Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam

Skoro chcesz/musisz "oszczędzać" na dużo rozsądniej kupić tańsze meble czy dywany, które zmienisz jak portfel pozwoli a nie na elementach takich jak np okna.

pozdrawiam

Bardzo sluszna uwaga powtarzana tu nie raz.

Na fundamentach scianach oknach i wiezbie oszczedzac to dla mnie nieporozumienie.

Glazure wymienisz.

Dywany takze.

Sprzety takze

Podstawowych elementow domu nie.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sporo juz poczytałem ale mam straszny mętlik w głowie. Zapytam tak, mam oferte na okna plus rolety z silnikami na profilu Veka 82 7 komorowe okucia wiknhouse. 11 okien w tym dwa spore jedno 3,9x2,3 drugie 2,6x2,3 Kwota brutto z montażem 36tyś druga oferta to profil FEN 85 okucia winkhouse także 36tyś z roletami i silnikami. Pytanie brzmi, w jaki sposób nie tracąc na jakości obniżyć cene do 30tyś? Okna sa jednostronnie oklejone, z zewnatrz. Jedno z okien jest HST ale z tego nie bardzo moge zrezygnować bo skrzydło1,3m nie da sie inaczej rozwiązać, taniej. Może po prostu wziąć 2 szybowe okna, ile byłoby taniej i czy znaczaco pogorszy sie Uw ? Prosze o jakieś sugestie, podpowiedzi. Dodam że czeka mnie zakup dużej bramy... 4.8x2,5m i drzwi wejściowych dwóch par, tzn jedne do kotłoni. Na cołość chciałem dać max 40tyś

1. Przemyśl czy jest sens robić rolety.

2. Czy drugie duże okno jest otwierane? Może zamienić na fix?

3. Które jeszcze możesz zamienić na fix?

4. Czy okleina jest z pierwszej grupy cenowej?

5. Sprawdź ceny dodatków.

Powodzenia.

..Pytanie brzmi, w jaki sposób nie tracąc na jakości obniżyć cene do 30tyś? Okna sa jednostronnie oklejone, z zewnatrz. Jedno z okien jest HST ale z tego nie bardzo moge zrezygnować bo skrzydło1,3m nie da sie inaczej rozwiązać, taniej. .. Dodam że czeka mnie zakup dużej bramy... 4.8x2,5m i drzwi wejściowych dwóch par, tzn jedne do kotłoni. Na cołość chciałem dać max 40tyś

Nie da się kupić "takich samych" okien tańszych o 15%. Konkurencja rynkowa jest ogromna i liderzy jakościowo są na zbliżonym poziomie i ceny są mocna wyżyłowane. Jak coś jest wyraźnie tańsze, to kosztem użytych materiałów (nie tylko pracowników czy zysków).

Skrzydło 130cm bez problemu będzie działać jako zwykła przesuwka. Czy warto rezygnować z poczucia komfortu jaki daje HS? jeśli budżet wymaga, to trzeba rozważyć.

Rolety z silnikami to też kwestia komfortu a nie niezbędnych potrzeb. Także - albo wygoda, albo budżet..

Duża brama (tu zalecany automat) i dwie szt drzwi nie mają szansy zamknąć się w 10 tys. Przynajmniej jeśli mowa o stolarce dobrej klasy.

Sporo juz poczytałem ale mam straszny mętlik w głowie. Zapytam tak, mam oferte na okna plus rolety z silnikami na profilu Veka 82 7 komorowe okucia wiknhouse. 11 okien w tym dwa spore jedno 3,9x2,3 drugie 2,6x2,3 Kwota brutto z montażem 36tyś druga oferta to profil FEN 85 okucia winkhouse także 36tyś z roletami i silnikami. Pytanie brzmi, w jaki sposób nie tracąc na jakości obniżyć cene do 30tyś? Okna sa jednostronnie oklejone, z zewnatrz. Jedno z okien jest HST ale z tego nie bardzo moge zrezygnować bo skrzydło1,3m nie da sie inaczej rozwiązać, taniej. Może po prostu wziąć 2 szybowe okna, ile byłoby taniej i czy znaczaco pogorszy sie Uw ? Prosze o jakieś sugestie, podpowiedzi. Dodam że czeka mnie zakup dużej bramy... 4.8x2,5m i drzwi wejściowych dwóch par, tzn jedne do kotłoni. Na cołość chciałem dać max 40tyś

