Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tylko co z tym "suchym" szkleniem u urzędowskiego ?

powiem tak; twoje pieniadze , twoj wybor jednak ja nie zdecyduje sie na takie eksperymenty jak suche szklenie co robi urzedowski.

jeszcze nie spotkalem sie we francji ani w niemczech z tego typu filozofia szklenia, a jest to taki sam klimat (francja czesciowo) i nikt nic takiego nie wymysla. produkuja okna o wiele dluzej niz w naszym kraju i sadze ze maja wiecej doswiadczenia. pozdrawiam

Witam,

interesując się kupnem okien drewnianych zauważyłem, że producenci (przedstawiciele) unikają sprzedaży okien w klasie wk 3 (w zasadzie wg mnie takie okna są obecnie niedostępne). Dotyczy to min stollar (zamierzają się wycofać nawet z wk 2 i w ofercie zostawić tylko wk 1), urzędowski i innych. Panuje taka opinia, ze klasa wk dotyczy całego okna, nie jest wystarczające "dołozenie" elementów okucia i ciężko jest spełnic te wymagania (np wk 3).

Nie sugeruj się do końca nazewnictwem -jeden ma klasy wk1 ,wk2 itd ,drugi klase 1,2,3,4 ,trzeci ABC najczęściej dopasowane do normy DIN- zależy od producenta okuć .Generalnie najprosciej podziel sobie na :

-klasa 1 (np.Roto wk1 )zabezpieczenie czterech narozników w skrzydle ,klamka z kluczem lub przyciskiem i blacha antyrozwierceniowa pod zasuwnicę

-klasa 2 (np. Roto wk2) zaczepy antywłamanoiwe dookoła skrzydła + to co z klasy 1 -dla przykładu okno o wym. 865 x 1435 -7-8 zaczepów antywłamaniowych ,balkon 865 x 2230 RU- 10-12 zaczepów antywłamaniowych .Np. Winkhaus nie bawi sie w jakies połowiczne zabezpieczenia -albo antywłam albo zwykłe bez rozdrabniania ,chociaż niektórzy producenci okien stosują tzw. okucie bezpieczne odpowiadające "mojej" klasie 1

1. wk 2 nie spełni należycie swego antywłamaniowego zadania,

Jakie to okucie i co sprzedawca uważa za wk2 - u niektórych jest to max zabezpieczenie czyli antywłam dookoła okna -nie licząc jakiejś elektroniki i kontaktronów

2. o wiele bartdziej interesująca jest klasa wk 3 która dopiero stanowi jakąś realną czasowo trudność w sforsowaniu,

patrz wyżej

(oczywiscie lepiej mieć lepsze okucia kosztem nawet szyby np P4)

również jestem za tym -oprych zdecydowanie częsciej podważa okucia niż zbija szybę .Możesz zastosować np.o2 -bezpieczną (33./16A/4 lub P2 (44.2/16A/4 ,które sa sporo tańsze .Musisz sie jednak liczyć z tym ,że nie wszędzie uzyskasz zniżkę w ubezpieczeniu nie mając szyb P4 (44.4/16A/4)

moze pomozecie w takim razie zestawić zamówienie indywidualnie i uniwersalnie dla "rozsądnie antywłamaniowego okna" na zasadzie np. ilość grzybków i innych elementów okuć i w ten sposób skomponować okno ....

Jeśli jest to duża partia okien to -"moja klasa 1 + szyby bezpieczne.To co masz przeznaczyć na szyby P4 przeznacz na alarm z monitoringiem.

tylko co z tym "suchym" szkleniem u urzędowskiego ?

Urzędowski daję od zewnątrz sylikon ,od środka uszczelkę .

Nie polecam kogoś stosującego w drewnie uszczelkę z obu stron (nie wiem czy ktoś tak robi ) ,woda zbierająca sie przy szybie wciśnie się pod szybę i okno po trosze będzie próchnieć od środka .

Czy istnieje dobry producent okien drewnianych w centralnej Polsce, żeby nie powiedzieć w okolicach Warszawy ? Prowokacyjnie stwierdzę, że nie

Kiedyś niezłe okna robił niejaki Głuchowski z Wesołej k/Warszawy .Nie wiem jak teraz i jakie posiada "kwity" na swoje wyroby .

Poczytałam o Drutexie. Na pierwszy rzut oka wzbudzją zaufanie :) Dam im do wyceny.

Czy okucia MACO są dobre? - sorewicz za miją ignorancję :oops: , ale cały czas się uczę

Moje okna mają wymiary zbliżone do typowych i w salonie M&S pan sugerował aby po prost zamontować te typowe. Ale czy jest to możliwe? Do ilu cm/mm jest możliwe takie "naciąganie"? Boję się, aby potem okna nie były zamontowane tylo na piance montażowej :roll: Podaję przykład wymiarów moich (wg projektów) okien: 880x1455, 1480x1455 (wymiary zewn. ościeżnicy) i odpowiednio wymiary otworu w murze: 900x1520, 1500x1520. Będę wdzięczna za pomoc :D

okucja jak okucja ; SIGENIA, MACO, AUBI, WINKHAUS, ROTO, takie najbardziej znane na naszym rynku sa bardzo zblizone do siebie i jakoscia i funkcjami ktore maja, roznice dla klijentow sa niezauwazalne i nie maja generalnie znaczenia w mieszkaniowce. wiadomo ze kazda sroczka swoj ogonek chwali, ale nie dajmy sie zwariowac i niech nikt nie wmawia ze moje okucja sa cacy a firmy xxx do d..y. jedne okna u mnie maja okucia firmy ROTO, a inne AUBI i gdybym nie wiedzial o tym to pomyslalbym ze sa takie same ( okucia ). pozdrawiam

i za to cie Czmirek lubie :) prawde mowisz :) Uwaga co do Maco - maja jeden element ktory ostatnio zaczal nagminnie rdzewiec - co prawda nie ma znaczenia do dzialania okucia ale paskudzie wyglada - jest to oslonka laczenie zabatek. cos mi sie zdaje ze po prostu w galwanizerni jakas partie sknocilli

A okucia - jak okucia - smarowac trzeba a kazdy z nas wie ze ten kto smaruje ten ..... ;)

Uzytkowo wszystkie tak samo dobre a szczegolu odrozniajace jedne od drugich? czasem klopotliwe (Siegenie - realny brak stopniowania uchylu) sa pomijalne.

