Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem na etapie wyboru okien - spływają kalkulacje. W domq wentylacja mechaniczna+reku.

Jak jest z wentylacją w takich nowych oknach? Z reku zależało by mi jednak na jej braku a jak widzę na ofertach, wszędzie te wentylacje/mikrowentylacje czy nawet jakieś nawiewniki higrosterowalne - cokolwiek to jest ;).

Te nawiewy można samemu zamykać czy trzeba o to prosić na etapie produkcji?

• 2 weeks później...

Temat wałkowany setki razy, przeczytałem sporo i nadal mętlik w głowie.

Z tego co polecacie to głównie wynika, aby wybrać znanego producenta okien (a nie elementów).

Mam wyceny od 3 producentów:

1, MS

2. Oknoplast

3. Krispol

Wszystkie w zbliżonej cenie...

Dodatkowo chcę jeszcze wysłać zapytanie do Multiko (po przeczytaniu oknotest - jedyny polecany wykonawca z rejonu Śląska).

i do dystrybutora Vetrexu (choć tutaj bardzo skrajne opinie, na oknotest wpada w oko na górze rankingów, na forum kilka wpisów niezadowolonych nabywców).

Montaż chciałbym mieć PRAWIDŁOWY :)

Czy coś z tej piątki zasługuje na szczególną uwagę?

Ja te "skrajne opinie" zweryfikowałem przez ten weekend, odwiedzając 7 domów, w których interesujące mnie okna są zamontowane w ciągu ostatnich miesięcy.

Wychodzę z założenia, że papier/internet wszystko przyjmie, więc wolę badać "organoleptycznie"

Może podzielisz się z forumowiczami swoimi spostrzeżeniami organoleptycznymi???

Może podzielisz się z forumowiczami swoimi spostrzeżeniami organoleptycznymi???

Nie zauważyłem żadnych uchybień a wszyscy kupujący u których byłem byli zadowoleni z firmy sprzedającej i robiącej montaż. Żadnych rys, plam, pęknięć czy niespasowanych uszczelek a to ostatnie mnie interesowało szczególnie, mimo że raptem jedno okno (tarasowe) będę miał otwierane. Zdaję sobie sprawę, że te okna są nowe i być może za jakiś czas coś u kogoś wyjdzie, ale na dziś wszystko OK. Podobnie z uszkodzeniami zewnętrznymi - dużo tu zależy od tego jak okna są traktowane przez monterów. Jako budowlaniec wielokroć miałem okazję pracować w miejscu gdzie były różne ekipy i widzę zależność - jak ekipa jest w trakcie wnoszenia okien a szef dzwoni i pyta czy już skończyli, to dobrze nie będzie...i nie jest.

• 2 weeks później...
Ja mam wycenę z lata i promocyjną, już na wstępie pani z salonu mi zapowiedziała - niech pani nie myśli, że to będzie -46% od wyceny z sierpnia :lol2:

Zna ktoś wyroby producenta okien CAKO? Zastanawiam się właśnie Cako ze swoim rehauem czy oknoplast...

Witam Serdecznie,

Też poszukuję opinii na temat producenta okien firmy CAKO Sławomir Szarkowski

Karolewo 4

83-251, Pinczyn

woj. pomorskie, Polska.

Edytowane przez Ewa_G

• 3 weeks później...

Witam forumowiczów, muszę przyznać że forum obserwuję już od dawna, dzięki przeczytaniu dziesiątek stron wzbogaciłem swoją wiedzę o wasze porady.

Jakiś czas temu wreszcie przyszedł czas na wybór okien postawiłem na wybór pomiędzy oknami Vetrexa, Adamsa i Oknoplastu, punkty z którymi rozmawiałem odpowiednio z Multiko(VtrX), Okno-projekt- Trzebinia,Olkusz(Adams), i dwójką przedstawicieli Oknoplastu -Expert z Jaworzna oraz Wamar z Chrzanowa.

Co do modeli to wybierałem pomiędzy V82 lub V90 z Vertexa, Veka Sl 82 z Adamsa i VinergetiC Premium z Oknoplasta, po przeanalizowaniu za i przeciw,

czyli ewentualnej jakości wykonania, systemów i jakości oraz cen stwierdziłem że postawię na Oknoplast.

