Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jedno rozwierne po to tylko aby moc je umyc - otwor 191x258?

pozdrawiam

Moim zdaniem ABSOLUTNIE NIE. To także waga ok 200kg. Raz - nie wytrzymają zawiasy, a nawet jakby to puszczą wkręty, dwa - powygina się jak chiński paragraf..

Sama szyba to ok 210 kg.

Ojjjj czasem mysle ze powinni zakazac pokazywania filmow "CSI zagadki kryminalne Miami" ;)

Ludzie napatrza sie na duze przeszklenia i chca takie same tylko zapomonaja o tym ze tak jest jedna szyba i inny klimat

Panowie spokojnie (chyba,ze cześć odpowiedzi to nie do mnie)- to nie moja dzialka i ja nie musze sie znac na wszystkim. Nie wiem jak na wage przelicza sie szyby 4mm, 6mm. Zadalem pytanie bo w projekcie mam normalnie dzielone ale chyba nie zaszkodzi zapytac czy mozna by bylo miec jedno aby miec fajny widok z okna? I dla tego okna nie ma znaczenia czy aluminium czy pcv....mi by pasowal taki fix ale zona sie uparla,ze musi sie otwierac aby mozna bylo umyc (okno na pietrze). Z drugiej strony, znow nie moja dzialka, ale malo widze okien niesymetrycznych...np dzielone 70/30. Czy takie tez sa niewykonalne?

Witam, właśnie wybieram okna do domu i pewnie jak większości z osób, które się budują nasuwa się milion wątpliwości i pytań. Moje okna z przodu domu będą miały wymiary 90 na 160. Architekt doradza mi zrobić dwuskrzydłowe z ruchomym słupkiem. Czy uważacie, że w takim oknie jest sens robienia dwóch skrzydeł? Powiedziałam o tym mojemu bratu, który poradził mi zmienić architekta i bądź tu człowieku mądry :-( Następna moja wątpliwość dotyczy okien 2-szybowych i 3-szybowch. Chcę w oknach mieć szprosy, podobno one powodują ( nie wiem jak to się fachowo nazywa) rozszczelnienie gazu wewnątrz okna i przez to okno jest mniej szczelne. Prawda to czy fałsz? No i jakie okna wybrać przy szprosach? Jestem zmarźluchem i chciałabym, jak najmniej tracić na oknach w miarę możliwości i finansów. Tak jak pisaliście dom jest na lata. Rozważałam okna bez szprosów ( taniej, itp), ale jednak stwierdziłam, iż do mojego domu pasują szprosy, więc stanęło na szprosach. Moje wszystkie w sumie okna będą na szerokość miały 90. Jedynie tarasowe ma mieć 270 na 250, ale jest 3-skrzydłowe. Zastanawiałam się nad Oknoplastem PROLUX ktoś coś o nich może napisać dobrego? złego? I ostatnie pytanie, czy orientujecie się w cenach "wolich ok? Jedna z firm do której dałam zapytanie nie chce mi ich wycenić dopóki nie będzie dziury w domu. A ja mam 4 warianty i nie wiem, który wybrać. Oczywiście cena gra tu ważną rolę, ale nie mam totalnie żadnej orientacji ile to może kosztować. Wymiar np. jednego to 80 na 320. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź za które z góry dziękuję. Pozdrawiam

Okno o szerokości 90 cm podzielone na dwa skrzydła? Przecież szyba będzie w nim miała ok 24cm! Jakimś zbiegiem okoliczności przypadek idealnie pasuje do promocji proluxa. Ciekaw jestem jaką szerokość szyby oni podadzą..

Jestem gotów zmierzyć się na konkrety.. Jak już będziesz prosiła o wycenę, to fajnie by było, gdyby uwzględnili spadek wartości U jaki dadzą szprosy. Nie słyszałem o tym by rozszczelniały pakiety, ale na pewno pogarszają ich właściwości izolacyjne.

Wole oko "prawdziwe" (w sensie że tzw czapka "napolena"czy myślisz o zwykłym łuku "jednopromieniowym"?

