Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może powiem dość przewrotnie.

Swego czasu podnoszenie jako kryterium wyboru okien wartości Uw zaczął się trend do podkręcanie parametrów. Niektóre wyliczenia z pełną premedytacją pomijamy PSi i wychodziły cudowne parametry w oknach z szyb6anj z ramkami z aluminium w porównaniu z szybami z ciepłą ramka z tworzywa.

Skupianie się teraz na DWU powoduje podobny kierunek. Kto z klientów sprawdzi te parametry? Nikt.

Z drugiej strony są też producenci z pełną premedytacją podający gorsze parametry tak na wszelki wypadek.

W dzisiejszych czasach naprawdę bardzo trudno podjąć decyzję w wyborze okien ale....

Jest jedna rzecz związana z oknami - ich montaz

I na tym przede wszystkim na tym należy się skupiać.

Bo jak już wielokrotnie tu było mówione

Nawet najlepsze okna będą g.... warte gdy zostaną złe zamontowane

Może powiem dość przewrotnie.

Swego czasu podnoszenie jako kryterium wyboru okien wartości Uw zaczął się trend do podkręcanie parametrów. Niektóre wyliczenia z pełną premedytacją pomijamy PSi i wychodziły cudowne parametry w oknach z szyb6anj z ramkami z aluminium w porównaniu z szybami z ciepłą ramka z tworzywa.

Skupianie się teraz na DWU powoduje podobny kierunek. Kto z klientów sprawdzi te parametry? Nikt.

Z drugiej strony są też producenci z pełną premedytacją podający gorsze parametry tak na wszelki wypadek.

W dzisiejszych czasach naprawdę bardzo trudno podjąć decyzję w wyborze okien ale....

Jest jedna rzecz związana z oknami - ich montaz

I na tym przede wszystkim na tym należy się skupiać.

Bo jak już wielokrotnie tu było mówione

Nawet najlepsze okna będą g.... warte gdy zostaną złe zamontowane

ok, dzięki, to w sumie jak ze wszystkim - ważne jest wykonanie

widzę, że temat żyje własnym życiem ;)

pytanie było:

1. czy dopłacać do głębokości 82 mm, jeśli parametry użytkowe będą podobne, czy pozostać przy 76 mm? (okna na piętrze)

2. czy pakiet 6/16/6/16/6 w profilu 82 dla okien 2700x2400 będzie ok? (okna na parterze)

dziękuję za wszelkie dotychczasowe uwagi ;)

Trudno Cię rozszyfrować.Czego tak na prawdę oczekujesz. Bo wiele pytających tu osób szuka rozgrzeszenia za wybór najtańszej albo jedynej możliwej do wykonania oferty.

Dla własnego dobra przyjmij, że jeśli większośćoferentów mówi że się nie da, to się nie da , a ten który twierdzi że zrobi jest niedouczony lub ma złotówki w oczach. Na temat produkcji okiennej W. już tu były tematy. Nie błysnęli.

Wygląda że okno 270x240 da się wykonać na "szóstkach". Będzie swoje koszowało (szyba blisko 300kg) więc i trzeba doliczyć dźwig do montażu (nawet 2 tys zł).

A jak się stłucze to wymiana przekroczy koszt okna. Dlatego - ja, dla siebie bym podzielił. I absolutnie nie ma mowy o wys owieranych okien pow 270cm, bo plastik tego nie wytrzyma.

Szkło od lat jest takie same (udoskonalono technikę obchodzenia się z nim by unikać uszkodzeń w procesie produkcyjnym), ale wytrzymałość jest bez zmian.

"tak, podałam 3 wartości obciążenia wiatrem, bo nie wiem dokładnie, który system dokładnie producent zastosuje, a wartości te biorę właśnie z Deklaracji Właściwości Użytkowych (tu link gdybyś miał ochotę zajrzeć" UWAGA, UWAGA. masz tam deklaracje na okno jednoskrzydlowe. Takie okna zawsze najlepiej wychodza w badaniach. problem w tym ze ta deklaracja nijak sie ma do okien dwuskrzydlowych, drzwi balkonowych, okien stalych o wymiarach ktore Masz w zleceniu, okien i drzwi przesuwnych, odchylno-przesuwnych. ta deklaracja dotyczy TYLKO okna jednoskrzydlowego o wymiarach podanych w deklaracji. Nic wiecej. Zazadaj deklaracji na te inne okna i drzwi balkonowe

