Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no cóż, być może jestem ofiarą super profesjonalnych sprzedawców :evil: jak spytałem o drzwi balkonowe to pokazali mi takie z zawiasami na zewnątrz z dodatkową informację, że możliwy jest tylko profil 3-komorowy. Jak słyszę, że możliwa jest przesuwka RU to mogę się jedynie domyślać, że jest to bezpieczniejsze - ale niewiele więcej :(

no cóż, być może jestem ofiarą super profesjonalnych sprzedawców :evil: jak spytałem o drzwi balkonowe to pokazali mi takie z zawiasami na zewnątrz z dodatkową informację, że możliwy jest tylko profil 3-komorowy. Jak słyszę, że możliwa jest przesuwka RU to mogę się jedynie domyślać, że jest to bezpieczniejsze - ale niewiele więcej :(

poszperaj na mojej stronie - sa tma zdjecia przesuwki - w czesci dla forumowiczow - sadze ze poglad sobie wyrobisz i zobaczysz. Jak podasz mi prywatny mail - i jak znajde chwilke w pracy to podesle ci jeszcze kilka fotek jak to skonstruowane a moze i film jak to dziala

slaw sadze, ze informacje ogolnikowe sa w zupelnosci wystarczajace - nie tylko my odwiedzamy to forum a po co sprawdzone patenty tu oglaszac czyniac nawet zestaw P-4 i WK-II jak i alarmy realnie malo skutecznym? Czy podobnie domagalbys sie od Zbycha by tu sposoby na oszukanie centralek czy stacji monitoringu oglaszal? Rozumiem Twoj punkt widzenia stad masz na priv wyjasnienie

Ciekły azot jest bardzo cichy. Wystarczy polać nim szybę [ale jak to zrobić by zadziałał to nie powiem]. Zmrożona szyba pęka w pył od uderzenia a w zasadzie od puknięcia. Zamiast azotu może być coś innego zimnego - ale co to nie powiem. Tak samo pęka PVC

Podałem te informacje by uświadomić że na dobrego złodzieja nie ma sposobu. Do mojego kolegi włamali się przez dach, w oknach miał kraty i okiennice.

Siedzeli tam 3 tygodnie [dom letniskowy].

Te metody podali kiedyś Niemcy w swoich publikacjach. Są tam jescze inne metody - w tym najprostsza na kartę kredytową [ale do okuć zwyczajnych].

Aha!!!!!!!! Jest jeszcze denaturat [zmieszany z czymś] - tak się tnie szyby antywłamaniowe

Ktos, kiedys, tutaj lub w innym watku :) pytal mnie jak sobie poradzic gdy wylewki nie sa jeszcze gotowe a trzeba zamontowac juz balkon i stabilnie go podeprzec i zpozycjonowac - oto przyklad rozwiazania - niestety dosc kosztowny ale mozliwy. Dwa katowniki (elementy od polaczen drewnianych z balchy ocynkowanej). Jeden dobrym, metalowym dyblem mocowany do podloza, drugi podciagniety na styk do profila i skrecony z pierwszym. Ta "poleczka" takze mocowana jest do profila. Calosc tworzy sztywna i stabilna podpore. Jeszcze styropian by mostka termicznego jak beda robic wylewki nie bylo. POzniej wylewka ktora pod profil podejdzie. Pancerne podparcie ;)

Inny, bez nakladow, polega na tym, ze pozostawia sie podparcie na ceglach klinach i bog wie czym jeszcze i wylewke robi sie etapami - tak by pozniej te wszystkie podporki wyjac i wylewke uzupelnic

http://www.jar-eko.home.pl/images/fotki_na_forum/podp_balk/podparcie_balkonu.jpg

tak by bylo w polowie szerokosci sciany (os sciany w osi oscieznicy) reszta zasad identyczna jak przy montazu PVC z tym tylko, ze kotwa w polowie wysokosci oscieznicy (jak i w polowie szerokkosci) wykonana musi byc ze sztywniejszej blachy. Kotwy od PVC sie nie nadaja do tego celu

Podparcie okna musi byc - nie moze wisiec na kotwach i pianie !!! Czy pozostawiajac kliny czy tez demontujac je przy podkladaniu pod okno parapetu wewnetrzneg (on obciazenia wtedy przenosi)

