Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

rafallogi faktycznie montaz parapetu pod profil mozna nazwac wrecz idealnym a na twoje pytania po kolej :)

- po co dawac pod niego styropian? Piana montazowa nie dosc ze wszystkie szczeliny ci wypelni dokladnie to dodatkowo jak klej go zamocuje - oczywiscie musisz zaprzec o gorny glif deska by nie podnioslo ci go w sposob niekontrolowany - cegla to moze byc za malo ;)

- kup takie specjalne koncowki PVC jesli krawedzi nie masz wywinietych i tak je zamocuj by ok 2cm w styropian ci weszly - po pociagnieciu klejem i siatka dodatkowo bedz a trzymac parapet - choc nie jest to konieczne (piana utrzyma go nawet przy halnym :) ) Moze byc tez koncowka tzw. natynkowa - wtedy tynk nie nachodzi na nia - ale konieczne jest tak na wszelki wypadek uszczelnienie miejsca pomiedzy murem a koncowka

:) pozdrawiam

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ok. dzięki- jak zawsze można liczyć na jareko-parapety mają wywinięte boczki. Wpuszczam je po 2 cm w glify, czyli tylko w styro.

Właśnie o to chodziło, czy parapety będą się trzymać dostatecznie, ale jak piszesz, że piana je również trzyma, to nie pozostaje nic innego jak brać się do roboty. :D

Jaka maksymalna wysokość szpary pod parapetem jest dopuszczalna?Pod niektórymi oknami ociepleniowcy styropian kończyli na równi z pustakiem.

Dzięki -pozdrawiam

wszytko jerst tylko kwestia ilosci paiany jaka wtrysniesz - szpare mozesz miec ooooogromna ale uwaga - pamietaj o tym ze jak zastosujesz piane ktora ma duzy przyrost to sila wypychanie bedzie wieksza.

Moze ujme ta inaczej

Im wiecej piany tym dokladniej i mocniej musisz zabezpieczyc parapet przed uniesieniem i wykrzywieniem

To chyba wszystko - wiecej grzechow nei pamietam ;)

Cześć Jareko

bardzo mi się podoba - na pewno jest jeszcze wiele spraw w tematach montażu i będzie dokładana ich treść ale z drugiej strony pomyśl o zamontowaniu swoistego kompendium wiedzy w temacie BUDOWY OKIEN I DRZWI czyli: profil, okucie, szkło. Osobiście służę pomocą oczywiście w temacie szkła natomiast co do profila i okuć musisz sobie radzić - odpowiednie linki w Twoich postach ukierunkowywałyby ludzi szukających prawdy, wiedzy, okien, drzwi. Taka randka z wiedzą .

Myślę, że pomogło by to potencjalnym Klientom w zrozumieniu pewnych parametrów, których nie powinno się zmieniać bo będzie TANIEJ PANIE JANIE.

Narra...

Witam wszystkich -zagorzałem odrobine ostatnio i rzadko tu zaglądałem .

Jareko dzieki za wytrwałość w uświadamianiu narodu w temacie okien i pokrewnych .Kilka sugestii wysłałem na priva - daj znać czy doszło .

Dorzuć jeszcze zdjęcia klocków podokiennych ,o których kiedyś tam jeden

z fachowców wspominał . :lol:

pozdrawiam

wiesz Stary ;) tyle okien przewalilem przez te 8 lat i jakos nie zauwazylem nigdy klockow podokiennych ;) To jakies rozwiazanie systemowe czy co? ;)

Ale ciekawostke ci powiem. Mam teraz okazje z kilkoma innymi brygadami na pewnym obiekcie dzialac i zalamac sie idzie. Jedna jest OK, nawet wiedza do czego sluzy poziomica ;) - dosc zartow - naprawde sa super - prawie ;) tacy jak moi ludzie :) Druga - pol tuzina ludzi wstawilo w noc tyle okien co moja dwojka. Inna.... ostatnio dowiedzialem sie od nich o rewelacyjnym sposobie montazu. Kliny sa tylko do momentu ustawienia okna i natychmiast po opianowaniu sa usuwane. NIC nie pozostaje pod oknem - rozumiesz? NIC!!! Tylko piana. Klin zbedny jest!!!. Usmialem sie nastepnego dnia gdy dzien wczesniej zamontowane szesc okien musieli wyciac i obsadzic na nowo - osunely sie przez noc od 2 do 4 cm.

jesli wyslales tutaj na priv - to niestety ciiiisza na mailu tez niiiiiiiic

Też się nad tym zastanawiam, ale, jak było gdzieś powiedziane, czasem należy jeszcze pomyśleć o zniżkach ubezpieczeniowych. Ja chyba postaram się jakoś to wypośrodkować (żeby mnie koszta nie zeżarły, a zniżki jakieś byly :wink: :) ), ale wszelkie sugestie togo, co warto, a co może niekoniecznie bardzo mile widziane.

moja opinia juz faktycznie sie tutaj pojawiala - ale decyzja DO WAS nalezy.

