukcje montażu [wydane po polsku, po niemiecku, itp].

jak chcesz mieć pewność to podaj mi na priva swój adres [fax] to Ci odpowiem oficjalnie [będziesz miała odpowiedź dla tego inspektora - który prawdopodobnie myli kliny do tymczasowego zaklinowania okna w otworze [do czasu wtryśnięcia pianki i jej utwardzenia] z klinami które muszą pozostać.

Co do amatorów okien pięciokomorowych - ach!!!!!!!!!!!!!!! te kształty zaokrąglone jak "wielkie niebierskie oczy" ta biel!!!!!!!!!!!!!!!! profili i te uszczelki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

mam takie okna i je wszystkim polecam. Nie tylko z uwagi na większą izolacyjność cieplną.

Pozdrawiam.

PS. Nie mogę wejść na moją pocztę prywatną.

Okna SCHUCO CT 70 - bardzo dobre - produkuje w okolicach Bielska Białego firma AKARI - tel 71/3547160 lub 504/245411 Pan Belka.

A teraz kilka cytatow ws szyb:

"...Niskoemisyjne szyby zespolone mogą mieć nawet U = 0,4 W/m kw.K. (http://www.hydropol-szyby.com.pl/cennik.php)Taka szyba składa się z dwóch tafli szklanych oraz ograniczających emisję ciepła dwóch warstw cienkich folii rozpiętych w przestrzeni międzyszybowej. Obniżenie wartości U odbywa się kosztem przepuszczalności światła, która spada do 45 proc.!..."

"....Dziś do powszechnego użytku w oknach wprowadzone zostały termoizolacyjne szyby zespolone ze szkła niskoemisyjnego wypełniane gazami szlachetnymi o współczynniku U = 1,1 lub 0,9 W/m kw.K (szyba jednokomorowa), a nawet 0,7 W/m kw.K (szyba dwukomorowa). ..."

"....Klasy O1, O2, P1, P2 mają szyby chroniące przed zranieniem w przypadku rozbicia i przed włamaniem dokonanym bez przygotowania.

Klasy P3 i P4 odpowiadają ochronie z krat o oczku 150 mm i średnicy prętów 10 mm.

Klasy P5 i P6 dają taką ochronę jak kraty z prętów 12 mm.

Klasy P7 i P8 dają ochronę jak kraty z prętów 16 mm....."

"....Standardowe okna jednoramowe ze zwykłą jednokomorową szybą zespoloną mają współczynnik Rw między 28-32 dB. Podobne okna zaopatrzone w specjalne zespolone szyby dźwiękochłonne mogą osiągnąć izolacyjność rzędu 45-52 dB, co pozwala na całkowite wyeliminowanie hałasu dochodzącego z ulicy. Jeśli poziom hałasu w pomieszczeniu jest o 10 dB mniejszy od panującego na zewnątrz, odnosi się wrażenie, że jest on o połowę mniejszy...."

Co prawda uczono mnie ze juz spadek o 3dB daje wrazenie spadku halasu o polowe - ale szklarze ;) w akustyce specjalistami chyba nie sa ;)

Witam

Pchełek mam zamiar zamówić okna Urzędowskiego i również zastanawiam się nad drzwiami harmonijkowymi, czy możesz coś o takch drzwiach powiedzieć, czy tylko M&S robi takie "cudo" dobrze?Wybrałam firmę "Doran" w Gdańsku, a nie M&S bo dostałam lepszą ofertę cenową.Bardzo proszę o opinie również użytkowników takich okienek

Pozdrawiam

Hm. Okna i drzwi Urzędowskiego znam dobrze. Są solidni - chociaż tu na Forum były do nich zastrzeżenia - ale raczej jakości obsługi niż jakości wyrobu. drzwi [okna] harmonijkowe czy M&S czy Urzędowski to jest to chyba bardzo podobny wyrób. Tej firmy o której mówisz to nie znam wcale. Jednak M&S jest dobry.

Stale nie mogę zrozumieć, że sprawa tych kilku złotych taniej jest tak ważna. Wszak okna kupuje się niecodziennie i nie powinno się na nich oszczędzać. Czy do samochodu lejesz tańczą benzynę "od ruskich" bo tańsza, czy też tankujesz w legalnym cepeenie, STATOIL, NESTE, ORLEN???

Pchelku - niestety czesto tutaj mylony jest wyrob z punktem handlowym :(

Stale nie mogę zrozumieć, że sprawa tych kilku złotych taniej jest tak ważna. Wszak okna kupuje się niecodziennie i nie powinno się na nich oszczędzać. Czy do samochodu lejesz tańczą benzynę "od ruskich" bo tańsza, czy też tankujesz w legalnym cepeenie, STATOIL, NESTE, ORLEN???