Na samym końcu doszedłem do wniosku że różnice pomiędzy wszystkim współczynnikami nie są aż tak duże i jak dla mnie we wszystkich tych oknach

w większym lub mniejszym stopniu na akceptowalnym poziomie, dwa za Okoplast mamy więcej dodatków za podobną lub minimalnie mniejszą cenę.

Z tym że dalej nie zdecydowałem którego z przedstawicieli wybrać, tutaj w grę wchodzą detale, bo do okien dobrałem drzwi zewnętrzne(Wikęd) i bramę garażową (Wiśniowski lub Horman) oraz rolety zewnętrzne.

No i właśnie mam dwa pytania do forumowiczów którzy są specami w temacie; chcielibyśmy zrobić ciepły montaż na taśmach i czy to ma sens,

jeden z przedstawicieli mówi że w wypadku elewacji ze styropianu to tylko połowiczny i proponuje tylko jedną taśmę od wewnątrz(co mnie dziwi), drugi natomiast absolutnie

się z tym nie zgadza i sugeruje że jeśli taśmy to tylko z dwóch stron. Dalej ten od dwóch taśm sugeruje że napęd rolet Eko-R Senso(chyba Mobilus), jest

bdb produktem, natomiast drugi pomimo tego że ma Mobilusa w swojej ofercie wskazuje na jego awaryjność i poleca Somfy, pomimo wyższej ceny.

No i tu mam zagwozdkę co zrobić i zastosować, może ktoś poradzi?

P.S

Mała aktualizacja, z tego co czytam to jeśli taśmy to chyba dwie bo ta wewnętrzna ma za zadanie nie przepuścić wilgoci do środka, natomiast zewnętrzna ją wypuścić, tylko jak ma się to do elewacji ze styropianu i czy to w ogóle ma sens przy wentylacji grawitacyjnej, może ktoś wyprowadzi mnie z błędu ?

Edytowane przez slawek73

Ja wybrałem okna z drewna ze względu na piękny wygląd.

Hmm, nie rozumiem, czy to szydera czy bez związku z moją wypowiedzią, jeśli to pierwsze to jak widać nie pytam o powiedzmy podstawy, np; współczynniki bo takich pytań mamy tu miliony i ja się w tej materii określiłem. Pytam natomiast o dwie konkretne rzeczy , może błahe ale jednak samemu ciężko mi znaleźć najlepsze rozwiązanie.

Ja wybrałem okna z drewna ze względu na piękny wygląd.

A ja mam sztuczna szczękę ;)

Tak samo mądra porada jak twoja

Wracając do pytania

Ortodoksi ws montażu twierdzą i słusznie że dopiero połączenie folii paroszczelnej od środka i paroprzepuszczalna od zewnątrz w pełni zabezpieczy pianą przed jej ewentualnym zawilgoceniem a tym samym utrata oporu cieplnego jak i erozja

Zakrycie wegarkiem z zewnątrz oscieznicy plus dodanie tam listew dylatacyjnych moim zdaniem utrudnia odprowadzenie ewentualnej wilgoci i dobrze zabezpiecza przed wpływem warunków zewnętrznych

Jest tyle teorii że głowa boli ale skoro nawet Resenheim mówi że mają być dwie taśmy badz taśma wielofunkcyjna to coś w tym musi być

W sumie co za problem zrobić na dwie taśmy?

Koszt ? Różnic a niewielka natomiast nie godz się na to co nagminnie proponują montazysci Oknolastu- z zewnątrz taśma rozpraszam od wewnątrz folia.

Zamiast być lepiej jest do d...

Dlaczego ?

Bo nie stosują odpowiednich taśm dla faktycznie szpary i efekt jest taki że radykalnie tracisz na termoizolacyjnosci połączenia okna z murem

A ja mam sztuczna szczękę ;)

Tak samo mądra porada jak twoja

Wracając do pytania

Ortodoksi ws montażu twierdzą i słusznie że dopiero połączenie folii paroszczelnej od środka i paroprzepuszczalna od zewnątrz w pełni zabezpieczy pianą przed jej ewentualnym zawilgoceniem a tym samym utrata oporu cieplnego jak i erozja

Zakrycie wegarkiem z zewnątrz oscieznicy plus dodanie tam listew dylatacyjnych moim zdaniem utrudnia odprowadzenie ewentualnej wilgoci i dobrze zabezpiecza przed wpływem warunków zewnętrznych

Jest tyle teorii że głowa boli ale skoro nawet Resenheim mówi że mają być dwie taśmy badz taśma wielofunkcyjna to coś w tym musi być

W sumie co za problem zrobić na dwie taśmy?