Moim zdaniem - biorac pod uwage jak zlodziej dostaje sie do srodka wypada zainwestowac w (i chyba taka kolejnosc bym przyjal budujac jeszcze raz swoja chalupe nauczony doswiadczenie dwu do poprzedniej wlaman)

- alarm - ale rozsadny - nie takie tam byle co

- okucia antywlamaniowe klasy WK-II

- szyba hmm... wystarczy bezpieczna (O-2) choc z racji ubezpieczycieli minimum powinna byc P-3 (tu trzebaby oferty firm ubezpieczeniowych przejrzec bo moze okazac sie ze jaz sam alarm "zezre" wszystkie mozliwe znizki i po co doplacac do P-3?)

i teraz jakby kolejnosc instalacji :)

zamawiam okna w odpowiedniej wersji i zanim mi przyjada je zamontowac cala instalacje alarmowa (same kabelki ;) ) montuje

Przyjezdzaja okna i tego samego dnia pod koniec ich montazu ekipa ktora czujki i inne wynalazki montuje by juz pierwszej nocy po montazu okien chalupa byla pod nadzorem brygady antyterrorystycznej ;)

moja opinia juz faktycznie sie tutaj pojawiala - ale decyzja DO WAS nalezy.

Moim zdaniem - biorac pod uwage jak zlodziej dostaje sie do srodka wypada zainwestowac w (i chyba taka kolejnosc bym przyjal budujac jeszcze raz swoja chalupe nauczony doswiadczenie dwu do poprzedniej wlaman)

- alarm - ale rozsadny - nie takie tam byle co

- okucia antywlamaniowe klasy WK-II

- szyba hmm... wystarczy bezpieczna (O-2) choc z racji ubezpieczycieli minimum powinna byc P-3 (tu trzebaby oferty firm ubezpieczeniowych przejrzec bo moze okazac sie ze jaz sam alarm "zezre" wszystkie mozliwe znizki i po co doplacac do P-3?)

W M&S nie oferuja WK-II dla okien 1200x1500 i mniejszych, poniewaz to podobno nie ma sensu (mogę kupić WK-II, ale i tak będzie jak w WK-I) WK-I wystarczy. WK-II oferują do drzwi balkonowych.

Czy to prawda, że WK-I wystarcy?

W PZU, gdy nie dla działalności gospodarczej szyba P4 nie daje żadnej zniżki, a wręcz przeciwnie (nie tylko w PZU) może to być powód do wyłączenia lub żądania dodatkowej opłaty (składki) za ubezpieczenie takiej szyby. Właśnie rozpoznaję ten temat, ponieważ muszę na dniach/ godzinach podjąć decyzję o oknach.

DwM sam sobie wyrob opinie -wejdz na strone Roto czy innych okuc i zobacz jak wyglada roznica miedzy WK-I a WK-II - jak zastanowisz sie chwile nad tym co tam podane to w takie glupoty jakie ci wciskaja nie uwierzyszz - ale sam sobie to obejrzyj bo mnie mozesz nie uwierzyc w koncu MS to duza fabryka ja przy nich nikt. W ktoryms z moich postow jest link do Roto - teraz mi sie nie chce szukac

A co do twego pytania o WK-I - tak - wystarczy maksimum do minuty. A jak wprawny gosc to realnie jak na filmie (na mojej stronie) - 20-30 sekund

Charlie- stawka jest podobna jak przy PVC - ..... skasowalem reszte - to tylko do twojej informacji :)

Witam

Mam pytanie do Jareko.

Kupiłem okna z profilami KBE, szyby miały być z "ciepłą ramką".

Po zamontowaniu okien zorientowałem się, że ta ciepła ramka jest tylko na zamówieniu - w szybach jej niema. Producent okien przyznaje się do błędu i proponuje mi 300 PLN rekompensaty (przy wartości okien bez montażu - 5000 PLN). W sumie tych okien jest 11 ale głównie są to małe okienka - na poddasze. Czy ta kwota (300 PLN) jest adekwatna do mojej straty ? Da się to jakoś orientacyjnie oszacować ? Nie chcę iść ze sprzedawcą na wojnę, zachowuje się OK., przyznał się do błedu.

Pozdrawiam

Tomasz Gorbaczuk