Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

jesteśmy na etapie tworzenia kosztorysu dla projektu http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-oszczedny-wariant-i-z-wentylacja-mechaniczna,3202,0,0.htm

Celem obniżenia kosztów okien, zdecydowaliśmy się na zmianę okien zawartych w projekcie. Oznacza to rezygnację z okien przesuwnych w salonie (HS...) i wstawienie w ich miejsce okien balkonowych otwieranych do wewnątrz.. Pozostałe okna w salonie to fix.

Proszę o pomoc w doborze okien oraz przedstawienie szacunkowych kosztów.

Dziękuję za pomoc.

O szacunkowe ksozty zwróć się raczej wysyłając zestawienie stolarki do 2-3 firm wyróżniających się w Twojej okolicy. Na tym forum zwyczajowo nie robi się ofert.. a strzelając na oko można się bardzo pomylić.

I przy obecnym poziomie niektórych firm warto zapytać o to, jakie kompetencje mają ekipy montażowe, bo jak wiadomo dobry montaż to połowa sukcesu.

Tak pytają mnie klienci, którzy przychodzą od konkurencji. Sądzisz że sprzedawca przyzna, że ma słabych monterów ale u Ciebie na pewno się postarają? Co więcej - handlowiec będzie przekonany, że ma na prawdę dobrych ludzi (tak wynika z rozmów które prowadzę ze znajomymi z branży).

Także.. warto pytać, ale trzeba poszukać jeszcze potwierdzenia dla takich słów..

Czy ktoś może mnie chociaż nakierować w jaki sposób mam szukać okien do nowobudowanego domu? Liczba producentów / modeli przyprawia o ból głowy :(

Kilka cech charakterystycznych domu:

- ściana 25cm ceramika + 20cm styro (do wybrania jaki on będzie)

- podłoga na 20cm EPS100 @ 037 + odcięcie chudziaka od ścian fundamentowych + EPS pod wylewkę

- ogrzewanie gazowe

- WM + powietrzny GWC do reku

Nie chcę, aby okna były słabym punktem. Nie wymagam cudów. Potrzeba (WxS):

- 1500x1500 (x3)

- 1500x1800 (x1)

- 1800x2400 (x1) - fix

- 1200x1200 (x1) - wykusz

- 2300x1800 (x1) - drzwi na taras

- 2000x1600 (x1) - balkonowe

- 1600x780 (x7) - dachowe

Za pomoc z góry dziękuję :D

Mało opinii w sieci jest o oknach SCHuCO LIVING MD

Profil 82mm 7-komorowe

- okucie ROTO / zawiasy kryte

- pakiet szybowy 4/18/4/18/4 z ciepłą ramką, w dużych oknach szyby 6mm

- 4-punktowe zabezpieczenie antywyważeniowe, mikrowentylacja i blokada błędnego położenia klamki z podnośnikiem skrzydła

- klamki Schüco Acustik w kolorze

Jestem bardzo bliski decyzji. Wcześniej brałem pod uwagę Vekę 82 na okuciach Maco i Salamandra bluevolution 82 na Maco o podobnych parametrach j/w.

Teraz skłaniam się ku Schuco. Cena powiedzmy, że wszędzie podobna. Warto?

Ludzie kochane :)

Mam zniszczony próg w haesie od strony zewnętrznej, plama ok 10x20cm, akurat w miejscu najbardziej rzucającym się w oczy. Wygląda jakby materiał był wytopiony, powierzchnia w tym miejscu jest chropowata i odbarwiona. Co robić? Jakieś nakładki? Jakaś regeneracja? Wymiana? Dom w stanie surowym.

Szanowny Panie mario9, jest mi niezmiernie przykro z powodu zaistniałej sytuacji. Z Pańskiego wpisu zorientowałem się, że rozmowa odbyła się jedynie telefonicznie. Zanim podejmę jakieś konkretne kroki wobec pracownika, z którym Pan rozmawiał, uprzejmie proszę o kontakt telefoniczny ze mną pod numerem telefonu 517044531 . Chciałbym, a właściwie w zaistniałej sytuacji wręcz muszę umówić się z Panem na spotkanie. Przyjadę we wskazane miejsce, w wybranej przez Pana porze. Chętnie też wtedy zabiorę Pana do salonu w Bielsku-Białej, zademonstruję nasze możliwości i osiągnięcia w dziedzinie techniki okiennej i montażu. Wykonujemy rocznie dziesiątki trudnych, a nawet skrajnie trudnych realizacji, korzystając z najróżniejszych metod i technik montażu okien. Nie będąc świadkiem Pańskiej rozmowy z naszym pracownikiem przyjmuję, że Pański wpis mógł powstać w wyniku niezbyt fortunnej interpretacji wypowiedzi któregoś z pracowników firmy MULTIKO, który w rozmowie telefonicznej chciał powiedzieć o zbyt wielu aspektach montażu okien nie mogąc odwołać się do bezpośrednich przykładowych rozwiązań, a jednocześnie wspomniał o ewentualnych przykrych konsekwencjach, jakie mogą spotkać inwestorów nawet wtedy, gdy wybierają prawidłowe sposoby montażu, ale zostają one wadliwie zrealizowane. Oczekując zatem na kontakt pozostaję z szacunkiem

Maciej Mazgaj

MULTIKO s.c.

Witam :)

Spotkanie z właścicielem firmy Multiko s.c. było bardzo owocne, wszystko ze swojej strony wytłumaczył należycie. Muszę naprawdę pogratulować sporej wiedzy, zaangażowania i głębokiego zainteresowania tematem ciepłego montażu. Pan Maciej nie tylko montuje okna swoim autorski sposobem ale również prowadzi szereg badań na temat szczelności systemów, które sam stosuje.

Ze swojej strony bardzo polecam firmę MULTIKO s.c., cenię ich za profesjonalizm, doświadczenie i zainteresowanie tematem. Każdą wymianę/montaż traktują poważnie i poświęcają jej należytą ilość czasu, bez względu na to czy jest to klient indywidualny, czy duża firma wymieniająca okna w całym budynku. Oczywiście chciałem również przeprosić za zbyt pochopne wyciągnięcie wniosków z rozmowy telefonicznej, aczkolwiek napisałem tylko sprawozdanie z jej przebiegu. Dlatego proponuję każdemu kto byłby zainteresowany po prostu spotkać się z właścicielem i zapytać jak montują okna i jaki sposób poleciłby do konkretnego budynku.

Cała wymiana okien i autorski sposób montażu opisuje poniższy artykuł:

http://oknotest.pl/montaz-okien/multiko-wymiana-okien-w-scianie-warstwowej-3w

Dziękuję i myślę, że pomogłem wszystkim niezdecydowanym.