Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam

Jareko po raz drugi zrzuciłeś mi kamień z serca :D. Tym bardziej mi ulżyło, że to mówisz Ty super fachowiec od PCV. Szkoda, że nie jesteś montażystą z Trójmiasta (a może się skusisz na montażyk :wink: ) No to chyba jednak zamówię jutro te okna i obiecuję dać czy wszystko poszło gładko

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć budek. Podaj mi na priva adres to Ci przyślę niemiecką instrukcję .

montażu okien. Super sprawa. jak już będę kserować to zrobię 100 kopii .

Urzędowski zaczął robić okna z PVC??? jednak nauka nie poszła w las. W ten sposób ma pełną ofertę. Jeszcze za aluminium powinien się zabrać.

To dobra firma.

Pozdrawiam.

Jareko - jak joola prosi o montażyk?

Pchelek - Joola rzucila poki co haslo :) A Gdansk nie jest dla mnie za daleko - ostatnio zaczynam szlajac sie po kraju wiec tam tez moge zawitac - wszystko zalezy od niej i czy bede atrakcyjny (no oczywiscie nie zewnetrznie gdyz takim juz jestem ;) ale cenowo jak sadze)

Co do Urzedowskiego - kilka lat temu firma miala klopoty (bylo o tym glosno w calej branzy) gdyz przymierzali sie do PVC i cos jakby tu i owdzie przeinwestowali - ale dobrze sie stalo, ze w PVC weszli (jesli oczywiscie to prawda gdyz, tez tak jak Ty pierwszy raz o tym slysze by produkcja ruszyla) i mam nadzieje ze jakosc wykonania PVC maja co najmniej taka sama jak w sosnie - jesli tak jest to odbora wielu firmom klinetow (i dobrze :) )

jezuuu, przeczytałam!!!!!

aż mi się wierzyć nie chce! :)

pouczająca lektura, dziękuję wszystkim, którzy wnieśli swój wkład do dyskusji. złożę zapytania w kilku firmach, już wybrałam.

ale proszę jeszcze o pomoc w kwestii okien połaciowych: co polecacie i dlaczego? co odradzacie? na co zwrócić uwagę przy wyborze?

dziękuję!

Lukrecja

Budek widzisz jak dostaniesz te opracowania to zobaczysz definicje co to są kliny a co to są klocki dystansowe i do czego służą.

Kliny służą do klinowania i wyciąga się je po montażu.

Klocki dystansowe służą do podparcia ościeżnicy i je się zapanowuje.

Sugerowanie ze kliny spełniają role klocków dystansowych nie ma sensu bo jakie kliny zostają na zawsze po montażu okna ?

Myślę ze w materiałach wszystko jest jednoznacznie opisane. Mam takie opracowanie z systemu Kommerling i jestem pewien ze w Vece jest tak samo. (w koncu Niemcy maja swoje normy)

P.S. Jak to dobrze ze są przetłumaczone niemieckie opracowania

:wink:

by dokonczyc wypowiedz BwO - kliny z tworzywa sa tak wykonane, ze pieknie sie o siebie zahaczaja - wszelkiego rodzaju podkladki zastepuja

Postaram sie w wolnej chwili poszperac w necie by ich zdjecie lub rysunek znalesc - paczka 200 szt kosztuje raptem 25 zlotych - ale dla wielu montazystow to i tak zbyt duzy wydatek. Co innego przy "golym" montazu gdy zaraz po wyjeciu klinow parapet wewnetrzny montujesz - tu klin moze byc dowolny gdyz i tak wyjety zostaje

http://www.jar-eko.home.pl/images/fotki_na_forum/kliny_montazowe.jpg

w powiekszeniu mozna zobaczyc tutaj http://www.jar-eko.home.pl/images/fotki_na_forum/kliny_montazowe.jpg zapisujac gdziekolwiek i programem np. ACDSee ogladajac

to odpowiedz na post Buszujacego - czyz taki klin twoich podkladek dystansowych lepiej nie zastapi? Podaj realne argumenty za zamiana ich na podkladki na spodzie okna - gdyz usuniecie ich po bokach i gorze jest oczywiste i nie podlega dyskusji

Pogadajmy merytorycznie Buszujacy - odrzucajac uprzedzenia i Twoja alergie na jareko ;)

Pokazane kliny są najlepsze [lepsze od podkladek] bo można płynnie regulować wysokość ustawienia okna. Zęby na klinach uniemożliwiają ich przesunięcie. Kliny zostają pod oknem na ZAWSZE.

Widziałem w Niemczech okna ustawiane na takich 6 klinach [jeden na drugim.

P.S. Buszujący się wypisał [lub go wypisali]

Szanowny Panie Buszujacy - alibo Pan czytac nie umie albo innych za malo inteligentnych uwaza ;)

Pokazane kliny sluza do pozostawienia POD OKNEM

Czy trzeba drukowanymi pisac by dotarlo? A wyjac je mozna w kazdym momencie i z kazdego miejsca - kwestia tylko pewnych zdolnosci manualnych ;) - wystarczy je wzgledem siebie w poprzek przesunac :)

Jak widze dyskusja merytoryczna jest Panu obca wiec powracam do sugestii Pchelka - przemilcze Panskie wypowiedzi (Pchelek nazwal to dosadniej ja kiedys tez - ale tak nie wypada wsrod kulturalnych ludzi bywajac wiec ladniej teraz to sformuowalem ;) )

Urzędowski zaczął robić okna z PVC??? jednak nauka nie poszła w las. W ten sposób ma pełną ofertę. Jeszcze za aluminium powinien się zabrać.

To dobra firma.

Pozdrawiam.

Jareko - jak joola prosi o montażyk?

Witam

Chciałam uściślić-mówiłam o oknach drewnianych (sorki Jareko za zdradę,ale naprawdę trzymałam się do przedwczoraj), nie mam pojęcia czy Urzędowski robi okna PCV, po prostu jeden z dealerów Urzędowskiego prowadzi również sprzedaż okien PCV.

Zamówiłam dzisiaj okienka z montażem(chociaż kusisz Jareko oj kusisz :wink: )i jeśli będą tak samo ładne jak te z wystawy, to będą piękne.Pchełku a nie "znęcałeś" się przez przypadek nad okienkami z mahoniu? :wink:

Pozdrawiam

LAM - laminowana [czyli z folią w środku]

33 - dwie szyby grubości po 3 mm [te zewnętrzne

1 - grubość folii pomiędzy szybami [prawdopodobnie] z tym, że jest to kilka folii bo pojedyncza folia ma grubość 250 mikronów

14 - szerokość ramki

4 - grubość szyby od zewnątrz

TERMO - albo oznaczenie ramki [że jest ciepła - izolowana]

ale najprawdopodobniej oznaczenie że jest to szyba niskoemisyjna

Rozbić cegłą jest trudno, rozbije się ale nie rozpryśnie [tylko popęka]

LAM - laminowana [czyli z folią w środku]

33 - dwie szyby grubości po 3 mm [te zewnętrzne

1 - grubość folii pomiędzy szybami [prawdopodobnie] z tym, że jest to kilka folii bo pojedyncza folia ma grubość 250 mikronów

14 - szerokość ramki

4 - grubość szyby od zewnątrz

TERMO - albo oznaczenie ramki [że jest ciepła - izolowana]

ale najprawdopodobniej oznaczenie że jest to szyba niskoemisyjna

Rozbić cegłą jest trudno, rozbije się ale nie rozpryśnie [tylko popęka]

a czy to są dobre parametry? wystarczająco podrasowane? może za bardzo?