Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proponuję Charli (a zbliża się wielkim krokami odpowiednia pora). zrobić eksperyment. W oknie dwuskrzydłowym wstawić jedna szybę ze zwykłą ramka a drugą z ciepłą. Przy odpowiedniej temperaturze na zewnatrz i wilgotnosci wewnatrz zaobserwować czy sa zauwazalne róznice w wystepowaniu rosy???

Około 1999 roku jak pojawiły się ramki Thermix w coś takiego się bawiliśmy i muszę powiedzieć, że róznic nie stwierdziliśmy :cry: ale nie ma to jak przekonać się na własnej skórze :lol:

...a ja znam przypadki, że po wymianie szyby 1,1 z ramką alu na ramkę thermo problem z roszeniem znikł :lol:

Nie martw się i sprzedawaj z ciepłą ramką bo ktoś inny sprzeda więcej od Ciebie - kiedyś tłumaczyłem producentom dlaczego 1,1 a nie 1,3 ? trochę różnicy w cenie było a oszczędności w skali mikro przy różnicy 0,2 ale rynek zweryfikował i już !!!

Może i byłbym skłonny uwierzyć w to cudowne nieroszenie spowodowane ciepłą ramką, gdyby nie własne doświadczenia w tym temacie, co zresztą potwierdzają i inni.

Wyniki obliczeń U podane w tabelce powyżej też to zreszto potwierdzają.

Chciałbym zobaczyć odważnego, który klientowi z zaparowującymi szybami zaproponowałby zamianę szyb na szyby z ciepłą ramką jako lekarswo :lol: :lol: :lol: :lol:

Dla klienta nie zorientowanego w temacie (a takich jest najwiecej) każdy bajer jest dobry by przekonać do swojego wyrobu. Ile to się trzeba nałgać by uczciwie sprawę załatwić :lol:

Witam

Widzę, że panowie to sami fachowcy, to może i doradzicie. :D

Przymierzam się do kupna okien i powoli rozeznaję sie w temacie okien.

Chcemy , zeby były drewniane - bo i mnie i narzeczonej się podobają.

Przed chwilką wszedłem na stronę fimy Urzędowski i zobaczyłem że bardzo chwalą się jakimś oknem.

Że jest lepsze bo grubsze i energooszczędne i ma szybę o współczynniku 0,5.

W sumie nie jest dużo droższe.

Ale powiedzcie czy uważacie że to jest lepsze.

Czy to tylko reklama

GOŚĆ i Charlie - z uwaga przeczytalem wasza polemike i przychylam sie jednak do opini Goscia - teoria teoria Charlie ale w praktyce nie ma roznicy. Rosi sie identycznie i ta i ta ramka w identycznych warunkach. Dlaczego? moim zdaniem wciaz zapomina sie rozpatrujac to miejsce w oknie jak do schladzania sie powierzchn przy listwach przyszybowych ma sie konstrukcja okna w tym miejscu i uszczelki.

Dla mnie to wciaz bajer i jesli jest w standarcie ;) (czyli cena okna o koszt ramki podwyzszona :) ) to trzeba po prostu kupic - ale doplacac od 600 do 1500,- PLN (od 2 do 5%) za termoramke do zamowienia wartego 30.000,- (sredni koszt okien jaki zaobserwowalem u swoich klientow) to dla mnie przegiecie.

Charlie - tak jak 1,1 stalo sie na dzisiejsze czasy standardem tak zapewne ciepla ramka tez sie stanie gdyz rynek sie tego bedzie domagal. Klient, w wiekszosci, nie ma zielonego pojecia o czy my tutaj mowimy a jak juz ktos kiedys mu wspomnial o zaletach cieplej ramki - bedzie ja chcial, czy to ma sens czy nie. Tak jak teraz wiekszosc domaga sie profili 5-komorowych placac za nie dodatkowo dosc duze pieniadze a ekkonomicznego uzasadnienie (jak to juz kiedys tu wyliczylem) w wiekszosci wypadkow to nie ma.

