Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kupic

Przeciąć

Sprawdzic czy wogóle jest a jesli jest

Zdobyc dokumentacje systemodawcy i dla danycg wymiarow sprawdzic jaka zostala zamontowana

I....

I nic nie zrobisz bo producent udzielajac gwarancji odpowiada za dobór wszystkich komponentów i moze dac blache z puszek po piwie

Możesz walczyc angazujac w to systemodawce

Możesz.....

Przede wszystkim zrozumiec dlaczego jest roznica w cenie niby takich samych produktów i dlaczego jeden jest tanszy

Ale 10 kg to spora różnica i przyznaje, ze sam jestem ciekaw... aż kiedys zważę okno i porównam z tym co na papierze:)

Zważ proszę i daj znać. Czasu coraz mniej, do końca listopada muszę podjąć decyzję o zakupie okien.

Dla mnie aż 8 kg to może znaczyć brak stali w oknach, bo co innego?

Zważ proszę i daj znać. Czasu coraz mniej, do końca listopada muszę podjąć decyzję o zakupie okien.

Dla mnie aż 8 kg to może znaczyć brak stali w oknach, bo co innego?

witam z tego co sie orientuje galeria prestige sprzedaje obecnie duzo okien firmy d..o choć mieszają tez innymi firmami ile wlezie

skąd wiem? kiedyś pracowałem tam

Mili Panstwo. Wszyscy jesteście bardziej doświadczeni niż ja. Więc ja tak po prostu i po chłopsku:yes:

Postanowiliśmy z mężem wybudować dom. I o ile ogarniamy początki, o tyle sen z powiek spędzają nam okna. Przeszklenia w naszym domu są duże. podam te większe wymiary.

I tak:

h 2400mm x szer 2600mm tarasowe, dwa skrzydła

h 2250 x szer 2200 tarasowe, dwa skrzydła

2400 x 2100 nieotwierane, zamontowane na stałe

1400 x 2600 dwa skrzydła rozwierne, uchylne

Chcielibyśmy pcv oknoplast, lecz boimy się trochę, żeby nie okazało się, że okna skręcają się itp. Tarasowe przesuwne odpadają, gdyż za system przesuwny dochodzi do każdego okna ok 12tyś (jest ich kilka) i tutaj zbliżamy się cenowo do aluminium.

Aluminium bez rolet zewn jest duuużo droższe niż np passive oknoplast z roletami . Zamontowaniu całej stolarki okiennej w aluminium koszty zwiększają się o kilkadziesiąt tysięcy.

Boimy się, że jeśli zdecydowalibyśmy się na tarasowe w aluminium, a reszta w pcv, to po kilku latach kolorystycznie będą się różnić bo inaczej te powłoki mogą się starzeć. I taki oto impas. Ktoś podpowie nam? Spojrzy fachowym okiem, a może podzieli się swoim doświadczeniem.

Pozdrawiam

Mierzyc sily na zamiary.

zwezic otwory bo nikt dwuskrzydlowek nawetbw alu w tych wymiarach nie wykona albo wydac wiecej kaay na PSK badz HSy

To olno 260/140 jako dwuskrzydlowe tez niewykonalne

I prosba ogromna

Najpierw podaje sie wymiar szerokosci pozniej wysokosci

Jak.w matmie

Najpierw os X (to szerokosc)

pozniej Y (to wysokosc)

na koncu Z (glebokosc)

Przepraszam czy to naprawde takie trudne bu zapamietac

Mierzyc sily na zamiary.

zwezic otwory bo nikt dwuskrzydlowek nawetbw alu w tych wymiarach nie wykona albo wydac wiecej kaay na PSK badz HSy

To olno 260/140 jako dwuskrzydlowe tez niewykonalne

I prosba ogromna

Najpierw podaje sie wymiar szerokosci pozniej wysokosci

Jak.w matmie

Najpierw os X (to szerokosc)

pozniej Y (to wysokosc)

na koncu Z (glebokosc)

Przepraszam czy to naprawde takie trudne bu zapamietac

Przepraszam najmocniej. Rozumiem, że kwestia sposobu zapisu danych jest życiowa. Ok - poprawię się.

:yes::yes:

Zmniejszenie otworów nie wchodzi w rachubę. Takie zmiany nigdy nie wychodzą na dobre inwestorowi. Projekt najfajniej wygląda przy zachowaniu oryginalnych parametrów. Więc ten wariant odpada.

W moim poście chodzi o wybór najbardziej optymalnego rozwiązania. Nie chciałabym pluć sobie w brodę, że mogliśmy zrobić coś inaczej - lepiej - gdybyśmy tylko byli bogatsi o doświadczenie. Nie chodzi mi o najtańsze rozwiązanie, ale o równowagę w stosunku cena/jakość. Po co przepłacać na wyrost, skoro za te pieniądze można zrobić coś innego.

