Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

teraz okna :-? , wspominasz tutaj iż z góry zostawiamy 1,5cm na pianę, a dół, czy jak zostawię 40mm, na wszystko czyli pianę, parapety, listwy, uszczelnienie itd... to będzie O.K ?.....

czyli jak mam otwór 150cm - 1,5cm - 4cm = 146,5cm - taką wysokość okna potrzebuje

Coś mi się zdaje ,że :150 - 1,5 - 4 = 144,5 cm a nie 146,5

Dobra rada :z szerokości otworu zdejmuj średnio 3 cm, z wysokości otworu 5 cm i zmieścisz się z luzem ,listwą podparapetową i parapetem .

Następna rada : nie ma możliwości abyś otwory miał wymurowane z dokładnością do 0,5 cm -więc weż pod uwagę jakąś tolerancję na pianę podaną wyżej przez Jareko i staraj się uśrednić wymiary okien, zwłaszcza wysokość .Pomyśl ,jak będą wyglądały okna np. w tym samym pokoju -każde rózniące się o 1 cm. Potem przy żaluzjach czy roletkach wpadka może być nieunikniona ,jeśli ktoś z rozpędu zrobi wszystkie takie same .

Chyba ,że otwory ,które miały być takie same różnią się po 5 cm od siebie -wtedy to co innego .

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za okna z parapetami dziekuje, już wiem co trzeba. Mam jeszcze pytanie o okna balkonowe. Rozumiem,że opiera je się na wylewce. czy właśnie od poziomu wylewki liczy sie wysokość okna? Na wylewce będzie jeszcze posadzka. Będzie miała od 1,0 do 2,5 cm w zależności od pomieszczenia. czy to ma znaczenie? Okna drewniane, ściana trójwarstwowa z wełną.

To poproszę jeszcze o słówko na temat drewnianych okien i schnących tynków.

Bardzo proszę (pchełek?) o informację na temat firmy Drewax i ich okien drewnianych, mam "pod nosem" ich punkt handlowy moze warto poprosić i wycenę, ale co to jest za firma ?

Wiem być moze była już mowa o tej firmie jak wynika z wyszukiwarki, ale nie mogę teraz przeglądać tych 60 prawie stron ...

drzwi tarasowe będe miał z niskim progiem

Nie zauważyłem,czy masz jakieś zadaszenie nad swoim tarasem?

Ale skoro robisz całkiem wysoki taras z PCV i niski próg (aluminiowy ?) i do tego słupek ruchomy, zwykły profil "balkonowy" i chyba pisałeś o kolorze zewnętrznym... to może jeszcze to przemyśl. Myślę tu przede wszystkim o problemach ze szczelnością tarasu, ryzyko uważam jest wysokie...

Za okna z parapetami dziekuje, już wiem co trzeba. Mam jeszcze pytanie o okna balkonowe. Rozumiem,że opiera je się na wylewce. czy właśnie od poziomu wylewki liczy sie wysokość okna? Na wylewce będzie jeszcze posadzka. Będzie miała od 1,0 do 2,5 cm w zależności od pomieszczenia. czy to ma znaczenie? Okna drewniane, ściana trójwarstwowa z wełną.

To poproszę jeszcze o słówko na temat drewnianych okien i schnących tynków.

witaj Krajanie :)

tak wiec wszystko zalezy od Ciebie :) mozesz posadowic okno tak ze caly ramiak bedzie ponad docelowa wysokosc posadzki, mozesz tez tak by skrzydlo otwieralo sie doslownie 5mm nad docelowa posadzka - wszystko zalezy jak dokladnie wymierzysz i jak wykonaja ci szlichte. Moja sugestia - by wykonywanie szlichty zaczeli od drzwi tarasowych - roznie to z poziomami bywa a jesli takich drzwi masz wiecej - koniecznie zpoziomuj sobie chalupe nanoszac reppery przy kazdych drzwiach i dopiero pozniej zdejmuj ich wymiarty. Skoro to stolarka drewniana to pamietaj, ze dosc niebezpieczne jest zaglebianie w calosci ramiaka w posadzke - lepiej jednak ja caly jest na "wierzchu"

