Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam,

Zna ktos może godnych do polecenia ludzi od okien z terenu Bydgoszcz / Toruń? Okna do nowo budowanego domu

Mogę polecić z czystym sumieniem Oknoplus z Bydgoszczy (to nie jest producent o takiej samej nazwie). Stronę www jak i dane kontaktowe pokaże google.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedz, wystrzegam się FB między innymi z tego powodu. Na oknotest jeżeli chodzi o firmy montujące w kujawsko - pomorskim to jest pustynia w rekomendacjach a firm zajmujących się stolarka jest bardzo dużo. Teraz mniej więcej wiem jakimi kryteriami się kierować. Jak bym budował w rodzinnych stronach, koło Siedlec to wiem gdzie bym po okna poszedł a ze buduje w kuj-pom i trochę zdalnie to pytam na forum

• 2 weeks później...
Cześć,

Czy możecie polecić kogoś kto zajmie się montażem okien w Opolu?

To będzie trochę prywata. Znam długo. Lubię, cenię.

https://www.baart.net.pl/okna

Nie znam ich aktualnych prac. Polecenie to wyłącznie zasługi sprzed lat. Unikam takich poleceń, ale z drugiej strony: gdybym musiał polecić kogoś swooim bliskim z Opola, to dla mnie oczywiste że zacząłbym od nich.

To będzie trochę prywata. Znam długo. Lubię, cenię.

https://www.baart.net.pl/okna

Nie znam ich aktualnych prac. Polecenie to wyłącznie zasługi sprzed lat. Unikam takich poleceń, ale z drugiej strony: gdybym musiał polecić kogoś swooim bliskim z Opola, to dla mnie oczywiste że zacząłbym od nich.

Ok, widzę, że mają okna Dako. Jeszcze nie wiem czy to dobra firma. Ktoś coś wie?

Stara, znana marka. W ostatnich latach mocno atakują segment premium. Jak wszędzie - trzeba zadbać o montaż i doradztwo, bo nie zawsze (jak wszędzie) w sieci są same zdrowe ryby. W tym kontekście wykonawca którego poleciłem jest osobą godną zaufania.

CDM akceptowalna czwórka , poproś i przeczytaj wcześniej warunki gwarancji (w formie broszury mieli ) . Meranti ( chyba red mają ) dobre drzewo .

Co do konstrukcji okiennych dawno do czynienia nie miałem , ale z 10 lat temu całkiem dobre robili .

Z innej bajki , pisze się tutaj o popularnych firmach produkcyjnych , a gdzie w tym wszystkim jest Internorm ? nie ten segment ? ;)

Witam,

wybór polskich okien dachowych, Fakro vs Okpol, cena podobna, parametry cieplne na korzyść Okpola, szczelność 4 klasy u obu.

Jak to jest z tą jakością Okpola? Na forum mało opini na ten temat...

OKPOL IGOV N22 o Uw 0,83 vs Fakro PTP-V U4 Uw=1,1

Czekam na wyceny bez nawietrzników z racji na WM, gdyby jednak się nie dało z nich zrezygnować jak w przypadku Veluxa to może ktoś ma opinię na temat szczelności okna po zamknięciu nawietrznika? Teoretycznie jest to tylko kawałek plastiku chyba...

Stara, znana marka. W ostatnich latach mocno atakują segment premium. Jak wszędzie - trzeba zadbać o montaż i doradztwo, bo nie zawsze (jak wszędzie) w sieci są same zdrowe ryby. W tym kontekście wykonawca którego poleciłem jest osobą godną zaufania.

A w sumie czy z okolic Wrocławia i Gliwic też jest ktoś warty polecenia?

Do firm z oknotestu już się odezwałem.

Witam, jestem nowy na tym forum, a sprowadził mnie tu przysłowiowy ból głowy związany z wyborem okien.

W związku z tym że na moim osiedlu po 17 latach są prowadzone prace związane z docieplaniem glifów okiennych to postanowiłem wymienić stolarkę okienną.

Wyszukałem kilka różnych firm w których ofercie znalazłem okna z trzema uszczelkami (profile grubości koło 85mm). Wysłałem zapytania i zacząłem się nad nimi biedzić. W między czasie poszukałem w internecie opinii o paru firmach i włos mi się na głowie zjeżył. Głownie są to stare wpisy z lat 2010 - 2016.

Kolega finlandia przytoczył poniższe rankingi.

[...]

Także - jak zwykle odsyłam do jakiś ogólnych zestawień:

- salony rekomendowane VIP. Nie leżą mi ich kryteria naboru, ale na pewno nie mam tam firm przypadkowych.