Ale to moze - moze zbyt pragmatyczne - podejscie do tematu

Ktos kiedys pieknie tu napisal mowiac o kosztach ogrzewania - czyto wazne ze jedno wiaderko wegla wiecej w calym sezonie? Dla ,mnie ciepla ramka to nie wiaderko tylko jeden brykiecik

Nie rozumiem negowania nowości technologicznych w branży - przecież nie wymyślił tego jakiś oszołom tylko inżynierowie na zlecenie firm produkujących szkło (Saint-Gobain ramka SSP, Pilkington ramka TiS itp.). Myślę, że koncerny nie narażałyby się na swoistą infamię gdyby ich produkty nie miały wiarygodności.

Za niebawem zanegujecie Panowie profile PCV z pianką jako elementem poprawiającym ciepłochronność - notabene to kolejna nowinka dynamicznie podbijająca rynek 5 - 6 komorówki mają U=1,2 W/m2K.

Ciepłe ramki powodują, że współczynnik 1,1 rozkłada się na całej powierzchni szyby a nie w jej środku jak z ramką aluminiową - w przedziale temperatur +5 do -15 przy temp. wewnątrz +20. To chyba logiczne - co ???!!!

Pozdr...

Charlie - :) - witaj

Ja nie neguje nowinek - skad taki pomysl?

Gdyby tak bylo nie byloby postepu we wszystkch dziedzinach :lol:

Stwierdzilem tylko, ze dplacanie do tego co niebawem standardem sie stanie i cena tego ulegnie obnizeniu (to wczesniej czy pozniej rynek wymusi, tak jak cene k=1,1 ktora to jest teraz, mozna by rzec, standadem) calkiem niemalych pieniedzy w mojej ocenie nie jest warte funta klakow - podkreslam - W MOJEJ OCENIE !!! :)

Kiedys wywiazala sie w ktoryms z watkow dyskusja o wyzszosci 5 komorowki nad 3 - z czystej ciekawosci i popelniajac na wstepie blad, ktory mi wytknieto, wyliczylem w jakim czasie roznica w cenie uleglaby amortyzacji i wyniki mnie samego zszokowaly. Zszokowaly wlasnie w zestawienu z postepem jaki w branzy sie dzieje. Za 10 lat zadejrzewam ze k w szybach zejdzie do 0,2 i nie beda to astronomiczne sumy do doplaty - stanie sie to standardem i czy wtedy nie lepiej bedzie po prostu szyb sobie w chalupie wymienic - zwlaszcza, ze czynnosc to nieuciazliwa i szybka?

Tylko o tym mowie a nie o cofaniu sie do czasow krola Ćwieczka :lol:

Jak kupowalem do siebie okna to nie bylo jeszcze 1,1. Wtedy byl tylko wybor - walcowane czy float. Za float spiewali sobie taka cene, ze doszedlem do wniosku, iz na tym etapie budowy i kosztow z nia zwiazanych moge pozwolic sobie z tego zrezygnowac. Mialem szyby zespolone o k=2,8 i walcowane :(. Po trzech latach float juz byl tani i stal sie standardem bez potrzeby wyrzucania ogromnej za niego kasy. Po kolejnych 4 latach pojawil sie argon i szyba k=1.,1 ale wciaz za doplata i to niemala. Wymienlem wszystkie szyby dopiero po 9 latach od zamontowania okien, placac za to doslownie grosze. Po wymianie koszta ogrzewania spadly raptem o niecale 10% utwierdzajac mnie w podjetej decyzji gdyz doplaty wtedy do float o k=2,8 (i byloby to tylko 2,8!!!) bybly takie, ze w ciagu tych 10 lat nie zwrocilyby mi sie. Za kolejne 10 lat, jak wymysla jeszcze lepsze szyby, znow sobie wymienie :) Po prostu dla mnie tak jest ekkonomiczniej

Powtorze - to oczywiscie moje zdanie

Cześć Jareko - zadałem Ci pytanie parę postów wcześniej na temat tzw. niskiego progu w balkonach pcv. Czy spotkałeś się już z czymś takim - jeśli tak to serdeczna prośba o namiary na producenta, nazwę handlową .

Jeśli mozesz to podaj mi namiary na firmę WACŁAWEK - adres i telefon.

