Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podczas ostatniej wymiany okien, wymienialiśmy wraz z mężem na okna firmy Schuco. Mąż zadowolony przez wzgląd na jakość, a ja oczywiście przez kolor profilu ;)

:spam:

Usunąłem link reklamowy prowadzący do strony D.b.a, firmy dystrybucyjnej z Poznania prowadzącej sprzedaż bliżej nieokreślonych okien na profilach różnych marek. Na ich stronie nie ma żadnych istotnych informacji.

Cytowana przeze mnie "rekomendacja" to nie tylko reklama, ale zwykły spam. "Okna Schueco" to jedynie hasło reklamowa. Marka profili nic konkretnego nie znaczy. Gotowe okno może być bardzo różnej jakości - wystarczy że producent je za słabo okuje albo da tanią stal...

Jeśli już wybieracie to patrzcie na parametry. "Okna S." z dwóch różnych firm mogą być BARDZO RÓŻNE.

Ostatniej jesieni podczas remontu wymienialiśmy okna i zdecydowaliśmy się na firmę poleconą przez przyjaciela. :spam:, to mała firma ale jakość ich produktów bardzo nas zachwyciła. Nasz wybór padł też na okna drewniane. Świetnie izolują, nie przepuszczają ani zbyt dużo zimna zimą, ani ciepła latem. Cieplutko polecam zajrzeć w poszukiwaniu okien::spam: Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum

Ostatniej jesieni podczas remontu wymienialiśmy okna i zdecydowaliśmy się na firmę poleconą przez przyjaciela. :spam:, to mała firma ale jakość ich produktów bardzo nas zachwyciła. Nasz wybór padł też na okna drewniane. Świetnie izolują, nie przepuszczają ani zbyt dużo zimna zimą, ani ciepła latem. Cieplutko polecam zajrzeć w poszukiwaniu okien::spam:

Jacy Ci spamerzy są głupi. Post po poście reklamować jedną firmę? Myślą że po zmianie nicka nikt się nie pozna?

• 2 weeks później...
Może i mi ktoś pomoże w doborze okien, obecne okna to Panorama PCV z 95 r. :) ratowałem je wymianą uszczelek na nowe ale nie zadziałało to, oknami wieje i ucieka ciepło… Chcę wymienić na nowe, znalazłem 4 różne firmy podałem parametry okien które potrzebuję i czekam na wycenę. W rozważaniu jest: DAKO, DRUTEX, OKNOPLAST i BUDVAR. Dostałem ofertę Drutex na 3 szybowe iglo 5, tyko nie wiem czy Uw 0,95 to nie jest za dużo? czego szukać? potrzebuję dobrych okien na ładnych parę lat, pewnie nie wytrzymają jak te co mam 25 lat ale chociaż te 15 :p

Prawdopodobnie masz szyby "k 2,9". Czyli zimne. Bez problemu da się je wymienić na stosowane obecnie o niemal trzykrotnie lepszej izolacyjności (Ug 1,1) Z tym, że szyby się nie pogorszyły a kiedyś nie miałeś takich odczuć. Więc szukałbym powodów w:

- regulacji - dopasowania geometrii skrzydła do ramy (czas robi swoje i mimo że coś się sprawnie otwiera to może wymagać korekty)

- starości uszczelek - w narożnikach skrzydeł przy szybie pewnie zobaczysz braki - tak jakby się pokurczyły.

- sam montaż i to co dookoła niego. Dużo się mówi dziś o montażu szczelnym, z foliami które mają poprawić właściwości połączenia okna z murem. Kiedyś nikt o tym nie słyszał.

Co można zrobić w praktyce na pewno powie kolega IVO - bo on taki serwis robi na co dzień a nie teoretyzuje tak jak ja ;)

• 2 weeks później...

Mam okna Team-Plast Team Balance MD zamontowane w połowie września ubiegłego roku. Dzisiaj zauważyłem, że wszystkie skrzydła są wygięte do wewnątrz na wysokości klamki, przez co nie mają prawidłowego docisku do ramy. Wszystkie wygięte są w taki sam, charakterystyczny sposób - kształt banana, gdzie szpara wynosi nawet kilka mm na wysokości 2 metrów. Co ciekawe, wygięte są także małe okienka zamontowane od strony nienasłonecznionej. Kolor zewnętrzny okien to antracyt.

Moim zdaniem nie jest to normalna sytuacja i zgłosiłem sprawę montażyście, ma przyjechać sprawdzić.

Co może być przyczyną takiego wygięcia skrzydeł ? Błąd technologiczny czy montażowy ?

Edytowane przez RRR.

Co może być przyczyną takiego wygięcia skrzydeł ? Błąd technologiczny czy montażowy ?

Ani jeden ani drugi. Kilka mm na 2m to małe wygiecie, da się z tym żyć. Jest to paskudny przykład na jakość dzisiejszych okien a raczej profili. Dobry producent, topowy (che, che) profil i też się gnie. Montażysta stwierdzi zgodnie z prawdą że pogięły się skrzydła więc wada produktu, serwis producenta odwoła się do jakichś norm na wygięcie profili ewentualnie doszuka się jakiejś wady montażu i na to zwali problem, bezsensowne ale prawdziwe.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Domyślam się że chodzi Ci o okna PCV - nazwa PVC jest praktycznie nie używana ;) Sprawdź ofertę tej firmy - [spam] dostarczają okna nawet na Słowację więc myślę, że dostawą do Ciebie też nie będzie problemu. Okna produkowane w 6 dni - i to na prawdę nie żart. Edytowane przez Elfir
niestety, polecenie firmy przez jednopostowca nosi znamiona reklamy

Skrótowiec PCV jest w języku polskim niepoprawny logicznie i językowo. W nazewnictwie międzynarodowym używa się wyłącznie skrótu PVC – od poly(vinyl chloride). Niekiedy używany jest także skrótowiec PCW – od polskiego poli(chlorek winylu) – który jednak również nie jest poprawnie utworzony: formą zgodną z zasadami tworzenia skrótowców literowych w języku polskim byłoby PChW[1], taka nazwa nie jest jednak spotykana. PCV nie jest poprawnym akronimem ani od nazwy międzynarodowej, ani od polskiej.

Tym razem to ja nawet nie zdążyłem i nie wiem co to za firma "sprzedaje nawet na Słowację".. sprawdzenie tego u źródła nie pomoże, bo na Słowację sprzedaje niemal każdy polski producent..

Dostałem ofertę na kona Adams na 2 profilach:

- Ideal 8000

- Veka SL82

Cenowo praktycznie tak samo (z minimalną korzyścią na Ideal 8000).

Profil Veka SL82 ma grubszą ścianką - klasa RAL A

Natomiast profil Idea 8000 jest cieplejszy.

Zastanawiam się który wybrać. Co byście doradzili?

ścianka....marketing nic poza tym

Oba dobre więc....rzuć monetą ;)

Ja osobiście z tych dwóch wybrałbym Ideal

Dam trzeci głos dla Ideala. ALuplast jest dobrą firmą. Veka w ofercie Adamsa jest chyba głównie z powodu dobrze sprzedającej się, znanej marki (i piszę to ja, który na co dzień bazuje na tej marce).