Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Różnorodność systemów to ma Veka, jak masz dostęp to polecam :)

Mam dostęp, trochę się w tym gubię, tyle nazw firm, kilka profili, czym to się różni i co tu wybrać? Nie mam pojęcia czym to się różni. NP. Oknoplast ma okno pixel i to jest dla mnie jakiś produkt, a inni? Te okna się nie nazywają tylko podają nazwy profili i nic mi to nie mówi. Ciężka sprawa. Ogólnie ma być bezstresowa eksploatacja, wybór mam szeroki bo to duże miasto. Nie zamykam się na te dwie firmy, ale skupiam się na nich bo jak ktoś się nie zna to wiadomo że wybiera znane firmy.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście że jest tego wiecej. Łacznie okien jest 12, ale nie chciałem tu zaśmiecać i wklejać wszystkiego zwłaszcza, że nie wiem jakie parametry są ważne, dlatego wkleiłem największe okno.

My tym bardziej nie wiemy jakie parametry są ważne w twoim przypadku. Może budujesz dom pasywny na Alasce a może stodołę ex. ministra opalaną darmowym drewnem?

"Różnorodność systemów to ma Veka, jak masz dostęp to polecam" - tak sie sklada ze znam wszystkie systemy [rodzaje] okien PVC jakie sie pojawily od roku 1991 [byly wtedy chyba 4 moze 5 fabryk] przez lata 90-te [bylo chyba z 60 systemow] po dzis kiedy zostali najsilniejsi. Veka tez jest wypasiona.

My tym bardziej nie wiemy jakie parametry są ważne w twoim przypadku. Może budujesz dom pasywny na Alasce a może stodołę ex. ministra opalaną darmowym drewnem?

Racja. Robię remont ponad stu letniego domu bez ocieplenia. Na pewno chcę okna 3 szybowe bo kiedyś ocieple tą budę, ale jakie okna wybrać to nie wiem. Chyba liczą się profile? Do wyboru Vetrex na V82, potem Oknoplast Pixel na swoich profilach i doszły ms okna na profilu allplast 8000. Ceny odpowiednio 22 tys, 25 tys i 15 tys. Wszystkie okna 3 szybowe. Jak to jest z tą tańszą firmą? Spora różnica, opłaca się dopłacać? Chciałbym mieć okna na które nie będę narzekał i tyle. Współczynnik UW dla Vetrex i Oknoplast 1.0 lub 1.1 a na okna 1.3

"Różnorodność systemów to ma Veka, jak masz dostęp to polecam" - tak sie sklada ze znam wszystkie systemy [rodzaje] okien PVC jakie sie pojawily od roku 1991 [byly wtedy chyba 4 moze 5 fabryk] przez lata 90-te [bylo chyba z 60 systemow] po dzis kiedy zostali najsilniejsi. Veka tez jest wypasiona.

Czyli co konkretnie byś polecił że swojego doświadczenia? Jakie profile najlepsze? Czy warto dopłacać? Czy to się zwróci w rachunkach ta dopłata do lepszego UW? Czy okna na allplast 8000 dadzą radę i nie będę narzekał? Czy ta różnica w cenie może mieć wpływ na użytkowanie okien?

Racja. Robię remont ponad stu letniego domu bez ocieplenia. Na pewno chcę okna 3 szybowe bo kiedyś ocieple tą budę, ale jakie okna wybrać to nie wiem. Chyba liczą się profile? Do wyboru Vetrex na V82, potem Oknoplast Pixel na swoich profilach i doszły ms okna na profilu allplast 8000. Ceny odpowiednio 22 tys, 25 tys i 15 tys. Wszystkie okna 3 szybowe. Jak to jest z tą tańszą firmą? Spora różnica, opłaca się dopłacać? Chciałbym mieć okna na które nie będę narzekał i tyle. Współczynnik UW dla Vetrex i Oknoplast 1.0 lub 1.1 a na okna 1.3

Nadal niewiele informacji chociaż już coś więcej wiadomo. Ogrzewasz pewnie spalając diamenty w kominku (podobno M.M. zdarzało się to robić) a wiatr się w twojej okolicy nie zdarza bo całe osiedle jest odizolowane kopułą jak w "Total Recall" na Marsie.