Roznica jest miedzy metalowymi a z poliweglanu - ale to temat na dluuuuugie zimowe wieczory

Witam

Ostatnio widziałem bardzo fajnie wyglądające PCV-ki barwione w masie na kolor brązowy tyle że miały takie smugi imitujące słoje w drewnie.

Czy ktoś z Was wie co to za profile i jakiej firmy?

A może macie jakąś dobrą opnię na ich temat, którą chcecie się podzielić ?

Pozdrawaiam

Witam

Ostatnio widziałem bardzo fajnie wyglądające PCV-ki barwione w masie na kolor brązowy tyle że miały takie smugi imitujące słoje w drewnie.

Pozdrawaiam

...a ja widziałem 2 dni temu w Warszwie fajnie wyglądającą blondynkę (barwiona była) 2 słoje miała naturalne. :lol:

Czy ktoś z was Wie jak miała na imię i jaki ma numer komórki? :lol:

A może macie jakąś dobrą opinię na jej temat, którą chcecie się podzielić ? :lol:

Pozdrawiam :lol:

maxymov - Charlie dazy do tego, ze przy takim opisie z ponad 65 profili bedacych na rynku co najmniej kilkanascie spelnia kryteria

...Ostatnio widziałem bardzo fajnie wyglądające PCV-ki barwione w masie na kolor brązowy tyle że miały takie smugi imitujące słoje w drewnie.

i nie sposob czymkolwiek sie dzielic - chyba ze piwkiem ;)

Wlasnie moi pracownicy wrocili z poprawki od klienta..... ale moze od poczatku :)

W zeszlym roku kupil u mnie okna pewien bardzo mily Pan. Bylem u niego na budowie, rozmawialismy chyba z godzine albo i dluzej. Mimo moich sugestii stwierdzil, ze okna zamontuje mu ekipa budujaca dom. No coz - klient nasz pan. Realnie zaoszczedzil na tym moze z 1000.- PLN. Pozniej weszli tynkarze, parkieciarze no i sami wiecie - pelne wykonczenie jak to dzis w standardzie jest :)

Wiosna tego roku zadzwonil, ze ma klopot z wszystkimi drzwiami balkonowymi. Po prostu zadne z nich nie zamyka sie normalnie. Przyjechalem, pomierzylem sobie to i owo i stwierdzilem - okna sa do ponownego przemontowania. Przedstawilem kalkulacje i poki co w miare je wyregulowalem - mialem czekac na sygnal co z tym fantem dalej zrobic. Juz zapomnialem nawet o nim gdy tydzien temu - telefon - Panie - ratuj!!! Okien zamknac nie moge. Znow przyjechalem, pomierzylem i dzis finalizacja od samego rana - mimo padajacego sniegu i chlodu (eeeetam - jeszcze cieplo na takie prace jest)

Podsumowanie jakby. Co sie okazalo po odkuciu okien z pieknej sztablatury? Drzwi posadowione BEZ zadnego podparcia, wisialy sobie tylko na kotwach i jak sadze albo od razu byly zle zamontowane (co jest najbardziej prawdopodobne) albo pozniej ktos niechcacy nadepnal na oscieznice i sciagnal ja w dol. Efekt? Roznica przekatnych 30mm - tego to juz zadne okno nie zdzierzy

Konkluzja?

Klient chcial zaoszczedzic a w efekcie korzystajac realnie z przygodnych ludzi wybulil o wiele wiecej niz na samym poczatku

Material do przemyslen jak mawial spec zaprzyjaznionego wywiadu - niejaki Stirlitz (czy jakos tak) ;)

Wlasnie moi pracownicy wrocili z poprawki od klienta..... ale moze od poczatku :)........Material do przemyslen jak mawial spec zaprzyjaznionego wywiadu - niejaki Stirlitz (czy jakos tak) ;)

Panie Jareko - dzika gonitwa za klientem i co za tym idzie obniżaniem cen do absurdalnych poziomów dobiła juz do dna .Na czymś trzeba zaoszczędzić -albo materiał odpowiadający jako tako zamawianemu z wyglądu zewnętrznego albo robocizna byle jakich fachurów.

Mam jednak pocieszenie - będziemy zarabiać na serwisie i już coraz

częściej mamy tego przykłady.

:wink:

Pchelek - dziękuję. To są konkrety

Jareko - na swojej stronie www zachęcasz do zadawania pytań w tym wątku. Skoro pytam tzn, że nie wiem :roll: a Ty popierasz gościa który sobie jakieś podśmiechujki ze mnie robi :D

maxymov - Charlie dazy do tego, ze przy takim opisie z ponad 65 profili bedacych na rynku co najmniej kilkanascie spelnia kryteria

No widzisz, właśnie sam dokonałeś selekcji. Jakbyś dodatkowo wybrał z nich godne polecenia, podał ich nazwy i wyraził swoje zdanie na ich temat byłbym ogromnie wdzięczny.

Co do piwka- bardzo chętnie. Na mój koszt :lol:

Pozdrawiam