Obawiam się, że w pakiecie z Roto będzie jakiś inny producent okien;)) Albo inny haczyk. Nie jest możliwe, by realnie zmiana okuć kosztowała ok 7% wartości stolarki..

Nie ten sam producent okien. Profle VEKA, szyba pilkington. Wydaje mi sie ze to jest dobra opcja wtedy okna z UW ~0,8 i profilem 7 kmorowym wyjdą w granicach 22-23k . Co myslicie ?

Witam, właśnie wybieram okna do domu i pewnie jak większości z osób, które się budują nasuwa się milion wątpliwości i pytań. Moje okna z przodu domu będą miały wymiary 90 na 160. Architekt doradza mi zrobić dwuskrzydłowe z ruchomym słupkiem. Czy uważacie, że w takim oknie jest sens robienia dwóch skrzydeł? Powiedziałam o tym mojemu bratu, który poradził mi zmienić architekta i bądź tu człowieku mądry :-( Następna moja wątpliwość dotyczy okien 2-szybowych i 3-szybowch. Chcę w oknach mieć szprosy, podobno one powodują ( nie wiem jak to się fachowo nazywa) rozszczelnienie gazu wewnątrz okna i przez to okno jest mniej szczelne. Prawda to czy fałsz? No i jakie okna wybrać przy szprosach? Jestem zmarźluchem i chciałabym, jak najmniej tracić na oknach w miarę możliwości i finansów. Tak jak pisaliście dom jest na lata. Rozważałam okna bez szprosów ( taniej, itp), ale jednak stwierdziłam, iż do mojego domu pasują szprosy, więc stanęło na szprosach. Moje wszystkie w sumie okna będą na szerokość miały 90. Jedynie tarasowe ma mieć 270 na 250, ale jest 3-skrzydłowe. Zastanawiałam się nad Oknoplastem PROLUX ktoś coś o nich może napisać dobrego? złego? I ostatnie pytanie, czy orientujecie się w cenach "wolich ok? Jedna z firm do której dałam zapytanie nie chce mi ich wycenić dopóki nie będzie dziury w domu. A ja mam 4 warianty i nie wiem, który wybrać. Oczywiście cena gra tu ważną rolę, ale nie mam totalnie żadnej orientacji ile to może kosztować. Wymiar np. jednego to 80 na 320. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź za które z góry dziękuję. Pozdrawiam

Jak najbardziej szprosy pogarszają współczynnik UW okien. Przykładowo okno 1800x1500 dzielona na 2 części energooszczędne o współczynniku bez szprosów bd miało uw : 0.85 zaś okno takie ze szprosami będzie miało współczynnik uw: 1,05

Szprosy nie roszczelniają pakietów ale sprawiają że przenikalność zimna przez szyby jest większa.

Nie ten sam producent okien. Profle VEKA, szyba pilkington. Wydaje mi sie ze to jest dobra opcja wtedy okna z UW ~0,8 i profilem 7 kmorowym wyjdą w granicach 22-23k . Co myslicie ?

to że profil Veka i szyba pilkington nie znaczy że producent okien jest taki sam. Najgorzej jak ci wcisną jakąś Veke ze słabej firmy a potem bd miał problemy.

Tak jak ci pisałem wcześniej sprawdź sobie wycenę veki na vetrexie w twojej okolicy i porównaj czy tam z okuciami roto wychodzi te 22 23k mniej więcej czy wychodzi tak jak z okuciami winkhausa. :)

Przed wszystkim to się pytaj o producenta a nie o profil szyby itd.

Okno o szerokości 90 cm podzielone na dwa skrzydła? Przecież szyba będzie w nim miała ok 24cm! Jakimś zbiegiem okoliczności przypadek idealnie pasuje do promocji proluxa. Ciekaw jestem jaką szerokość szyby oni podadzą..

Jestem gotów zmierzyć się na konkrety.. Jak już będziesz prosiła o wycenę, to fajnie by było, gdyby uwzględnili spadek wartości U jaki dadzą szprosy. Nie słyszałem o tym by rozszczelniały pakiety, ale na pewno pogarszają ich właściwości izolacyjne.

Wole oko "prawdziwe" (w sensie że tzw czapka "napolena"czy myślisz o zwykłym łuku "jednopromieniowym"?