Czy liczą się akurat profile? Hm... Kupując samochód kierujesz się tym jaka huta stali dostarczyła blachę na nadwozie? A może przed zakupem kleju do płytek analizujesz kto był dostawcą cementu i innych dodatków? Zmieńcie wreszcie myślenie drodzy klienci!

Ja wiem, że 90% sprzedawców zachwala, że ma "okna 90 komorowe" i "50 szybowe" z "okuciami xxx". Ale czy zastosowanie do przygotowanie obiadu polędwicy od "zrelaksowanej krowy z alpejskiej łąki" karmionej wyłącznie czekoladą M....a gwarantuje wyśmienity stek? Jednemu wyjdzie "podeszwa" a inny zrobi z tego raj dla podniebienia!

Nadal niewiele informacji chociaż już coś więcej wiadomo. Ogrzewasz pewnie spalając diamenty w kominku (podobno M.M. zdarzało się to robić) a wiatr się w twojej okolicy nie zdarza bo całe osiedle jest odizolowane kopułą jak w "Total Recall" na Marsie.

Czy liczą się akurat profile? Hm... Kupując samochód kierujesz się tym jaka huta stali dostarczyła blachę na nadwozie? A może przed zakupem kleju do płytek analizujesz kto był dostawcą cementu i innych dodatków? Zmieńcie wreszcie myślenie drodzy klienci!

Ja wiem, że 90% sprzedawców zachwala, że ma "okna 90 komorowe" i "50 szybowe" z "okuciami xxx". Ale czy zastosowanie do przygotowanie obiadu polędwicy od "zrelaksowanej krowy z alpejskiej łąki" karmionej wyłącznie czekoladą M....a gwarantuje wyśmienity stek? Jednemu wyjdzie "podeszwa" a inny zrobi z tego raj dla podniebienia!

Ogrzewanie gazem, 115m2, brak ocieplenia, 20cm cegly-powietrze-20cm cegły (tak wygląda ściana budynku), mieszkanie na parterze, piwnica grzana, nade mną grzane. Jeszcze nie wiem jaki rodzaj ogrzewania, a wiatr jak wiatr. W Szczecinie raczej nie mamy z tym problemów. Kilka razy w roku coś większego ale i tak najsłabiej niż w reszcie Polski. W takim razie co byś polecił z tych trzech moich wycen. Nie znam się na tym dlatego próbuje się czegoś dowiedzieć. Dla mnie to są suche liczby i dlatego jeżeli miałbym wybierać to zdecydowałbym między Vetrex a Oknoplast w zależności od tego które okna by mi się bardziej spodobały na żywo, ale może nie warto dopłacać i wziąć na okna na allplast 8000? To jakieś 10k różnicy w cenie.

Ogrzewanie gazem, 115m2, brak ocieplenia, 20cm cegly-powietrze-20cm cegły (tak wygląda ściana budynku), mieszkanie na parterze, piwnica grzana, nade mną grzane. Jeszcze nie wiem jaki rodzaj ogrzewania, a wiatr jak wiatr. W Szczecinie raczej nie mamy z tym problemów. Kilka razy w roku coś większego ale i tak najsłabiej niż w reszcie Polski. W takim razie co byś polecił z tych trzech moich wycen. Nie znam się na tym dlatego próbuje się czegoś dowiedzieć. Dla mnie to są suche liczby i dlatego jeżeli miałbym wybierać to zdecydowałbym między Vetrex a Oknoplast w zależności od tego które okna by mi się bardziej spodobały na żywo, ale może nie warto dopłacać i wziąć na okna na allplast 8000? To jakieś 10k różnicy w cenie.