Witam, wybrałbym rolety bez silników, szyby dwuszybowe zamiast trzech, mamy roletę więc chyba po to żeby z niej korzystać i zimą i latem super sprawa...

Ja z kolei polecam [:spam:moderowano] - Mają zarówno modele drewniane jak i PCV a dodatkowo o różnych parametrach. Z doświadczenia wiem, że w przypadku okien najważniejszy jest montaż i to także zagwarantują Ci na najwyższym poziomie :) Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum

Nie wiem dlaczego ludzie upieraja sie przy duzych bramach

Dwie mniejsze w standardowych wymiarach czesto wychodza taniej i to czasem sporo taniej

A koszty ewentualnej wymiany panela gdy w nim zaparkujemy radykalnie nizsze.

Tu tez mozesz poszukac oszczędności

Ja podobnie myślałem i 90% osób mnie podsumowało "że chcę sobie zrobić krzywdę" bo nie wjadę samochodem :lol2: (pomijając,że nawet takie mają różne szerokości) ostatecznie staneło na jednej szerokiej bo taka się bardziej podobała żonie w fasadzie.

Ale ja zapytam z innej beczki: czy okna zamawiane teraz (listopad/grudzien/styczen) sa rzeczywiscie duzo tansze niz w sezonie budowlanym? Czy osoby to porównywały albo obecni tu spece mogą się wypowiedzieć? Pomijam póki co montaż itd.

NIby fabryki mają przestój itd. Ja tak z ciekawości wyceniłem na początku wakacji "testowy zestaw 12 okien i HST" na profilu Shuco 82 i Ideal 8000, 3 szyby itd. i wczoraj w tym samym salonie znów i różnica wyszła tylko 800zł.

Dobrze że wyceniłeś. Teraz masz porównanie. To nic że krzyczą rabatami 46%, 8%, 4% itp. Pytanie ile było wcześniej. Wczoraj dostałem info o 4%. Mało? bo rok temu było 5%. Podczas gdy konkurencja przysłała właśnie 8% (po wczytaniu okazało się że realnie tylko 5%, bo nie łączy się ze standardowymi trzema oczkai za przedpłatę).

Także - chodzi o to żeby narobić dużo hałasu. Jedna z firm przysłała promocję na 7% i jeśli dobrze doczytałem warunki to pierwsza zaliczka wynosiła tylko 30%. Reszta oczekuje 100%.

Stawiac slupki po srodku bramy bawic sie lepiej jedna duza zaiwanic i spokoj

I poczytaj tutaj co się dzieje latem, gdy mimo dodanych omeg panele na słońcu się wyginają. I obyś nigdy nie musiał wymieniać uszkodzonego panelu - cena Cie powali :)

Ale co tam, ładnie to faktycznie wygląda choć gdybym miał robić jedną szeroką zrobiłbym dwie

Dobrze że wyceniłeś. Teraz masz porównanie. To nic że krzyczą rabatami 46%, 8%, 4% itp. Pytanie ile było wcześniej. Wczoraj dostałem info o 4%. Mało? bo rok temu było 5%. Podczas gdy konkurencja przysłała właśnie 8% (po wczytaniu okazało się że realnie tylko 5%, bo nie łączy się ze standardowymi trzema oczkai za przedpłatę).