- firmy rekomendowane oknotestu - tu bardziej decydują kwestie montażowe niż ogólnomarketingowe jak w pierwszym z przytoczonych.

[...]

W zestawieniu Oknotestu są opinie ale jest ich mało, są tam jakieś znaczki z diamencikami i oczkami, jak się posługiwać tym zestawieniem czy można to jakoś posortować w postaci miejsca w rankingu?

Nie przyglądałem się aż tak nowemu rankingowi oknotestu. Poległem na starcie. A rekomendacje? Widzę tam firmy dobre, znane mi z różnych mediów branżowych. Widuję ich prawidłowe realizację.

Ideą tych rankingów jest raczej wskazanie tych, którzy potrafią zrobić dobrze, a nie wyłaniać spośród nich zwycięzców. Stawka uczestników w tych zawodach jest ciągle zbyt mała..

A ja mam trochę inne pytanie, jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.

W nowym budynku mam min. okno 4,8x2,3m. Wstępnie myślałem o HS dzielonym na pół. Jednak w niektórych firmach gdzie pytałem o wyceny stanowczo odradzali takie rozwiązanie. Bo ciężkie, bo wyrabiają się prowadnice, bo jak pęknie to po zawodach, bo naprężenia, bo ciężko o dobry montaż, bo nie idzie tego przesunąć, bo konieczny silnik. Inni sprzedawcy z kolei nie widzą najmniejszego problemu i chętnie mi takie okno sprzedadzą i zamontują. Trochę zgłupiałem. Cena jest spora, więc chciałbym uniknąć jakiejś mega wtopy. Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie?

Szczerze? Schemat A (dwa skrzydła) robiłem do 360cm. Szersze już przy innych podziałach. Nie widzę problemów z działaniem.

Użytkowo także nie. Najstarsze HS montowałem w 2015r (przy okazji największe). Tylko w jednym musiałem wymienić wózki po 10 latach (brak przyczyny), poza tym nie stwierdziłem żadnych wad.

Obawiam się, że firmy podchodzące negatywnie do tematu nie mają odpowiednich doświadczeń i tak trochę przestrzegają przed nieznanym. Sam tak mam.

Firmy, które mówią że będzie cacy albo się chwalą (na wyrost), albo takie montowali. Myślę że w tej sytuacji nie powinni robić problemu by zabrać Cię na swoją realizację i pokazać jak to wygląda w rzeczywistości...

bo ciężko o dobry montaż

Jak jakiś sprzedawca tak powiedział to chyba oczywiste, że trzeba go omijać szerokim łukiem?

Podstawa przy HS to prawidłowy montaż. Każda odchyłka od poziomu skutkuje problemami z otwieraniem.

Przy gabarycie jak u ciebie niezbędny jest też "pająk" do bezpiecznego oszklenia takiej konstrukcji.

Popieram Finlandię - oczekuj pokazania przez wykonawcę już zamontowanych takich HS-ów.

• Like 1

Głupie pytanie finlandia ale te 360cm to całego okna, czy pojedynczego przeszklenia?

To omijanie sprzedawców "narzekających" to niby oczywistość, ale kiedy się usłyszy podobne argumenty kilka razy człowiek się zastanawia :)

Nie wiem czy na HSach są lepsze marże, ale bywają sprzedawcy działający na zasadzie - sprzedaj a jak będą problemy to wtedy się będziemy martwić.

Jest to spory wydatek i nie chciałbym wtopić. A że jako blokers nie mam zbyt wielu znajomych HSowóców z oknami do pomacania na żywo, to pytam na lewo i prawo.

Dzięki za wasze rady, postaram się zorganizować jakiś pokaz u klientów sprzedawcy.

360cm - wymiar całkowity. przy nie za dużej wysokości udało się złapać w maksymalnym gabarycie dla szkła o grubości 4mm (czyli pakiet ok 100kg, do ogarnięcia w 3 osoby). Przy wysokości 250cm max jaki mi wyszedł to ok 320cm szerokości. Mam ten komfort, że często stolarkę konsultuję zanim powstaną otwory.

Przy większych wymiarach wskakujemy już w szyby 6mm, czyli na starcie +50% do wagi..

Tak jak wspomniałem - jeśli firma ma dobre doświadczenia, to nie powinna robić problemów z dogadaniem się z jakimś wcześniejszym klientem. Jak nie ma takich realizacji lub wie, że inwestor nie jest zadowolony to można sądzić, że jednak coś jest nie tak (z wykonawcą). Nie musi być to reguła, ale.. czemu nie spróbować.