Oj Pchelku - tego nikt chyba nie pojmie ale dzieki temu i Ty i Ja czasem zajecie mamy - jak juz kiedys wspomniales - do emerytury ;)

Kupiłem okna SCHUCO CT 70 z szybami 4/16/4+4 po ok. 700 zł za okno. A mogłem kupić taniej. Zapłacić po 500 zł za okno i za montaż 15 zł od metra A za montaż płacilem 35 zł z metra.

jednak wolę mieć dobry wyrób. Te zaoszczędzane pieniądze strasznie się mszczą. Ja mam okna na 50 lat. Ci oszczędzający wymieniają okna po 5 latach a są tacy co je od razu wymieniają.

W okolicach KRAKOWA jest OKNOPLAST

No to sobie poczytałem. Niezła bitwa. Ale czy ktoś coś z niej wyniósł. A i owszem. Do pierwszej połowy kibicowałem drużynie SZSZ+BB, ale później okazało się, że czasami i Ja NIEOMYLNY się mylę i muszę zgodzić się z twierdzeniem, że kliny na dole powinny pozostać przy zdylatowanej górze (bardzo rozsądne i zgodne ze szkołą montażu).

Szkoda tylko, że ja tak nie zrobiłem. Dlatego druzyna Pchełek+JAreko według mnie wygrała tę wojnę.

Jareko pozwolisz, że zadam pytanie może lakoniczne: co byś polecił w obecnej chwili na okna dachowe (Velux, Roto czy Fakro a może coś innego) biorąc pod uwagę cenę, jakość i łatwość montażu.

Pozdr Budek

I jeszcze jedno jak kogoś interesują normy to mam na CD . A oto normy dot okien:

- Okna i drzwi z drewna, materiałów drewnopodobnych i tworzyw sztucznych. Wymagania i badania - ICS 91.060.50 (PN88/B-10085)

- Okna i drzwi balkonowe. Zasady ustalania wymiarów skoordynowanych modularnie -ICS 91.060.50 PN90/B91002

- Okna i drzwi. Pakowanie, przechowywanie i transport

- Okna i drzwi drewniane. Złącza klinowe. Wymagania i badania

-Stolarka budowlana. Okna drewniane krosnowe do piwnic i poddaszy

- Stolarka budowlana. Okna i drzwi. Terminologia

Ale pewnie są nowsze Z EN

Pozdr Budek

Witam

Pchełku to nie jest sprawa kilku zł.robiłam wycenę w kilku miejscach i przykładowo:

M&S 23.000

ADPOL 21.000

Bracia Bertrand 20.000

Urzędowski 20.000

Okna PCV-(okleinowane dwustronnie) 4-5 kom. profile ok. 16-18 tys

Wybrałam Urzędowskiego, autoryzowanym dealerem jest firma DORAN, mają m.innymi stałą wystawę na Targach Budownictwa w Gd-Oliwie.Naprawdę nic (dobrego oczywiście) nie słyszałeś? :( Co rozumiesz pod pojęciem "zastrzeżenia"Czy chodzi o montaż,dotrzymanie terminów wykonania, zły serwis..Bardzo proszę o pomoc.

ps. z okna harmonijkowego zrezygnowałam, za drogie :cry:

Pozdrawiam

Joola - wrzuc w wyszukiwarke "Urzedowski" i tam wszelkie uwagi w postach forumiowiczow sie pojawia - ale w mojej ocenie wybralas dobrze. Sam wyrob jest OK a Pchelek (jak mi kiedys powiedzial - on tego powtorzyc wprost tutaj nie moze :( ) pastwil sie nad oknami Urzedowskiego u siebie, pastwil, znecal i na zakonczenie testow jedno zdanie powiedzial ze zacytuje "Urzedowski a potem dlugo, dlugo nikt" No comments

Korekta :( Nie doczytalem sie - Pchelka wypowiedz dotyczyla ich okien drewnianych !! Co do PVC trzeba by go o zdanie zapytac

Budek - ja zdecydowalem sie na ROTO - dlaczego? Latwosc mycia zewnetrznej szyby, os obrotu prawie na samej gorze okna oraz klamka (moze to idiotyczny powod ale to co ma VELUX jest dla mnie super niewygodnym rozwiazaniem) A o ekonomice wyboru nie potrafie sie wypowiedizec gdyz zawsze szukalem artykulow spelniajacych me oczekiwania jak i majacych "dobre" notowania a do oszczednosci w tej kwestii juz kilka razy sie wypowiadalem. Za kilka lat stuknie mi 50 pozniej 60 i co? mam na dach wlazic by okno wymieniac? ;) :) Juz teraz zbyt leniwy jestem gdyz okno na zamontowanie rok czekalo :( a co bedzie z wiekiem?