Także - chodzi o to żeby narobić dużo hałasu. Jedna z firm przysłała promocję na 7% i jeśli dobrze doczytałem warunki to pierwsza zaliczka wynosiła tylko 30%. Reszta oczekuje 100%.

dzieki finlandia. Właśnie chyba rok temu oknoplast się ostro reklamował "do 30%", fakt wtedy nie wyceniłem ale coś nie wierzę,że tyle dawali nawet na niektóre okna. Właśnie chcę zrozumieć o ile realnie mówimy bo z tego co piszesz to 3% jest jakby stałe = przedpłata. Pomijam jakieś negocjacje, ale jeśli różnica między zimowym okresem a letnim to kwestia 3-4% a nie np 10% to wtedy już tylko indywidualnie decyzja...nie zawsze gra warta świeczki.

Co do przedpłaty 100% to też trochę dziwne bez "zobaczenia towaru" - tzn. ok 70% przed i 30 po wyprodukowaniu by było ok ale w zime każdy chce kasę więc za "finansowanie" też powinnien być dodatkowy upust.

pozdr

Edytowane przez .:Paco:.

I poczytaj tutaj co się dzieje latem, gdy mimo dodanych omeg panele na słońcu się wyginają. I obyś nigdy nie musiał wymieniać uszkodzonego panelu - cena Cie powali :)

Ale co tam, ładnie to faktycznie wygląda choć gdybym miał robić jedną szeroką zrobiłbym dwie

a to ciekawe - ile taki panel moze kosztowac? pi razy drzwi: załozmy 5m, antracyt (bo chyba teraz takie najpopularniejsze....co druga chałupa taki kolor ma)

Witam użytkowników forum.

Czy słyszeliście o firmie "Galeria Okien Prestige" z Bolesławca

Mam od nich dobrą wycenę Okien, ale nie mogę znaleźć nic w necie o nich (oprócz strony).

Ofertę mam na 3 szybowe okna na profilu Softline82 z fabryki KNS.

Wiem, fabryka ma słabe opinie, ale może warto się skusić.

Ktoś coś słyszał o "Prestige"?

a to ciekawe - ile taki panel moze kosztowac? pi razy drzwi: załozmy 5m, antracyt (bo chyba teraz takie najpopularniejsze....co druga chałupa taki kolor ma)

Szacunkowo - nawet powyżej 2 tys. (z 4 panele =drożej niż brama). Podwykonawca kiedyś uszkodził mi panele (za mocno dokręcając śruby) i miałem tą wątpliwą przyjemność kupowania nowego. Po dużych rabatach było ciut mniej, ale nadal poza zdrowym rozsądkiem (tak mi się przynajmniej wydaje).

dzieki finlandia. Właśnie chyba rok temu oknoplast się ostro reklamował "do 30%", fakt wtedy nie wyceniłem ale coś nie wierzę,że tyle dawali nawet na niektóre okna. Właśnie chcę zrozumieć o ile realnie mówimy bo z tego co piszesz to 3% jest jakby stałe = przedpłata. Pomijam jakieś negocjacje, ale jeśli różnica między zimowym okresem a letnim to kwestia 3-4% a nie np 10% to wtedy już tylko indywidualnie decyzja...nie zawsze gra warta świeczki.

Co do przedpłaty 100% to też trochę dziwne bez "zobaczenia towaru" - tzn. ok 70% przed i 30 po wyprodukowaniu by było ok ale w zime każdy chce kasę więc za "finansowanie" też powinnien być dodatkowy upust.

pozdr

Z ciekawości przeglądałem inne promocje które mam na skrzynce. Widzę też rabaty 10, 7, 8 %. Ale ile to jest realnie to nie wiem, bo zwyczajnie nie śledzę ich cenników.

Ty jako klient masz prawo oczekiwać zobaczenia towaru. Ale realia w obrocie między firmami są takie, że towar wyjeżdża dopiero po opłaceniu go w całości. Przynajmniej tak jest w większych, znanych mi przypadkach.