Dodam jeszcze, że Oknoplast wycenił mi te okna, podjąłby się więc realizacji.

Pozdrawiam

Witam

Zmniejszenie otworów nie wchodzi w rachubę. Takie zmiany nigdy nie wychodzą na dobre inwestorowi. Projekt najfajniej wygląda przy zachowaniu oryginalnych parametrów. Więc ten wariant odpada.

I tutaj właśnie tkwi problem, kartka przyjmuje wszystko co sobie architekt wymyśli - niestety wiedza architekta pozostawia czasami wiele do życzenia ale nawet jeżeli architekt wraz z inwestorem mają WIZJĘ to wartą ją czasami skonsultować z osobami, które w danej dziedzinie wiedzą odrobinę więcej.

Wg mnie wykonanie takiego balkonu na 2 skrzydłach to strzał w kolano, na 100% będzie z tym problem, nawet jeżeli ktokolwiek to wyprodukuje to w trakcie użytkowania będziecie na tym kimś psy wieszać.

A może warto zapytać architekta jaką stolarkę przewidział w tym miejscu ? Wszak to ON projektując powinien to robić w sposób, który umożliwia realizację projektu prawda ?

pozdrawiam

Dlatego chciałabym uzyskać od Państwa możliwie najwięcej opinii.

Z tymi parametrami to chodzi mi o to, żeby zmieniać możliwie jak najmniej.;):D Jak pozmieniamy proporcje, to może być różnie. Widziałam już takie nieudane eksperymenty.

Ja to już nawet myślałam o tym, żeby te okna

(szer) 2600mm x (wys) 2400mm zrobić "na stałe" bez funkcji otwierania.

a jedynie okno 2200mm (szer) x (wys) 2400mm byłoby wyjściem na taras.

Czy taki wariant byłby ok??

Architekt konsultował okna pcv z oknoplastem.

Edytowane przez amatorbudowlany

Hmm.. architekt moze i konsultował. Ale widocznie zapomniał co mówili. Albo razem coś uknuli.. Oni wycenią wszystko (tylko nie napiszą od razu co) i okiem nie mrugną byleby złapać klienta. A później będą go namawiać no coś normalniejszego. Okno plastikowe, dwuskrzydłowe rozwierne wielkości 220x240? W żciu bym tego sobie nie zrobił, nawet gdyby Oni mi chcieli dopłacić.

Okno plastikowe, dwuskrzydłowe rozwierne wielkości 220x240?

W niektórych systemach wykonalne. Tylko należy zadbać o statykę na środkowym słupku by spełniało deklarowaną klasę ugięciu. Zwykły słupek i zwykłe skrzydła nie mają szans! Tego kto to chce wykonać należy poprosić o obliczenia statyczne wykonane dla strefy obciążenia wiatrem, w której ma to być montowane a następnie o podanie momentów bezwładności zaproponowanych skrzydeł i słupka.

Bardzo jestem ciekawy tych parametrów :yes:

Pozwolisz że pociągnę trochę ten temat?

Tak, wiem że są opcje by to wykonać nawet w PCW. A czy zrobiłbyś takie okno przyjacielowi?

Co w sytuacji konieczności regulacji? Zauważ, że Inwestorzy stwierdzając jakikolwiek problem (zwykła regulacja) co chwilę piszą tu "wezwij sprzedawcę" (w moim odczuciu w ramach "reklamacji").

Nie wyobrażam sobie, by producenci chcieli wysyłać swój serwis do takich przypadków a wszelkie uwagi zepchną na montażystę..

W niektórych systemach wykonalne. Tylko należy zadbać o statykę na środkowym słupku by spełniało deklarowaną klasę

ugięciu. Zwykły słupek i zwykłe skrzydła nie mają szans! Tego kto to chce wykonać należy poprosić o obliczenia statyczne wykonane dla strefy obciążenia wiatrem, w której ma to być montowane a następnie o podanie momentów bezwładności zaproponowanych skrzydeł i słupka.

Bardzo jestem ciekawy tych parametrów :yes:

Mam 2 sztuki okien dwu skrzydłowych Winergetic Premium w rozmiarze 208 x 235 cm i Oknoplast nie robił z tego problemu.

Będzie przez nie widać świat, doświetlą pomieszczenie, więc spełnią swoją rolę.

Ryzyko gięcia musi wyeliminować montaż z odpowiednią ilością mocowań.

A czy mają rację bytu? Zależy do czego mają służyć.