Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

proszę pomóżcie mi w dokonaniu wyboru okien do mojego domku.

Mam wstępne wyceny z czterech firm:

są to

MS Pomorska fabryka okien

Vetrex

Oknoplast

Oknoplus

Wszystkie na papieże zbliżone parametrami a cena wszystkie firmy chcą 16K

+/- 300zł

I co teraz wybrać??

Ja polecę Oknoplast. Mam Winergetic Premium.

Witam!

proszę pomóżcie mi w dokonaniu wyboru okien do mojego domku.

Mam wstępne wyceny z czterech firm:

są to

MS Pomorska fabryka okien

Vetrex

Oknoplast

Oknoplus

Wszystkie na papieże zbliżone parametrami a cena wszystkie firmy chcą 16K

+/- 300zł

I co teraz wybrać??

A moze jakis wiecej informacji jakie profile jaki montaz itd ?

Ja zas ogolnie polecal bym ci vetrexa ale wszystko zalezy co poszczegolny producent ci wycenil ?

Witam

Wszędzie pakiet trzy szybowy U=0,5 , montaż warstwowy ciepły z ciepłym parapetem, wszędzie ukryte zawiasy, ciepła ramka miedzy szybowa

obustronny kolor

Vetrex profil veka v82

ms profil salamander 82

oknoplus norskstil 82

oknoplast winergetic premium veka 82

Jak widać za zbliżone produkty jest zbliżona cena :)

Wybierz zatem sprzedawcę, który zrobił na Tobie najlepsze wrażenie :D i dopilnuj kwestii montażowych !

Może to da do myślenia tym Inwestorom, którzy otrzymują ofertę niższą o 2-3k i wmawiają sobie, że za tym NIC się nie kryje :)

Pozdrawiam

Wszystkie na papieże zbliżone paramtrami

Wszędzie pakiet trzy szybowy U=0,5 , montaż warstwowy ciepły z ciepłym parapetem, wszędzie ukryte zawiasy, ciepła ramka miedzy szybowa

obustronny kolor

Pisze Pan o zbliżonych parametrach? Jakich? Na razie można przypuszczać, że okna wykonane będą "ze zbliżonych" komponentów. To wcale nie oznacza, że będą miały zbliżone parametry rozumiane jako zespół właściwości użytkowych! Jak to mawiają nie jednemu psu Burek. Może spróbuje Pan ocenić i ustalić własne potrzeby okienne korzystając z http://oknotest.pl/konfigurator-okien.

No teraz od stycznia będzie ciekawie. W końcu aktualizuje się znowu prawo budowlane, a dokładniej współczynniki, a dalej pewnie będą sprzedawane gdzieś okna w wsp U=1,5

Od stycznia nic się nie zmieni. Producenci napiszą na swoich oknach to co chcemy przeczytać i będzie to oczywiście spełniało wg nich nowe norny. Przeciętny zjadacz chleba nie jest w stanie zweryfikować takich rzeczy jak wspólczynnik przenikania ciepła itp.

Od stycznia nic się nie zmieni. Producenci napiszą na swoich oknach to co chcemy przeczytać i będzie to oczywiście spełniało wg nich nowe norny.

Ustawa o wyrobach budowlanych (Dz. U. 2016 poz. 543 )

Art. 36b. Producent, który umieszcza oznakowanie CE albo znak budowlany na wyrobie budowlanym, który nie posiada właściwości użytkowych określonych w deklaracji właściwości użytkowych lub krajowej deklaracji, podlega karze pieniężnej w wysokości do 100 000 zł.

Przepis wejdzie w życie z dniem 01,01,2017. Coś się jednak może zmienić:-)

Ustawa o wyrobach budowlanych (Dz. U. 2016 poz. 543 )

Art. 36b. Producent, który umieszcza oznakowanie CE albo znak budowlany na wyrobie budowlanym, który nie posiada właściwości użytkowych określonych w deklaracji właściwości użytkowych lub krajowej deklaracji, podlega karze pieniężnej w wysokości do 100 000 zł.

Przepis wejdzie w życie z dniem 01,01,2017. Coś się jednak może zmienić:-)

100 000 zł na producenta okien to jak na byka kartofel.

Niestety jest to jedna z sytuacji, którą rynek zweryfikuje. Jeżeli nie będzie popytu na okna nie spełniające norm, to nikt ich nie kupi. Zgodnie z PB - WT dz. XI zał. 2 to zawsze się znajdzie cwaniak, który stwierdzi, że w jego wiedzy okna nie miały być przeznaczone do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi przy ti< 16°C mogą być okna o wsp. U=1,6. Szczególnie jak sprzedaje się towar bez usługi, to to będzie przechodzić.

Proszę o polecenie 3-4 producentów wysokiej jakości okien (nie profili bo tych znam). Oczywiście wiem, że dobre okno to połowa sukcesu druga to dobry montaż :) (może napiszcie o co pytać firmy żeby wyłapać czy mają dobrych monterów czy może partaczy... Na pewno da się zadać jakieś podchwytliwe pytania żeby złapać pewien trop :) )

Dom parterowy (budowany jako energooszczędny), budowany na terenie nizinnym w woj. pomorskim.

Wymiary okien (nie otworu, do wymiaru otworu trzeba dodać ok. 150):

5szt o wymiarze 900x2250 (szer x wys)

1szt 4200x2250

1szt 1800x2250

1szt 3650x550

1szt 2850x1150

dodam że wyceniałem już okna KRISPOLu oraz VETREXu (u obu producentów jest problem z tym oknem 1szt 3650x550).

Okno 3,65m x 55cm? Chcesz to jako całe, bez podziału?

No tak! Podział nie wchodzi w grę - jak już, to wolę odrobinę zamurować otwór żeby zwęzić, ale podział nie wchodzi w grę (kwestie estetyki). Jeszcze dobrze jakby było chociaż uchylne, ale to raczej niemożliwe przy tych wymiarach :p

Dodam jeszcze, że będę kupował również rolety zewnętrzne podtynkowe (mam cofnięte nadproże o 5-6 cm i pod skrzynkę rolety będzie docieplone styrodurem 5cm).

Jasne w obu firmach mowa była jedynie o szybkach o grubości 6mm, 4mm nie wchodzi w grę... Ale masz na myśli że w ogóle takiego okna nie da się wykonać, czy odpowiedziałeś na "uchylność" (to wiem że jest nierealne)...

Co do producentów okien - jakieś typy, podpowiedzi?

Odnośnie weryfikacji montażystów coś??