A prace tynkarskie - byl tu caly watek na ten temat - przy drewnie jednak najlepiej i bezpiecznie jest najpierw wytynkowac cala chalupe bez glifow okiennych - odczekac z tydzien co najmniej az najwieksza wigloc ucieknie i dopiero wtedy dokonczyc glify - oczywiscie to moje zdanie :)

mdzalewscy dobrze myslisz tylko zle odejmujesz ;) ale zdarza sie - spoko :)

Nie na darmo ktos opracowujac wymiary tzw. typowki przyjal pewne zasade np.dla otworu 1500/1500 szerosci 1465 wysokosc 1435 analogicznie 900 / 1700 - 865 / 1635

Swoja droga kiedys na forum (ale chyba nie w tym watku) podalem dokladnie wymiary otworow i dopasowane do tego wymiary okien typowych - tylko poszukac :) i sie zastosowac :)

Witam!

Na ogólnym forum "wymiana doświadczeń" jak na razie nikt się tym nie zainteresował - poszukuję opinii na temat okien firmy Urzędowski - nowy model Galux. Co o nim sądzicie.

Będę wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam.

raaany myslalem ze ja takie niecierpliwy jestem - wyluzuj - juz za godzine okna kupujesz? Myalisz ze wszyscy fachowcy nudza sie i sledza ten watek? Cierpliwosci :)

Ja niestety o tej nowosci nic ci nie powiem ale firma jako taka cenia i szanuje choc sa tutaj osoby z niej niezadowolone - jak to zwykle bywa

Szaruś - jest to produkt firmy Interform.

jak na razie to ich w Polsce - oficjalnie nie ma - ale podobno jest jakieś przedstawicielstwo - poszukaj przez google.

mdzalewscy [krajanie moi :lol: :D :p ] nie szukajcie w Do... - macie w Białym kilka dobrych firm Do tego Terrazyt - Łomża. tam szukajcie. Czy Stolbit - na trasie Łapy - Białystok.

mdzalewscy [krajanie moi :lol: :D :p ] nie szukajcie w Do... - macie w Białym kilka dobrych firm Do tego Terrazyt - Łomża. tam szukajcie. Czy Stolbit - na trasie Łapy - Białystok.

skoro tam mówisz, a najlepszych doradców należy słuchać, bo nie na darmo nimi są.

to jeszcze ustosunkuj się do tego poniżej, jest takie ryzyko ?, będe miał nieduży balkon nad tymi drzwiami tarasowymi

Ale skoro robisz całkiem wysoki taras z PCV i niski próg (aluminiowy ?) i do tego słupek ruchomy, zwykły profil "balkonowy" i chyba pisałeś o kolorze zewnętrznym... to może jeszcze to przemyśl. Myślę tu przede wszystkim o problemach ze szczelnością tarasu, ryzyko uważam jest wysokie...

:o :o :o :o

to jeszcze ustosunkuj się do tego poniżej, jest takie ryzyko ?, będe miał nieduży balkon nad tymi drzwiami tarasowymi

Niski próg w balkonie o którym mówi surfi wygląda mniej więcej tak

http://www.jar-eko.home.pl/stary/niski_prog.jpg

Coprawda jest tu skrzydło drzwiowe ,ale różnica polega na tym ,że w oknach "normalnych "są dwie uszczelki dociskane okuciem a tu jest jedna dociskana a druga ślizgająca sie po zabrudzonym progu (jeśli producent w ogóle ją da :wink: ) ,czyli dolega połowicznie rzekłbym .

Po drugie "niski próg" ma zazwyczaj około 20mm od strony skrzydła ,które zachodzi na niego średnio 8mm ,czyli suwa się np. nad podłogą 12mm zakładając ze próg na niej stoi - a uszczelnienie pod nim??

