Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

smartcat - szacuneczek - alem sie usmial - uhahalem sie do lez z ta agencja

a mdzelawski - no coz - jak tak samo uwaznie czyta posty na tym forum jak o Pchelku to nic dziwnego ze okien szuka i szuka i szuka i szuka i szuka i szuka i szuka i szukac bedzie bedzie bedzie....... :lol:

na privie masz co nie co i jak sadze zachowasz to dla siebie

Przedarłam się przez (prawie) caly watek :roll: , ale nie znalazlam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: co ze szprosami w przypadku okien PCV z jednostronną okleiną - czy można je zrobić takze w dwoch kolorach? Czy jest to rozwiazanie estetycznie do zaakceptowania, czy lepiej wówczas zrezygnowac ze szprosow? Widzialam okna np. brazowe od zewnatrz z bialymi szprosami, ale to mi sie niezbyt podoba, złote takze odpadają.

W punktach sprzedaży kazdy mowi cos innego: że sie da, że sie nie da albo ze szprosy dwukolorowe wyjdą drozej niż dwustronna okleina na całe okna :cry:

Czy Panowie Specjalisci Od Okien mogliby polecic jakies dobre rozwiązanie?

Z gory dziekuję.

kordo - nie wiem gdzie chcieli cie tak nabic w butelke z ta podwoja cena jak za kolor calego oknaale faktem jest ze jest to rozwiazanie drozsze - jesli pole normalnego szprosu waha sie cenowo miedzy 15 a 20 zet netto to tu musisz dodac od 20 do 50 % za pole. Sa szprosy w jednym kolorze sa szprosy dwukolorowe sa szprosy imitujace kolor okleiny - prawie wszystko jest - ale do zlotego debu - tak populranej ostatnio sraczki :lol: niestety nie dobierzesz koloru szprosow :( chyba ze zlote

Scisle mowiac, to rozwiazanie z dwukolorowym szprosem było nawet ciut drozsze niz podwojna okleina na całe okna ( + szprosy oczywiscie) - a to lajdaki. :evil:

Mam jeszcze pytanie - czy roznorodnośc szprosów, o ktoórej piszesz zalezy od profilu czy raczej od producenta okien?

I jak takie dwukolorowe okna z dwukolorowymi szprosami wygladają w rzeczywistosci? Może macie jakies zdjecia. Kolor okleiny to dab bagienny lub mahon - tu jest roznica pogladow ze wspołinwestorem.

I jak narazie njlepsze warunki ( finansowe i dotyczace tych wszystkich kolorowych zachciwajek) dostałam od firmy sprzedajacej okna robione z Brugmanna- ktory , jak wyczytałam w tym watku - nie nadaje sie do kolorów. Czlowiek im mniej wie, tym jest szczesliwszy :wink:

pozdrawiam.

w wycenie mam iż ta pierwsza wersja (zlicowana) nazwana jest 5K PREMIUM, czyli i ta pierwsza jest odchodzona ?

Jeszcze raz wałkuję ten temat: nie wiem co producent okien nazywa sobie Premium ,ale wiem ,że górny schemat przedstawia profil o normalnych (nieodchudzonych) ściankach. Moim zdaniem warto dopłacic te 1830 zetów.

chyba czas przejść na drewienko i dziadostwa się nie czepiać (jak mówi mój teścio). Tylko że ja nie chcę okien malować.

Jaką masz pewność ,że w drewnie nie trafisz na dziadostwo, które jeszcze bardziej przeklniesz jak plastik??? :D

polecam firmę Vidok - kupiłem już okna dwa razy (do domu remontowanego i nowego) - moje są drewniane i jestem bardzo zadowolony, robią też z PCV, kiedy wybieraliśmy okna udało się nam wynegocjować największy rabat; przynajmniej we Wrocławiu mają także wzorowy serwis

pozdrawiam

DJ

Charlie - gdybyś był kobietą to bym Ci powiedział "ajlawju" "je tem" albo "ja lubliu tebia". :oops: :p :oops:

mdzalewscy - mam aktualnie kontakt z firmą DOMEL - może potrzebujesz pomocy jakiejś - zgłaszają się do badań w systemie SPECTUS 70 mm. To dobry system - tłusty.

Niestety nie sprzedaję okien ani nie mam agencji.

Badam je, wydaję opinie, certyfikaty - ostatnio piszę często opinie do PARP [państwowa agencja rozwoju przedsiębiorczości] dla producentów starających się o dofinasowanie z UNII [unia daje kasę na rozwój firm]

Tak na marginesieCzy ktoś wie ci się dzieje z oknami MEETH -[czy ktoś je jeszcze sprzedaje] były takie kiedyś w Polsce i w geesie w Łomży zalegały magazyn - METHH padł i ma nawet problemy z urzędem celnym, z ochroną środowiska. Ma nawet sprawę w sądzie - w jakimś osiedlu w Łodzi rozpada się ok. 1000 tych okien.

To takie okna ze śmieci co z nimi osobiście "darłem koty".

Niestety część tego badziewia sprzedano w Polsce

zgłaszają się do badań w systemie SPECTUS 70 mm. To dobry system - tłusty.

podejrzewam iż to ten sam profil co zaczął sprzedawać Okno Rex z Zambrowa, Spectus Elite 70, bardzo się spodobał mojej żonie, ale brak informacji w necie o nim :( . Ma do mnie przyjechać we wtorek Pan Tarka z Domelu i mnie trochę oświecić, wiec wyptam się o tem nowy (przyszły) Spectus.

