Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z wiec warto dopłacić te 1830zł do tego zlicowanego ?, czy będzie wytrzymalszy. ?, a może ten niezlicowany jest jakiś odchudzony ?, wiadomo co tanie to g...... ?

No i mam jeszcze jeden problem bo Domel nie ma (?) tanich paneli ukośnych, tylko płyte za 3tyś zł :o :o , wiec policzyli panel płaski tylko w okleinie, może trzeba będzie jednak zamienić panel na szybę i całe te drzwi przeprojektować inaczej :(

Mdzalewscy,

Wlasnie tez zastanawiamy sie na Plustekiem- cena atrakcyjna tylko-

nie wiem jak sie zachowuje ow profil ze spotkaniu ze sloncem (byly opinie ze szybko zolknie...) moze to pomowienia -rozmawialem z producentem i stwierdzil ze jest to niemozliwe bo teraz skladniki jakie sa stosowane do produkcji profila sa zupelnie inne niz np 5 lat temu i nie moze to wystapic...wiadomo w miare uplywu lat tzn 15 -20 moga sie okna troche zmienic co do koloru ale nieznacznie ...sam nie wiem....

W mojej konfiguracji jest to jakies 3 tys roznicy-szyby P2 i 4 narozniki zabezpieczone przed wywazeniem-okucia romb-3 tys drozszy jes rehau brillant 5 komor z okuciem siegenia i tez 4 narozniki, 4 tys wiecej z pelnym WK2 Roto ...

Tylko ze porownywalismy profil Plusteka 5 komor z Rehau 5 komor no i widac roznice w grubosci scianki zewnetrzej profila jest jakies prawie 1/3 ciensza od Rehaua....mam tez przekroj M&S brugmann no i tu jest tez roznica ale juz nieznaczna...M&S za to ma fajne uszczelki "dwukomorowe" a rehau i plustec "zwykle" sam nie wiem 3 tys jest duzo tylko ta trwalosc na kolor (moze pomowienia :) ) -moze ktos ma i by sie wypowiedzial? no i ciensza scianka profila -ciekawe jak sie to ma do sztywnosci profila ....

A moze wlasnie jest to jakis odchudzony profil w innej "klasie" o ktorej wspomina Pchelek bo mam inna wycene Plusteca i cena jest nawet wieksza od Rehaua ale jest to wycena od dielera a tamte mam od producentow ....

Jawrob

PLustec nie stosuje stabilizatorow olowianych

Podjeliscie decyzje wiec nie zamierzam wam wody z mozgu do reszty czynic ...... Co do scianek i ich grubosci jak i innych porownan - juz bylo na ten temat tutaj nie raz

katja - nie tylko produkuje sie okna drewniane skrzynkowe (maja przewaznie dwie oddzielne szyby zespolone lub zespolonka i jedna tafla) ale juz pojawily sie kilka lat temu okna z PVC w formie skrzynki. Nie wiem czy wiesz ale odpowiednio projektujac wymiary i dostosowujac otwory na etapie budowania nawet z dwu zwyklych okien spokojnie skrzynkowe zrobic mozesz a wtedy wszelkie dywagacje o wspolczynniku k ostro ponizej 1,1 za rozsadna cene przybieraja inny sens

Podjeliscie decyzje wiec nie zamierzam wam wody z mozgu do reszty czynic ...... Co do scianek i ich grubosci jak i innych porownan - juz bylo na ten temat tutaj nie raz

to dobrze, że nie stosuje stabilizatorów ołowianych ?, bo się tym chwali, wiec to chyba zaleta ?

Nadal żaden z panów speców, nie wyjaśnił mi :( :( :( czy warto dopłacić 1830zł do tego proflu zlicowanego ?

Przypominam profile

http://www.warszawskieokna.com.pl/plustec5k/1d.gif

http://www.domel.pl/foto/050120154729.jpg

zlicowany (foto górne) i ten niezlicowany (a raczeć ciut zlicowanym, foto dolne), różnica w cenie na całości jest 1830zł, czy warto, chodzi mi też o wytrzymałość profilu i termiczność

PANOWIE FACHOWCY CO POLECACIE I POPONUJECIE, KTÓRY WYBRAĆ, DOPŁACIĆ TE 1830zł ?

....PLustec nie stosuje stabilizatorow olowianych....

to dobrze, że nie stosuje stabilizatorów ołowianych ?, bo się tym chwali, wiec to chyba zaleta?...

Sledzisz ten jak i inne watki dotyczace okien juz jakis czas - bylo nie raz na ten temat

Kadm - najlepszy w historii stabilizator

Olow - zastapil kadm gdyz kiedys sie szum pojawil - ze nie mozliwa jest pozniej utylizacja okien i ich powtorny przerob.

Zynkowo wapniowe - hmmm..... cos musi stabilizowac PVC by chocby stabilnosc koloru zagwarantowac

Po co sa stabuilizatory? Pchelek pelna game powodow zapewne poda - ja wspomne tylko o jednym - kolor o ktrory tak wszyscy sie martwia zadajac pytanie - czy przypadkiem nie zzolkna i juz chyba sam sobie odpowiesz na to pytanie czy to dobrze czy zle z tym brakiem olowiu

to dobrze, że nie stosuje stabilizatorów ołowianych ?, bo się tym chwali, wiec to chyba zaleta ?

Nadal żaden z panów speców, nie wyjaśnił mi :( :( :( czy warto dopłacić 1830zł do tego proflu zlicowanego ?

Przypominam profile

http://www.warszawskieokna.com.pl/plustec5k/1d.gif

http://www.domel.pl/foto/050120154729.jpg

zlicowany (foto górne) i ten niezlicowany (a raczeć ciut zlicowanym, foto dolne), różnica w cenie na całości jest 1830zł, czy warto, chodzi mi też o wytrzymałość profilu i termiczność

PANOWIE FACHOWCY CO POLECACIE I POPONUJECIE, KTÓRY WYBRAĆ, DOPŁACIĆ TE 1830zł ?

Nie warto. Nawiewa dużo kurzu. Hej

....PANOWIE FACHOWCY CO POLECACIE I POPONUJECIE, KTÓRY WYBRAĆ, DOPŁACIĆ TE 1830zł ?

i jeszcze jakby dodajac - Twoj portfel i Ty wiesz na co cie stac - juz nie raz w tym jak i innych watkach mowiono ci o wytrzymalosci profili a jakos chyba tego nie przeczytales. Cofnij sie tak cirka z 40 stron tego watku i zacznij go wertowac od poczatku. I Panowie Fachowcy :lol: nie podejma za Ciebie decyzji - wybacz - to Twoja kasa a wiedze w temacie powinienes juz miec wystarczajaca