Oknoplast mi ich nawet nie wycenił, gdyż stwierdzili, że takie okna są bez sensu i nawet nie mają na to szablonów czy czegoś w tym stylu i że najmniejsze szyby to 40 cm. To chyba właśnie chodziło o te parametry. Jak patrzyłam na to co oni mi przesłali to okna ze szprosami mają przenikalność cieplna Uw 1,50, a bez szprosów 1,30. Teraz pytanie czy to jest dużo czy mało i czy będzie to odczuwalne przy ogrzewaniu domu. Dom będę miała ocieplony 15 cm grafitem, podłoga 20 cm styropian i strop tak samo.

Czapka napoleona.Mają wyglądać na domu tak :CAM01193.jpgCAM01198.jpg Projektant podał takie wymiary i warianty : I wariant 60 cm na 285,5 cm, II wariant 60 cm na 325 cm, III wariant 80 cm na 320 cm i IV wariant 80 cm na 366,5 cm. Jednakże mi się wydają bardzo małe te wole oka na tak dużym dachu i zastanawiam się czy nie powinny miec np. 80 cm. na 240 cm z przodu ( od północnej strony) i 100 cm. na 260 cm z tyłu ( od południowej strony). Nie wiem czy będzie wyglądać to dobrze, ale mam obawy, że przy wariantach architekta te okna nie będą za bardzo funkcjonalne i mogą z nimi być tylko kłopoty :-( Spać przez to nie mogę ehh...odechciewa mi się już tej budowy a to dopiero początek

Przepraszam

Odpowoem Ci brutalnie

Znajdz Architekta a nie troki od kaleson

Ty masz pomysly w oderwaniu od mozliwosci a on wiedze z piaskownicy

NIEWYKONALNE !!!!!!

Jeśli to odpowiedź do mojego pytania to się odniosę.

Zapytałem nie dlatego, że chce, tylko zwrócono się do mnie po znajomości abym pomógł.

Ja od razu dostałem szybko informację, iż "to se ne da", ale dobrze, że tutaj także się to potwierdza.

W odpowiedzi od biura projektowego dostałem ładne przeprosiny i informację, iż sprawdzili sami, i tego co zaproponowali w projekcie wykonać się nie da i to zmienią.

Ja dodam tylko od siebie jedno zdanie

Syn pracuje jako projektant w firmie Pilkingtona - i zawsze smiech go ogarnia jak sprzedawcy wciskają klientom,ze okna wypełnione są gazem

Bajki opowiadane z dziada pradziada

To wszystko pic na wode

Żaden producent nie wypełnia przestrzeni między szybami żadnym gazem

Jest tam poprostu próżnia

Szprost faktycznie obniżają przenikalność cieplną okna ale nie tak drastycznie

Co do pakietów 3 szybowych to nie polecam stosowania ich od strony południowej gdyż w rogach lubią powstawać małe pajączki które nie podlegają gwarancji

Jest to wada fabryczna i nie da sie nic z tym zrobić

Nie są to pęknięcia tylko takie mikro pajączki jakby ktoś szybe porysował

Chyba,że montujemy rolety zewnętrzne, to brak jest przeciwskazan do montażu od strony południowej pakietu 3 szybowego

Nawet w dokumentacji technicznej jest wyraznie zaznaczone iż w pakiecie 3 szybowy mogą wystąpić takie pajączki ktore nie podlegają gwarancji

Podpisuje to klient przy zamowieniu okien

Ja mam okna Firmy Petecki na profilu Brugman a w biurze na Veka Alphaline

Ciepłe ramki - pakiet 2 szybowy z szprosami bez 3 dodatkowej uszczelki , bo po latach sprawia problemy,okucia Roto

Edytowane przez Św.Mikołaj

O matko, jakie cuda przeczytałem. Jesteś pewny, że Twój syn pracuje w tej firmie przy produkcji szyb?

Próżnia - niedoścignione marzenie szybiarzy idealistów: czyli najlepsze właściwości cieplne pakietów.

Większe zakłady zespalają pakiety w "atmosferze" argonowej. Ręczne pompowanie argonu to przeżytek.