Czy to prawda iż profil (dotyczyło Elite 70) w kolorze musi się jakoś wyleżyć przynajmniej 2 miesiące za nim można z niego łuki giąć ? - informacja od dyrektora d/s techniczych firmy okno rex.

pierwsze slysze - moze w tym systemie jest takie zalecenie ?

Pchelek - coz za publiczne wyznanie do Charliego :lol:

Teraz ja mam klopot i wszystkich bywalcow znajacych sie w tym co napisze o pomoc prosze

Wyglada na to ze niebawem wejde w blizsze uklady ;) ze spoldzielnia pod nadzorem konserwatora zabytkow - juz jednego jestem pewien - musze rozszerzyc swoja oferte o cos do czego wewnetrznego przekonania nie mam choc montowac umiem - chodzi o okna drewniane. Poszukuje namiarow na dobra firme z warszawy lub najblizszych jej okilic (max 30km do palacu ;)). Sprawdzona co najmniej piec lat i nie musi byc z najwyzszej polki - towar o dobrze wywazonym stosunku ceny do jakosci

Ktos pomoze? Urzedowski z racji ceny odpada choc wiem ze akurat z nim nie mialbym klopotu w czasie gwarancji jakiej ja bede udzielal na okna

Pomozecie? ze zapytam jak taki jeden w 70 roku

Każdy profil po wytłoczeniu musi się wysezonować conajmniej jeden miesiąc. Muszą odparować jakieś tam substancje i PVC musi "coś tam" usieciować się do końca.

W gięciu ram widocznie ten okres sezonowania musi być dłuższy. Prawdopodobnie dlatego, że do gięcia profil się podgrzewa do uplastycznienia. jakby to zrobiono za szybko to by prawdopodobnie profil mógł się zgeformować.

Witam,

Pytanie z serii jakie okna. Nie znalazłem niestety tego porównania, więc proszę was o opinie.

Chcę zamówi okna:

VEKA Perfectline, 5-komorowe z kolorem jednostronnym (mahoń), wiekszośc okien jednoskrzydłowych (oprócz drzwi tarasowych), bez szprosów, klamki z kluczykiem , Okucia antywlamaniowe WinkII Autopilot okna P4/P2

Gealan 7000 IQ (5-komorowe), reszta jak wyżej oprócz okuć --> MACO

Zamówione zestawy mają tdokładnie te same parametry i co najdziwniejsze - dokładnie takie same ceny. W poniedziałek muszę podjąć decyzję, proszę o wady i zalety, wasze sugestie

Dzięks

Jak napisałeś wczesniej rafalg -profile porównywalne. W mojej prywatnej ocenie szala przechyla sie na Gealana 7000:

-szerszy 74 mm (veka Perfektline 70mm)

-3 uszczelki (nie wiem tylko czy potrzebne) :D

-ładniejsze kształty

-półzlicowane skrzydło (veka też ma ale chyba droższe i czterokomorowe)

-większe zaufanie do profili kolorowychGealana (ocena jak najbardziej subiektywna ):wink:

Okucia równiez porównywalne.

Tak na marginesieCzy ktoś wie ci się dzieje z oknami MEETH -[czy ktoś je jeszcze sprzedaje] były takie kiedyś w Polsce i w geesie w Łomży zalegały magazyn - METHH padł i ma nawet problemy z urzędem celnym, z ochroną środowiska. Ma nawet sprawę w sądzie - w jakimś osiedlu w Łodzi rozpada się ok. 1000 tych okien.

To takie okna ze śmieci co z nimi osobiście "darłem koty".

Niestety część tego badziewia sprzedano w Polsce

Witam.

Co sie dzieje z oknami MEETHa ? Ano, wciaz funkcjonuja - zakupilem takowe do domu, i jestem zadowolony. Zapytacie dlaczego to"badziwie"? Poniewaz, znam ten profil. Kiedys pracowalem przy wytwarzaniu tych okien wiec wowczas zjdlem na nich zeby. Dlatego stojac z zona przed dylematem wyboru okien nie zawahalem sie ani przez moment. Porownujac ceny okien na rynku warszawskim okazalo sie, ze cena jest bardzo dobra (co bylo dodatkowym argumentem). Poza tym, to jest tak z tymi oknami - je trzeba potrafic wykonac. Sam slyszalem, ze gdzies w wawie jest jakies osiedle z trefnymi skrzydlami Meetha. Tamten problem wzial sie stad, ze wszystkie wykonal jakis zaklad, ktory dorwal sie do nowego wowczas profilu i nastawiony na szybki zysk, wykonal spora partie, bez specjalnego przykladania sie do jakosci wykonania, po czym jak odbiorcy powiedzieli: dosc, producent (ewidentnie nieuczciwy :evil: ) skonczyl z tym profilem (kto, wie - byc moze w ogole z oknami). Mozecie mi wierzyc, gdy to okno jest wlasciwie zgrzane, skrecone w odpowiednich wysokosciach w przekroju ramy i skrzydla tam nie ma prawa nic strzelic. A idac dalej tosujac chociazby ciepla ramke, odpowiednio osadzajac okna w murze, moga one sluzyc latami. A tak swoja droga, kazdy chyba wie, ze kazde najlepsze okna tez mozna spieprzyc popelniajc podstawowe bledy w ich budowie (i na nic 5 i wiecej komor). Poza tym, z tego co wiem, sam methhowski profill ulegl dosyc duzym zmianom, oczywiscie na korzysc. Jezeli kogos interesuja informacje z pierwszej reki, moge sie dokladnie dowiedziec...

Pozdrawiam

Mariusz