Za dodatkowa oplata(2%) mozna miec tzw. cieple ramki w oknach PCV.Podobno poprawiaja izolacje termiczna i okna tak sie nie ''poca".Czy ktos cos wie na ten temat?Pozdrawiam

wrzuc w szukam "cepla ramka" ii opinie poznasz - ja uwazam, ze jesli jest w "standarcie" to mozna brac a czemu nie :) jak daja :)

Ale by za to dodatkowo placic? Moim zdaniem nic nie wniesie do okna lepszego - i tak sie przy nadmiarze pary wodnej bedzie skraplac i tak - tylko o minute pozniej ;)

http://okna4you.w.interia.pl/forum/ciepla_ramka.jpg

porównanie U okien z szybą na ramce aluminiowej, stalowej, stali nierdzewnej i tworzywa Thermix.

Podane współczynniki dotyczą całego okna o określonych wymiarach (nie pamiętem w tej chwili dokładnie jakich) coś 135x135 dwuskrzydłowego.

Pokazany jest wpływ zastosowanej ramki w szybie zespolonej na wartość U całego okna.

Czy to prawda,ze okucia pelne antywlamaniowe wykluczaja uchylnosc i rozszczelnianie okna? Tak twierdza w firmie Brokat i Goran"albo sa okucia

antywlamaniowe, albo uchylne z hamulcem. Nie ma jednoczesnie tego i tego, bo klociloby sie to z zasada, czyli nie ma tez rozszczelnienia. "

,na razie te dwie firmy biore pod uwage.

Jezeli to prawda to mam problem.Na parterze chcialem zalozyc okna z szybami P4 i okuciami antywlamaniowymi(jak na razie mam kraty).Jezeli okna nie beda one mialy funkcji uchylu i rozszczelniania to bede je musial otwierac przy np.paleniu w komuinku.Jak ten problem rozwiazac?

Tak przy okazji ,ktory z wyzej wymienionych frm uwazacie za lepsza?

Obie pracuja na dobrych profilach.Dzieki z gory za odpowiedz ,pozdrawiam

Czy to prawda,ze okucia pelne antywlamaniowe wykluczaja uchylnosc i rozszczelnianie okna? Tak twierdza w firmie Brokat i Goran"albo sa okucia

antywlamaniowe, albo uchylne z hamulcem. Nie ma jednoczesnie tego i tego, bo klociloby sie to z zasada, czyli nie ma tez rozszczelnienia. "

Jezeli to prawda to mam problem.Na parterze chcialem zalozyc okna z szybami P4 i okuciami antywlamaniowymi(jak na razie mam kraty).Jezeli okna nie beda one mialy funkcji uchylu i rozszczelniania to bede je musial otwierac przy np.paleniu w komuinku.Jak ten problem rozwiazac?

Adamer NIe do konca mowia prawde

Nic nie stoi na przeszkodzie by takie okno bylo uchylne - pozostawione w tej pozycji faktycznie zabezpieczenia zadnego nie ma ale jest to widoczne i mozesz okno zamknac natomiast unika sie faktycznie funkcji rozszczelnienia realizowanego mechanicznie okuciami jak i wszelkich innych dodatkow w stylu stopniowanie uchylu itp, Poza tym, co to znaczy, ze nie ma takiej mozliwosci? Na Twoje zyczenie musza uchyl zrobic i tyle - nie ma przeciwskazan systemowych w okuciach. Ty tylko musisz pamietac, ze pozostawione rozszczelnione okno mozna reka z zewnatrz otworzyc i nie pelni zadnej funkcji zabezpieczenia przed intruzem

GOŚĆ - super ramka i podane w niej dane tylko tak naprawde nie wiadomo czego one dotycza - calej powierzchni szyby? jej fragmentu w obrebie ramki dystansowej? szyby zamontowanej w oknie?

Cytata: "....nie moga one stanowic podstawy do oficjalnej certyfikacji..." - piekny tekst, ktory wrecz sugeruje artykul sponsorowany ;) Czyli ktos cos napisal i od razu zastrzega sie, ze dane te moga byc wziete z sufitu - czy dobrze rozumiem?