Stare okna są prawdopodobnie skrzynkowe? Więc trzeba się skupić na poprawnym montażu. Zarówno Oknoplast jak i Vetrex będzie dobrym wyborem. Nie wypowiem się na temat allplast 8000 bo takiego produktu nie ma. A nawet jak to jest literówka w nazwie to takiego produktu wg mojej wiedzy nie ma firma MS.

Stare okna są prawdopodobnie skrzynkowe? Więc trzeba się skupić na poprawnym montażu. Zarówno Oknoplast jak i Vetrex będzie dobrym wyborem. Nie wypowiem się na temat allplast 8000 bo takiego produktu nie ma. A nawet jak to jest literówka w nazwie to takiego produktu wg mojej wiedzy nie ma firma MS.

Tak są to okna skrzynkowe, Te trzecie okna od MS sprawdziłem i oczywiście pomyliłem się. Są na profilu Aluplast 7000 STD

Tak wygląda oferta na jedno z okien od MS

System: Aluplast 7000 STD

Typ: R+RU BALKON (SŁ.RU.) U=0,82 W/(m2*K) ; RU BALKON U=0,92 W/(m2*K)

Kolor: dwustronny szary AP 61

Szyba: 4Tf/18ArTGI/4/18ArTGI ral7040/4Tf k=0,5 (48mm)

Okucie: ROTO NT / Uszczelki: czarne

Dodatki:

stal 2mm, 1 szt.

POMYŁKA, TO NIE DOTYCZY OKIEN MS TYLKO MAŁEJ LOKALNEJ FIRMY.

To że oknoplast i vetrex będą dobrym wyborem to zdaje sobie sprawę, bo mają jakąś tam renomę, ale pytanie czy warte jest to dopłacenia 10K? Mogę dopłacić jeżeli jest tego warte bo wiem że te okna są na minimum 20 lat albo i 30. Z oknami kazdej firmy zdarzają się problemy co widać na forum, ale nie może być tak że kupię tańsze okna a one za kilka lat nie będą chciały się zamknąć lub będą przeciekać bo są tańsze.

Edytowane przez gutozaur

"Oni nie produkują okien na Aluplaście" - to identico co sie rozni chyba dwoma [tzrema sciankami]. 10 tys tu Ty do konca zycia [dlugiego] nie spalisz w tej kotlowni. Nie szalej. Wezmiesz szyby 0,5 a wystarczy otworzyc okno i przewietrzyc sie i pierdut oszczednosc tych kilku procent znika. Jeszcze szary kolor - najbardziej sie nagrzewa. Tansze okna z epoki lat 90tych stale sa sprawne - a mialy zaledwie trzy komory i szyby 1,5. Tam sie nie ma co psuc. Kieruj sie rozsadkiem Nie przeplacaj za bajery. takie jest moje zdanie.

bwojtek - a pamietasz okna tytanowe ????

MS okna ze Słupska? Oni nie produkują okien na Aluplaście.

Zgadza się, przejrzałem jeszcze raz oferty i znów przyznaje racje. Pomyliłem wyceny tak dużo tego dostałem. Prostując więc, jeżeli dobrze rozumiem ofertę MS okna, dostałem wycenę na profilu MS evolutin 82. Niestety cena podana przeze mnie wcześniej też się różni i już nie jest tak kolorowa bo cena to 25k czyli tyle co Oknoplast i Vetrex. Oferta o której wcześniej mówiłem to z lokalnej firmy ze szczecina która na aluplaście 7000 zaproponowała za 15K. Dostałem od MS okna plik z porównaniem do profilu winergetic premium (Oknoplast??) i tam w porównaniu jest że są we wszystkim lepsi :) (MS okna)

W takim razie mam 3 oferty na praktycznie takim samym poziomie i coś muszę odrzucić. Ogólnie ofert dostałem z 8, ale firm nie znam dlatego skupiam się na tych trzech, które znam. Czym się teraz kierować? Jeżeli sam miałbym wybrać to chyba rzut monetą bo na prawdę nie wiem. Oknoplast ma ładne okna, chyba ładniejsze niż Vetrex, ale Vetrex tańszy o 2k i chyba na papierze są "lepsze". Oczywiście najlepiej bym wybrał tą firmę która ma lepszą ekipę montażową, ale przecież tego nikt nie wie. Ewentualnie jeżeli coś tańszego to firma na aluplast 7000 za 15K

