Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

czmirek niby racja z tym współczynnikiem - mnie tłumaczyli, że grubsza szyba i folia dają trochę więcej izolacyjności więc taka szyba 4/14/33.1 to < 4/14/4 i to pewnie prawda ale nie na tyle.... Z drugiej strony jak rozszerzę zestaw o 2mm to musze tez zwężyć listwy o 2mm a to skutkuje osłabieniem mocowania szyby. Zresztą o ile wiem i tak powinno się wzmacniać mocowanie szyb cięższych tak by nie dało się ich wypchnąć z ramiaka...

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gadanie....

Te 2 mm nie zbawia cie w niczym. Jesli przyszybowki bedziesz mial przykrecone to ci nie wepchna i tak - choc szkaradnie to bedzie wygladac - czego musisz miec wsiadomosc

Czy bedziesz mial 1,1 czy 1,3 to tez w eksploatacji jedno wiaderko koksu na sezon grzewczy wiecej ;) wiec...... twoj wybor i wola

Najdowcipniejsze w tej pogoni za maksymalnym obnizeniem wartosc k jest to. ze pozniej w trakcie eksploatacji i tak czesto, bardzo czesto bedziesz okna mial rozszczelnione i cala ta walke w teoretyczne rozwazania zamienic mozna

Rozumiem jareko że nie komentujesz kompletności zabezpieczenia proponowanego przeze mnie a więc i to jest pewnie o kant stołu rozbić... hehehe... a z tymi wiaderkami jesteś bliski prawdy - u mnie około 120kg/sezon :lol: Jednak co do uchylonych okienek to tak ma nie być bo będzie wentylacja wymuszona... no chyba, że padnie elektryka albo i ta wentylacja właśnie....

nigdy nie mowie wprost, ze cos jest o kant..... no moze prawie nigdy ;)

Sam jestem zwolennikiem stosowania okuc antywlamaniowych klasy co najmniej WK-II gdyz wiekszosc wlamow poprzez probe wywazenia skrzydla nastepuje.I to wlasnie biorac pod uwage uwazam, ze wystarczjacym zabezpieczeniem jest juz szyba O-2 ale..... ;) widzisz jak juz jest okucie WK-II i szyba O-2 to wydatek dodatkowy by miec P-3 jest juz procentowo niewielki a swiadomosc lub raczej zludzenie bezpieczenstwa jest wieksze :) Realnie - nie ma metody na oprycha i z tym trzeba sie pogodzic - to bylo juz w tym i innych watkach poruszane i teraz tylko zawartosc portfela powinna decydowac na jaka opcje sie zdecydujesz. Dodaj do tego alarm z monitoringiem i wlasciwie spac powinienes spokojnie zarowno w dumu jak i poza nim

Pytanie do Jareko i innych ekspertów okiennych . Jak wykonuje się połączenia wzmocnień stalowych np przewiązki z ramą . Czy to jest spawane skręcone czy tylko włożone? Pytam bo te moje nieśzczęsne stalowe przewiązki z kompozytowa ramką nie dają mi spokoju. Zastanawiam sie jak oni to połączyli bo podejrzewam ,że kompozyt i stal mają drastycznie różne wspólczynniki sztywności i w miejscu połączenia pojawi się efekt karbu bardzo niekorzystny wytrzymałościowo. Właściwie należałoby do połączenia stosować specjalne okucia o co ich nie podejrzewam. Prawdopodobnie połączyli dwie technologie nie majjąc na to atestów aprobat itp.. Co więcej odkryłem ,że nie tylko przewiązki sa stalowe wszystkie słupki w oknach ruchome i nieruchome też sa ze stali i daja te same efekty tzn kłopoty. producent szczyci się ,że te jego kompozyty dają dla ramki U=1.21 prawie tyle co szyba, natomiast profil trójkomorowy ze stalą który raczyli powstawiać mi w srodek okna daje U=1.93. Może procentowo zajmuje to niewielką powierzchnię , ale stanowi tzw mostek termiczny i wśrodku okna może skraplac się woda. Całość kosmicznej technologii bierze w łeb. Jak pomierzyłem łąćzna długość wzmocnień stalowych w moich oknach to ponad 10m . Jednym słowem zamiast 10 metrowej belki z kompozytu dostałem stalową . Teraz już napewno będę reklamował..