Podrawiam :D

Hej! Właśnie rozmawiałem z tynkarzem (notabene polecanym przez kilku forumowiczów), który ma mi na dniach robić tynki, ale zaskoczył mnie odnośnie okien. Otóż, okien (drewnianych) jeszcze nie wstawiłem, bo chcę to zrobić jak przeschną pare tygodni tynki. No i chciałbym po wstawieniu okien żeby ekipa tynkarska przyjechała znowu i zrobiła tzw. glify - wydawało mi się (choćby z forum ale i na logikę), że to norma.

Ale pan tynkarz powiedział, że na glify to mu się nie opłaci przyjechać i że on te glify zrobi od razu (czyli jak nie ma okien). Czy można tak zrobić, czy facet idzie dla siebie na łatwiznę i szybki zarobek (a bierze 22 zł/m2 za tynki gipsowe z agregatu)? A w ogóle to powiedział, że najlepiej jakby już były okna (podkreślnam: drewniane) bo on żadnego problemu z tynkowaniem dla stolarki nie widzi. Co Wy na to? Jestem w zupełnej kropce, bo nie wiem nawet dokładnie co to ten glif i jak sie go robi...

ckwadrat Hmmm.... to artysta z niego :) Glify zanim okna wstawione?Zewnetrzne to moze i tak ale wewnetrzne?

- wymusza to montaz na dyble

- nie ma szansy by wykonal je idealnie pionowo, poziomo i w plaszczyznie

- jesli masz wegarki nie sposob bedzie nowych okien wstawic z zewnatrz

Rozne pomysly widzialem ale ten zwalil mnie z nog. Nie oplaca mu sie przyjezdzac? To to juz skandal

Ja bym szukal innego tynkarza - sporo tu polecanych jest

Co do montowanie okien teraz - zanim wogole wejdzie na obiekt - Twoje ryzyko, masz okna drewniane a one bardzo wrazliwe na wilgoc sa

Upieralbym sie jednak przy takim rozwiazaniu - najpierw tynki - pozniej przerwa by nadmiar wody odparowal - pozniej okna - pozniej glify i wietrzenie !!!!

Zwlaszcza ze tynki masz miec gipsowe a one duzo wilgoci oddaja i to w dluzszym czasie niz wapienne

Te ktore widzialem ,sterowane magnesem podobno czesto zawodza,zreszta daja na nie tylko rok gwarancji :wink:

Niestety tylko taki system gwarantuje szczelnosc szyby zespolonej. Jest w wawie gdzies rzemieslnik robiacy szyby zespolone i w srodku wstawia zwykla zaluzje. Przez dziurke wyprowadzony mechaniz sterujacy i ponoc :lol: gwarantuje szczelnosc :lol:

Takie zaluzje na magnes mial w swojej ofercie Jezierski - faktycznie dawal na nie rok gwarancji a klopoty z nimi byly nastepujace:

- brak mozliwosci podniesienia - zaluzja zawsze opuszczona

- mechanizm zabieral sporo z i tak malej powierzchni szyby

- sterowanie magnesem z biegiem czasu coraz gorsze i tylko mozna nim zmienic kat pochylenia lameli

- w przypadku awarii zaluzji koniecznosc wymiany calej szyby

Jareko - wielkie dzięki! Mnie na chłopski rozum to też zupełnie nie pasowało. Utwierdziłeś mnie w tym żeby szukać innego fachowca - ten (namiary są dostępne na forum) widocznie został "zepsuty" przez forumowioczów bo robił przynajmniej u trojga: Maluszek, Jezier i wq. Widać woda sodowa do główki uderzyła.

Dzieki Jareko.Slyszalem o tym patencie z wyprowadzaniem mechanizmu na zewnatrz i jego watpliwej szczelnosci trzy lata temu,jak sie przeprowadzilem i szukalem czegos takiego.Mialem nadzieje ze przez te trzy lata nastapil jakis postep w temacie ;-)

Pozostaja wiec zewnetrzne zaluzje (kurzolapki) ,lub rolety.

Ew. pozostanie przy starych trzyszybowych oknach z zaluzjami wewnatrz i proba ich renowacji ;-)