Doliczyć trzeba +- po 3mm luzu na regulację ,potem jakiś dywan na podłodze i okaże się ,że skrzydło o niego zawadza .W niskim progu jest bardzo mała możliwość "wpuszczenia" go w podłogę czy ocieplenie , gdyż się schowa .

Po trzecie : niski próg jest trochę wiotszy od ramy okiennej i stąd obawy o jego ewentualne zwichrowanie .

Postaram się znależć zdjęcia progu wyższego z możliwością "wpuszczenia " go w podłogę .Pozdrawiam

W niskim progu jest bardzo mała możliwość "wpuszczenia" go w podłogę czy ocieplenie , gdyż się schowa .

Po trzecie : niski próg jest trochę wiotszy od ramy okiennej i stąd obawy o jego ewentualne zwichrowanie .

Postaram się znależć zdjęcia progu wyższego z możliwością "wpuszczenia " go w podłogę .Pozdrawiam

dzięki i proszę o te fotki (już są, ale jesteś szybki nie zdążyłem poprosić)

Czy normalny próg balkonowy, przy taki drzwiach powiedzmy zewnętrznych/tarasowych przy częstym chodzeniu nie zostanie zniszczony, patrzę na obecne progi i widzę jak wyglądają, to jest pierwszy mój powód zainteresowania się niskim, wydaje się trwalszym (?) progiem, drugi powód (powiązany z pierwszym) jak będzie nisko to się nie będziemy czepiać, wiec próg będzie w lepszym stanie i będziemy mięć wszystkie zęby

Niski próg w drzwiach balkonowych to wielka rzadkość i jakoś nie dotarły mnie słuchy że normalny próg (okienny) jest to uciążliwy. Człowiek przechodząc odruchowo przechonosi nogę ponad ramą na niej nie stając, a zaczepić sie trudno bo to raptem ok 6 cm.

Jeżeli jest obawa o uszkodzenie progu to niektórzy producenci mają takie nakładki aluminiowe na górną część profilu.

Natomiast uszczelnienie normalnego progu jest skuteczniejsze. Poza tym progi niskie (drzwiowe) są aluminiowe, a wiadomo jak aluminium ciepło przewodzi.

A taką opcję z nakładką proponuję zakupić - będzie ciszej , szczelniej i nie ulegnie szybko zniszczeniu (czyt. zabrudzeniu buciorami).

http://www.jar-eko.home.pl/stary/nakladka_alu.jpg

Są też nakładki niższe -o wys. ok. 2 cm .niekoniecznie na całą wysokość ramy od zewnątrz -co również należy wziążć pod uwagę.Niestety przy oknach kolorowych trzeba je pomalować jeżeli ktoś ma wygórowane wrażenia estetyczne .

Progi aluminiowe (jak wspomniał Gość - :wink: ) są rzadkością w domach czy mieszkaniach właśnie z powodu braku całkowitego wyeliminowania ucieczki ciepła . Jedynym mankamentem dolnej ramy z nakładką jest to,że trzeba (o jakieś 3cm) wyżej podnieść nogę .

ps. Nie mam niestety programu do obróbki zdjęć i dlatego ich jakość jest taka jak widać :oops:

mdzalewscy.

na pierwszym rysunku starego jest sam element drzwi z niskim progiem

na drugim rysunku jest to samo [prawie] z wpuszczonym w posadzkę spodem drzwi - by zachować izolacyjność.

Poszukam Ci trzeciego rozwiązania. pod tym progiem aluminiowym jest niska listwa z PVC - do niej od zewnątrz robisz obróbki tarasu - by ci woda w mieszkanie nie szła - obróbki blacharskie z papy, inne. Listwa stoi na płycie tarasu - jest trochę wpuszczona. Poszukam w Schuco jak to rozwiązują.

Płyta trasu to chyba nie jest izolowana pionowo - znaczy nie jest przecięta jak przechodzi przez ścianę. Chyba że masz taras oddzielny.

jak masz w projekcie????. Tam na górze musi być super izolacja bo ci woda zaciekać będzie na głowę.