No nie .. nie wytrzymam..... wiesz co Leszko - jest Sylwester - idz sie napij, swietuj i zapomnij bo juz zaczynasz w pietke gonic i glupoty wypisywac.

Obejrzyj sobie jeszcze raz film z Gibsonem i Julia Robests o spiskowej teorii swiata - golnij sobie szampana i ciesz sie dobrymi oknami

Raaaaaany...... jak tys wyliczyl te 1.9? Skad ci sie to wzielo?

Ciepla ramke bedziesz mial opisana laserem wewnatrz szyby zespolonej - symboliki nie pamietam - tu pomocny bedzie Pchelek

Polaczenie spawane wzmocnienia? Jejku - uruchom szare komorki - jesli znajdziesz metode by w tym miejscu pospawac wzmocnienie - osobiscie wniosek o Nagrode Nobla dla ciebie napisze.

Walisz rowno po firmie ktora jak dotychczas ma nieposzlakowana opinie i w sumie sam nie wiem o co Ci chodzi? Przewiazka jesli musi byc bo narzuca ja system to musi byc i basta - ona stabilizuje calosc i nie doszukuj sie kosmitow w niej ani tez spisku dziejowego M&S by takiego jednego klienta w balona zrobic. Zdrzadze CI tajemnice ze w systemach trzykomorowych tez wystepuja elementy nie majace 3 komor tylko 2

Szampanskiej zabawy ci zycze jak i wszystkim innym forumowiczom :)

Oby w 2005 kosmici i cyklisci zycia nam nie utrudniali

:D leszko 2 śpij spokojnie, z twoimi oknami wszystko jest ok!!!!!!!!!.

M&S też ma na wszystko papiery i podawane przez niego U ramy też jest prawdziwe.

Podałem współczynik E na zginanie statyczne a nie na rozciąganie. Rozciąganie ne ma tu nic do rzeczy bo nikt okien nie rozciąga.

Okna są zginane statycznie [i dynamicznie] od obciążeń wiatrem. tak więc błędu nie ma.

Usztywnienia stalowe zazwyczaj stosowane w oknach z PVC mają współczynnik E równy 21000 MPa. Usztywnienia z włokien szklanych czyli kompozytowe mają ten współczynnik tak jak podałem równy ok. 2000 - czyli 10razy mniejszy [zresztą są to dane od ich producenta].

Materiały kompozytowe są łączone ze stalą przez zaciskanie - nic tam nie może pękać, nic się nie napręża. Wszystko jest w porządku.

Te usztywnieni kompozytowe wymyślono dlatego aby poprawić współczynnik U ram. Kompozyt jast znacznie cieplejszy od stali i stanowi w usztywnieniu przegrodę dla przenikania ciepła. Są usztywnienia samo kompozytowe - mają wtedy duże powietrzchnie co daje wymaganą wytrzymałość. usztywnienia - czy kompozytowe, czy kombinowane - kompozyt-stal, czy z samej stali są z ramami PVC skręcane wkrętami.

A same przewiązki są łączone z ramami stalowymi łącznikami, wkrętami, bądź śrubami.

Ciepłe ramki mają bodajże oznaczenie "heat strip". najlepiej spytać producenta szyb.

Z nowym 2005 rokiem pozdrawiam

Owszem obciążenia ścinające w oknach też występują - ale są minimalne i przy oknach z PVC - które są usztywniane stalą są pomijalne.

I jeszcze jedno ten kompozyt to włókna szklane [takie nici] zalewane specjalną żywicą. Potrafi to robić jedyna firma na świecie - bodajże duńska.

Nie mylić tego z oknami fiberglass.

w kompozytach przyszłość, przedwczoraj oglądałem na discovery program i tam odpowiednio przygotowane kompozyty mają 10 krotnie większą wytrzymałość niż stal, przy lżejszej masie, akurat program dotyczył używanych technologii w bolidach F1, nawet pokazano crastesty aut zbudowanych na kompozytach. Materiały te znacznie tanieją i można się niebawem spodziewać ich w zastosowaniu masowym, jak kiedyś inne materiały przyszłości, gdzie obecnie są powszechnie stosowane. Wiec okno przyszłości to okno kompozytowe, może kevlarowe o wspołczynniku 0,2 w technologi mikroporów :D - i to taka wróżba na nowy rok

jareko,

po raz pierwszy do Ciebie osobiście, ale ...

Poszukuję okien, oczywiście drewnianych (sorry) dla siebie, i tu ma pytania.