.....UWAGA, UWAGA. masz tam deklaracje na okno jednoskrzydlowe. Takie okna zawsze najlepiej wychodza w badaniach. problem w tym ze ta deklaracja nijak sie ma do okien dwuskrzydlowych, drzwi balkonowych, okien stalych o wymiarach ktore Masz w zleceniu, okien i drzwi przesuwnych, odchylno-przesuwnych. ta deklaracja dotyczy TYLKO okna jednoskrzydlowego o wymiarach podanych w deklaracji. Nic wiecej. Zazadaj deklaracji na te inne okna i drzwi balkonowe

I tak najczęściej klientów robi się w przysłowiowego balona

Podając dla jednoskrzydłówki referencyjnej właściwości zawarte w DWU oraz współczynnik Uw w odniesieniu do zawartości całej oferty

Chwyt marketingowy i to działa gdyż klient w większości nie ma zielonego pojęcia że jest robiony w bambuko

Trudno Cię rozszyfrować.Czego tak na prawdę oczekujesz. Bo wiele pytających tu osób szuka rozgrzeszenia za wybór najtańszej albo jedynej możliwej do wykonania oferty.

Dla własnego dobra przyjmij, że jeśli większośćoferentów mówi że się nie da, to się nie da , a ten który twierdzi że zrobi jest niedouczony lub ma złotówki w oczach. Na temat produkcji okiennej W. już tu były tematy. Nie błysnęli.

Wygląda że okno 270x240 da się wykonać na "szóstkach". Będzie swoje koszowało (szyba blisko 300kg) więc i trzeba doliczyć dźwig do montażu (nawet 2 tys zł).

A jak się stłucze to wymiana przekroczy koszt okna. Dlatego - ja, dla siebie bym podzielił. I absolutnie nie ma mowy o wys owieranych okien pow 270cm, bo plastik tego nie wytrzyma.

Szkło od lat jest takie same (udoskonalono technikę obchodzenia się z nim by unikać uszkodzeń w procesie produkcyjnym), ale wytrzymałość jest bez zmian.

zwróciłam się z prośbą o poradę, bo jak mniemam, nie macie interesu w tym, żeby mi doradzać zły wybór okien, co o niektórych handlowcach nie można powiedzieć

a potrzebuję rzeczowych argumentów, żeby wybić mężowi z głowy okna, które mamy w projekcie, czyli 2700x2750 - tutaj plik z max. wielkością przeszklenia się bardzo przydał

jeśli chodzi o okna 2700x2400, to mam też wyceny na pakiet 6/12/6/12/6, ale chciałam dopłacić do 6/16/6/16/6, stąd pytanie, czy to będzie dobry wybór - albo co jeszcze zmienić (np. podział, jak zasugerowałeś)

"tak, podałam 3 wartości obciążenia wiatrem, bo nie wiem dokładnie, który system dokładnie producent zastosuje, a wartości te biorę właśnie z Deklaracji Właściwości Użytkowych (tu link gdybyś miał ochotę zajrzeć" UWAGA, UWAGA. masz tam deklaracje na okno jednoskrzydlowe. Takie okna zawsze najlepiej wychodza w badaniach. problem w tym ze ta deklaracja nijak sie ma do okien dwuskrzydlowych, drzwi balkonowych, okien stalych o wymiarach ktore Masz w zleceniu, okien i drzwi przesuwnych, odchylno-przesuwnych. ta deklaracja dotyczy TYLKO okna jednoskrzydlowego o wymiarach podanych w deklaracji. Nic wiecej. Zazadaj deklaracji na te inne okna i drzwi balkonowe

pchelek, oczywiście, jak już się zdecyduję na konkretnego producenta, to będę drążyć te deklaracje na moje okna, na razie prosiłam o wycenę na okna o Ug=0,5

Z drugiej strony - jak zwrócono mi tu uwagę - nie jestem w stanie spradzwić prawdziwości deklarowanych parametrów ;)

Niepotrzebnie wklejałam te parametry, bo mnie bardziej nurtuje pytanie, czy przy podobnych wartościach użytkowych, dopłacić do 82mm czy pozstać przy 72mm?