Edytowane przez gutozaur

"Oni nie produkują okien na Aluplaście" - to identico co sie rozni chyba dwoma [tzrema sciankami]. 10 tys tu Ty do konca zycia [dlugiego] nie spalisz w tej kotlowni. Nie szalej. Wezmiesz szyby 0,5 a wystarczy otworzyc okno i przewietrzyc sie i pierdut oszczednosc tych kilku procent znika. Jeszcze szary kolor - najbardziej sie nagrzewa. Tansze okna z epoki lat 90tych stale sa sprawne - a mialy zaledwie trzy komory i szyby 1,5. Tam sie nie ma co psuc. Kieruj sie rozsadkiem Nie przeplacaj za bajery. takie jest moje zdanie.

bwojtek - a pamietasz okna tytanowe ????

Kurde mam zagwozdkę. 15K to tak jak wyprostowałem w ostatnim wpisie za aluplast 7000 std. Skąd się bierze za różnica w cenie? Czy to tylko marketing? Jak kupię tańsze okna i coś będzie z nimi nie tak będę musiał z tym żyć. Wiadomo że skoro jedne kosztują 25k a drugie 15k to jakość cierpi, ale czy tak istotnie to nie wiem. Fakt wolałbym mieć te pieniądze w kieszeni, ale jeżeli ma być z tego oszczędność w ogrzewaniu oraz przede wszystkim użytkowanie bez nerwów? Żadnych bajerów nie potrzebuję. W tańśzej opcji na wycenie jest U w zależności od okna od 0.84 do 1.1. Czy to możliwe w tańszych oknach czy wpisują to sobie od czapy? Za ogrzewanie będę płacił sporo przez jakiś czas bo buda nieocieplona jeszcze. Sąsiad płaci koło 600-700 zł miesięcznie.

Edytowane przez gutozaur

Ja w Szczecinie u przedstawiciela Oknoplastu poprosiłem o wycenę Winergetic Premium + rolety to dostałem takie coś , że się odechciewa od razu kupować ;/ Sama sucha cena właściwie, bez rozpiski każdego okna, o Uw już nawet nie wspominam. Żenada. Od MS OKNA za to pełen profesjonalizm, zobaczymy jak to będzie od Vetrexa wyglądało.

Ja w Szczecinie u przedstawiciela Oknoplastu poprosiłem o wycenę Winergetic Premium + rolety to dostałem takie coś , że się odechciewa od razu kupować ;/ Sama sucha cena właściwie, bez rozpiski każdego okna, o Uw już nawet nie wspominam. Żenada. Od MS OKNA za to pełen profesjonalizm, zobaczymy jak to będzie od Vetrexa wyglądało.

A do którego przedstawiciela oknoplastu pisałeś bo chyba jest 3 w Szczecinie. Ja prosiłem z góry o wszystkie parametry i wszędzie je dostałem.

A do którego przedstawiciela oknoplastu pisałeś bo chyba jest 3 w Szczecinie. Ja prosiłem z góry o wszystkie parametry i wszędzie je dostałem.

Wszyscy 3 to jedna firma - oficjalni partnerzy. Zresztą nieważne nie chce tu sypać nazwami bo nie chodzi mi o to żeby komuś robić czarny PR. Nie sądziłem, że muszę prosić o rzetelną wycenę bo u innych producentów nie musiałem a ją dostałem.

Wszyscy 3 to jedna firma - oficjalni partnerzy. Zresztą nieważne nie chce tu sypać nazwami bo nie chodzi mi o to żeby komuś robić czarny PR. Nie sądziłem, że muszę prosić o rzetelną wycenę bo u innych producentów nie musiałem a ją dostałem.

A czyli nie ma co pisać o lepszą cenę do innych bo to nie jest konkurencja?