- na co zwrócić uwagę? - sam się na tym nie znam,

- czego unikać, a co akceptować,

- co dziś jest "the best" na rynku?

- itp,

Liczę na Twoją, w tym kierunku, wiedzę.

Wojciechu - znasz mnie juz dosc dobrze i zapewne wiesz iz drewno nie jest moja specjalnoscia ;) ale cos ci powiem z wiedzy jednak posiadanej.

Kilka razy mialem stycznosc z Urzedowskim i musze powiedziec, ze ich wyroby sa OK. Mowie o wyrobach - nie o handlowcach - o nich tu na forum kilka razy wypowiadano sie bardzo krytycznie. Sosne maja cacuszko. Kilkakrotnie mialem doczynienia z Welet w mahoniu - tez cacuszko. Stolimpex Wolomin - mialem jednak troszke z nimi klopotow w latach 2001-2003 a co do reszty - nie wiem i nie chce sie wypowiadac

Na co zwrocic uwage?

Realnie moim zdaniem jakosc wyrobu rozpoznasz dopiero po kilku latach jak wyjda wszelkie niedokladnosci w przygotowaniu drewna - o tym sam wiesz dobrze :)

Proponowalbym kupowac okna nie lakierowane na kolor (np. bialy) gdyz wtedy tak naprawde nie zauwazysz jakie drewno jest zuzyte - tu firmy oszczednosci szukaja. Mikrowczepy na tym samym pozionie w trzech warstwach ramiaka, drewno wyszczerbione i zaszpachlowane itp. - tego pod kolorem nie zauwazysz - stad te okna sa zawsze troszke tansze

Okucia- to w praktyce nie ma jakis roznic rzucajacych na kolana - jesli konserwujesz to kazde wieki sluzyc bedzie - tylko jedna uwaga - sa okucia, ktore uniemozliwjaja stosowanie funkcji dodaktowych - jesli chcesz dodatkowe bajery od razu o nich mow (np. Siegenia tak naprawde nie ma dobrze dzialajacego stopniowania uchylu. Winkhaus Flek - nie ma realnej szansy na rozbudowe pozniejsza funkcji itp. przypadlosci). Szyby - tu pole do popisu jest ogromne i co sobie zarzyczysz - bedziesz mial. Przeweruj strony producentow szkla (Wiglaw, Glaspol. Pilkington itp)

Oj - dlugo by pisac ogolnie - jak masz konkretne pytania - smialo a co do producentow wartych polecenia - Pchelek bedzie jednak wyrocznia najlepsza - on pastwi sie nad ich produkcja i jej efekty zna najlepiej

mojej mamy brat 3 lata temu kupił okna Sokółki drewniane, wiem iż dosyć straszne (jak dla mnie) pieniądze za nie płacił, bo za okno dosyć małe, standardowe typu 0-32,33 około 1,5 tyś zł po rabatach, szyba ładnie się mieni w zależności od pogody, podobno to sprawka gazu. Po 3 latach wszystko O.K, wiec można z drewnianych polecać Sokółke i są ładne

Dałem okna do wyceny dla firmy Plastoma, zobaczymy, robią na profilach PVC Schuco, mających na tym forum dobrą opinie. Firma Plastoma nie robi okien z łukami i zleca to innym.

czytając w wolnym (świąteczno/noworocznym) czasie artykuły o oknach natknąłem się w jednym z miesięczników budowlanych na artykuł o wrażeniach po 2 letniej eksploatacji okien Andersen Windows, koszt jedenastu okien to 82tyś zł :o :o + drzwi tarasowe 20tyś zł :o, podobno to Rolls Royce wśród okien i drzwi, przynajmniej cena na to wskazuje, na razie nie zamawiałem tych okien Andersen :D

A to Andersen Windows działa jeszcze w naszym kraju? Byłem przekonany, że zwinęli się. Masz namiary na nich?

to znalazłem nie wiem czy aktualne

http://www.egzodrew.com.pl/andersen-ind.htm

http://www.gaik.pl/andersen.htm

tutaj artykuł o tych oknach, które były opisywane po dwóch latach eksploatacji

http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/pdf/20030814!stolark.pdf

Aha, ze względu na ceny dolara i inne czynniki te okna moga być w atrakcyjnych cenach :wink:

... i jeszcze Andersen daje od 10 do 20 lat gwarancji, ale na co to nie wiem