Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I co Indiii

Szyba pękła to producent do d...y ?

A czy wiesz, że producent szkła nie daje gwarancji na pęknięcia szyb ?

Sądzisz że kosmos ? Otwarcie okna przy niskich temperaturach może spowodować pęknięcie szyby

Nie musi ale może

Fizyka, znów ta cholerna fizyka

Powiem, ze wlasnie tak.

Nie slyszalem od nikogo innego zeby mu pekla szyba.

W tym wypadku w oknie 3m dzielone pol na pol rozsuwane pekla 2 razy. Za pierwszym razem wymienili, za drugim napisali wywod ze moze pekac od temperatury. Dla mnie to troche przekresla producenta. A maja fajna oferte na te 4 szybowe..

Witam dostałem od izoplastu wycenę okna 2980/2300 Extremo Eforte współczunnik U; 0.77W/m2k profil pvc 6 komorowy pakiet trzy szybowy ,system uchylno przesuwny psk160S zastosowano skrzydło pośrednio wzmocnione cena 5455zł i Czy ktos może coś powiedzieć na temat izoplastu?

Mògł by ktoś coś podpowiedzieć był bym wdzięczny.Pozdrawiam

Zapytaj producentow ktory ma proby/testy szczelnosci okien. Ten ktory bedzie mial jego wybierz.

Nie bardzo wiem o jaką szczelność ma chodzić w tym pytaniu do producenta? czy aby chodzi o te podawane parametry wodoszczelności dla okien czyli np. 8A lub np. 9A lub E1000 ? A co jak będą mieć wszyscy bo chyba to podają to co wtedy ? dalej nie będę wiedział na kogo się zdecydować i co sądzić o oknach ABAKUS , czyli jak one mają się do porównania ich z Vertex i Adams.

Nie bardzo wiem o jaką szczelność ma chodzić w tym pytaniu do producenta? 

Najprawdopodobniej chodziło o parametr Q100. Normy budowlane definiują 4 klasy szczelności, przy czym najwyższa, 4 klasa dopuszcza przepuszczanie do 0,75m3 świeżego powietrza powietrza na każdy metr połączenia skrzydła z ramą. W "typowych" konstrukcjach nie jest to raczej wybitne osiągnięcie. Wybierz największą konstrukcję u siebie (okno przesuwne, może coś z ruchomym słupkiem albo niskim progiem), zapytaj o badania na nią i porównaj. Ewentualnie samemu możesz spróbować http://http://oknotest.pl/ranking-okien-pro-quality

Ale 10 kg to spora różnica i przyznaje, ze sam jestem ciekaw... aż kiedys zważę okno i porównam z tym co na papierze:)

I jak sprawdziłeś czy waga z papieru zgadza się z rzeczywistą wagą okna?

Bo wg moich wycen:

- Oknoplast Winergetic Premium 1800x1500 - 125,53kg

- VEKA SoftlineV82 - 115kg

- KNS Sotfline82 1800x1500 - 107kg

Różnice duże, a profil bardzo podobny lub identyczny.

Pozdrawiam

Nie wiem jak edytować poprzednia wiadomość, ale chodzi mi o takie małe plastikowe elementy, jakby ograniczniki, nie zamocowane na stałe tylko takie ruchome z łatwością można je wyczepic, mamy je gdzieniegdzie przy ramach okiennych, tzn. wewnątrz okna...Czy to czemuś służy czy to pozostałości po montażu?

indiii, Który prodducent tak napisał o tym pękaniu - Vetrex czy Oknoplast? bo wymieniłes obu.

oknoplast...

najlepsze ze ta szyba pekla w drzwiach przesuwnych w moemncie gdy skrzydlo bylo otwarte. mysle ze to wada fabryczna zlozenia w calosc. aha no i peklo 2 razy. za pierwszym razem wymienili ale jakos dziwnie poskladali , peklo drugi raz, umywaja rece.

ja mimo wszystko chyba wybiore oknoplast i 4 szyby ...bo maja duzo tansze rolety:) i doplata do 4 szyb zostanie zrownowazono duzo tanszymi roletami niz u konkurencji

Edytowane przez indiii

Witam

Proszę o radę, zastanawiam się między oknami Drutex IGLO ENERGY z ciepłą ramką a Vetrex V82. Cena obydwu jest taka sama. Byłem już prawie zdecydowany na Vetrex ale poczytałem ostatnio o problemach z jakością tych okien stąd moje rozterki. Dodatkowo ekipa montująca Drutex cieszy się dobrymi opiniami. Mając do wyboru tych dwóch producentów, którego byście wybrali?

ja chcialem kupic Vetrexa v90+ . czekajac w kolejce w salonie widzialem jakies jedno okno i bylo bardzo niechlujnie oklejone. pozniej Pani mi pokazala, ze to jest przyklad okna v90+ to jej pokazalem, ze absolutnie bym takich okien nie odebral. jednak druga strona medalu decyduje sie na oknoplast, z ktorym kolega walczy z pekajacymi szybami... badz tu madry

ja chcialem kupic Vetrexa v90+ . czekajac w kolejce w salonie widzialem jakies jedno okno i bylo bardzo niechlujnie oklejone. pozniej Pani mi pokazala, ze to jest przyklad okna v90+ to jej pokazalem, ze absolutnie bym takich okien nie odebral. jednak druga strona medalu decyduje sie na oknoplast, z ktorym kolega walczy z pekajacymi szybami... badz tu madry

Czasem nawet dobrej klasy samochód psuje się notorycznie mimo, że nie powinien. Tak samo ze wszystkim łącznie z oknami. Ja mam Oknoplast Winergetic Premium, wszystkie przeszklenia duże "do ziemi", mam też od nich HS-a. Wszystko w porządku. Polecam.

Stanąłem przed wyborem okien do mieszkania na parterze w bloku i z ofert jakie dostałem mailowo najbardziej przypadły mi do gustu:

1. Oknoplast Pixel
  2. Oknoplast Koncept
  3. Ekoplast Komfort

Odrzuciłem Vertex VP70, bo oferta jest nieczytelna (informacje skopiowane po kilka razy i zalew informacji odnośnie okien V90+). Odrzuciłem też Drutex Iglo 5, ze względu na najwyższą cenę (razem z montażem).

Doradźcie proszę, które z powyższych będą solidniejsze, ewentualnie czy w tej klasie okien powinieniem może szukać czegoś innego?

Czytałem termat, także wiem że solidność montażu przekłada się na bezproblemową eksploatację okien, także moje pytanie jest stricte do okien.

Z góry dziękuję za pomoc!

U mnie padł wybór na VEKA Sofline 82, pośród okien mam drzwi tarasowe HS, w ofercie którą dostałem jest waga okna 205kg. Padła propozycja aby osadzić owe 205kg okno na profilu podprogowym gree... konstrukcja; z zewnątrz coś w stylu "sklejka" w środku styropian. Czy jest to sensowne rozwiązanie, jakieś propozycje?

Pozdrawiam