Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@ cherokee

Osobiście bym rozważał punkt 2. lub 3.

Tez tak na początku myślałem najbardziej o 2. Ale sprzedawca Schuco pokazał mi konkrety. Druga sprawa zaprosił mnie na montaż i porozmawiałem z montażystami było ich sześciu wszyscy jednogłośnie wskazali na Schuco montując okna kilku firm. Wyrocznie już zapadła jutro podpisuje umowę na okna Schuco Living w duo kolorze z fabryki Oknostyl na zamkach Roto. Do tego w bardzo niskiej cenie dostałem montaż SWS firmy Soudal i podkłady cieple parapetowe. Niestety zakładałem 50 tys pękło ponad 60 tyś. Życie. Jak się chłopaki spiszą na montażu i terminach to będę wychwalał kto na razie nie zapeszam. Ciągle dach mi został do wyboru :bash:

A jaki dach. Z avataru wynika, że płaski.

Co do okien. U mnie też Adams wychodził o kilka tyś taniej niż Vetrex. Ale nie wybrałem go z uwagi na to, że u mnie w mieście firma nim u mnie handlująca istnieje od niedawna. Będę miał Vetrex i zamiast tarasowych Psk zwykłe otwierane.

Z tego co wynika z forum montaż często ważniejszy od samych okien. I tu bym się na tym skupił przy wyborze.

...wychodził o kilka tyś taniej niż...

W przypadku tych dwóch firm kilka tys. może oznaczać różny zakres wyceny. Np. różne profile (chociaż da się teraz wycenić też te same), ale także wyposażenie, np. zwróć uwagę na ciepłą ramkę - Adams daje możliwość kupienia okien trzyszybowych na zwykłej ramce aluminiowej.

Też tak myślę że firma montująca jest ważna. Chociaż jak to stwierdził monter który będzie moje okna montował cytuje" Panie okno ma mieć pion, poziom, przekątną, ma być upalowane do muru, stać na podłożu a nie fruwać, ma być uszczelnione z zabezpieczeniem piany i wszystko. Naczytasz się Pan tych pisarzy i będzie Pana tylko głowa bolała" . W sumie żeby zamontować okno inżynierem nie trzeba być. Chyba....

Tak, napisałeś wszystko co trzeba (chyba). Tylko dlaczego niemal codziennie pojawiają się tu takie babole, że szkoda gadać?

Większość wie, jak trafić w dziesiątkę. Wycelować i strzelić. A nie każdemu się to udaje...

Cześć.

Dostałem wyceny z trzech firm na okna trzy szybowe, energooszczędne:

1. VEKA SoftLine 82, okucia MACO MuliMatic, producent: Alsecco Nysa, z ciepłym parapetem i taśmami paroprzepuszczalnymi SOUDAL - 15000

2. VEKA SoftLina 82, okucia MACO, Producent: Witraż, Bielsko Biała, montaż tradycyjny(piana) - 14600

3. Deceuninck Inoutic Eforte, szerokośc zabudowy - 84mm, okucia WINKHAUS ACTIV PILOT, Producent: Mar-Plast, cena z montażem tradycyjnym 14600

Nie mam pojęcia co wybrać z tych trzech firm.Ktoś miał do czynienia z powyższymi oknami, producentami? Oczywiście kazda z tych wycen to inna firma monterska, ale to juz inna para kaloszy. Proszę o opinie.

Też tak myślę że firma montująca jest ważna. Chociaż jak to stwierdził monter który będzie moje okna montował cytuje" Panie okno ma mieć pion, poziom, przekątną, ma być upalowane do muru, stać na podłożu a nie fruwać, ma być uszczelnione z zabezpieczeniem piany i wszystko. Naczytasz się Pan tych pisarzy i będzie Pana tylko głowa bolała" . W sumie żeby zamontować okno inżynierem nie trzeba być. Chyba....

Zgodzę się z monterem, a teraz rzeczywistość podaję odpowiedzi na wszelkie nurtujące pytania typu (chora cena za montaż HST czy drzwi tarasowych jak z postu wyżej)

UWAGA INSTRUKCJA

1. proszę jedno okno zdemontować u siebie w domu i zamontować je wg powyższych wytycznych

2. odpowiedzieć sobie szczerze na pytanie ile chcielibyśmy żeby ktoś nam za to zapłacił

3. następnie zapytać o cenę tej samej operacji w biurze handlowym i poszukać najtańszego biura i tam zlecić wykonanie montażu

4. cieszymy się / płaczemy nad nowymi oknami i już wiemy dlaczego ekipa montująca jest ważna i dlaczego trzeba zapłacić za nią więcej

5. robimy zdjęcia i wrzucamy na forum obwiniając "zły świat" nie wspominając, że wybraliśmy najtańszych w myśl zasady "okno to okno co mi Pan będzie ...... "

Pozdrawiam wszystkich i życzę dobrych wyborów!

Witam

W projekcie domu mam 2 okna stałe narożne o wymiarach 2780x2350. Każde z dwóch okien jest przedzielone słupkiem. Zastanawiam się czy zostawić tak jak jest, czy zrobić może okna bez słupków o wymiarach 2600x2350? Czy taki słupek pogarsza jakoś właściwości termiczne. Szyby będą na poziomie U= 0,7

okna.jpg

No to wychodzi na to, że za bardzo na tym nie zyskam likwidując ten słupek. Ogólnie mi on nie przeszkadza, zastanawia mnie tylko jak dużą stratę ciepła może powodować w stosunku do szyby. Na razie nie mam jeszcze wyceny, ale mam nadzieję, że przy stałych oknach cena nie będzie bardzo wysoka.

Policz że słupek ma w okolicach U - 1,0-1,1 (w dobrych oknach) a szyba 0,7 lub cieplej. Czy przy niewielkiej powierzchni ma to znaczenie? a na pewno pozytywnie wpłynie na statykę całości.

Policz że słupek ma w okolicach U - 1,0-1,1 (w dobrych oknach) a szyba 0,7 lub cieplej. Czy przy niewielkiej powierzchni ma to znaczenie? a na pewno pozytywnie wpłynie na statykę całości.

Masz racje, nie warto sobie tym zawracać głowę. Ono z słupkiem będzie stabilniejsze.

Muszę znaleźć dobrą ekipę, która zamontuje mi te okna w ryzalitach. Ogólnie trochę mam obawy, jak te ryzality będą się sprawować. Jak zacznie coś cieknąć to będę sobie pluć w brodę że je robiłem.

Tylko właściwy montaż może zagwarantować odpowiednie parametry cieplne okna. Bez dobrego montażu nawet najlepsze okno energooszczędne straci swoje właściwości izolacyjne oraz walory użytkowe.”