Pierwszy raz słyszę o pajączkach, mój dostawca nie zaznacza nic takiego w "papierach" do podpisania. NIGDY nie widziałem, nikt mi też nie zgłosił takiego problemu, a trzyszybówkę montuję od ponad 10 lat.

Kurczę - wybacz - ale praktycznie nie zgadzam się z żadną tezą Twojej wypowiedzi.

A co do meritum - 0,2 w różnicy U to dla 25m2 okien jest od 50 do 250zł w ogrzewaniu (w zależności od ceny energii - wg kalkulatora MS)

Nasze okna mamy od początku grudnia z firmy OKNOPLUS.

Jestem rozczarowana, pakiet 3-szybowy, wszystko wyglądało ładnie, dopóki nie wyszło słońce i ujawniło jak nasze okna są brudne i usyfione od środka:/

W każdym oknie, każda szyba jest brudna i widać ten smugi z odległości kilku metrów:/

Pozdrawiamy również panów z produkcji tej firmy, widać w czasie mycia szyb, że stawiali sobie kubeczki z kawą na szybach.

W przyszłym tygodniu zgłaszamy reklamację, ciekawa jestem jak udowodnię im te brudy jak znowu słońce zajdzie za chmurami i wtedy nic nie będzie widać:/

Takie pytanie: czy okno o wymiarach 230x250 da się wykonać jako uchylne? (szklenie 3-szybowe typowe).

Pozdrawiam

Ponawiam, była jedna odpowiedź, trochę mało. A czy są jakieś rozwiązania żeby to uciągnąć? Projektant domu z takimi oknami póki co "myśli" co odpowiedzieć na pytanie w czym to ma być wykonane :p

Jeżeli tak bardzo chcesz to otwierać to można rozważyć okna przechylne w drewnie z okuciem GU

https://www.g-u.com/pl/technika-okienna/okucia-do-okien-przechylnych.html

Oknoplast mi ich nawet nie wycenił, gdyż stwierdzili, że takie okna są bez sensu i nawet nie mają na to szablonów czy czegoś w tym stylu i że najmniejsze szyby to 40 cm. To chyba właśnie chodziło o te parametry. Jak patrzyłam na to co oni mi przesłali to okna ze szprosami mają przenikalność cieplna Uw 1,50, a bez szprosów 1,30. Teraz pytanie czy to jest dużo czy mało i czy będzie to odczuwalne przy ogrzewaniu domu. Dom będę miała ocieplony 15 cm grafitem, podłoga 20 cm styropian i strop tak samo.

Należy zacząć od tego, że dla pozwoleń-projektów etc. wydanych od 2014 r, współczynnik przenikania ciepła całego okna Uw nie może być wyższy niż 1,3W/m2*K - dla "części mieszkalnej". Wynika z tego, że zamiar montażu okien dwuszybowych, o czym było kilka postów wcześniej jest po prostu chybiony bowiem okna będą zbyt zimne.

Czapka napoleona.Mają wyglądać na domu tak :[ATTACH=CONFIG]376035[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]376036[/ATTACH] Projektant podał takie wymiary i warianty : I wariant 60 cm na 285,5 cm, II wariant 60 cm na 325 cm, III wariant 80 cm na 320 cm i IV wariant 80 cm na 366,5 cm. Jednakże mi się wydają bardzo małe te wole oka na tak dużym dachu i zastanawiam się czy nie powinny miec np. 80 cm. na 240 cm z przodu ( od północnej strony) i 100 cm. na 260 cm z tyłu ( od południowej strony). Nie wiem czy będzie wyglądać to dobrze, ale mam obawy, że przy wariantach architekta te okna nie będą za bardzo funkcjonalne i mogą z nimi być tylko kłopoty :-( Spać przez to nie mogę ehh...odechciewa mi się już tej budowy a to dopiero początek

Czy te okna łukowe mają być na stałe jako fixy nieotwierane, które można wykonać w "cieńszej" ramie czy jako uchylne?

Jeżeli maja się uchylać to przy wysokości 60 cm dla szyby pozostanie ok. 36 cm w najwyższym miejscu, czyli zbyt dużo światła wpadać nie będzie.