Moim zdaniem dane to dotycza tylko powierzchnni w obrebie ramki - po czy wnioskuje? Po wartosci wyjsciowej k rownej 1,56 tym samym te procenty w skali cale powierzchnni szyby sa pomijalne - czyz nie ?

Za dodatkowa oplata(2%) mozna miec tzw. cieple ramki w oknach PCV.Podobno poprawiaja izolacje termiczna i okna tak sie nie ''poca".Czy ktos cos wie na ten temat?Pozdrawiam

wrzuc w szukam "cepla ramka" ii opinie poznasz - ja uwazam, ze jesli jest w "standarcie" to mozna brac a czemu nie :) jak daja :)

Ale by za to dodatkowo placic? Moim zdaniem nic nie wniesie do okna lepszego - i tak sie przy nadmiarze pary wodnej bedzie skraplac i tak - tylko o minute pozniej ;)

Jareko - nie jest tak jak Ty twierdzisz w temacie "ciepłej ramki" !!!

Wymyślono ją po to aby wyrównać współczynnik przenikalności cieplnej na całej powierzchni szyby. De facto szyba zespolona 1,1 z ramką dystansową aluminiową w przedziale temperatur zewnętrznych +5 do - 15 i przy temperaturze wewnątrz pomieszczenia +20 posiada U=1,1 W/m2K TYLKO W ŚRODKU SZYBY. Im bliżej krawędzi szyby to U się pogarsza (wartościowo się zwiększa).

Dlaczego tak się dzieje ? Tworzy się tzw. "mostek cieplny" spowodowany przez ALUMINIUM, które jest bardzo dobrym radiatorem. Wypadkową powyższego jest kondensacja pary wodnej w strefie listwy przyszybowej i na szybie w odległości ok. 2 cm od niej (listwy przyszybowej).

W celu zniwelowania tego przypadku zastąpiono aluminium materiałami o mniejszej radiacji np. polipropylenem (ramka TiS lub THERMIX) najlepsze na rynku w Polsce czy stalą nierdzewną ( ramka NIROTEC) ze względu na cenę nie występującą w Polsce a także stalą ocynkowaną (ramka WES) najtańsza na rynku w Polsce.

Stosowanie tzw. "ciepłych ramek" uważam za stosowne i zalecane w każdym oknie ze względu na długie okresy niskich temperatur w naszej strefie klimatycznej ( najkrócej trwa lato).

Uważam, że cenowo są w zasięgu każdego inwestora.

Pozdr

Co to znaczy okucie pełne antywłamaniowe???

W okuciu WK2 i WK3 (najwyzszy stopin) dla uzyskania takiej klasy zabezpieczenia wręcz wymagane jest zastosowanie okucia (grzybków antywywazeniowych ) na całym obwodzie skrzydła. Praktycznie wówczas każde skrzydło może być uchylno-rozwierne (jezeli uchyłu nie zablokujemy).

Zastosowanie rozszczelnienia jest zawsze możliwe w okuciu RU lecz w okuciach tej klasy nie zalecane.

-------------------------------------------------------------------------------

Podane współczynniki dotyczą całego okna o określonych wymiarach (nie pamiętem w tej chwili dokładnie jakich) coś 135x135 dwuskrzydłowego.

Pokazany jest wpływ zastosowanej ramki w szybie zespolonej na wartość U całego okna.

Jak widać róznica pomiędzy standardową ramką aluminiową a z tworzywa Thermix wynosi zaledwie o,o7 dla okna drewnianego i pvc. Reklamowane przez jedną z firm rewelacyjne "ciepłe" ramki ze stali nierdzewnej dają jeszcze mniej.

Pokazane różnice w izolacyjności potwierdzają się w praktyce.

Proponuję Charli (a zbliża się wielkim krokami odpowiednia pora). zrobić eksperyment. W oknie dwuskrzydłowym wstawić jedna szybę ze zwykłą ramka a drugą z ciepłą. Przy odpowiedniej temperaturze na zewnatrz i wilgotnosci wewnatrz zaobserwować czy sa zauwazalne róznice w wystepowaniu rosy???

Około 1999 roku jak pojawiły się ramki Thermix w coś takiego się bawiliśmy i muszę powiedzieć, że róznic nie stwierdziliśmy :cry: ale nie ma to jak przekonać się na własnej skórze :lol: