Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba będę zmuszony do wymiany okien poddaszowych.

Aktualne to chyba jakaś pomyłka i mam już dość z nimi walki.

Wieje,kapie i skrapla się.

Właśnie odkryłem że kapie mi na łóżko w sypialni z nawietrznika.

Wymiar okiem (mierzone do ramy wewnątrz) to 130x70cm. Kąt nachylenia dachu 20-25 stopni.

Możecie coś polecić niewygórowanego cenowo, aczkolwiek sprawdzonego.

Zarówno montaż na taśmy rozpreżne jak i folie z pianą są rownorzędne I jeden i drugi gwarantuje szczelność .

Nie wiem co kolega ma na myśli pisząc "równorzędne" oraz co znaczy "gwarantują szczelność". Poziom szczelności połączenia okna z ościeżem można zbadać i "gwarantuję", że dla obu sposobów uszczelnienia poprawnie wykonanego będzie różny:-).

Szczelność zgodną z założeniami dla danej konstrukcji i wymagań danego domu.

Obaj wiemy że podstawowym mankamentem taśm jest jakość wykonania otworów i tym samym różny luz miedzy rama a murem

Luz ktory decyduje o parametrach taśmy

Także dostosowanie rozpreznosci taśm do luzu jaki jest w rzeczywistości

Obaj wiemy że podstawowym mankamentem taśm jest jakość wykonania otworów

Panie Kolego zechce mi Pan nie przypisywać swojej wiedzy i to takiej wiedzy. Przecież bzdurę Pan napisał! Zła jakość otworu nie jest mankamentem taśmy, ale mankamentem otworu. O "parametrach" taśmy wcale nie decyduje luz. Jeśli już ten luz o czymś decyduje, to jedynie o tym, czy taśma została prawidłowo użyta. Podtrzymuję co wcześniej napisałem o szczelności połączenia przy obu sposobach uszczelnienia.

Andrzeju. Sadzisz ze tp652 ze szczelina 8 mm nie zagwarantuje parametrow takich jak folia?

Hmmm....jak juz zrobiles badania porownawcze podziel sie nimi :)

Szczelina dylatacyjna 8mm to raczej żart niż szczelina:-). Nie polecam. A co do wyników, to nie są "laboratoryjne" więc ich ujawnianie byłoby trochę niecelowe. Stałyby się łatwym celem. Nie mniej wniosek z nich płynie taki, jak przedstawiłem. W żadnym z badań taśmy rozprężne nie zbliżyły się szczelnością połączenia do układu folia/PU/folia nie mówiąc już o układzie folia/PU/uszczelniacz.

Pozostaje pytanie czy nie spełniły także wymagań stawianych szczelności dla określonego typu budynków ?

Że tak spytam z ciekawości, co ma piernik do wiatraka? Wymagania co do szczelności powietrznej budynku nijak mają się do wymagań co do szczelności połączenia okna z ościeżem! To dwa różne zagadnienia i dwie odrębne regulacje w warunkach technicznych.

To postaraj mi się wytłumaczyć dlaczego firma Illbruck dla tej samej taśmy Podaj różne parametry szczelności w zależności od grubości szczeliny i dedykuję dla domów pasywnych szczelina 8mm dla domów energooszczędnych 15a dla jakiś tam jeszcze innych 30 Czyli jednak wbrew pozorom zależności od wymagań co do budynku są wymagania co do szczelności połączenia okna z murem

Witam

To postaraj mi się wytłumaczyć dlaczego firma Illbruck dla tej samej taśmy Podaj różne parametry szczelności w zależności od grubości szczeliny i dedykuję dla domów pasywnych szczelina 8mm dla domów energooszczędnych 15a dla jakiś tam jeszcze innych 30 Czyli jednak wbrew pozorom zależności od wymagań co do budynku są wymagania co do szczelności połączenia okna z murem

Najlepiej zapytać u źródła.

Osobiście również uważam, że szczelina 8 mm to ... mało.

Pozdrawiam

Witam,

Mam dylemat z oknami, moglibyście mi doradzić jakie wybrać, dostałam wycenę na:

Okna VEKA Perfectline Uw– 1,3 W m2/K .

Profil Veka SL 82 Uw – 0,8 W m2/K

Okna Premium Vetrex V90+ energooszczędne Uw – 0,7 W m2/K,

współczynnik przenikania energii (gn) 53%

współczynnik przenikania światła (Lt) 74%

Czy może polecacie jakieś inne sprawdzone firmy? Co brać pod uwagę przy wyborze okien?

tez dzisiaj walczylem z vetrexem. zobaczymy jaka nowa oferte wysla... ja chcialem vetrex albo oknoplast ale kumplowi drua szyba pekla i teraz napisali mu pismo ze podobno od temperatury moga pekac. kosmos.

ja rozpatruje jeszcze avante bo u rodzicow od 10-15 lat sa i nic im sie nie dzieje. a cena konkurencyjna

Mam pytanie, czy można jakoś porównać okna Abakus BluEnergy 82 (profil Salamander) z oknami Vetrex V82 oraz AdamS Veka SL 82 . Zamierzam niedługo wymieniać okna w domu , a że jest ich ponad 25 więc staram się wybrać coś sensownego i nie strzelić sobie w kolano , jak się to mówi. Aby wybrać najlepszą opcję założyłem sobie, że okna muszą spełniać trzy warunki a mianowicie, profil około 80 mm lub powyżej , pakiet 3- szybowy + ciepła ramka oraz 3 uszczelki, no i oczywiście też najlepsza cena przy zbliżonych parametrach. .Pomijam wątki montażu , bo dużo czytałem o tym na forum , że jest bardzo ważny i nie przeczę że przywiązuję do tego wagę, chociaż nie wiem czy jestem na to jakoś wpłynąć przy ofertach z firm których nie znam a nie mogę o nich znaleźć żadnych opinii.. Z pośród kilku ofert ograniczyłem się do dwóch producentów, polecanych na forum i w tabeli oknotest, czyli Vetrex oraz Adams. Wiem , że obaj producenci mają miejsca na czele rankingu, ale na ten czas cenowo dla mnie lepiej wypada Adams. Zależy mi na dobrych oknach , ale nie będę ukrywał , że cena też zagra rolę . Dostałem teraz propozycję oferty na okna z firmy Abakus .Wprawdzie nie mam jeszcze wyceny , ale wiem , że sa tańsze od tych dwóch wyżej , tylko czy warto brać te okna w ogóle pod uwagę? Chciałbym poznać opinie i uzyskać jakieś porady co do tych okien .Wiem , że zaraz może ktoś napisać , że producenci którzy pracują na tych samych lub zbliżonych profilach , okuciach i proponując podobne parametry pakietów szybowych wykonują okna w zbliżonych jakościowo parametrach , ale wolę popytać.