Koszt ? Różnic a niewielka natomiast nie godz się na to co nagminnie proponują montazysci Oknolastu- z zewnątrz taśma rozpraszam od wewnątrz folia.

Zamiast być lepiej jest do d...

Dlaczego ?

Bo nie stosują odpowiednich taśm dla faktycznie szpary i efekt jest taki że radykalnie tracisz na termoizolacyjnosci połączenia okna z murem

Dzięki za info i odpowiedź , zdecydowałem się na dwie taśmy, dostałem info że robią na taśmach GU, wcześniej robili na Soudalu i LBRICKU ale ponoć GU lepiej trzyma ?

Dzięki za info i odpowiedź , zdecydowałem się na dwie taśmy, dostałem info że robią na taśmach GU, wcześniej robili na Soudalu i LBRICKU ale ponoć GU lepiej trzyma ?

Sam robię na GU (gdy mogę sobie pozwolić, czytaj cena montażu nie jest wyżyłowana). Lubię je. Ale ostatnio miałem też okazję wrócić do Illbrucka (ME501 z pełnym klejem) i muszę przyznać, że fajnie się na niej pracuje. Także - stawiam je równoważnie, a i czasem uda się ją kupić wyraźnie taniej niż GU.

Z tym, że nawet dobra marka taśm nie da rady, gdy podłoże słabe. Słowem - musi być wyrównane nie sypiącą się zaprawą by móc oczekiwać zadowalających efektów.

• 2 weeks później...

Krótkie pytanie drodzy eksperci.

Kto obecnie jeszcze produkuje (nadal) okna na profilu SCHÜCO CT70 CAVA?, ewentualnie w SCHÜCO SI82 CAVA - chodzi mi o CAVA ze względu na wygląd.

Mam częściowo wymienioną stolarkę w ramach SCHÜCO CT70 CAVA, ale mój dotychczasowy sprzedawca/monter poinformował mnie iż "u niego" czyli w A....x i J...….i zamówienie okien w tym profilu już nie jest możliwe.

Mogę część stolarki wykonać w czymś innym, ale przynajmniej 2 (najlepiej 4) okna powinienem wykonać w tym co mam, żeby wizualnie jedne od drugich nie odstawały...

Edytowane przez AbrahaM3K

Z tego co mnie słuchy dochodzą, to CAVA jest wycofana już od jakiegoś czasu. Jeśli masz fb to wrzuć w jakiejś grupie budowlanej (lub branżowej np . Fuszerki Montażu Okien) foto swojego okna i zapytaj kto może zrobić "ten sam system " Posypią się dziesiątki komentarzy z "takimi samymi oknami". Trochę się nabijam, ale tam Twój post będzie łakomym kąskiem dla łowiących klientów. I część z nich zwyczajnie okłamie, inni pochwalą się swoimi oknami zupełnie niepodobnymi ale może.. coś się podobnego trafi. Natomiast tu może pojawi się jakiś rzeczowy post..

Dziękuję za rady. Zacząłem od napisania tutaj, gdyż to forum i ten wątek oceniam jako jedno z najbardziej merytorycznych miejsc jeśli chodzi o okna. Ponadto mam nadzieję że być może ktoś "stąd" jest w stanie okna w poszukiwanym profilu zrobić, jeśli nie to trudno. Pójdę za radą, skorzystam też z FB i zadam pytanie.

Jeśli nikt z oryginalnym CAVA się nie zgłosi (innych profili nie biorę pod uwagę), to zamknę oczy, zacisnę zęby i zrobię kolejne okna w SI82 Rondo, aczkolwiek bardzo bym chciał tego uniknąć...

damn… znalazłem jednego producenta nadal robiącego w CT70 Cava, ale paręset km ode mnie.

Edytowane przez AbrahaM3K
formatowanie